Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Јас а и човеков многу јасно ти поставивме прашање, но ти повторуваш и копи - пастираш веќе подготвени текстови, кој не се одговор на прашањата. Знам дека не ме поднесуваш, но тоа е...не гледај на постов како на провокација, гледај на него како на тест за вистинитоста на твојата света книга! Значи еве ги пак прашањата кратко и јасно, и кратко и јасно одговори на нив:Vo eden Kur'anski aet Allah dz.s veli: "Dzine i ljude sam stvorio samo da mi ibadet cinu". Sejtanot bil eden od dzinite a dzinite se isto kako i lugeto,no ziveat vo nivniot svet,kako sto zivotnite ziveat vo svojot zivotinski svet,no od zivotnite ne se bara ibadet i nema da odgovaraat dodeka od dzinite i lugeto se bara i ke odgovaraat. Melekite se stvoreni bez propusti te. bezgresni a kaj dzinite i lugeto ostavena e moznosta za gresenje i sekoja greska Vozviseniot ja prostuva koga covekot ili dzinot ke se pokae za storenata greska,toa cak go pravi pogolem vernik. Muhammed a.s na Ashabite im rekol: Ako ne gresevte,Allah dz.s ke ve unistese i ke sozdadese narod koj ke gresi no i oprost ke bara.
Zgresil i Adem a.s no toj ja priznal greskata: "Gospodaru nas,-rekose oni-'sami smo sebi krivi,i ako nam Ti ne oprostis,sigurno cemo biti izgubljeni.'"(El-A'raf,23).
Dodeka sejtanot rekol:
62. "Reci mi", - rece onda - , "evo ovoga koga si iznad mene uzdigao: ako me ostavis do Smaka svijeta sigurno cu, osim malobrojnih, nad potomstvom njegovim zagospodariti."
63. "Odlazi!" – rece On. "Onima koji se za tobom budu poveli i tebi – kazna dzehennemska bice vam puna kazna.
64. I zavodi glasom svojim koga mozes i potjeraj na njih svoju konjicu i svoju pjesadiju, i budi im ortak u imecima, i u djeci, i daji im obecanja – a sejtan ih samo obmanjuje." (El Isra' 62,64)
Znaci,edniot ja priznal greskata,dodeka drugiot greskata mu ja prepisal na Boga.
Za kuklite.... koj se toa nie vie koi nemaat kapacitet dovolno da go razberat Allahovoto postoenje ? Nemozes da kazes za mene ili za nekoj drug. Tuka zboruvaj za sebe. Objavata negova e otvorena i dostapna e za sekoj. I samiot znaes deka iskreno ne si otvoril da ja pobaras vistinata tuku otvaras za da baras "greski" i da se raspravas. Si slusnal kolkavav e brojot na konvertiti sirum svetot ? Onoj koj iskreno traga po vistinata Vozviseniot ke mu ja priblizi onoj koj traga po zabludata Allah ke mu ja zgolemi.... i toa e Kur'anski aet. A na onie kade sto ne doprela objavata,nim sekako im e oprosteno (i toa e Kur'anski aet). Veke kazav... Allah dz.s ne kaznuva na nikogo za nesto sto ne e vo sostojba da stori. Nema Allah da te kazni za tvojata visina,bidejki toa ne e tvoj izbor. Ama ke te kazni ako vregjas a mozes ubavi zborovi da upotrebis a ne te kaznuva sto si visok a ne si mozel nizok da se stvoris.Volot go udiraat zatoa sto odbiva vo jarem da vleze,nikoj ne go udira zatoa sto odbiva da poleta.Pa zarem Milostiviot taka bi postapil ? Nisto ne mu e dadeno na nikogo nesto sto ne moze da napravi.Veke postojat luge koi go svatile Allahovoto postoenje. Za se' treba trud pa i za postignuvanje na stepen na iman (veruvanje). Da steknes rabotna navika ti treba trud i vreme... ako ne dembel ke ostanes za sekogas i kako fukata zivotot ke ti pomine.
Za da se postigne vistinski iman treba da se zadobie Allahovoto svetlo (Nur),so koe ke prepoznavas sto e dobro a sto e loso. A za toa treba vezba... poglednigi Budistite vezbaat jogy ili sto znam sto za da go ja zgolemat svesta. Vistinska vezba za zgolemuvanje na svesta e zikrot,sto poveke spomnuvanje i velicenje na Allah dz.s.
Koga ke bides pocesten so Allahoviot Nur (koj mnogu retko moze i kaj Muslimanite da se najde),togas ke ja imas mokta da prepoznavas mnogu od toa.
Za da gi prepoznaes boite ti treba svetlina. Vo temnica i boite isceznuvaat. Vo mrak,mozes li da prepoznaes sto e zolto a sto e plavo ? Koga ke go zapalis svetloto ke gi prepoznaes i boite. Temninata gi pokriva boite. Za ova ti treba nadvoresna svetlina-sonce,zvezdi,mesecina.... taka i za fantazijata potrebna e vnatresna svetlina koja e refleks od Allahovata svetlina (Nur).
Zivotot i okolinata ni se polni so primeri,prirodata na cel glas vika :"Ima Allah,Postoi Allah !" no nemoze sekoj toa da go slusne. Nie sme izgubeni vo boite a ustvari,postoecko e ona sto zapravo ne go gledame a ona sto go gledame e mrtvo i nepostoecko. Veli Rumi:
Toj (Allah) dava da nepostoenjeto se pojavuva kako postoecko i velicestveno;
Toj dava da postoenjeto vo nepostoecki izgled se pojavuva.
Toj,Moreto go sokril a penata vidliva ja napravil;
Toj,veterot go sokril a tebe prasinata ti ja pokazal.
Prasinata vo vazduh se vrti,visoko,kako minare:
Zarem moze prasinata da se vozdigne bez veterot ?
Vo visinata prasinata ja gledas,o ti, so nemoken vid:
Veterot ne go gledas,osven preku znaenje.
Gledas kako penata vo site smerovi se dvizi:
Penata bez moreto nemoze da se dvizi.
Penata ja gledas so setilata a Moreo preku znaenjeto:
Mislata e sokrivena a govorot ocigleden.
Teloto go gledame a dusata ne.
Koga dusata go napusta teloto,togas znaeme sto e zivo a sto e mrtvo.
Svemirot cel se dvizi;
Moze li da se dvizi bez Sozdatelot ?
-Зошто богот во кој веруваш не создал со особини за кој на крај ќе не казнува и мачи? Зошто ги создал омразата, зависта, тагата....? Зошто како сезнаен, не видел што ќе направат тие особини? И ако воља му била да постапуваме, како што постапуваме, со која цел се казните и наградите?!
Одговори без да постираш километарски текстови превземени од исламски сајтови.