Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Исто ама не е баш исто.
Секоја теорија која ќе излезе со свои поставки, со свои заклучоци, со свои методи (а не како анти еволуционистиве, кои ништо свое немаат), ќе заслужи од мене респект (а и од многумина), без разлика дали може да се докаже или не.
Да токму така, и јас ќе се придружам кон респектот во таков случај апсолутно.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто жената дури и од создавањето е под мажот и во негова сенка?
За да е а удрит сончаница...:rolleyes:
--- надополнето: Jul 11, 2011 12:29 PM ---
Зошто жената не може да биде свешштеничка?
Зато шо жената е створена од и за мажо а не за да му бидит свештеничка на мажо, разбираш....

Таман работа ако и жените ги стајме за свештенници, пошо ги стајме и кај шо треба а особено и кај шо не треба-и процветавме...:D

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Оти
Оти така требит...
Ете гледаш дека сме попаметни од тие што ги следиш без да прашуваш и кои ти дале некакво објаснување на верата што ја следиш...
Истото го велат и вашите „свети“ отци, и затоа не се многу паметни... Ако не знаеш зошто, кажи ни дека ќе прашаш во црквата (тие ја имаат апсолутната вистина нели) па ќе дојдеш и ќе ни објасниш што ти кажал попот :)

Зошто жената не смее да влегува во црква каде што е олтарот и од кога е донесен тој црковен законик за омаловажување на жената како духовно битие? :) Кои мажи се дрзнаа да го донесат тој закон?

Па тоа прашувам: зошто е запишано дека жената е создадена од мажот а не од кал како што е тој самиот? Зошто нема рамноправност?

И ете го рисјанскиот страв од Жената... И да знаеш дека ќе процветете... само кој има од вас ум да го направи тоа? Светите ви отци умреа одамна... а вие? :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
...па после ова, веднаш велиш:
--- надополнето: Jul 11, 2011 12:25 PM ---

...така да остануваш саде Ти да ни го истолкуваш Писмото, оти е очигледно дека за Тебе, освен Ти, нема друг авторитет кој точно го толкува Писмото...:D
Нема бе пријатле потреба од вакви вратоломии:) Убаво си кажувам не велам дека сум попаметен од светите оци ама не се тие што треба да ни протолкуваат писмото:)
ТИ како велиш кој е Дарвин да тебе ти кажува дека човекот настанал со еволуција, кој е Галилео да ти каже дека Земјата се врти околу Сонцето. ТИ не велиш дека си попаметен од Дарвин како биолог, ниту пак од Галилео како физичар само едноставно не сакаш по тие прашања да ти солат памет.

Така и јас по прашањето на вербата во Бога и Христос не наоѓам за сходно да ме советува Црквата - ништо повеќе од тоа.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Оти
Ете гледаш дека сме попаметни од тие што ги следиш без да прашуваш и кои ти дале некакво објаснување на верата што ја следиш...
Истото го велат и вашите „свети“ отци, и затоа не се многу паметни... Ако не знаеш зошто, кажи ни дека ќе прашаш во црквата (тие ја имаат апсолутната вистина нели) па ќе дојдеш и ќе ни објасниш што ти кажал попот :)

Зошто жената не смее да влегува во црква каде што е олтарот и од кога е донесен тој црковен законик за омаловажување на жената како духовно битие? :) Кои мажи се дрзнаа да го донесат тој закон?

Па тоа прашувам: зошто е запишано дека жената е создадена од мажот а не од кал како што е тој самиот? Зошто нема рамноправност?

И ете го рисјанскиот страв од Жената... И да знаеш дека ќе процветете... само кој има од вас ум да го направи тоа? Светите ви отци умреа одамна... а вие? :)
Ко че порасниш, самото че Ти се кажит. А до тогаш-требит да раснеш. После че станит полесно за разбирајне.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Убо е песничево: македонска поп-класика.
--- надополнето: Jul 11, 2011 12:48 PM ---
Така и јас по прашањето на вербата во Бога и Христос не наоѓам за сходно да ме советува Црквата - ништо повеќе од тоа.
...и така, Ти си сам на себе „свет отец„, така:? :ROFLMAO:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ко че порасниш, самото че Ти се кажит. А до тогаш-требит да раснеш. После ќе стане полесно за разбирајне.
За растење физички, сигурно може и чичко да ти бидам, за духовно растење (жалам јас не сум скромен, тоа го оставам на рисјаните) изгледа дека и тука сум доволно пораснат за разлика од тебе...

Зошто не одговараш на прашањата? Толку страв од жената и нејзината моќ?
Ако не сакаш да одговориш или не знаеш, кажи, ќе идам на друг форум ќе прашам... Но изгледа ЈАС станав поставувач на неодговорени прашања, не ти... ти си тој што не одговара на прашања...

Мене ме интересира одговорот од ваша страна, зошто жената е подредена на мажот. Да се каже, бидејќи е жена е глупо...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
...и така, Ти си сам на себе „свет отец„, така:? :ROFLMAO:
Мислам дека дискусијава треба да ј подигнеш на повисоко ниво:)
Зашто мора да постои СВЕТ ОТЕЦ? Доволен сум си сам на себе околу мојата одлука во следењето на Христовото учење и доближувањето до Бога со помош на своите дела. Зашто е потребен поимот СВЕТ ОТЕЦ? Доволен е Бог (Христос) и никој повеќе.

А веќе ако мораш да се изразиш световно, духовно црковно - тогаш да сам на себе Свет Отец сум си. Што е лошото тука?

Баш би сакал да знам што сум јас поразличен со својата верба во Христовото учење, со усилбите што ги правам да не штетам на другите луѓе, што го воспитувам детето со најдобри намери итн.., од оној што истото го прави како и јас и плус оди 360 пати повеќе од мене во годината во Црква?

Простата математика вели дека разликата е во одењето во Црква. Арно ама тоа не го прави него поблизок до Христа од останатите на судниот ден.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ко че порасниш, самото че Ти се кажит. А до тогаш-требит да раснеш. После че станит полесно за разбирајне.
Бедно...

Па признај, бе, да му е*ем матер дека не знаеш. Кажи си дека не си размислувал. Собери храброст, па кажи: „Не ми е јасно ова“.

Со вакви постови, ти, Мики, единствено покажуваш колку си горделив. Горделивоста е еден од смртните гревови во христијанството. Горделивоста не ти дава да признаеш дека си во криво. За тоа вечно се гори во адот - така викаат Светите Отци. Ти, наместо да се покориш на незнаењето, наместо да ја признаеш игнорантноста, па да станеш богоугоден, ти, овде на форумов, веќе 4 години шуруваш со Рогатиот и полека но сигурно си билдаш гревови.

Да те прочита некој од „партијата“ твоја има одма да ти ја земат „книшката“.
--- надополнето: Jul 11, 2011 1:07 PM ---
Што значи Искариот?
Не моат да се договорат:

http://en.wikipedia.org/wiki/Judas_Iscariot#Etymology

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Оставете го да провери по книгите на отците, ќе му рипне некоја идеја да ја стави жената во најкаливата дупка, па ќе морам да најдам некоја од моите пријателки жени-христијанки, да и кажам што велат светите отци за неа и како се чуствува таа во поглед на тие размислувања, иако некои од нив се навистина успешни жени, многу поспособни од нас мажите (и нормално, не и треба маж за да она коленичи зад него)...
Рисјаните се многу чуден народ... Богот им вели или да да или не не... а не можеби, не знам, ќе видиме... Петар Гошев дел 2 :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Оставете го да провери по книгите на отците, ќе му рипне некоја идеја да ја стави жената во најкаливата дупка, па ќе морам да најдам некоја од моите пријателки жени-христијанки, да и кажам што велат светите отци за неа и како се чуствува таа во поглед на тие размислувања, иако некои се високо на социјалната скала (и не и треба маж за да она коленичи зад него)...
Рисјаните се многу чуден народ... Богот им вели или да да или не не... а не можеби, не знам, ќе видиме... Петар Гошев дел 2 :)
Точно треба да коленичи пред него :P

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Точно треба да коленичи пред него :P
Ете, веќе разумни погледи и разбирања! (y)
Не мора само жената да клечи! Кога се рамноправни (легнати) е уште подобро, посебно ако се како знакот Риби во хороскопот! :)
Рамноправноста на духот е пак најбитна!
Но нема кој да му каже на Мики1, дека светите отци не баш добро ја разбирале жената во тие времиња!
Но ние сме помудри од нив, така да ќе ги поправиме и ќе им покажеме на луѓето, кој за што е тука! :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom