Ако и крадецот ја извршува Алаховата воља, тогаш зошто Алах му суди на крадецот?
Зошто Алах му вели на крадецот да не краде, кога тој го предодредил да краде и нема бегање од тоа?
Зошто Алах му наредува на крадецот да не краде, кога овој едноставно нема капацитет да не краде бидејќи за тоа Алах го создал?
Како можеш да создадеш некој инвалид, без раце и нозе и да му заповедаш: Играј кошарка!
Како може некој да го ставиш во кола, да ја насочиш колата да вози право, да му ги врзеш рацете и потоа да му заповедаш „Немој да возиш право и ко возиш право ќе те фрлам во пекол!“
И најпосле, како може разумен човек да верува во ваков бог?
Navistina,neznam ni jas kakov e onoj bog sto saka da nekoj krade. Neznam kakov bog e toj sto zaspiva i sto se hrani,sto ima potreba od hrana,sto izvrsuva nuzda..... Za Allahovite osobini,onaka,opisani vo Kur'anot,vie li najdovte kritiki da davate ? Me potsetuvas na svestenikot koj go prasal na Rumi: Ako Muhammed e Bozji poslanik,zosto Bog dozvolil vnucite da mu gi ubijat ? Na toa Rumi mu rece: Ako Bog svojot sin ne go postedi (ednoroden?) sto preostanuva za vnucite na Muhammed a.s.
Zboruvaj za ona sto imas lice,ako koga e verata vo prasanje,lice nemas za bilo sto da postavis prasanje nitu bilo kakva kritika da dades.
Vprocem i vie veruvate vo Boga,seznajniot,semozniot i vo toj slucaj lopovi ima.
Svetot vnatresen na osetot nadvoresen mu odgovara:
Dvajcata vo isti kanal jurat. "Ajde" ili "Nemoj",naredba i zabrana,rasprava i govor,mu odgovaraat na svetot vnatresen.
Mislata: "Utre ke go napravam toa i toa,dokaz e za mokta na izbor,luge pocituvani.
A vo slucaj na pokajuvanje koj posle storenoto loso delo ke go osetis,kroz svojata mok na izbor na praviot pat bivas ponesen.
Kur'anot cel od naredba zabrana se sostoi. Koj videl nekogas da i se nareduva na nepodvizna stena ?
Dali na kamenot mu pokazuva nekoj nekogas neprijatelstvo i lutina ? - Velejki mu: "Vi rekov toa i toa da go napravite,o vie mrtvi i bespomosni,zosto ne go napravivte ?"
Moze li razumot na drvo i kamen vlast da sprovede ?
Pa zarem sozdatelot,Tvorecot na zvezdite i nebesata bi mozel da upati vakvi naredbi i zabrani kako vakov neuk covek ?
Nesposobnosta od ucenjeto na kaderot ne proisteknuva,a i da e taka,neznaenjeto e poloso od nesposobnosta.
Turkmenot na gostinot (stranec) mu veli milostivo:
"Dojdimi na vratata bez pes i ogrtac iskinat i slusaj,vlezi od toa i toa mesto so pocit,da pesot moj ustata i zabite bi gi drzel zatvoreni."
No ti pravis sprotivno i prema vratata odis: Neophodno e deka ke ti otvori rani nasilstvo kucesko.
Trgni napred kako sto nastapuvaat robovi,luceto negovo da bi postanalo ljubezno. So tebe ako poneses lisica ili drugo kuce,na tebe ke lava sekoj pes od sekoj sator.
Ako ne poseduva mok na izbor nikoj osven Allah dz.s,zosto se lutis na onoj sto ke te uvreda ?
Zosto so zabi mu skripime na neprijatelite ?
Zosto go gledame grevot i navredite koi toj ke gi napravi ? Ako ti padne nekoja greda od nekoj krov i te povredi,dali ke odlucis na gredata da mu se osvetis ?
Zosto gi tepame malite deca koga ke zgresat,ako smetame deka vozrasnite nemaat pravo da sovetuvaat ? Dadena ni e mok na izbor.
Ako so stap konjot go udiras,konjot na stapot ne se luti tuku na toj sto udira.
Ako intelegencijata zivotinska za mokta na izbor kaj covekot ima svest,pa,intelegencijo covecka,napustetego ucenjeto na eden Dzebrija.Zasramete se.
Za lopovot,Corbadzija.
Nekoj lopov na sudijata mu rekol: O care moj,toa sto jas go napraviv,Allah go odredil.
Sudijata mu rekol: Toa sto jas go pravam,isto taka Allahova odredba e.
Ako nekoj od piljara cresa ukrade velejki: "Ova Allah go odredil"
Ti dva tri pati po glava ke go udris i ke mu reces deka i toa e Allahova odredba,da ja vrati cresata.
POSTO VAKOV IZGOVOR NI EDEN PILJAR NE PRIFAKJA,VO SLUCAJ NA KRAZBA NA EDNA CRESA OBICNA,kako mozete da se naslonite na eden takov izgovor ?
Glupav se pravda so toa a takov se' zivo so takov izgovor ke isprodade i imanje i zena,pravdajki se deka e Allahova odredba.
Koj vaka razmisluva sekoj za brada ke go vlece isto taka pravdajki se i prikazuvajki deka toa pod prisilba go pravi.
Jas stotici zelbi imam i potrebi no rakata so strav i stravopocit vrzana mi e.
Koj ke mi napravi usluga,koj ke me poduci za nekoj izgovor
Nie zanat nekoj odbirame,velejki: "Imam nesto smisleno i planiram nesto"
Inaku,zarem zanatot moze da odbere ?