a zosto ne im rekol toj jasno i glasno na apsotolite ,, da im kaze da slusnat od nego od negovata usta jas sum,bogДа ги земеме на пример зборовите на Исус во Јован 10:30: „Јас и Тако Ми едно сме.“ На прв поглед тое не изгледа така, како Исус да кажува дека е Бог. Но ајде да видиме како возвраќаат јудејците на тоа Негово тврдење: „Не Те каменуваме заради добро дело, туку заради богохулство – зашто Ти, бидејќи човек, се правиш Бог.“ (Јован 10:33) Јудејците го прифаќаат тоа искажување на Исус како тврдење, дека Тој е Бог. И во следните стихови Исус не ги поправа јудејците и не им кажува: „Јас не сум рекол дека сум Бог.“ Тоа покажува дека Исус навистина имал во предвид точно тоа, дека е Бог со зборовите: „Јас и Тако Ми едно сме.“ (Јован 10:30) Јован 8:58 е друг пример. Исус кажува: „Вистина, вистина ви велам: Јас сум пред да се роди Авраам.“ И повторно во одговор на Неговите зборови јудејците повторно земаат камени и сакаат да Го убијат. (Јован 8:59) Зошто јудејците сакаа да Го убијат Исуса со камења ако тие не мислеа дека Тој кажува нешто богохулно, а именно – дека е Бог?
Во Јован 1:1 се кажува дека: „Словото беше Бог.“ Во Јован 1:14 пишува: „Словото стана тело...“ Во Дела 20:28 се кажува: „Внимавајте... за да ја пасете Божјата Црква, која Тој ја придоби со Својата крв.“ Кој ја придобил црквата со својата собствена крв? Исус Христос. Дела 20:28 кажува дека Бог ја откупил Црквата со Својата крв. Тоа значи дека Исус Христос е Бог!
bukvalno zbor do zbor si kopiral,http://www.gotquestions.org/Macedonian/Macedonian-Jesus-God.html
vo biblijata ne postoi jasen tekst vo koi jasno isus ni kazuva deka isus e bog, nema nitue eden stih vo kontekst koj upatuva na toa deka isus e bog , vo mnogu tekstovi naprotiv kazuva deka isus i bog nemaat nisto zaednicko,
kako moze da bide bog koga nisto ne mozel da pravi sam , od sebe.
no jas nisto ne mozam da pravam sam od sebe, kako sto slusam taka i sudam.(jovan5;30)