- Член од
- 28 август 2008
- Мислења
- 2.321
- Поени од реакции
- 538
Pa,kazav,ocigledno e deka ti e pojasno,no povtorno nema da priznaes. Bez razlika dali jas ti pisuvam ili toa sum go prepisal (so zadovolstvo) od nekoj na kogo Allah dz.s mu dal iskra i svetlina da ni ja opishe na ubav nacin a jas da go prenesam. Inaku,posledniot post go pastirav,ostalo,pisuvam jas sto znam,te. sto sum naucil jas od Islamot.Ти не пишуваш, ти препишуваш! Еве дај ми одговор од тебе, а не тоа што ти спремиле како готов пост! Одговор, кратко и јасно и нема повеќе да прашувам!
Covekot sto ke si posee toa ke si poznee. Narodna izreka. Po milijoniti pat ti kazav deka Allah na covekot mu dal sloboda i toa ne ja namaluva negovata semok i seznajnost,go sozdal sam da si odluci za zivotot. Ovoj svet e kako koga na pecalba odam. Ako pominam tamu skromno,ako rabotam,ako se trudam... koga ke se vratam (a site ke se vratime onamu kade sto ni e vistinskiot dom (ahiret)),ke se vratam kako covek. Ako tamu za tamu rabotam ke se vratam nazad ponizen. Toa e nasiot ispit. Sekade zakonot e onaka spored Bozjiot zakon.Jasno vo Kur'anot pisuva: Koj ke napravi kolku troska dobro ke go vidi.Koj ke napravi kolku troska zlo ke go vidi. Pravedno ? Ti povtorno ke me prasas zosto dozvoluva nekoj da pravi zlo. Maka mi e poveke da ti odgovaram.1. Ако е алах сезнаен и ги знае сите нешта пред да се случат, како може да имаме слободна воља и зошто е казната и наградата (пеколот и рајот)?
Toa ti e i drugoto prasanje. Vrakaj se nazad imas odgovor milion pati.
--- надополнето ---
Pa nemoj da gresis be dete ! Koja drzava ne ja kaznuva greskata prema zakonot ? Ti ulav li si ? Ti sakas da ubivas a da ne bides kaznet ? Da krades a da ne bides kaznet ? Zosto ednostavno drzavata ne gi brka site lopovi i ubijci i kriminalci i narko dileri tuku gi drzi vo drzavata i poslem koga ke napravat nekakvo zlo gi kaznuva ?Тогаш што е улогата на пеколот? Кога некому оставаш можност да греши
Moznosta za gresenje ostavena e zaradi toa sto Allah sakal covekot da bide sloboden. A dobroto,slobodata kako ke ja prepoznae covek ako ne e zatvorot i zloto ?! Ukluci toa viugite malku... barem edna mozocna celija da ti rabotese.