Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Bog znae koga ke bide sudniot den i nikoj drug. Bog ja odreduva kolkava kade ke bide temperaturata,kade ke udri zemjkotres,kade ke izbie vulkan,kade i koga ke izbie tsunami.... A covekot za utre sto ke si spremi i za idniot svet,Bog go stvori sloboden. Ima edna poznata izreka: "Sto ke posees toa ke poznees" Sostojbata na idniot svet sami si ja gradime.
Дали тоа значи дека бог знае само за земјотресите, цунамите...итн, но за што ќе направи човекот во иднина незнае?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
Дали тоа значи дека бог знае само за земјотресите, цунамите...итн, но за што ќе направи човекот во иднина незнае?
Нигде он не рече дека Бог нешто не знае. Он рече дека Бог го створил човекот слободен да донесе одлука.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нигде он не рече дека Бог нешто не знае. Он рече дека Бог го створил човекот слободен да донесе одлука.
А да го оставиш него да одговори! Ни јас никаде нереков дека Soul-of-Space кажал дека Бог нешто не знае!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Za Negopvata bezgranicna mok,nesum jas dostoen da zboruvam nitu pak mozam da ja pojmam. Taa nemoze ednostavno da se opise,ako veke sakate nekoj da vi ja opishe. Za znaenjeto Negovo nema pero sto bi mozelo da go ispishe. Receno e: Moreto da e tinta (mastilo) malku e da se opise Allahovata mok.
Vie ste nalik onoj sopatnik na Isa a.s koj pobaral so Dova Isa a.s da gi ozivee koskite koi na pat se naogjale. Koga Isa a.s upatil dova do Vozviseniot od koskite ozive Lav koj pocnal da trca po covekot. Begajki od Lavot,covekot pocnal da vika: Veruvam,Veruvam deka si od Boga praten,vrati go lavot vo koski. Isa a.s upatil dova pa lavot se vratil vo onaa sostojba (vo koski)... koga pominal stravot,covekot rekol: Seto toa mi se pricini samo.

Ipsissimus,samiot gjavol tebe te sozaluva do koj stepen te dovel. Ova jas sto go pisuvam e za onie so razum obdareni... pokraj tebe nekoj drug ke svati.

--- надополнето ---

А да го оставиш него да одговори! Ни јас никаде нереков дека Soul-of-Space кажал дека Бог нешто не знае!
Veke ti odgovoriv,Seznajnosta negova kakva e i kade e "krajot" nikoj ne znae. Nitu semokta Negova... Znam od Kur'anot deka Allah na covekot go sozdade sloboden da izbere pomegju dobroto i zloto i tuka covekot e sloboden sto ke izbere no snesuva odgovornost za toa a ne snesuva za ona sto ne e vo moznost da go stori ili odbie. Allah dz.s ne' potsetuva vo Kur'anot na site sejtanovi spletki no ne ne prisili da bideme site ednakvi tuku od mudrost ne' sozdade slobodni sami toa da si go izbereme. Allah na nikogo ne go tera nitu mu odobruva nitu mu bara da pie alkohol ili da krade,kako toa corbadzija veli. Ako nemase sloboda na izbor,zosto se togas naredbite i zabranite vo Kur'anot ?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Za Negopvata bezgranicna mok,nesum jas dostoen da zboruvam nitu pak mozam da ja pojmam. Taa nemoze ednostavno da se opise,ako veke sakate nekoj da vi ja opishe. Za znaenjeto Negovo nema pero sto bi mozelo da go ispishe. Receno e: Moreto da e tinta (mastilo) malku e da se opise Allahovata mok.
Vie ste nalik onoj sopatnik na Isa a.s koj pobaral so Dova Isa a.s da gi ozivee koskite koi na pat se naogjale. Koga Isa a.s upatil dova do Vozviseniot od koskite ozive Lav koj pocnal da trca po covekot. Begajki od Lavot,covekot pocnal da vika: Veruvam,Veruvam deka si od Boga praten,vrati go lavot vo koski. Isa a.s upatil dova pa lavot se vratil vo onaa sostojba (vo koski)... koga pominal stravot,covekot rekol: Seto toa mi se pricini samo.

Ipsissimus,samiot gjavol tebe te sozaluva do koj stepen te dovel. Ova jas sto go pisuvam e za onie so razum obdareni... pokraj tebe nekoj drug ke svati.
Eve jas sum dobrovolec kaj bilo koj vernik na bilo koja religija. Neka negoviot Bog gi ozivee mrtvite koski i neka gi pretvori vo lav, jas ke sedam mirno da me izede...

Biva?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Eve jas sum dobrovolec kaj bilo koj vernik na bilo koja religija. Neka negoviot Bog gi ozivee mrtvite koski i neka gi pretvori vo lav, jas ke sedam mirno da me izede...

Biva?
Pa,Zaratustra,toa veke se slucilo,no ete... Bog li te tera da i pokraj toa ne veruvas ili gjavolot ? Evreite uste mokri vo nozete posle razdelbata na moreto,poveruvaa vo teleto a go zaboravija cudoto koe Mojsie vo imeto na Boga go napravi. Koj gi izlaza i koj gi natera,Bog ili Samirija ? Bog go prati Musa a.s da gi povikuva a gjavolot si ima negova vojska koja gi ottrgnuva od praviot pat. Ako veke baras cudo vo sozdavanje i ozivuvanje,pa zarem ne bevte vie kapka tecnost (sperma) pa eve sega od toa stana covek koj na tastatura sedna da mi pisuva ?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865

Biva?
Не ли е полесно само да отидеш кај шо има лав (негде у Индија ваљда) и да чекаш да те изеде?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33

Biva?
Бива. За да го направиш тоа, прво треба да ја тестираш твојата храброст, бива?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Pa,Zaratustra,toa veke se slucilo,no ete...
Toa ne se slucilo i nikogas nema da se sluci. Treba edna blaga doza na retrdiranost da veruvas deka toa se slucilo.

Eve jas pak ti velam. Ti si vernik, sigurno tvojot Bog ke te uslisi i ke ozivee eden lav za mene da me izede. Lesno odi toa...

--- надополнето ---

Не ли е полесно само да отидеш кај шо има лав (негде у Индија ваљда) и да чекаш да те изеде?
Ne e, sakam da bidam ekskluzivec pa da me izede ozivean lav so pomos na vera, a ne da bida izeden od obicen lav, toa e loso za mojata sueta...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Ти ич да не се секираш за мене! Ти до мојот степен нема ни за 1000 животи да дојдеш, биди сигурен. Со твоиве копи паст километарски постови, не си ни свесен колку си прозирен, безличен и очаен во немоќта да одговориш! Само се вртиш во круг и пастираш по десетина пати исти постови од вашиот исламски форум! Истите!! до точка и запирка!
Veke ti odgovoriv,Seznajnosta negova kakva e i kade e "krajot" nikoj ne znae. Nitu semokta Negova... Znam od Kur'anot deka Allah na covekot go sozdade sloboden da izbere pomegju dobroto i zloto i tuka covekot e sloboden sto ke izbere no snesuva odgovornost za toa a ne snesuva za ona sto ne e vo moznost da go stori ili odbie. Allah dz.s ne' potsetuva vo Kur'anot na site sejtanovi spletki no ne ne prisili da bideme site ednakvi tuku od mudrost ne' sozdade slobodni sami toa da si go izbereme. Allah na nikogo ne go tera nitu mu odobruva nitu mu bara da pie alkohol ili da krade,kako toa corbadzija veli. Ako nemase sloboda na izbor,zosto se togas naredbite i zabranite vo Kur'anot ?
Тогаш зошто ги создал луѓето со особини како завист, љубомора, омраза, себичност......? Зошто им ги дал тие особини?
Велите дека е сезнаен! Да се биде сезнаен, значи да се знае СЕ! Тоа е барем едноставно нели? Плус и во самиот куран нели ви пишува дека е напишан за секој да го разбере! Е сега, ако знае се, значи дека знае какви луѓе ќе бидеме поради особините кој ги напоменав! Ако знае се, значи дека ја знае секоја наша постапка! Во тој случај, зошто е казната и наградата? Кога однапред знаел какви ќе бидеме и што ќе направиме?! Зошто не создал со особини поради кој после ќе мачи и наградува?!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.452
Поени од реакции
84.865
Eve jas pak ti velam. Ti si vernik, sigurno tvojot Bog ke te uslisi i ke ozivee eden lav za mene da me izede. Lesno odi toa...

Па Бог ги има оживеано сите лавови на светот (како и све друго). Ако е твоја одлука да бидеш изеден од некој од нив, тоа е само доказ за твојата слободна воља. Само напред, практикувај ја!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Па Бог ги има оживеано сите лавови на светот (како и све друго). Ако е твоја одлука да бидеш изеден од некој од нив, тоа е само доказ за твојата слободна воља. Само напред, практикувај ја!
Ne e toa isto, umren pa ozivean e pojako, sigurno trca uste pobrzo od ovie obicnite lavovi...

--- надополнето ---

Sto napravivme so lavot, ke me jade ili ne?

Ako ozivuvanjeto na lavot e pretesko za vasiot bog, neka pomrdne edno kamce od 20 grama za 2 cm, na molba na eden vernik. Toa ne e premnogu, zarem ne?

Член од
28 јуни 2009
Мислења
295
Поени од реакции
266
Se trudam da vi objasnam. Veke kazav deka Bog ne sozdal slobodni vo nasiot izbor pomegju dobroto i zloto. Ako ne postoese ovaa sloboda,togas nemase da postoi ni zloto. Vo kafic ima i alkoholni i bezalkoholni pijaloci. Bog ni gi zabrani Alkoholnite pijaloci no ostavi da se proizveduvaat sami svesno da izbereme po koj pat ke odime,po Negoviot ili po sejtanoviot. Odgovorot e deka nie tuka imame sloboda na izbor,sami izbirame i za toa odgovarame a ne odgovarame pred Sozdatelot za nesto sto ne sme vo moznost da go storime. Volot go udiraat zatoa sto odbiva da vleze vo jarem. Tepa li nekoj Vol zatoa sto odbiva da poleta ? I toa ne go pravi Sozdatelot nesemoken,bidejki i taa mok na izbor ni e dadena od Semokniot. A povtorno nemozes od Nego nisto da sokries,sto god da storis (izberes)toj se',apsolutno se' znae. Nitu list od drvoto pagja bez Negovo znaenje.

Sekako deka Bog ja znae idninata.Toj znae utre dali ke pagja dozd ili nema da pagja,toa e pod negova kontrola. Bog znae koga ke bide sudniot den i nikoj drug. Bog ja odreduva kolkava kade ke bide temperaturata,kade ke udri zemjkotres,kade ke izbie vulkan,kade i koga ke izbie tsunami.... A covekot za utre sto ke si spremi i za idniot svet,Bog go stvori sloboden. Ima edna poznata izreka: "Sto ke posees toa ke poznees" Sostojbata na idniot svet sami si ja gradime. Bog takvi ne' sozdade. Jas odlucuvam koj zanat ke go izberam a ne odlucuva zanatot. Ako razbiras deka nie poseduvame mok na izbor,togas se' e jasno. Bog ni dal propisi i zakon po koj ke vladeeme kako bi se drzale po negoviot pat no ne ne prisilil vo toa,ne ostavil slobodni i ne predupredil na sejtanot,za da ne se bunime na onoj svet deka ne sme znaele i deka Bog taka odredil za nas.

Da go pofalam i komentarot na Joey.... druga rabota e sto stanuva zbor za Gospodarot Bog (Allah dz.s.) Vie Bog go stavate vo ramkite na zakonite koi vladeat vo svetot na sozdadenite. Kuklite se dvizat so pomos na pruzina,zambrak.
Ako se gleda na dvizenjeto od niven agol, togas sledi deka i covekot , koj gi sozdal niv, se dvizi na princip na pruzina i povlekuvanje na konecot. Koga na nekoj nacin bi mozelo da im se kaze na kuklite deka covekot se dvizi sam bez pomos, tie sekako bi odgovorile deka toa e nevozmozno, bidejki vo nivniot svet se se dvizi so pomos na konci i pruzini
.
Prvo i prvo ti objasnav kako e logicki nevozmozno da postoi sustestvo koe i ima slobodna volja i ja znae na idninata. Ti toa go preskokna i mi objasnuvas kako Allah ni ostavil nas na izbereme. Uste ne razbra deka spored nekoj koj ja znae idninata ti izbor nemas. Tolku li e komplicirano da razberes? Zasto ne testira koga ja znae idninata? Zosto mu rekol na djavolot da mu se pokori na Adem alejhisellam koga znael deka nema da se pokori ili toa e samo izgovor za posle da go maci.
Za kuklite mi objasno deka nie sme nemale dovolno kapacitet da go razbereme na Allah.
Epa togas kako ocekuva nie da veruvame vo nego koga toj sto ni kazuva vo Kuranot e kontradiktorno? Neli treba nas da ne ubdedi deka postoi a ne na sekoj sto ima razlicno mislenje da go frla vo pekol?
Pred da go postavam prasanjeto go prebarav na google i nikage ne procitav logicki odgovor. I zasto samo ti odgovaras nema li drugi muslimani na forumov?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Prvo i prvo ti objasnav kako e logicki nevozmozno da postoi sustestvo koe i ima slobodna volja i ja znae na idninata. Ti toa go preskokna i mi objasnuvas kako Allah ni ostavil nas na izbereme. Uste ne razbra deka spored nekoj koj ja znae idninata ti izbor nemas. Tolku li e komplicirano da razberes? Zasto ne testira koga ja znae idninata? Zosto mu rekol na djavolot da mu se pokori na Adem alejhisellam koga znael deka nema da se pokori ili toa e samo izgovor za posle da go maci.
Za kuklite mi objasno deka nie sme nemale dovolno kapacitet da go razbereme na Allah.
Epa togas kako ocekuva nie da veruvame vo nego koga toj sto ni kazuva vo Kuranot e kontradiktorno? Neli treba nas da ne ubdedi deka postoi a ne na sekoj sto ima razlicno mislenje da go frla vo pekol?
Pred da go postavam prasanjeto go prebarav na google i nikage ne procitav logicki odgovor. I zasto samo ti odgovaras nema li drugi muslimani na forumov?
Ovie prasanja vazat i za drugite religii ne samo za islamot, i zatoa ateizmot ima pojaki dokazi nego ako ideme spored temata, odgovorot e taka sakal Allah on sve sozdava i zlo i dobro i on nikomu ne odgovara ali ti dal pravila e sea ako te odredil za dzenem bar si se nauzival za kratkoto vreme dur si bil ziv ovde na zemjata, ama on e milozliv epten treba da si gad da ne ti dae vecen zivot, na primer na trgovci so organi na beskrupolozni pokvareni podmolni luge koi se izzvivuvaat na poslabi na niv nema da im dae vecen zivot sto posto i bez razlika sto gi naprail On takvi posto se losi a ne postoele pred da se stvorat ko losi zatoa za niv dzenem mnogu jasno toa e!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Vo eden Kur'anski aet Allah dz.s veli: "Dzine i ljude sam stvorio samo da mi ibadet cinu". Sejtanot bil eden od dzinite a dzinite se isto kako i lugeto,no ziveat vo nivniot svet,kako sto zivotnite ziveat vo svojot zivotinski svet,no od zivotnite ne se bara ibadet i nema da odgovaraat dodeka od dzinite i lugeto se bara i ke odgovaraat. Melekite se stvoreni bez propusti te. bezgresni a kaj dzinite i lugeto ostavena e moznosta za gresenje i sekoja greska Vozviseniot ja prostuva koga covekot ili dzinot ke se pokae za storenata greska,toa cak go pravi pogolem vernik. Muhammed a.s na Ashabite im rekol: Ako ne gresevte,Allah dz.s ke ve unistese i ke sozdadese narod koj ke gresi no i oprost ke bara.

Zgresil i Adem a.s no toj ja priznal greskata: "Gospodaru nas,-rekose oni-'sami smo sebi krivi,i ako nam Ti ne oprostis,sigurno cemo biti izgubljeni.'"(El-A'raf,23).
Dodeka sejtanot rekol:
62. "Reci mi", - rece onda - , "evo ovoga koga si iznad mene uzdigao: ako me ostavis do Smaka svijeta sigurno cu, osim malobrojnih, nad potomstvom njegovim zagospodariti."
63. "Odlazi!" – rece On. "Onima koji se za tobom budu poveli i tebi – kazna dzehennemska bice vam puna kazna.
64. I zavodi glasom svojim koga mozes i potjeraj na njih svoju konjicu i svoju pjesadiju, i budi im ortak u imecima, i u djeci, i daji im obecanja – a sejtan ih samo obmanjuje." (El Isra' 62,64)

Znaci,edniot ja priznal greskata,dodeka drugiot greskata mu ja prepisal na Boga.

Za kuklite.... koj se toa nie vie koi nemaat kapacitet dovolno da go razberat Allahovoto postoenje ? Nemozes da kazes za mene ili za nekoj drug. Tuka zboruvaj za sebe. Objavata negova e otvorena i dostapna e za sekoj. I samiot znaes deka iskreno ne si otvoril da ja pobaras vistinata tuku otvaras za da baras "greski" i da se raspravas. Si slusnal kolkavav e brojot na konvertiti sirum svetot ? Onoj koj iskreno traga po vistinata Vozviseniot ke mu ja priblizi onoj koj traga po zabludata Allah ke mu ja zgolemi.... i toa e Kur'anski aet. A na onie kade sto ne doprela objavata,nim sekako im e oprosteno (i toa e Kur'anski aet). Veke kazav... Allah dz.s ne kaznuva na nikogo za nesto sto ne e vo sostojba da stori. Nema Allah da te kazni za tvojata visina,bidejki toa ne e tvoj izbor. Ama ke te kazni ako vregjas a mozes ubavi zborovi da upotrebis a ne te kaznuva sto si visok a ne si mozel nizok da se stvoris.Volot go udiraat zatoa sto odbiva vo jarem da vleze,nikoj ne go udira zatoa sto odbiva da poleta.Pa zarem Milostiviot taka bi postapil ? Nisto ne mu e dadeno na nikogo nesto sto ne moze da napravi.Veke postojat luge koi go svatile Allahovoto postoenje. Za se' treba trud pa i za postignuvanje na stepen na iman (veruvanje). Da steknes rabotna navika ti treba trud i vreme... ako ne dembel ke ostanes za sekogas i kako fukata zivotot ke ti pomine.

Za da se postigne vistinski iman treba da se zadobie Allahovoto svetlo (Nur),so koe ke prepoznavas sto e dobro a sto e loso. A za toa treba vezba... poglednigi Budistite vezbaat jogy ili sto znam sto za da go ja zgolemat svesta. Vistinska vezba za zgolemuvanje na svesta e zikrot,sto poveke spomnuvanje i velicenje na Allah dz.s.
Koga ke bides pocesten so Allahoviot Nur (koj mnogu retko moze i kaj Muslimanite da se najde),togas ke ja imas mokta da prepoznavas mnogu od toa.

Za da gi prepoznaes boite ti treba svetlina. Vo temnica i boite isceznuvaat. Vo mrak,mozes li da prepoznaes sto e zolto a sto e plavo ? Koga ke go zapalis svetloto ke gi prepoznaes i boite. Temninata gi pokriva boite. Za ova ti treba nadvoresna svetlina-sonce,zvezdi,mesecina.... taka i za fantazijata potrebna e vnatresna svetlina koja e refleks od Allahovata svetlina (Nur).
Zivotot i okolinata ni se polni so primeri,prirodata na cel glas vika :"Ima Allah,Postoi Allah !" no nemoze sekoj toa da go slusne. Nie sme izgubeni vo boite a ustvari,postoecko e ona sto zapravo ne go gledame a ona sto go gledame e mrtvo i nepostoecko. Veli Rumi:
Toj (Allah) dava da nepostoenjeto se pojavuva kako postoecko i velicestveno;
Toj dava da postoenjeto vo nepostoecki izgled se pojavuva.
Toj,Moreto go sokril a penata vidliva ja napravil;
Toj,veterot go sokril a tebe prasinata ti ja pokazal.
Prasinata vo vazduh se vrti,visoko,kako minare:
Zarem moze prasinata da se vozdigne bez veterot ?
Vo visinata prasinata ja gledas,o ti, so nemoken vid:
Veterot ne go gledas,osven preku znaenje.
Gledas kako penata vo site smerovi se dvizi:
Penata bez moreto nemoze da se dvizi.
Penata ja gledas so setilata a Moreo preku znaenjeto:
Mislata e sokrivena a govorot ocigleden.
Teloto go gledame a dusata ne.
Koga dusata go napusta teloto,togas znaeme sto e zivo a sto e mrtvo.
Svemirot cel se dvizi;
Moze li da se dvizi bez Sozdatelot ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom