Прашања за Исламот III

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Да имаат некои демократски христијански земји смртна казна, во минатото биле повеке но со тек на време и тие ке ја укинат сепак се работи за едно од основните права и слободи на лугето , ке ја укинат сите овие земји кои што ги наведе но мора да помине време, се тоа е еден процес ништо не се случува преку ноќ ама сакам да знам зашто начинот на функционирање е таков во монархиските муслимански земји имајки го во предвид фактот дека муслиманите се придржуваат до религијата "мирољубиви се" а сепак одземаат животи и тенденцијата на смртна казна немаат план во блиска иднина да ја укинат , за разлика од нив демократските земји работат на тој случај и тебе некој да ти повреди некој близок и ти ке посакаш да биде казнет нели? туку ајде одговори ми на прашањето тргни ја политиката земи ја верата во преден план и одговори ми
Јас имав одговорено на ова прашање, некоја страна поназад.. еве го.

Демократските земји, каде што се на сила граѓански закони, всушност се секуларно уредени. Да, тие воглавно се христијански, ама треба да знаеш дека христијанството како религија е компатибилно со секуларизмот. Зошто? Затоа што христијанството пред се е насочено кон човечката душа, кон индивидуалецот, кон негова и само негова, внатрешна определба, конфесија и сопственост.
Од друга страна Исламот е неспоив со концептот на секуларизација. Додека во една држава живеат мнозинство муслимани, таа ќе има тенденција да стане и Исламска држава. Додека е Исламска држава таа ќе применува шеријатско право, норми кои потекнуваат од фикхот, нивната правна теорија, која содржи и смртни казни за некои дела. Објаснувањето за соединетоста на Исламот и поимот на држава или политичка заедница исто така го има на некоја страна поназад. Исламот во себе подразбира политичка заедница и затоа во исламските држави се применува шеријатско право.

Кога земаш категорија “демократичност“ под тоа мислиш на граѓански права и секуларно уредување. Ама, не се сите религии споиви со секуларизацијата. Христијанството е, а Исламот не е.

Еве појаснување зошто кај христијанските земји е можна секуларизација, а кај исламските не е.

Еве, прашање по прашање...

Исламот е религија која е неодвојива од политиката. Посебно после 624 година и битката кај Бедра исламот се трансформирал во концепт кој се нарекува din va davla, ако не се лажам, а значи и вера и држава. Исламот подразбира политичка доктрина во себе, не можеш да гледаш на исламот, а да не ја видиш и препознаеш политичката компонента во него. Само тоа што пророкот Мухамед вршел 5 функции ( веровесник, првосвештеник, политички водач, врховен судија и врховен командант на “војската“) доволно кажува за политичката суштина на самиот Ислам. Ако Мухамед го споредиш со Исус кој имал 2 од овие функции, одма сфаќаш зошто всушност полесно е да се секуларизираат оние држави со мнозинство христјани, отколу оние со мнозинство муслимани. Исламот е неодвојив од идејата за заедница на сите муслимани во светот, од проста причина што тој не познава термин “народ“ или “нација“ и што според него муслиманите треба да се борат за воспоставување на “Аллаховата волја“ каде и да се наоѓаат на светов. Денеска има многу држави кои по Устав се декларираат како исламистички, значи по УСТАВ, а мојот став е дека тоа претставува проблем, поготово се додека во тие држави живеат и припадници на други религии кои де факто се дискриминирани.

Од друга страна, чисто за споредба, постојат и земји кои по Устав се христијански, кои се во значително помал број, ама ги има.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Да би ја знаеле убавината на ШЕРИЈАТОТ сите би посакале да живеете во шеријат. ШЕРИЈАТОТ е рамноправен за сите и за муслимани и за немуслимани. Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, беше најдобриот судија кој постоел на оваа земја, рамноправен кон сите. Во примерите кои сме ги читале, во една случка требаше да му се одсече раката на лоповот кој го дофатиле како краде, тогаш Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем, рекол: СЕ КОЛНАМ ВО АЛЛАХ И МОЈАТА ЌЕРКА ФАТИМ ДА УКРАДЕШЕ ЌЕ МУ ЈА ИСЕЧЕВ НЕЈЗИНАТА РАКА. Значи ќе направив ШЕРИЈАТСКИ пропис за одреденото дел.

Смртните казни во Шеријат се спроведуваат за некои гревови, кои несакам сега да ги напоменувам, а кога би ги разгледале за кои гревови станува збор тогаш и самите би посакале на таа личност да му спроведеме смртна казна.
дури и самата помисла, грешна мисла посакувајки му на некој човек лошо е грев
Јас мислам дека ти одговорив,а му одговорив и на Интериста.
Исламот е апсолутна правда и на небото и на земјата.
Зарем ако некој ти повреди некого од фамилијата,правдата се задоволува со 2-3 години затвор или парична казна?
Прашај ги фамилииите каде има некој загинат/убиен член дали се задоволни со тоа што убиецот одлежал 4-5 години затвор и после слободно се шета?
Прашај ја силуваната девојка дали некој и ја вратил честа,со тоа што е осуден на 2 години затвор.
Исламот не е виновен што христијанството не може да се справи со овие проблеми,па ни требаат "демократски" закони пишувани од луѓе.
Исламот е збир од духовни начела,правни и морални прописи,упатство како човек треба да живее.
Исламот е религија која е спремна да управува со држава,на која не и требаат други закони освен Божјите.
Мене ми е многу криво кога во 20 страници правиме муабет само за смртни казни,и доаѓате со прашања кои изнудувате одговор кој сакате вие да си го слушнете,или да му најдете грешка на исламот.

Зошто на никој не му текна да праша Што вели исламот за односот со комшиите.
за да му кажам дека пратеникот Мухаммед рекол: Не е вистински верник оној кој легнува сит,ако знае дека неговиот комшија е гладен.

ама не,само да се прашувало за смртни казни и како муслиманите биле назадни.
стварно ми е жал.
Поздрав.
подобро е некој да биде затворен во келија со можност таму да размисли за тоа што го направил и да излезе и да се смени како човек, отколку да се убие без да му се даде 2 шанса
имаш пример со фамилиите на 4те деца убиени на велигден од страна на муслимани својот став го дадоа на телевизија и сите знаеме што мислат не мора да ги прашам се гледа од авион каков им е сега животот
шеријатот во денешно време важи само за муслиманите и не важи во земјата во која живеам и јас мора да си се прилагодам кон законите донесени од страна на немуслимани
темата се вика прашања за исламот а ако некој се почувствува навреден дека исламот се навредува или дека се бараат грешки има и други кои ке одговорат самиот ислам налага така да се бараат прашања , одговори ,грешки јас не сум безгрешна ни ти не си
за односот кон комшиите го има тоа истото идентично напишани во библијата сега да се правиме ли фини дека сме чесни и не гледаме за себе туку за тоа како другите да им удоволиме во денешно време се за лична корист. човекот гледа да се издигне себе си а другите да тонат ( има вакви луге и во исламот)
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 02:23 ---
Многу сум читал и на форумов а исто така и на други страни а најповече на Facebook кога се случи случајот со “монструм“ сите едногласно викаа СМРТНА КАЗНА ЗА СТОРИТЕЛИТЕ НА ОВАА ДЕЛО. Значи бараат СМРТНА КАЗНА ЗА СТОРИТЕЛИТЕ. Доколку кај нас во Македонија владееше ШЕРИЈАТ најпрво ќе се испитаа сите докази за тој случај а исто така за многу такви случаеви потоа ќе се спроведува ШЕРИЈАТСКА КАЗНА. Доколку заслужува Смртна казна нормално ќе се спроведе таа казна. А тука со овее “демократски измислени закони“ неможат да дојдат до доказ, а сакаат да спроведат казна. Затоа ШЕРИЈАТОТ е рамноправен за сите кој живеаат во тој систем.

Несакм да ја вмешувам оваа случка за понатамошна дебата, туку сакам едена слика да ви доведам на едноставно кажано.
тоа се случуваше непосредно после убиството, кај лугето владееше гнев, можеби тоа е кажано во афект, свесно или несвесно , и ти како муслиман ако ти убијат 5 блиски члена од фамилијата ке кажеш па луге се и тие не се безгрешни ми ги убија роднините ама нека ги пуштат на слобода да си го живеат животот , сигурно еднаш убиле и нема веке да убиваат ама јас ке страдам додека сум жив.

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
шеријатот во денешно време важи само за муслиманите и не важи во земјата во која живеам и јас мора да си се прилагодам кон законите донесени од страна на немуслимани
темата се вика прашања за исламот а ако некој се почувствува навреден дека исламот се навредува или дека се бараат грешки има и други кои ке одговорат самиот ислам налага така да се бараат прашања , одговори ,грешки јас не сум безгрешна ни ти не си
за односот кон комшиите го има тоа истото идентично напишани во библијата сега да се правиме ли фини дека сме чесни и не гледаме за себе туку за тоа како другите да им удоволиме во денешно време се за лична корист. човекот гледа да се издигне себе си а другите да тонат ( има вакви луге и во исламот)
Јас за тоа и правам муабет,за шеријатот во држави каде е воспоставен шеријатот како законодавно тело.
И јас исто мора да си се прилагодам на законите во оваа држава,не реков јас ништо за тоа.

за вториот дел.
види,немој погрешно да ме сфатиш,не велам јас да не се поставуваат прашања туку дека малку глупо а и жално што за 20 страници во темава се поставија прашања само за да му се најдат грешки или за смртна казна.
јас одговорив скоро на сите прашања во граници на моите знаења за исламот,на тие што не знаев не одговарав.
мене ми е криво што прашувавте само за смртни казни и само дебатиравме.
никој ништо по ведро да праша.

Се слагам за денешното време,но не е лошо времето лош е човекот.
има такви луѓе сегде.

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
mona999 запознаени сме со многу криминалци, убици, силувачи, шверцери итн, кои после апсејнето се пуштени на слобода а потоа повторно продолжиле со истиот живот и истите дела. Немој да мислиш дека ШЕРИЈАТОТ наеднаш спроведува казна, тука има прописи на кој се базира самиот шеријат. 100% е прецизен и точен, не се спроведува казна гледана преку прсти, туку се спроведува казна кога веќе се собрани сите потребни аргументи и докази за одредената личност.

Зашто го бранам и го сакам шеријатот, затоа што во него е ПРЕЦИЗНОСТА и ВИСТИНАТА. Денес за многу случаеви сме свесни како некои луѓе одлежале казна од 10 или повече години затвор без никаква причина, потоа се дознава дека сторителот на тоа дело е некој друг. Затоа во шеријатот не се спроведува казна без да се најде правиот сторител.

Позната ни е изреката: ОКО ЗА ОКО ЗАБ ЗА ЗАБ. ;)http://forum.kajgana.com/members/mona999.60493/

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Јас имав одговорено на ова прашање, некоја страна поназад.. еве го.

Демократските земји, каде што се на сила граѓански закони, всушност се секуларно уредени. Да, тие воглавно се христијански, ама треба да знаеш дека христијанството како религија е компатибилно со секуларизмот. Зошто? Затоа што христијанството пред се е насочено кон човечката душа, кон индивидуалецот, кон негова и само негова, внатрешна определба, конфесија и сопственост.
Од друга страна Исламот е неспоив со концептот на секуларизација. Додека во една држава живеат мнозинство муслимани, таа ќе има тенденција да стане и Исламска држава. Додека е Исламска држава таа ќе применува шеријатско право, норми кои потекнуваат од фикхот, нивната правна теорија, која содржи и смртни казни за некои дела. Објаснувањето за соединетоста на Исламот и поимот на држава или политичка заедница исто така го има на некоја страна поназад. Исламот во себе подразбира политичка заедница и затоа во исламските држави се применува шеријатско право.

Кога земаш категорија “демократичност“ под тоа мислиш на граѓански права и секуларно уредување. Ама, не се сите религии споиви со секуларизацијата. Христијанството е, а Исламот не е.

Еве појаснување зошто кај христијанските земји е можна секуларизација, а кај исламските не е.
Па еве турција е 100 % муслиманска земја а сепак нема шеријат, плус република е не е монархија , а јас колку што знам во турција религијата и државата се одвоени а во државата подразбираме политика, и баш затоа што се одвоени турција постигна економски напредок а и турците наликуваат на европските модерни муслимани не се многу религиозни ( јас колку што можам да заклучам ) а и гледаме турски серии кои ми личат на западни серии во една турска серија дали 2 пати е спомнат зборот алах само пример давам да не бегам од темата.
mona999 запознаени сме со многу криминалци, убици, силувачи, шверцери итн, кои после апсејнето се пуштени на слобода а потоа повторно продолжиле со истиот живот и истите дела. Немој да мислиш дека ШЕРИЈАТОТ наеднаш спроведува казна, тука има прописи на кој се базира самиот шеријат. 100% е прецизен и точен, не се спроведува казна гледана преку прсти, туку се спроведува казна кога веќе се собрани сите потребни аргументи и докази за одредената личност.

Зашто го бранам и го сакам шеријатот, затоа што во него е ПРЕЦИЗНОСТА и ВИСТИНАТА. Денес за многу случаеви сме свесни како некои луѓе одлежале казна од 10 или повече години затвор без никаква причина, потоа се дознава дека сторителот на тоа дело е некој друг. Затоа во шеријатот не се спроведува казна без да се најде правиот сторител.

Позната ни е изреката: ОКО ЗА ОКО ЗАБ ЗА ЗАБ. ;)
Да, но додека да се докаже злосторството може многу време да помине, тоа е лошо за шеријатот за едно дело може со години да се бараат докази, а пак не знам дали ова сеуште е на сила ако во демократска земја злосторник се осуди на казна затвор но да му се суди во отсуство и во наредните 10 години власта ако не го најде повеке не се смета за виновен може слободно да живее во земјата каде направил злосторство, е сеа не знам дали ова истото важи за шеријатот

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
До сите онее кои ги збунува смртната казна во шеријатските земији би му поставил следниве прашања да ми одговорат:

1. Што би направиле доколку убица ви го убие вашето дете, татко, мајка, итн, кога во тој случај би имале единствена цел да го убиете или ако сакате да го пријавите можете да бидете и вие жртва на тој убица?

2. Дали ако ви го убе некој убица вашето дете, би го подариле и другото дете да биде убиено или ќе се спротиставите на него и ќе го убиете?

3. Ако ја силува некој силувач вашата ќерка или сестра, дали му ја подариле и другата ќерка или сестра да биде жртва на неговото силување или ќе го спречите и ќе се борете да ги спасите останатите од тој злосторник?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
А зошто тогаш технолошко-економски-демократски како веќе да ги наречам земји,како една Америка,Јапонија имаат смртни казни,да не напоменувам колку Америка одзема невини животи и без смртните казни.
Јас сите христијани што ги имам прашано: Што би направиле кога некој би ја силувал твојата мајка/жена/сестра, и убиецот ти го носат пред тебе и ти викаат Овој е силувачот,ти пресуди му.
Сите рекоа: Јас би го убил. :)
а,кога шеријатот вели дека силувачот треба да се убие,тогаш настанува проблем.
:)
лицемерно малку а? :)
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 01:45 ---

1. Затоа што исламот е апсолутна правда и на небото и на земјата.
И еве ќе те прашам и тебе истото прашање,Што би направил ти кога некој би ја силувал твојата мајка/жена/ќерка/сестра,и силувачот ти го донесат пред тебе,ти да му судиш?
Бидејќи се декларираш како атеиста,и велиш дека нема таков систем на вечна казна и вечна награда,што би направил во таа ситуација? искрено.

Таа ситуација нема да ја разбереш ако не си муслиман,ти можеби би се чувстувал исто така навреден ако ти навредат некој од фамилијата,јас за навредите кон пратеникот Мухаммед с.а.в.с. се чувстувам полошо отколку ти кога ќе ти навредат некој од фамилијата
Значи токму затоа и прашав: јас како атеист сигурно ќе барам правда овде и сега. Дали тоа би било смртна казна или нешто друго зависи од човек до човек. Во разни секуларни држави постојат различни казни, постои и смртна во некои. Мене ме чуди феноменот на луѓе кои веруваат во вечна казна, живеат во држави водени од верски лица, да применуваат ваква казна иако се убедени дека злосторникот ќе го снајде многу поголема казна потоа. Тоа сакам да ми го објасниш.

Исто и за навредите: навреда е навреда, но без разлика колку е голема и како си ја доживеал, дали е нормално за навреда да гинат невини луѓе? Според мене не е нормално да биде убиен ни тој што ја упатил навредата, а камо ли да е нормално тоа за тебе, ти кој веруваш дека тој човек секако ќе биде казнет од Бог со неброено поголеми маки.

Значи ако можеш да се навратиш на овие две теми и да ми одговориш зошто вие Муслиманите го правите тоа што го правите. Посебно за второто прашање.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
Па еве турција е 100 % муслиманска земја а сепак нема шеријат, плус република е не е монархија , а јас колку што знам во турција религијата и државата се одвоени а во државата подразбираме политика, и баш затоа што се одвоени турција постигна економски напредок а и турците наликуваат на европските модерни муслимани не се многу религиозни ( јас колку што можам да заклучам ) а и гледаме турски серии кои ми личат на западни серии во една турска серија дали 2 пати е спомнат зборот алах само пример давам да не бегам од темата.
Турција е специфичен случај кој заслужува внимание, ама погрешен е впечатокот дека е секуларна држава, а поготово под оваа моментална гарнитура која им е на власт со Реџеп Таип Ердоган. Овде не е тема на муабет тоа, само накратко ќе нагласам дека “јавна тајна“ е тоа дека турската влада го има теорисјки дефинирано и се поконкретно го имплементира концептот на “неоосманизам“ чиј теоретичар е нивниот, мислам дека е моментален министер за надворешни работи Давутоглу. Дури и турските серии спаѓаат во тој концепт, кој пред се се базира на пан-исламизам. Турција во време на најголем мир во светот, избрка илјадници луѓе од своја територија само затоа што беа христијани. Секако е специфичен и модерен случај, ама оди се подалеку од секуларизација.

Турските серии не се никаков показател, од проста причина што тие се обичен производ наменет за нашиот пазар. Ти прикажуваат нешто што сакаш да го видиш. Тие кои ги прават сериите не се нималку глупи, па да внесат директен и нападен “неоосманизам“ во истите. Сулејман е смешен.
Аллах можеби ретко се спомнува, ама се спомнуваат други работи блиски и нормални за муслиманите.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Турција е специфичен случај кој заслужува внимание, ама погрешен е впечатокот дека е секуларна држава, а поготово под оваа моментална гарнитура која им е на власт со Реџеп Таип Ердоган. Овде не е тема на муабет тоа, само накратко ќе нагласам дека “јавна тајна“ е тоа дека турската влада го има теорисјки дефинирано и се поконкретно го имплементира концептот на “неоосманизам“ чиј теоретичар е нивниот, мислам дека е моментален министер за надворешни работи Давутоглу. Дури и турските серии спаѓаат во тој концепт, кој пред се се базира на пан-исламизам. Турција во време на најголем мир во светот, избрка илјадници луѓе од своја територија само затоа што беа христијани. Секако е специфичен и модерен случај, ама оди се подалеку од секуларизација.

Турските серии не се никаков показател, од проста причина што тие се обичен производ наменет за нашиот пазар. Ти прикажуваат нешто што сакаш да го видиш. Тие кои ги прават сериите не се нималку глупи, па да внесат директен и нападен “неоосманизам“ во истите. Сулејман е смешен.
Аллах можеби ретко се спомнува, ама се спомнуваат други работи блиски и нормални за муслиманите.
абе види, дали е на власт со ердоган дали не е не ме интересира јас ти кажувам она што го гледам во сегашноста, не ме интересира каква ке биде турција во иднината затоа што ни ти ни јас не знаеме тоа знае сосема 5ти човек битно е дека турците денес не личат многу на муслимани, викаш турција е пример што заслужува внимание баш така заслужува и тоа многу поради нивната религија и порани нивниот начин на водење на власта и државата кои се сосема спротивни, што не е случај со други муслимански земји, затоа и турција ја земав за пример, ама гледам дека не ти се збори за турција еве има многу такви муслимански земји: Албанија, Косово, Босна и Херцеговина,Лебанон,Јемен,Либија сите овие се со мнозинство муслимани и пак немаат шеријат што се коси со твоето тврдење дека сите муслимански земји имаат шеријат, но чим тие ги прифатиле демократски закони сигурно има тука нешто не е залудно, можеби со демократијата им е полесно да управуваат со населението него ли со шеријат, јас верувам дека ретко кој сака да има шеријат колку тоа и другите да се обидуваат да го направат

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Како овој нечовек е е праведен пред очите на алах??? http://news.kuwaittimes.net/2013/02/03/saudi-gets-off-light-for-raping-killing-daughter/
Кој вика дека е?
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 18:02 ---
Значи токму затоа и прашав: јас како атеист сигурно ќе барам правда овде и сега. Дали тоа би било смртна казна или нешто друго зависи од човек до човек. Во разни секуларни држави постојат различни казни, постои и смртна во некои. Мене ме чуди феноменот на луѓе кои веруваат во вечна казна, живеат во држави водени од верски лица, да применуваат ваква казна иако се убедени дека злосторникот ќе го снајде многу поголема казна потоа. Тоа сакам да ми го објасниш.

Исто и за навредите: навреда е навреда, но без разлика колку е голема и како си ја доживеал, дали е нормално за навреда да гинат невини луѓе? Според мене не е нормално да биде убиен ни тој што ја упатил навредата, а камо ли да е нормално тоа за тебе, ти кој веруваш дека тој човек секако ќе биде казнет од Бог со неброено поголеми маки.

Значи ако можеш да се навратиш на овие две теми и да ми одговориш зошто вие Муслиманите го правите тоа што го правите. Посебно за второто прашање.
За првото мислам дека со зборовите,Исламот значи апсолутна правда и на небото и на земјата,е одговорено прашањето но ете пак ќе пробам.
Значи,држави кои се водени од верски лица,се суди според Божји закон,веќе реков дека за држава која живее според шеријатски закон,не и требаат закони пишани од човек,бидејќи црпи извори од Куран и суннет(пракста на пратеникот Мухаммед),ако во нешто има различни мислења,тогаш се донесува одлука на улемата.
Обврска на законот е злосторникот да се казни на земјата,а за вечната казна како што велиш,Аллах знае дали ќе го казни или ќе му прости. Човек никогаш не смее да се меша и да пресудува на кого му е простено а на кого не.

Види вака,тоа со филмот беше намерна провокација,тоа мислам дека на сите ни е јасно. Затоа јас на некој начин не бев За, за тие протести во кои загинаа невини луѓе.
Реков дека тоа не можеш да го сфатиш ако не си муслиман,јас тие луѓе ги сфаќам но не ги оправдувам,барем во овој случај каде јасно се виде дека тоа е намерна провокација од некоја будала,само за да се случат овие протести и на вестите да биде главна вест дека за зафрканција муслиманите тепале невини луѓе.
А како инаку би се оправдале невини муслимани кои секој ден гинат во палестина,авганистан,ирак,пакистан. Тие се што си прават си прават за свое лошо или добро,ничиј суверенитет не загрозиле од државите што денес нив ги бомбардираат.
Значи мојот став е: Ги сфаќам тие луѓе но не ја оправдувам нивната реакција,барем не во тој случај за филмот.

Член од
14 октомври 2007
Мислења
2.674
Поени од реакции
2.731
абе види, дали е на власт со ердоган дали не е не ме интересира јас ти кажувам она што го гледам во сегашноста, не ме интересира каква ке биде турција во иднината затоа што ни ти ни јас не знаеме тоа знае сосема 5ти човек битно е дека турците денес не личат многу на муслимани, викаш турција е пример што заслужува внимание баш така заслужува и тоа многу поради нивната религија и порани нивниот начин на водење на власта и државата кои се сосема спротивни, што не е случај со други муслимански земји, затоа и турција ја земав за пример, ама гледам дека не ти се збори за турција еве има многу такви муслимански земји: Албанија, Косово, Босна и Херцеговина,Лебанон,Јемен,Либија сите овие се со мнозинство муслимани и пак немаат шеријат што се коси со твоето тврдење дека сите муслимански земји имаат шеријат, но чим тие ги прифатиле демократски закони сигурно има тука нешто не е залудно, можеби со демократијата им е полесно да управуваат со населението него ли со шеријат, јас верувам дека ретко кој сака да има шеријат колку тоа и другите да се обидуваат да го направат
О и тоа како ми се разговара за се ова. :) Само мислев дека местото не е тука и на оваа тема, ама ако сакаш може да дискутираме за тоа.

Прво, јас не реков дека секоја исламска земја има шеријат, туку дека Исламот во својата суштина е неспојив со концептот на секуларизација. Иако постојат исламски земји кои на прв поглед се секуларни, тоа е или само привидно или поради тоа што одлучиле во овие моменти дека нивната геополитичка положба, а и геополитичките услови не им дозволуваат да спроведуваат шеријат. Битно е тоа што имаат тежнеење кон исламизација што е апсолутна цел на Исламот.
Немој да го забораваш меѓународниот фактор, како ООН и сите декларации кои се донесени од нивна страна, а не се применуваат во голем број муслимански земји. Нормално дека Албанија ќе биде многу претпазлива со исламизација кога се наоѓа во христијанско окружување и кога нејзина цел е интеграција во ЕУ и НАТО каде воглавно царуваат христијански земји. Од друга страна што уопште ООН му може на еден Иран кој е максимално исламизиран, дури и во Устав, кога него уопште не го тангира мислењето на ООН, кога е воглавно окружен со муслимански земји и кога таквиот режим има апсолутен легитимитет од народот во Иран?

Друг многу важен аспект е процентуалната застапеност на конфесиите од држава во држава.

Кога више ги спомна...
Албанија има 70% муслимани, 30% христијани. Иако муслиманите се мнозинство, влијанието на христијанството е многу силно. Прво поради надворешната политика на Албанија која ја спомнав погоре, после поради окружувањето на Албанија. Таму друг проблем е што ниту христијаните ниту муслиманите не се едниствни. Има нетрпеливост помеѓу православни и католици и помеѓу сунитите и бектешите.
Во Албанија, иако не е формално регулирано, постои поделба на политичките функции по конфесионална основа. Со сигурност се знае дека во гарнитурата во која Бериша беше Претседател, Мекси премиер, а Арбнори Претседател на Парламент, првиот беше муслиман, вториот православец, третиот римокатолик. За моментално не сум сигурен.

Либан има скоро 60% муслимани и тоа тие од релативно скоро се мнозинство. Јасно е дека сепак не се доволно мнозинство за да го исламизираат Либан, ама тој како држава уопште не е секуларна како што викаш. Од 1943 година таму на сила е Пакт со кој е дефинирана поделба на државните улоги по верска основа. Претседателот на републиката мора да е христијанин, претседателот на Владата - сунит, а Претседателот на парламентот - шиит. Има бројни закони кои регулираат дека секоја религија мора да биде сразмерно застапена во представничкото тело, и така натаму. Либан никако не е секуларен, муслиманите тежнеат да дојде до исламско единство со нивното окружување, а ова го трпат само привремено затоа што сепак 40% од населението се немуслимани.

Во ваквите земји мора да постојат многу компромиси поради природата на нивниот внатрешен состав и геополитичката компонента. Не се докрај секуларни, ама не се ни исламизирани. Што не значи дека не се во процес на исламизација.

Да не давам сеа тука, ама и Босна е сличен случај. Ако сакаш и за неа ќе дискутираме.

Не е само шеријатот показател за некаква (не)секуларизација. Многу побитно е што секоја муслиманска држава тежи кон целосна исламизација, а не е никаков проблем тоа што таа исламизација може да ја спроведуваат со градација, подолог временски период. Тоа не им смета, додека имаат јасно одредена крајна цел - целосна исламизација и претопување на Исламот со политиката.
Затоа, не реков дека секоја држава која има муслимани има шеријат, реков дека Исламот не е споив со концептот на секуларизација и тоа е апсолутно точно.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.625
Поени од реакции
59.481
Јас не мислев на филмот туку на карикатурите ама шемата иста е секаде. Во ред, за почитување е тоа што го кажа на крајот зошто ретко кои луѓе веќе имаат доблест да осудат нешто, или барем да е го оправдаат. Сега да те прашам нешто друго: претпоставувам дека живеш во МК или во некоја друга секуларна држава во моментов. Дали лично ти, повеќе би сакал да живееш во секуларна држава или во шеријат?

Член од
12 април 2010
Мислења
1.602
Поени од реакции
890
Мона,нинович убаво објасни.
Државите во кои мнозинството се муслимани ИМААТ ТЕНДЕНЦИИ да станат шеријатски држави,а не дека сите се шеријатски држави,читај малку повнимателно.
И да,турција е еден од најинтересните случаи моментално.
Велиш Турците не личат многу на муслимани,јас викам: После падот на османлиската империја,денешна турција е најмуслиманската до сега.
Велиш дека е секуларна држава,јас велам дека е далеку од секуларна,но на мудар начин се прави тоа,не како во арапските држави.
Како прво,денеска во турција се помалку е значаен Ататурк,неговата турција полека заминува во историјата.
Не знам да ли си запознаена со последните забрани за цигари,алкохол во државата,не се многу радикални,но се превземени многу попретпазливи мерки за увоз/извоз/конзумирање.
Турција се повеќе се одалечува од секуларизмот.
Во времето на ататурк не беа дозволени шамии,и школувањето на таквите.
денеска е дозволено,жената на ердоган носи шамија :)
Турција од 100% секуларна држава на ататурк,станува се помуслиманска и заштитник на муслиманските држави во регионот,политички и економски.
Иако,што се однесува до шеријатот како во турција,така и во останатите држави што ги наброи,речиси е невозможно но само заради многу големото влијание од америка,израел,русија и другите земји кои мешаат прсти во туѓи држави.
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 18:18 ---
Јас не мислев на филмот туку на карикатурите ама шемата иста е секаде. Во ред, за почитување е тоа што го кажа на крајот зошто ретко кои луѓе веќе имаат доблест да осудат нешто, или барем да е го оправдаат. Сега да те прашам нешто друго: претпоставувам дека живеш во МК или во некоја друга секуларна држава во моментов. Дали лично ти, повеќе би сакал да живееш во секуларна држава или во шеријат?
Јас лично,веќе го одговорив ова прашање еднаш низ темите и пак ќе го одговорам.
Како муслиман верник нормално е дека повеќе сакам да живеам во шеријат :)
Инаку живеам во МК :)

Kajgana Shop

На врв Bottom