Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ти не пишуваш, ти препишуваш! Еве дај ми одговор од тебе, а не тоа што ти спремиле како готов пост! Одговор, кратко и јасно и нема повеќе да прашувам!
Pa,kazav,ocigledno e deka ti e pojasno,no povtorno nema da priznaes. Bez razlika dali jas ti pisuvam ili toa sum go prepisal (so zadovolstvo) od nekoj na kogo Allah dz.s mu dal iskra i svetlina da ni ja opishe na ubav nacin a jas da go prenesam. Inaku,posledniot post go pastirav,ostalo,pisuvam jas sto znam,te. sto sum naucil jas od Islamot.
1. Ако е алах сезнаен и ги знае сите нешта пред да се случат, како може да имаме слободна воља и зошто е казната и наградата (пеколот и рајот)?
Covekot sto ke si posee toa ke si poznee. Narodna izreka. Po milijoniti pat ti kazav deka Allah na covekot mu dal sloboda i toa ne ja namaluva negovata semok i seznajnost,go sozdal sam da si odluci za zivotot. Ovoj svet e kako koga na pecalba odam. Ako pominam tamu skromno,ako rabotam,ako se trudam... koga ke se vratam (a site ke se vratime onamu kade sto ni e vistinskiot dom (ahiret)),ke se vratam kako covek. Ako tamu za tamu rabotam ke se vratam nazad ponizen. Toa e nasiot ispit. Sekade zakonot e onaka spored Bozjiot zakon.Jasno vo Kur'anot pisuva: Koj ke napravi kolku troska dobro ke go vidi.Koj ke napravi kolku troska zlo ke go vidi. Pravedno ? Ti povtorno ke me prasas zosto dozvoluva nekoj da pravi zlo. Maka mi e poveke da ti odgovaram.
Toa ti e i drugoto prasanje. Vrakaj se nazad imas odgovor milion pati.

--- надополнето ---

Тогаш што е улогата на пеколот? Кога некому оставаш можност да греши
Pa nemoj da gresis be dete ! Koja drzava ne ja kaznuva greskata prema zakonot ? Ti ulav li si ? Ti sakas da ubivas a da ne bides kaznet ? Da krades a da ne bides kaznet ? Zosto ednostavno drzavata ne gi brka site lopovi i ubijci i kriminalci i narko dileri tuku gi drzi vo drzavata i poslem koga ke napravat nekakvo zlo gi kaznuva ?
Moznosta za gresenje ostavena e zaradi toa sto Allah sakal covekot da bide sloboden. A dobroto,slobodata kako ke ja prepoznae covek ako ne e zatvorot i zloto ?! Ukluci toa viugite malku... barem edna mozocna celija da ti rabotese.

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Јас а и човеков многу јасно ти поставивме прашање, но ти повторуваш и копи - пастираш веќе подготвени текстови, кој не се одговор на прашањата. Знам дека не ме поднесуваш, но тоа е...не гледај на постов како на провокација, гледај на него како на тест за вистинитоста на твојата света книга! Значи еве ги пак прашањата кратко и јасно, и кратко и јасно одговори на нив:
-Зошто богот во кој веруваш не создал со особини за кој на крај ќе не казнува и мачи? Зошто ги создал омразата, зависта, тагата....? Зошто како сезнаен, не видел што ќе направат тие особини? И ако воља му била да постапуваме, како што постапуваме, со која цел се казните и наградите?!
Одговори без да постираш километарски текстови превземени од исламски сајтови.
Bog ni dal takvi osobini za da imame izbor i za da se oddelime losi od dobri toj ni dal losi raboti so koi ke ni isproba kolku nie mozeme da veruvame vo negpo i kolku sme istrajni. na vtoroto prasanje, Toj ja sozdal takvi custva za covekot da ne bide srejken celo vreme i da zaboravi na nego zatoa sto ako ti si zadovolen vo zivotot i si srejken ke zaboravis, omrazata ja sozdavame samite ludze , gospod mnogu dobro kazuva sekogo da se pomaga da ne se mrazi i da ne se ubiva, a zavisni od sto??? osven od nego od drugo nisto ne sme zavisni (normalno hrana voda i takvi raboti) znaci ti ne si zavisen od mene kako covek ili gospod ne te napravi zavisen od cigari ili droga tuku ti si samiot navlezen vo niv ( primer) . Bog kako seznaen gi znaese ovie raboti no ke ti povtoram toj napravi nie da odlucuvame i so toa da vidi koj ke e dobar a koj los. I na poslednoto. Ako ti se frlis vo reka namerno i se udavis toa ne bila negova volja, ako ti denes ubies covek toa ne bilo negova volja znaci toj ne kaznuva ako nie napraveme nesto sto e protiv negova volja , negova volja pr kaj muslimanite e da odat vo dzamija da se molat vo nego da pomagaat na siromasi itn...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Или неможеш или намерно не сакаш да одговориш....Го изоставаш делот со казнувањето и наградувањето.
Однапред определени особини, сезнајност и слободна воља
, во ниедна комбинација неодат со судење, казнување и наградување! Ако јас се вратам понизен или горд, тогаш тие се мојата награда и казна, ако веќе ми била дадена слобода на избор и сум бил создаден со карактеристики какви што богот сакал да ги имам! Во спротивно тој бог не е ниту семоќен, ниту сезнаен, туку бескрајно суетен садист, кој ги забранува особините на луѓето кој тој самиот им ги дал, и ги приморува да го обожаваат, да му се клањаат и што уште не!
Како и да е, на секој што ќе го чита ова ќе му биде кристално јасно.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Во исламот се е предодредено. Но можно е нивниот бог да се предомисли и да ја промени својата одлука.
Па ќе ги прашам муслиманите: што е суштината, носење брада, носење кече, пет пати молење на ден, или сето тоа може да не биде ако со срце се верува. Што е битното во верата. Почитувањето на законот или исполнувањето на законот?

O

Omer el Faruk

Гостин
Во исламот се е предодредено. Но можно е нивниот бог да се предомисли и да ја промени својата одлука.
Па ќе ги прашам муслиманите: што е суштината, носење брада, носење кече, пет пати молење на ден, или сето тоа може да не биде ако со срце се верува. Што е битното во верата. Почитувањето на законот или исполнувањето на законот?
Единиот Бог се знае, се одредува и е далеку од измислениот кој го распнале на крстот, ама нејсе... ти тоа не си кадарен ниту да го сфатиш ниту да го свариш.

А сега одговор на твоите прашања:

1. Носењето брада е традиција или суннет на Божјиот Пратеник Мухаммед с.а.в.с.!
2. Носењето кече нема врска со исламот туку е албанска традиција.
3. Петте дневни молитви се строга облигатива за секој еден полнолетен и паметен муслиман и муслиманка.
4. Битното во верата е И почитувањето, И исполнувањето на законот, бидејќи јадна е онаа душа која што мисли дека го исполнила законот само со негово почитување а не и извршување.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Единиот Бог се знае, се одредува и е далеку од измислениот кој го распнале на крстот, ама нејсе... ти тоа не си кадарен ниту да го сфатиш ниту да го свариш.
Што треба да сфати? Дека Господ не е Господ?

O

Omer el Faruk

Гостин
Што треба да сфати? Дека Господ не е Господ?
Не ! Дека Господ не е Исус и дека Исус не е Господ.

--- надополнето ---

-Зошто богот во кој веруваш не создал со особини за кој на крај ќе не казнува и мачи? Зошто ги создал омразата, зависта, тагата....? Зошто како сезнаен, не видел што ќе направат тие особини? И ако воља му била да постапуваме, како што постапуваме, со која цел се казните и наградите?!
Со оглед на фактот дека освен почетните три, средните три и последните три букви не читаш ништо друго од она што братот Соул ти го одговори, еве јас ќе ти одговорам најкратко што може:

- За некои работи не вреди да се полемизира кога се надвор од нашиот домен на осознавање. Човекот колку и да се обидува да му противречи на Бога, никогаш нема да може да ја осознае целосно Неговата промисла и план. Амин!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Со оглед на фактот дека освен почетните три, средните три и последните три букви не читаш ништо друго од она што братот Соул ти го одговори, еве јас ќе ти одговорам најкратко што може:

- За некои работи не вреди да се полемизира кога се надвор од нашиот домен на осознавање. Човекот колку и да се обидува да му противречи на Бога, никогаш нема да може да ја осознае целосно Неговата промисла и план. Амин!
Ако се надвор од нашиот домен, зошто пишува во куранот дека е напишан на едноставен и јасен начин за секој да го разбере?
Или можеби треба толкување на поимите сезнаен и семоќен?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ova prevedeno na obicen jazik, razbirliv za site, se vika skok vo besmisla. Koga nesto ne mozes da sfatis i da objasnis, se povikuvas na verbata a ne na razumot. Ako e taka, kuti se be prijatel, ne gi trui drugite so gluposti. Mnogu e ednostavno...

O

Omer el Faruk

Гостин
1.Ако се надвор од нашиот домен, зошто пишува во куранот дека е напишан на едноставен и јасен начин за секој да го разбере?
2.Или можеби треба толкување на поимите сезнаен и семоќен?
1. Да бидеме појасни и поненаивни, пишува дека главнината (од Куранот) е јасна и разбирлива а дел нејасна и доволно несфатлива.

2. За тебе вероватно треба толкување на тие поими, бидејќи со твоето незнаење и немоќ сакаш да навлезеш во Божјото сезнаење и семоќ.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
1. Да бидеме појасни и поненаивни, пишува дека главнината (од Куранот) е јасна и разбирлива а дел нејасна и доволно несфатлива.

2. За тебе вероватно треба толкување на тие поими, бидејќи со твоето незнаење и немоќ сакаш да навлезеш во Божјото сезнаење и семоќ.
1. Може да посочиш конкретно што е тоа кое е разбирливо а што тоа кое е нејасно и несватливо?

2. Ќе ми протолкуваш ли тогаш што значат за вас поимите сезнаен и семоќен, за да нема недоразбирања?

O

Omer el Faruk

Гостин
Ova prevedeno na obicen jazik, razbirliv za site, se vika skok vo besmisla. Koga nesto ne mozes da sfatis i da objasnis, se povikuvas na verbata a ne na razumot. Ako e taka, kuti se be prijatel, ne gi trui drugite so gluposti. Mnogu e ednostavno...
А ти можеш се да сфатиш и објасниш, и тоа преведено на уште пообичен јазик и поразбирлив за сите?

--- надополнето ---

1. Може да посочиш конкретно што е тоа кое е разбирливо а што тоа кое е нејасно и несватливо?

2. Ќе ми протолкуваш ли тогаш што значат за вас поимите сезнаен и семоќен, за да нема недоразбирања?
1. Барај - ќе најдеш ( самиот) !
2. Поимите Сезнаен и Семоќен се атрибути кои му се својствени единствено на Единиот Бог , а од кои ти* како едно минорно, бедно и малечко суштество си ослободен.

* ти се однесува на Ибн Адем **
** Ибн Адем е потомокот Адамов, т.е. човекот.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
А ти можеш се да сфатиш и објасниш, и тоа преведено на уште пообичен јазик и поразбирлив за сите?
Ona sto jas mozam da go sfatam i objasnam, mozam i da go kazam so zborovi razbirlivi za sekoj normalen covek.

Ti sakas nekogo da ubedis vo nesto so pomos na zborovite, koi se od ovoj svet, i koga ke te nacekaat vo tresenje gluposti, togas tvrdis deka toa ne moze da se sfati i objasni...

Smesno e po malku a?

So zborovite na Vitgenstajn, ona sto moze da se kaze, moze da se kaze jasno, za drugoto treba da se kuti.

Znaci veruvaj si ti vo tisina, ne trui naokolu...

O

Omer el Faruk

Гостин
Ona sto jas mozam da go sfatam i objasnam, mozam i da go kazam so zborovi razbirlivi za sekoj normalen covek.

Ti sakas nekogo da ubedis vo nesto so pomos na zborovite, koi se od ovoj svet, i koga ke te nacekaat vo tresenje gluposti, togas tvrdis deka toa ne moze da se sfati i objasni...

Smesno e po malku a?

So zborovite na Vitgenstajn, ona sto moze da se kaze, moze da se kaze jasno, za drugoto treba da se kuti.

Znaci veruvaj si ti vo tisina, ne trui naokolu...
Смешно е тоа што воопшто не те разбирам што сакаш да кажеш а сепак користиш како што велиш зборови од овој свет.:toe:

Ај сега, пробај уште попросто и подетински да и објасниш на мојата маленкост што всушност сакаш да кажеш..... со зборови од овој свет.:se_ molam

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
1. Барај - ќе најдеш ( самиот) !
2. Поимите Сезнаен и Семоќен се атрибути кои му се својствени единствено на Единиот Бог , а од кои ти* како едно минорно, бедно и малечко суштество си ослободен.

* ти се однесува на Ибн Адем **
** Ибн Адем е потомокот Адамов, т.е. човекот.
1. Епа тогаш со која цел е темава? - Барај и ќе најдеш?! По што да знам кој се "разбирливи" а кој не? Што да барам? Ти си поупатен, не ќе да е дека ни ти незнаеш кој се разбирливите а кој нејсните делови?
2. Знам јас дека според куранот му се својствени на вашиов бог, ама дали ќе можеш да ги протолкуваш - дефинираш, за да нема недоразбирања, да имаме една дефиниција и да знаеме?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom