Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.860
Значи станува збор за некој семоќен, сезнаен, надвор од нашето сфаќање за време и простор.
И сега вие барате поистоветување на сите параметри, вредности, начин на разбирање на нештата со кои се служиме ние кои сме во рамките на времето (па и просторот), кои не сме семоќни и сезнајни, кои сме ограничени секако. И тоа не е поистоветување во смисол на балансирање или среќавање на пола пат, туку едноставно од аспект на нашиот светоглед се обидувате да му ја имплементирате, нашата логика. Затоа доаѓате до наводни парадокси, како овој.
А и самото ваше лично искуство од досегашниот живот ви го налага фактот за слободна воља. Не согледуваме дека има поголеми рамки од оние кои можеме да ги разбереме.
Во рамките во кои егзистираме, додека сме во инкарнација, имаме слободен избор.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Значи станува збор за некој семоќен, сезнаен, надвор од нашето сфаќање за време и простор.
И сега вие барате поистоветување на сите параметри, вредности, начин на разбирање на нештата со кои се служиме ние кои сме во рамките на времето (па и просторот), кои не сме семоќни и сезнајни, кои сме ограничени секако. И тоа не е поистоветување во смисол на балансирање или среќавање на пола пат, туку едноставно од аспект на нашиот светоглед се обидувате да му ја имплементирате, нашата логика. Затоа доаѓате до наводни парадокси, како овој.
А и самото ваше лично искуство од досегашниот живот ви го налага фактот за слободна воља. Не согледуваме дека има поголеми рамки од оние кои можеме да ги разбереме.
Mene ne mi jasno kako mozes ti od ovoj inkarnatskiot aspekt, voopsto da pretpostavis semoken, seznaen,bla bla bla...
Nasata logika koja se obiduvame da Mu ja implementirame, e ednistvenata logika koja postoi, se drugo e kako mali Djokica go zamisluva bog...

I "nie" nisto ne barame, vie barate nesto tamo kade sto go nema, a toa nesto go objasnuvate so skok vo besmisla...

Vase pravo, ama smesno i tazno e po malku...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тогаш ете ти добра прилика малку да се насмееш ама и во исто време да пуштиш понекоја тажна солза.
Vidi, jas nemam apsolutno nisto protiv nekoj da veruva vo Bog, Dedo Mraz, samovili...

Mene samo mi smeta koga toj nekoj se obiduva da go dokazuva ona sto ne moze da se dokaze, a koga ke uvidi deka ne moze, sledi argumentot za duhovnata logika (citaj skok vo besmisla). Toa taka ne moze. Zborovite, jazikot , logikata poteknuvaat od ovoj svet, ti se svigalo toa ili ne, i koga se obiduvaa da se koristat za dokazuvanje na postoenje na nesto nelogicno, tie stvaraat besmisla. Zatoa, ne propovedajte i ne gnjavete, veruvajte si vo tisina...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.860
Vidi, jas nemam apsolutno nisto protiv nekoj da veruva vo Bog, Dedo Mraz, samovili...

Mene samo mi smeta koga toj nekoj se obiduva da go dokazuva ona sto ne moze da se dokaze, a koga ke uvidi deka ne moze, sledi argumentot za duhovnata logika (citaj skok vo besmisla). Toa taka ne moze. Zborovite, jazikot , logikata poteknuvaat od ovoj svet, ti se svigalo toa ili ne, i koga se obiduvaa da se koristat za dokazuvanje na postoenje na nesto nelogicno, tie stvaraat besmisla. Zatoa, ne propovedajte i ne gnjavete, veruvajte si vo tisina...
Атеистите како тебе, се тука тие кои висат на подфорум религија и се обидуваат да докажуваат и проповедаат повеќе од Муслиманите и Христијаните заедно.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Атеистите како тебе, се тука тие кои висат на подфорум религија и се обидуваат да докажуваат и проповедаат повеќе од Муслиманите и Христијаните заедно.
Ne e taka, i ne e samo forumot vo prasanje. Na religijata i trebaat luge za gluposta da opstojuva, od tamu propovedite, od tamu objasnuvanjata. Koga bi zakutile, i ne bi gi lazele siromasnite so duh, religijata bi isceznala za 50 godini...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Тачно. Човек прашува и чека одговор од луѓето од исламот и рисјанството...наместо тоа му се одмилува кога ќе му одговорат 20 атеисти и хејтери...одговор кој нема благе везе со самата религија и нејзиното учење.
Ај сеа ја да одговарам у име на исламот или протестанството...биберска работа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Тачно. Човек прашува и чека одговор од луѓето од исламот и рисјанството...наместо тоа му се одмилува кога ќе му одговорат 20 атеисти и хејтери...одговор кој нема благе везе со самата религија и нејзиното учење.
Ne znam za drugite, no jas toa go pravam kako akt na hristijansko milosrdie. Koga ke vidam kako vozrasni luge se blamiraat po javni forumi, sakam da im pomognam...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Ne znam za drugite, no jas toa go pravam kako akt na hristijansko milosrdie. Koga ke vidam kako vozrasni luge se blamiraat po javni forumi, sakam da im pomognam...
тебе што те боли гзот кој каде се бламира? ти доволно се бламираш одговарајќи на прашања до христијаните. иди нешто прцни, ослободи се, смири се...ќе го пресушиш Вардар со муабетиве против рисјаните.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
и тука си фурате бош муабет ..
Ај читнете правила во првиот пост на темава и држете се кон нив, ако не ви одговараат продолжете си на друга тема или по ПП ..

Член од
28 јуни 2009
Мислења
295
Поени од реакции
266
и тука си фурате бош муабет ..
Ај читнете правила во првиот пост на темава и држете се кон нив, ако не ви одговараат продолжете си на друга тема или по ПП ..
Gi citnav no ne se najde musliman da mi odgovri, se krijat najverojtno. Da prasav kolku proroci ima vo islamot 30 dusi ke mi odgovorea vo rok od 20 minuti.
:D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Види пријателе! Во исламот убаво си пишува дека куранот е напишан на едноставен начин за да може СЕКОЈ да го разбере! :toe:
Значи никаде не се вели дека тоа што е таму напишано може единствено да се свати со некоја логика која е над оваа нашава, напротив се вели дека е нешто кое секој може да го разбере!
А напишаното вели дека тој е семоќен и сезнаен, дека не создал со особини какви што тој сакал да имаме, и дека ги знае сите наши постапки кој ќе ги направиме, пред и ние да постоиме! Е сега! не ми е јасно каде се вклупова во се ова казната и наградата т.е пеколот и рајот?! Единствен заклучок е дека или овој бог е човечка имагинација и рефлексија на човечката суета, или пак е невиден садист, кој ги создава луѓето со особини поради кој после ќе ги мачи цела вечност!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Abe so se prite glupi ili moze stvarno ste glupi, pa vie nemate monopol na prasanjeto za metafizika, toa so vie go vikate religija so vasite banalni i glupi odgovori e ustvari prasanja za metafizickiot problem na fenomenite sto e zad pojavnosta...abe git!

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Pak ne me razbiras. Ok, ke go postavam prasanjeto na porazbirliv nacin. Ideate e deka slobodnata volja i znaenjeto na idninata ne mozat da koegzistiraat.
Allah ima i slobodna volja I ja znae na idninata.
Eve ti zasto toa logicki ne mozam da go razberam.
Prvo da pretpostavime deka ti ja znaes na idninata i imas slobodna volja.

1) Te prasuvam jas tebe da izberis pomegju jabolko ili krusa.
2) Ti znaes sto ke odberis zatoa sto ja znaes idninata.
3) Da receme ZNAES deka de izberes jabolko.
Ako mozes da izberes krusa togas imas slobodna volja no tvoeto znaenje na idninata e pogresno sto znaci ne si seznaen.
Ako pak izberes jabolko togas ti si seznaen no nemas slobodna volja.

Objasni mi ako mozes?
Se trudam da vi objasnam. Veke kazav deka Bog ne sozdal slobodni vo nasiot izbor pomegju dobroto i zloto. Ako ne postoese ovaa sloboda,togas nemase da postoi ni zloto. Vo kafic ima i alkoholni i bezalkoholni pijaloci. Bog ni gi zabrani Alkoholnite pijaloci no ostavi da se proizveduvaat sami svesno da izbereme po koj pat ke odime,po Negoviot ili po sejtanoviot. Odgovorot e deka nie tuka imame sloboda na izbor,sami izbirame i za toa odgovarame a ne odgovarame pred Sozdatelot za nesto sto ne sme vo moznost da go storime. Volot go udiraat zatoa sto odbiva da vleze vo jarem. Tepa li nekoj Vol zatoa sto odbiva da poleta ? I toa ne go pravi Sozdatelot nesemoken,bidejki i taa mok na izbor ni e dadena od Semokniot. A povtorno nemozes od Nego nisto da sokries,sto god da storis (izberes)toj se',apsolutno se' znae. Nitu list od drvoto pagja bez Negovo znaenje.

Sekako deka Bog ja znae idninata.Toj znae utre dali ke pagja dozd ili nema da pagja,toa e pod negova kontrola. Bog znae koga ke bide sudniot den i nikoj drug. Bog ja odreduva kolkava kade ke bide temperaturata,kade ke udri zemjkotres,kade ke izbie vulkan,kade i koga ke izbie tsunami.... A covekot za utre sto ke si spremi i za idniot svet,Bog go stvori sloboden. Ima edna poznata izreka: "Sto ke posees toa ke poznees" Sostojbata na idniot svet sami si ja gradime. Bog takvi ne' sozdade. Jas odlucuvam koj zanat ke go izberam a ne odlucuva zanatot. Ako razbiras deka nie poseduvame mok na izbor,togas se' e jasno. Bog ni dal propisi i zakon po koj ke vladeeme kako bi se drzale po negoviot pat no ne ne prisilil vo toa,ne ostavil slobodni i ne predupredil na sejtanot,za da ne se bunime na onoj svet deka ne sme znaele i deka Bog taka odredil za nas.

Da go pofalam i komentarot na Joey.... druga rabota e sto stanuva zbor za Gospodarot Bog (Allah dz.s.) Vie Bog go stavate vo ramkite na zakonite koi vladeat vo svetot na sozdadenite. Kuklite se dvizat so pomos na pruzina,zambrak.
Ako se gleda na dvizenjeto od niven agol, togas sledi deka i covekot , koj gi sozdal niv, se dvizi na princip na pruzina i povlekuvanje na konecot. Koga na nekoj nacin bi mozelo da im se kaze na kuklite deka covekot se dvizi sam bez pomos, tie sekako bi odgovorile deka toa e nevozmozno, bidejki vo nivniot svet se se dvizi so pomos na konci i pruzini.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom