Можеби треба да поставиш линк за дечките со сиромашен вокабулар од некој лексикон. Или едноставно, кажи им да ја читаат Библијата од која очигледно си го подобруваш вокабуларот, особено во теми како оваа. А до тогаш, не објаснувај им значење за побожност, за кое ете и самите не се свесни дека зборот како збор постои, али битно му го знаат значењето, иако не знаат како да го наречат...Bjorn, пеер...или одговори како што треба или не ја носи темата во офтопик. Со други зборови не се**!
Thank u
А иначе за твоја информација „побожност“, „побожни“ ...постои
Не очекувај респект, кога ни ти не го даваш. Мој став е дека побожници ти е измислена кованица со пежоративен призвук, чија намера е да омаловажува. Многу по едноставно ќе ти беше да кажаеш - Христијани одговарајте. Но гледам си се потрудил да најдеш зборче со кое ќе се обидеш да ги омаловажуваш тие од кои наводно бараш одговор.Bjorn, пеер...или одговори како што треба или не ја носи темата во офтопик. Со други зборови не се**!
Thank u
А иначе за твоја информација „побожност“, „побожни“ ...постои
Ајде сега нека ти дадат и една дефиниција за Христијани.Не очекувај респект, кога ни ти не го даваш. Мој став е дека побожници ти е измислена кованица со пежоративен призвук, чија намера е да омаловажува. Многу по едноставно ќе ти беше да кажаеш - Христијани одговарајте. Но гледам си се потрудил да најдеш зборче со кое ќе се обидеш да ги омаловажуваш тие од кои наводно бараш одговор.
Башка, веќе ти реков - ова се прашања за Христијаните. И навистина, сите тројца кои ти одговорија не се Христијани, па си реков најверојатно се побожници.
Дали ова прашање спаѓа во Прашања за Христијанството?а тебе?
Да.Дали ова прашање спаѓа во Прашања за Христијанството?
Дали моето прашање беше комплетно извртено?Да.
Покрстена си.
Ја те прашав нешто.
Ова се прашања за Христијаните. Ти спаѓаш у таа категорија девојче.
Дали моето прашање беше комплетно извртено?Да.
Покрстена си.
Ја те прашав нешто.
Ова се прашања за Христијаните. Ти спаѓаш у таа категорија девојче.
Првин одкрсти се некако.Повеќето од нас се крстени,не по своја волја и тоа никако не ги прави Христијани.И јас сум покрстен па далеку сум од Христијанин.За да бидеш верник треба со срце да ја прифатиш верата,а не некој да ти ја наметнува со сила.
Првин одкрсти се некако.Повеќето од нас се крстени,не по своја волја и тоа никако не ги прави Христијани.И јас сум покрстен па далеку сум од Христијанин.За да бидеш верник треба со срце да ја прифатиш верата,а не некој да ти ја наметнува со сила.
Со самиот бапстисмален чин, чинот на покрстувањето, ние сите стануваме Христијани, па ако си покрстен, сакал неќел, ти си Христијанин, но не значи дека си и верник, огромна е разликата меѓу термините кои сакате да ги споите.Повеќето од нас се крстени,не по своја волја и тоа никако не ги прави Христијани.И јас сум покрстен па далеку сум од Христијанин.За да бидеш верник треба со срце да ја прифатиш верата,а не некој да ти ја наметнува со сила.
А тоа би требало да го направи само затоа што Ти му го налагаш истото?Првин одкрсти се некако.
--- надополнето: 25 јануари 2012 во 18:04 ---
Првин одкрсти се некако.
Слободно волја? Па... не би рекла, ако правиш вака ќе одиш во Пеколот, ако не направиш вака-ќе одиш во Пеколот, е единствео нешто што можеш да го правиш е ова, ако сакаш да одиш во Рајот. А тоа дека ќе одговараш за своите дела, е неизбежно . Освен, еве, ако не живееш во Темниот Век, па правиш грев, а сепак имаш доволно пари да го покриеш истото, Бог ќе ти прости, ако немаш пари, ќе си ми те камшикуваат, ќе ми те запалат, ќе ти пресечат рака или во било која форма ќе те унакажат али битно неизбежни се зборовите- сиромашните имаат предност пред Бог, како и загарантирано место во рајот, ти само покај се, дојди да те осакатиме, обавезно идеш во рајот....Не чувстувам никаква потреба да се одкрстувам и слично,ионака бездруго ништо не ми значи тоа магионичарско ритуалче.Кога сме веќе кај покрстувањето зарем Бог не ви подари слободна волја за сами да одлучувате и одговарате за своите дела?
Problem e toa sto drugarive na Bog gledaat kako na covecko sustestvo.А ако во Библијата пиши дека Бог „оди„ или „твори„ или се „гневи„, или „доцни„ или „слуша„ или „не се сеќава„ или чини нешта кои ги опишуваме со човечки зборови а не богодолично, значи ли тоа дека пак ќе речеш дека, на пример, Бог доцни затоа што така пиши во Библијата?...