Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Разгледувајќи информации за Св. Павле и Коринт, Македонија...ме заинтересира нешто во врска со ширењето и прифаќањето на христијанството.
Како е можно и покрај големите колежи врз првите христијански заедници, нивните измачувања, терања во ропство, во борба со лавовите и одземање на имотот...како е можно истото да се ширело и луѓе да го прифаќале како добра религија.
Доколку многубоштвото како и начинот на живот му биле склони на "животинската страна" во човекот (богови на плодност, пожуда, вино, безгранични оргиии, т.н. баханалии-дионизии, педофилија, хомосексуалност,...) ...без стеги, норми и правила според христијанските (најголем дел и денешните световни) норми....зошто се повеќе го прифаќале христијанството наместо дотогашниот начин на живот?
За да биде појасно -ако можам да праам што сакам, ако живеам без да ме прогонуваат, камшикуваат и убиваат... што мене ќе ме натера да го напуштам тој живот и да прифатам грубо кажано "некоеси движење" кое имало строги правила и закони, еден бог, измачување и прогонство во име на тоа движење???
од денешен аспект е малку тешко да се прифати вербата која ја имале тие луѓе. Дали официјално од христијанството има некакво толкување за овие настани и движења?
Ај размисли ако си ти владетел и деспот, дали ќе сакаш поданици кој живеат како што ги опиша нехристијаните, или ќе сакаш поданици кој го вртат и другиот образ ако ги удриш, кој го сакаат непријателот, кој секоја власт ја сметаат за од бога дадена, кој мислат дека да бидеш беден и понизен е доблест, кој не сакаат материјални добра......?
Што мислиш кој поданици се идеални за еден деспот?
Мислиш дека римската империја го прифатила христијанството затоа што била добра и милозлива империја? Или пак поради политичка одлука затоа што сватиле дека оваа религија е одлично средство за манипулација и држење на поданиците покорни и понизни?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Да. човекова.

--- надополнето ---

Да, „...беше...„, ама тоа е веќе минато време.

--- надополнето ---

Да. почнувајќи од Ева и од Адама, вклучувајќи Те и Тебе.

--- надополнето ---

Не, тоа е Твоја логика, која има за цел да Го наклевети Бога, демек, Он Е кривецот за све...
Абе ја на сам себе не си верувам(што се вика) па камо ли на некој друг.
Со тоа е елиминирана во корен секоја можна манипулација од било кого.
Немав за цел да обвинувам некого, туку проста логика е тоа.
Да не беше ѓаоло немаше човекот да е заведен.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зависно му е од приликата и потребата: некогашен светлоносец и деница, тековно: ѓавол, сатана, лажго, рогат, опашест, копитаст, човекомразец...
Лажго затоа што ја одкри лагата на јахве нели? :pos2: Човекомразец, затоа што им кажа дека можат да бидат како богови? :tapp:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Лажго затоа што ја одкри лагата на јахве нели?
Воа ка DBack-от да го напишал, а Ти од него си го препишал...:pos2:

--- надополнето ---

Човекомразец, затоа што им кажа дека можат да бидат како богови? :tapp:
„...Како богови...„ не е исто што и „...богови...„-разликата е очигледна!

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Лажго затоа што ја одкри лагата на јахве нели? :pos2: Човекомразец, затоа што им кажа дека можат да бидат како богови? :tapp:
Абе нели расправавме за ова веќе? По колку пати ќе се навраќате не веќе дискутирани работи? Сатаната е лошиот, Бог е добриот - тоа и малите деца го знаат. Тоа сите го знаат освен сатанистите кои сакат да си го прикажат сатаната во убаво светло.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе нели расправавме за ова веќе? По колку пати ќе се навраќате не веќе дискутирани работи? Сатаната е лошиот, Бог е добриот - тоа и малите деца го знаат. Тоа сите го знаат освен сатанистите кои сакат да си го прикажат сатаната во убаво светло.
Да расправавме, и видовме дека:
1. Бог ги создал Адам и Ева без сознание за добро и зло, и ги излажал дека ако посегнат по сознанието ќе умрат!
2. Змијата (Луцифер) им ја кажува вистината дека нема да умрат туку ќе им се отворат очите и ќе знаат добро и зло!
3. Кога Адам и Ева посегнуваат по сознанието, бог ги проколнува, казнува и протерува од рајската градина, иако ги создал без сознание за добро и зло! :toe:
Во вакво светло е прикажан во библијата, а сатанистите не ја пишувале библијата!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Se e tolku ednostavno. Satanata e losiot, bog e dobriot, gore e gore, dolu e dolu. Super.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Да расправавме, и видовме дека:
1. Бог ги создал Адам и Ева без сознание за добро и зло, и ги излажал дека ако посегнат по сознанието ќе умрат!
2. Змијата (Луцифер) им ја кажува вистината дека нема да умрат туку ќе им се отворат очите и ќе знаат добро и зло!
3. Кога Адам и Ева посегнуваат по сознанието, бог ги проколнува, казнува и протерува од рајската градина, иако ги создал без сознание за добро и зло! :toe:
Во вакво светло е прикажан во библијата, а сатанистите не ја пишувале библијата!
Шо знам, јас не увидов такво нешто. Терај си тоа твоето сатанистичко.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јес, не ја напишале, ама попут Тебе и Твојата световна мудрост, доволно ја искривиле се до состојба во која Бог Е дежурен виновник за све, вклучувајќи го и постоењето на злото...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Шо знам, јас не увидов такво нешто. Терај си тоа твоето сатанистичко.
Е што увиде тогаш жити се?
-Точно ли е дека се создадени без сознание за добро и зло?
-Точно ли е дека се излажани дека ќе умрат ако посегнат по истото?
-Точно ли е дека змијата им ја кажува вистината?
-Точно ли е дека бог ги казнува и покрај тоа што ги создал да не распознаваат добро и зло?

--- надополнето ---

Јес, не ја напишале, ама попут Тебе и Твојата световна мудрост, доволно ја искривиле се до состојба во која Бог Е дежурен виновник за све, вклучувајќи го и постоењето на злото...
Сакаш да кажеш дека денешната верзија на библијата е искривена? Дека не е оргинална?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Е што увиде тогаш жити се?
-Точно ли е дека се создадени без сознание за добро и зло?
-Точно ли е дека се излажани дека ќе умрат ако посегнат по истото?
-Точно ли е дека змијата им ја кажува вистината?
-Точно ли е дека бог ги казнува и покрај тоа што ги создал да не распознаваат добро и зло?
Пак истите зборови да ти ги пишувам од тогаш? Оди си на темата кај што разговаравме и читај што имам јас да кажам по тоа прашање. Има ли смисла пак да пишувам кога ќе биде истото од тогаш напишаното?

И дај нетуку си го брани сатаната оти само се откриваш дека си го сакаш и дека веруваш и го следиш. А не да ми зборуваш безвеза дека сатаната ти бил само симбол (единствено може да е симбол на злото).

--- надополнето ---

Сакаш да кажеш дека денешната верзија на библијата е искривена? Дека не е оргинална?
Ти зборува за вашата искривена интерпретација, и искривен (заслепен ос сатаната) поглед кон неа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Пак истите зборови да ти ги пишувам од тогаш? Оди си на темата кај што разговаравме и читај што имам јас да кажам по тоа прашање. Има ли смисла пак да пишувам кога ќе биде истото од тогаш напишаното?
Па знам што има на темата, џабе ќе одам, затоа што ни тогаш, а ни сега немаш што да кажеш! Пред фактите и боговите молчат нели?:toe:
И дај нетуку си го брани сатаната оти само се откриваш дека си го сакаш и дека веруваш и го следиш. А не да ми зборуваш безвеза дека сатаната ти бил само симбол (единствено може да е симбол на злото).
:pos: И под перница си го чувам!! Абре Боби! Не сум ги пишувал јас тие нешта кој ти ги посочив! Таму се во твојата библија, јас само посочувам на нив! И да, Сатаната за мене е симбол, не на злото, туку на непокорот, праведноста, интелектот, гордоста...итн!

--- надополнето ---

Ти зборува за вашата искривена интерпретација, и искривен (заслепен ос сатаната) поглед кон неа.
Ако беше искривена, досега сто пати ќе укажевте каде е искривувањето и ќе ме демантиравте! Но ништо од тоа.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Сатаната за мене е симбол, не на злото, туку на непокорот, праведноста, интелектот, гордоста...итн!
Од кај научи ти за сатаната? Од Библијата нели? Епа таму "симбол" на праведноста, интелектот, мудроста, итн е Господ. А Господ е и над сатаната. Господ е господар и на сатаната. Така да сатаната неможе да е симбол на непокорноста, оти уште одамна сатаната е покорен.

--- надополнето ---

Ако беше искривена, досега сто пати ќе укажевте каде е искривувањето и ќе ме демантиравте! Но ништо од тоа.
Како ништо. Ете за ова со Адам, Ева, рајот и сатаната ти го објаснивме дека си грешка. Ти неприфати, оти ако прифатеше ќе требаше да се откажеш од сатанизмот. И што да ти правам?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зависи што подразбираш под „оригинал„: ако под „оригинал„ ги сметаш манускриптите од Апостолите или од старозаветните пророци и патријарси-тешко дека ќе најдеш оригинал.
Денешниот формат и содржина, Писмото го има добиено 681 г. како канон, што значи дека Писмото ни оддалеку не е составено „од прва„ ниту пак Писмото ни паднало од Небесата.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Па знам што има на темата, џабе ќе одам, затоа што ни тогаш, а ни сега немаш што да кажеш! Пред фактите и боговите молчат нели?:toe:

:pos: И под перница си го чувам!! Абре Боби! Не сум ги пишувал јас тие нешта кој ти ги посочив! Таму се во твојата библија, јас само посочувам на нив! И да, Сатаната за мене е симбол, не на злото, туку на непокорот, праведноста, интелектот, гордоста...итн!

--- надополнето ---

Ах, Сатано, Сатано.....баш си вистински окривувач :pos2:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom