Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
O

Orion.

Гостин
sakas da kazis pravisi sto sakas samo dovolno e da veruvas vo hrista i ke se spasis , ke te spasi od grevovite
Не, тоа не е доволно... Исус беше распнат и воскресна за да не спаси од нашите наследи гревови. Секако дека ние не сме ослободени од нашите потенцијали лични гревови а доколку ги иамаме и искрено се покаеме истите Исус(Господ) ќе ни ги прости
 
С

Само Човек

Гостин
имам прашање до муслиманите
дали алах е љубов и со што го покажал тоа ?
дали само кога ќе се симне од 7мо на прво небо ја слуша молитвата ?
дали првото небо е граница на љубовта на алах, толку може да се доближи, до тука ?
фала
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Здраво!

Пријателе, само едно треба да знаеш дека и ние исто како и вас го сакаме Исус (нека е Божјиот мир над него). Ако еден Муслиман го негира Исус (нека е Божјиот мир над него) како избраник Божји - Пророк тогаш тој автоматски излегува од Исламот т.е. не е муслиман. Истото важи и за сите пророци (нека е Божјиот мир над нив). А да не зборуваме дека Исус (нека е Божјиот мир над него) е еден од петте пророци со највисок статус кај Бога:
1. Ноа
2. Аврам
3. Мојсеј
4. Исус
5. Мухаммед

Е сега кај вас е навреда да се рече дека Исус (нека е Божјиот мир над него) не бил распнат во крст и дека тој не е син Божји, кај нас е спротивното, ние веруваме дека тој (нека е Божјиот мир над него) не бил распнат и дека е воздигнат од Бога и ќе се врати, бидејќи тој е нашиот Месија, кој ќе не спаси од Деџалот (Антихриста). Тој ќе го продолжи животот во Земјата, меѓу луѓето и во светот ќе преовладува мир се до неговата смрт.


Името на Исус (нека е Божјиот мир над него) е спомнат 25 пати во Коран
потоа 11 пати е спомнат како Месија и 23 пати како Синот на Марија тотално 59 пати

Дева Марија е спомната 34 пати и е единствената женска личност спомната по име и таа претставува жената со најголем авторитет од сите жени кај Бога

Јован Крстителот 5 пати
Мухаммед 4 пати.
Аврам е спомнат 69 пати
Мојсеј е спомнат 136 пати
Ноа 43 пати

итн.....

Прочитај за Исус (нека е Божјиот мир над него) и за Марија (нека е Божјиот мир над неа) и ќе видиш каков статус имаат тие кај нас.
Ме радува твојот дијалошки капацитет, што овозможува да се раговара за разликите, кои по мене се само етапни и водат кон истиот Бог, доколку човек е искрено и слободно поставен по тие прашања.
Познат ми е статусот Исусов во Исламот, на ниво на пророк, т.е. човек, што е суштинска разлика за она што Самиот Исус се претставува заради што и евреите го убиваат, а тоа е дека е Бог.
Тој тоа го кажува,посведочува, но остава на слободата на човекот дали ќе го прифати или не.
Разликата меѓу нас и вас е само една тенка линија, но сепак есенцијална бидејќи директно се поврзува со тоа дали е Бог еден или не.
А за тоа дека Бог е еден, (објаснив и претходно, се разбира ако има интерес може да дообјаснам), без разлика што ни се открива како три Лица, Отец, Син и Св. Дух.
Се сложувам дека се работи за извесна недореченост во Исламот, т.е. Бог останува непознат, за разлика во Христијанството, Бог се открива личносно и конкретно.

Вие го прифаќате Бог како Виша Сила, која останува непозната, недостапна..., а пак ние како Св. Троица, Единосуштна, Неразделна, Заедница која го вклучува Човекот во Таа Вечна Заедница личносно и слободно.
Не само ИВЗ, туку и сите муслимани во Македонија се оградиле од тероризмот, јавно.
http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/ivz-se-ograduva-od-videoto-za-osama-bin-laden

И во протестите сите муслимани, и кај Чомовски на емисија беше еден оџа и го осудија строго злосторството врз невините млади деца кај Смилковкото Езеро.

Ајде поздрав
Баш ми е мило за овие изјави, и се потврдуваат со мојата теза дека Исламот е Божја промисла и дел од Неговиот спасителен план за човекот.
Многу е важно, Исламот во светот јавно, максимално ова да го презентира, за да се разобличи како синоним за тероризмот, што и јас со својот скромен придонес го сведочам.
Поздрав!:)
 
Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Trojstvoto i samite zastapnici na toa nebiblisko ucenje ne znaat da go objasnat nego go prifakaat na slepo kako sveta tajna.

Потполно се согласувам со твоето мислење.

Па причината зошто Бог го објави Коранот е да ги разјасни овие контрадикции што се појавија во Новиот Завет и враќањето на вистинските учења на Инџилот (Евангелието) на Исус (нека е Божјиот мир над него).

Eве и стих од Коранот

...и како најблиски со вас верниците (муслиманите) ќе ги најдете тие што велат: "НИЕ СМЕ ХРИСТИЈАНИ", бидејќи меѓу нив има луѓе кои се посветени на учење и луѓе кои се посветија на монаштво и кои не се арогантни. (Ниса, 82)

Значи Бога ни кажува во Коран дека меѓу христијаните имало такви кои верувале чисто во Бога.

Бог тие ги опишува како посветени на учење и дека не се арогантни. Или на друг начин тоа се луѓе кои читаат и ги прифаќаат аргументите и не веруваа слепо во таа "Света Тајна".

Во Коран истотака има цела глава именувана како "Другарите од пештерата ", каде Бога ја дава приказната за неколку млади следбеници на Исус (нека е Божјиот мир над него) или како некои ги именуваат млади монотеисти, кои биле персекутирани од Римјаните поради тоа дека биле следбеници на учењата на Христа, но не тие учења кои се воведоа со Никејскиот Совет каде како христијанска доктрина се воведе Тројството. Тие биле вистински Христијани, монотеисти.

Во христијанството овие млади се познати како Седумте Заспани. Можда ја знаете нивната приказна.

И за на крај уште еден стих од Коранот во врска со ова тема:

Да се придржуваа кон Тевратот (Тората) и Инџилот (Евангелието) и кон она што им е објавено од Господарот нивни сигурно би имале што да јадат од она што е над нив и од она што е под нив, навистина! Меѓу нив има умерена заедница. Но, она што многу од нив го работат е лошо (велат дека Бог има син и дека Исус е бог).

(Ниса, 66)

Поздрав
 
Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
прашај на другата тема ќе ти го објаснам,. него
Зошто се уште кај вас постојат договорените бракови во кои гласот на жената воопшто не се почитува?
Зошто е нормално еден маж да има по 10 жени? (харем)
Зошто во саудиска арабија жените немаат право на глас и основни права?
фала унапред


Ne meshaj religija i nacin na ziveenje. Dogovorenite brakovi se del od kulturata na nekoi narodi pa duri i kaj nekoi hristijanski drzavi. Dogovorenite brakovi seuste se praktikuvaat i vo indija i toj del od svetot, taka da toa deka ovaa pojava e direktno povrzana so islamot ne ti drzi.
Den denes imas po crna hronika eden kup primeri kako vo nekoi sela u istocna makedonija se slucile nekoi nasilstva poradi dogovoren brak koj ne bil realiziran i tnt. Ova ne znaci deka celoto hristijanstvo propoveda da se slucuvaat vakvi raboti.
Vo islamot ne e dozvoleno eden maz da ma 10 zeni tuku maksimum 4 i toa pod tocno opredeleni uslovi za koi imas citano mnogu pati ama pak vo ista voda se davis i za ista slamka se fakas, nebare taa ke te spasi.
Vo site islamski zemji zenite imaat svoi pravai ziveat spored niv. Vo nekoi tie prava se pogolemi a vo nekoi pomali, vprocem kako nasekade niz svetot.
Na tie zeni isto kako na vasite monahinji ne im smetat strogite religiozni propisi zatoa sto tie se ogromni vernici. Tie zeni se isto onolku fundamentalisti kolku i monahinjite pa i monasite, no za razlika od niv ovie barem se mazat i zenat, podigaat semejstva i ziveat zivot kako site nas.
Vie tuka imate pred vas primeri na najfundamentalisticko religiozno odnesuvanje i sepak ne go primetuvate. Ne gi zabelezuvate bradite na popovite i monasite a vi smetaat bradite na muslimanite. Ne gi zabelezuvate zatvorenite lica na religioznite hristijanki a vi smetaat zatvorenite lica na muslimankite? Duri za vas e normalno nekoj dane seozeni ili omazi vo ime na boga i toa ne e fundamentalisticki a ako nekoj 5 pati se moli togas toj e potencijalen bombash- Boshko Buha :ROFLMAO:. Jas nemozam da razberam kako ne poglednuvate malku po dlaboko vo vasata religija za da vidite deka pravata na zenata tamu se uste pomali odkolku vo islamot.
Eve ajde ti odgovorimi zosto postojat maski i zenski manastiri, zosto zenite i mazite ne smeat da bidat vo eden ist manastir? Zosto e taa podelba? Zosto nema zeni popovi, zosto nema zeni vo svetata pravoslavna stolica? Zosto zenite ne se steknuvaat so cinovi arhiepiskopi ili nekoi drugi visoki pozicii vo hristijanstvoto??? Za kakva sloboda ti mi pisuvas tuka? Za sloboda koja si ja terate kako obicni luge a ne kako vernici? Pa takva sloboda brat se tera i vo islamski zemji. Idi prosetaj u turcija, albanija, bosna,kosovo, ke vidis kako ziveat slobodnite muslimanki. Ako ne mozes da prosetas togas sigurno gledas po nekoja turska serija pa mozes da vidis kakvi luksuzi ima tamu a ne tuka vo nasava Makedonija. Ama toa brat ne e povrzano so religijata tuku so nacinot na praktikuvanje na istata. Toa znaci deka ako site religiozni luge avtenticno ja tolkuvaat svojata religija,ke utvrdat deka niedna od niv ne e mnogu liberalna vo odnos na zenata i nejzinoto mesto vo opstestvoto i za toa sekoja si ima svoi objasnuvanja. Fundamentalizmot gledajte go nasekade ne samo tamu kade sto imate potreba da pluknete. Veruvaj deka vo posledno vreme hristijanskiot fundamentalizam kaj nas e se pozacesten ama vie toa ne go primetuvate. Pa vakvo gradenje na crkvi, manastiri, davenje po televizii za sekoj praznik, cestitanje hristijanski praznici na sekoj makedonec demek po defolt sekoj makedonec mora da bide hristijanin a ne moze da bide ateist ili od nekoja druga vera, skokanje po krstovi sred zima, proglasuvanje cuda za tri dena, trosenje drzavni pari za podaroci za vernici..... ova go nema ni vo najfundamentalnata zemja na svet be drugar. Pa vatikan moze voda da vi nosi. I se e ok ako navistina bevte silni vernici. Vase pravo e da go pravite i toa ama barem da go pravite postojano a ne samo koga treba da pokazete koj kolkav vernik e i koj kolku da izddrzi u ladna voda i kolku moze da ispie za vodici i drugite praznici. Ama ako taka veruvate sekoj den, treba da znaete deka zenata vo hristijanstvoto mora da bide mnogu skromna, skromno oblecena, da go pocituva mazot, da ne se pijanci i drogira, da nema seks pred brak, da ne menuva partneri ko corapi, da ne gi mavta cickite po plazi.... Toa za so ti zboruvas druze moj e nacin na zivot a ne religija. A mavtacici ima so sekakvo ime i prezime. Vernik si e vernik toj najcesto e "fundamentalist" i gi pocituva porakite dadeni od gospoda.
 
Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Ме радува твојот дијалошки капацитет, што овозможува да се раговара за разликите, кои по мене се само етапни и водат кон истиот Бог, доколку човек е искрено и слободно поставен по тие прашања.
Познат ми е статусот Исусов во Исламот, на ниво на пророк, т.е. човек, што е суштинска разлика за она што Самиот Исус се претставува заради што и евреите го убиваат, а тоа е дека е Бог.
Тој тоа го кажува,посведочува, но остава на слободата на човекот дали ќе го прифати или не.

А за тоа дека Бог е еден, (објаснив и претходно, се разбира ако има интерес може да дообјаснам), без разлика што ни се открива како три Лица, Отец, Син и Св. Дух.
Се сложувам дека се работи за извесна недореченост во Исламот, т.е. Бог останува непознат, за разлика во Христијанството, Бог се открива личносно и конкретно.

Вие го прифаќате Бог како Виша Сила, која останува непозната, недостапна..., а пак ние како Св. Троица, Единосуштна, Неразделна, Заедница која го вклучува Човекот во Таа Вечна Заедница личносно и слободно.

Баш ми е мило за овие изјави, и се потврдуваат со мојата теза дека Исламот е Божја промисла и дел од Неговиот спасителен план за човекот.
Многу е важно, Исламот во светот јавно, максимално ова да го презентира, за да се разобличи како синоним за тероризмот, што и јас со својот скромен придонес го сведочам.
Поздрав!:)

Мило ми е што одговори пријателе!

Нема да ја продолжам дискусијата повеќе но само едно разјаснување за тоа што го велиш дека Бог во Исламот е непознат. Ние сме Аврамска религија и сме продолжеток на Стариот Завет Библиски, т.е. Коранот е Света Книга која Бога ја објави токму за да се зачува вистинската природа на Бога, а тоа е дека е поврзано со првата и втората Божја заповед:

ЈАС СУМ ГОСПОДАР; БОГ ТВОЈ, НЕМОЈ ДА ИМАШ ДРУГ БОГ ОСВЕН МЕНЕ.

НЕМОЈ ДА ПРАВИШ СЛИКИ (ИДОЛИ) ОД ТОА ШТО ЖИВЕЕ НА ЗЕМЈАТА; ВОДАТА И НЕБОТО.

Клучната реченица во Исламот е НЕМА ДРУГ ШТО ЗАСЛУЖУВА ДА СЕ ОБОЖАВА ОСВЕН БОГА (ЛА ИЛАХЕ ИЛ АЛЛАХ).

A еве ја вистинската разлика меѓу нас и вас:

И тврдеа: “Милостивиот си има син!

”Да, вие дојдовте со злогласна работа. Само што небото не испукаа, а Земјата не се распарча, а планините не се урнаа, затоа што на Милостивиот син Му припишуваа.А на Милостивиот не Му треба да зема син. Сите оние кои се на небесата и на Земјата ќе Му дојдат на Милостивиот како слуги. (Марија, 89-93).

Поздрав уште еднаш:)



 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Ne meshaj religija i nacin na ziveenje. Dogovorenite brakovi se del od kulturata na nekoi narodi pa duri i kaj nekoi hristijanski drzavi. Dogovorenite brakovi seuste se praktikuvaat i vo indija i toj del od svetot, taka da toa deka ovaa pojava e direktno povrzana so islamot ne ti drzi.
Den denes imas po crna hronika eden kup primeri kako vo nekoi sela u istocna makedonija se slucile nekoi nasilstva poradi dogovoren brak koj ne bil realiziran i tnt. Ova ne znaci deka celoto hristijanstvo propoveda da se slucuvaat vakvi raboti.
Vo islamot ne e dozvoleno eden maz da ma 10 zeni tuku maksimum 4 i toa pod tocno opredeleni uslovi za koi imas citano mnogu pati ama pak vo ista voda se davis i za ista slamka se fakas, nebare taa ke te spasi.
Vo site islamski zemji zenite imaat svoi pravai ziveat spored niv. Vo nekoi tie prava se pogolemi a vo nekoi pomali, vprocem kako nasekade niz svetot.
Na tie zeni isto kako na vasite monahinji ne im smetat strogite religiozni propisi zatoa sto tie se ogromni vernici. Tie zeni se isto onolku fundamentalisti kolku i monahinjite pa i monasite, no za razlika od niv ovie barem se mazat i zenat, podigaat semejstva i ziveat zivot kako site nas.
Vie tuka imate pred vas primeri na najfundamentalisticko religiozno odnesuvanje i sepak ne go primetuvate. Ne gi zabelezuvate bradite na popovite i monasite a vi smetaat bradite na muslimanite. Ne gi zabelezuvate zatvorenite lica na religioznite hristijanki a vi smetaat zatvorenite lica na muslimankite? Duri za vas e normalno nekoj dane seozeni ili omazi vo ime na boga i toa ne e fundamentalisticki a ako nekoj 5 pati se moli togas toj e potencijalen bombash- Boshko Buha :ROFLMAO:. Jas nemozam da razberam kako ne poglednuvate malku po dlaboko vo vasata religija za da vidite deka pravata na zenata tamu se uste pomali odkolku vo islamot.
Eve ajde ti odgovorimi zosto postojat maski i zenski manastiri, zosto zenite i mazite ne smeat da bidat vo eden ist manastir? Zosto e taa podelba? Zosto nema zeni popovi, zosto nema zeni vo svetata pravoslavna stolica? Zosto zenite ne se steknuvaat so cinovi arhiepiskopi ili nekoi drugi visoki pozicii vo hristijanstvoto??? Za kakva sloboda ti mi pisuvas tuka? Za sloboda koja si ja terate kako obicni luge a ne kako vernici? Pa takva sloboda brat se tera i vo islamski zemji. Idi prosetaj u turcija, albanija, bosna,kosovo, ke vidis kako ziveat slobodnite muslimanki. Ako ne mozes da prosetas togas sigurno gledas po nekoja turska serija pa mozes da vidis kakvi luksuzi ima tamu a ne tuka vo nasava Makedonija. Ama toa brat ne e povrzano so religijata tuku so nacinot na praktikuvanje na istata. Toa znaci deka ako site religiozni luge avtenticno ja tolkuvaat svojata religija,ke utvrdat deka niedna od niv ne e mnogu liberalna vo odnos na zenata i nejzinoto mesto vo opstestvoto i za toa sekoja si ima svoi objasnuvanja. Fundamentalizmot gledajte go nasekade ne samo tamu kade sto imate potreba da pluknete. Veruvaj deka vo posledno vreme hristijanskiot fundamentalizam kaj nas e se pozacesten ama vie toa ne go primetuvate. Pa vakvo gradenje na crkvi, manastiri, davenje po televizii za sekoj praznik, cestitanje hristijanski praznici na sekoj makedonec demek po defolt sekoj makedonec mora da bide hristijanin a ne moze da bide ateist ili od nekoja druga vera, skokanje po krstovi sred zima, proglasuvanje cuda za tri dena, trosenje drzavni pari za podaroci za vernici..... ova go nema ni vo najfundamentalnata zemja na svet be drugar. Pa vatikan moze voda da vi nosi. I se e ok ako navistina bevte silni vernici. Vase pravo e da go pravite i toa ama barem da go pravite postojano a ne samo koga treba da pokazete koj kolkav vernik e i koj kolku da izddrzi u ladna voda i kolku moze da ispie za vodici i drugite praznici. Ama ako taka veruvate sekoj den, treba da znaete deka zenata vo hristijanstvoto mora da bide mnogu skromna, skromno oblecena, da go pocituva mazot, da ne se pijanci i drogira, da nema seks pred brak, da ne menuva partneri ko corapi, da ne gi mavta cickite po plazi.... Toa za so ti zboruvas druze moj e nacin na zivot a ne religija. A mavtacici ima so sekakvo ime i prezime. Vernik si e vernik toj najcesto e "fundamentalist" i gi pocituva porakite dadeni od gospoda.
Секоја чест! И не само по плажи него јавно на улица бетер него голи нагласено дека се голи демек не знаеме дека се голи уствари.
 
Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
Точно. Господ едноставно решил да не не удостои и да ни каже во Библијата за начинот на неговото егзистирање односно за неговата ,,форма,, во која се појавува (во која постои) а тоа и воопшто не е битно за нашето спасение. Со самиот факт што Господ е надприродно битие логично е да може да има таков појавен облик, тоа е неспорно.Според мене,
ние како луѓе, негови творби, немаме способност да го толкуваме и да го разбереме тоа негово целесообразно ,,егзистирање,,
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 00:26 ---


Постои само еден бог
Малку ли не удостоил што не создал па сега и на гости ни дошол. И уствари тој не удостојува секогаш и насекаде затоа што тој е се. Зошто би имал потрба да не убедува нас дека постои? Еве и да не се појавел Исус луѓето повторно ќе верувале во бога. Суштината на доаѓањето на пророците не била да им докажат на луѓето дека бог постои туку да ги научат како и зошто треба да веруваат во бога. ПРОРОЦИТЕ биле тука за да го спасат тој народ кој верувал и се молел на скулптури и слики, фрлал богатства за златни крави и други кипови, давал човечки жртви во име на разни богови и др. Бог немал причина да не удостои затоа што тој е постојано тука и никогаш не не напуштил. Не ви треба видлив бог за да верувате во него, оние што го бараат тоа тие се лажни верници.
 
Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Ne meshaj religija i nacin na ziveenje. Dogovorenite brakovi se del od kulturata na nekoi narodi pa duri i kaj nekoi hristijanski drzavi. Dogovorenite brakovi seuste se praktikuvaat i vo indija i toj del od svetot, taka da toa deka ovaa pojava e direktno povrzana so islamot ne ti drzi.
Den denes imas po crna hronika eden kup primeri kako vo nekoi sela u istocna makedonija se slucile nekoi nasilstva poradi dogovoren brak koj ne bil realiziran i tnt. Ova ne znaci deka celoto hristijanstvo propoveda da se slucuvaat vakvi raboti.
Vo islamot ne e dozvoleno eden maz da ma 10 zeni tuku maksimum 4 i toa pod tocno opredeleni uslovi za koi imas citano mnogu pati ama pak vo ista voda se davis i za ista slamka se fakas, nebare taa ke te spasi.
Vo site islamski zemji zenite imaat svoi pravai ziveat spored niv. Vo nekoi tie prava se pogolemi a vo nekoi pomali, vprocem kako nasekade niz svetot.
Na tie zeni isto kako na vasite monahinji ne im smetat strogite religiozni propisi zatoa sto tie se ogromni vernici. Tie zeni se isto onolku fundamentalisti kolku i monahinjite pa i monasite, no za razlika od niv ovie barem se mazat i zenat, podigaat semejstva i ziveat zivot kako site nas.
Vie tuka imate pred vas primeri na najfundamentalisticko religiozno odnesuvanje i sepak ne go primetuvate. Ne gi zabelezuvate bradite na popovite i monasite a vi smetaat bradite na muslimanite. Ne gi zabelezuvate zatvorenite lica na religioznite hristijanki a vi smetaat zatvorenite lica na muslimankite? Duri za vas e normalno nekoj dane seozeni ili omazi vo ime na boga i toa ne e fundamentalisticki a ako nekoj 5 pati se moli togas toj e potencijalen bombash- Boshko Buha :ROFLMAO:. Jas nemozam da razberam kako ne poglednuvate malku po dlaboko vo vasata religija za da vidite deka pravata na zenata tamu se uste pomali odkolku vo islamot.
Eve ajde ti odgovorimi zosto postojat maski i zenski manastiri, zosto zenite i mazite ne smeat da bidat vo eden ist manastir? Zosto e taa podelba? Zosto nema zeni popovi, zosto nema zeni vo svetata pravoslavna stolica? Zosto zenite ne se steknuvaat so cinovi arhiepiskopi ili nekoi drugi visoki pozicii vo hristijanstvoto??? Za kakva sloboda ti mi pisuvas tuka? Za sloboda koja si ja terate kako obicni luge a ne kako vernici? Pa takva sloboda brat se tera i vo islamski zemji. Idi prosetaj u turcija, albanija, bosna,kosovo, ke vidis kako ziveat slobodnite muslimanki. Ako ne mozes da prosetas togas sigurno gledas po nekoja turska serija pa mozes da vidis kakvi luksuzi ima tamu a ne tuka vo nasava Makedonija. Ama toa brat ne e povrzano so religijata tuku so nacinot na praktikuvanje na istata. Toa znaci deka ako site religiozni luge avtenticno ja tolkuvaat svojata religija,ke utvrdat deka niedna od niv ne e mnogu liberalna vo odnos na zenata i nejzinoto mesto vo opstestvoto i za toa sekoja si ima svoi objasnuvanja. Fundamentalizmot gledajte go nasekade ne samo tamu kade sto imate potreba da pluknete. Veruvaj deka vo posledno vreme hristijanskiot fundamentalizam kaj nas e se pozacesten ama vie toa ne go primetuvate. Pa vakvo gradenje na crkvi, manastiri, davenje po televizii za sekoj praznik, cestitanje hristijanski praznici na sekoj makedonec demek po defolt sekoj makedonec mora da bide hristijanin a ne moze da bide ateist ili od nekoja druga vera, skokanje po krstovi sred zima, proglasuvanje cuda za tri dena, trosenje drzavni pari za podaroci za vernici..... ova go nema ni vo najfundamentalnata zemja na svet be drugar. Pa vatikan moze voda da vi nosi. I se e ok ako navistina bevte silni vernici. Vase pravo e da go pravite i toa ama barem da go pravite postojano a ne samo koga treba da pokazete koj kolkav vernik e i koj kolku da izddrzi u ladna voda i kolku moze da ispie za vodici i drugite praznici. Ama ako taka veruvate sekoj den, treba da znaete deka zenata vo hristijanstvoto mora da bide mnogu skromna, skromno oblecena, da go pocituva mazot, da ne se pijanci i drogira, da nema seks pred brak, da ne menuva partneri ko corapi, da ne gi mavta cickite po plazi.... Toa za so ti zboruvas druze moj e nacin na zivot a ne religija. A mavtacici ima so sekakvo ime i prezime. Vernik si e vernik toj najcesto e "fundamentalist" i gi pocituva porakite dadeni od gospoda.
Брилијантен текст.(y)

Кога ќе станат христијаните верници како што наредува Библијата:
мажи и жени во одделени простории,
скромно облечена жена со шамија во главата
мажи со брадички (нема потреба ко поповите) а не со бебешки фаци,
не јадат свинско,
не пијат алкоол,
бегаат од камата и кредити,
немаат предбрачни односи,
мажите ги спуштаат погледите кога поминува некоја разголена жена,
неоженетите и немажените не "склучуваат брак" со нивната рака,

е тогаш очекувај големи конвертирања во Ислам.:)

Селам
 

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
3.968
Поени од реакции
9.017
Иако не верувам дека страницата од која го имаш превземено линкот е баш страница која е навистина легитимна да дава образложенија на вакви прашања (затоа што јас како добар муслиман би ти препорачал да земеш и сам да прочиташ што пишува во Куранот па да донесеш заклучоци) јас ќе се потрудам да ти дадам кратко образложение за тоа што значи зборот роб, во кој контекст се употребува и кога еден муслиман има право да се ожени па да има сексуален однос со една “робинка“.

Зборот робинка ( за што имаш и објаснување во самиот текст кој е на англиски а доколку добро го познаваш англискиот сигурно ќе го разбереш тоа) првенствено е наменет на оние жени кои не и припаѓале на исламската религија, биле поробени во војна а не продавани или купувани како вистински робинки од филмовите( не се мисли на робови од типот на египетските робови или од робовладетелското време во Америка кога се продавале и купувале цркињи и црнци и врз нив се правело се и сешто). Има уште неколку преносни значења на зборот роб во исламот. Жената често пати се нарекува “робинка„ како личност која е “зависна од мажот„ но и како робинка на бога. Роб се користи и како термин за верен слуга, божји слуга, божји роб и др. и ова на муслиманите па ни на оние вистински верници христијани, евреи и др. не им пречи.

Она што се појаснува во неколкуте цитати на куранот а кои ти ги имаш постирано е тоа кога еден муслиман може да се ожени со една робинка и кога тој со неа може да има сексуални односи. Се укажува дека било каков сексуален чин надвор од интитуцијата брак, за муслиманите е строго забранет. Во куранот се зборува за тоа дека муслиманот има право да ја ожени робинката, дека таа треба да го прифати исламот како религија и многу други работи но никаде не се зборува дека муслиманите може да имаат свои робинки ( како што вие тоа си го замислувате поради тоа што сте гледале многу филмови за робови и секс со робови :pos:). Помеѓу другото мажот мора да и ги даде истите права на оваа жена како и на онаа која не би била робинка т.е претходно била муслиманка, сободна жена која не била заробена во војна или сл.

Пред се овие делови се однесуваат на времето кога религиозните војни се воделе на големо. Тогаш и христијаните и евреите и муслиманите војувале за нешто за кое тие сметале( па и ден денес сметаат) дека е исправно. Жената во тоа време била доста понезаштитена и злоупотребувано, а со ова за прв пат се даваат насоки на кој начин еден муслиман може да се однесува со некој кој не е муслиман ( или во тоа време роб- заробен човек и сл).
Доколку сакате да покажете дека исламот не е праведен спрема жените и останатите кои не се муслимани, јас мислам дека насекаде околу вас имате огромен број на докази дека не е и не било така. За тоа како денес живее жената, кои права ги има и ги имала, зошто има некои “оправдани забрани„ за неа и сл. имам пишувано на многу места низ темава и не би сакал да се повторувам.
Она што постојано се заборава е дека сите религии се строги кон жената и оние кои не се припадници на таа религија. Сите религии избегнуваат и проповедаат да не се стапува во брак со жена/ маж кои не се од иста религија ако пред тоа истите не ја променат и сл.
Заборавате дека седиштето на една од најголемите религии во светот а тоа е православната, е во Истамбул, во земјата која во секој момент можела да ги збрише сите остатоци од тие луѓе, империјата која имала и можност и шанси да исламизира се наоколу ама тоа не го направила затоа што во Куранот тоа не е дозволено и за тоа има посебни правила.

И кога веќе зачнувате теми кои задираат во првата на жената, јас денес ова прашање го поставив на неколку места и еве ви го поставувам и тука.
Зошто жените немаат право да стапнат на Света гора, кое е логичното образложение за оваа одредба на црквата и дали православните верници си ја познаваат својата религија или пак само сакаат да плукаат по останатите?
Благодарам на објаснувањето. Ме збуно она што го постирав превземено од тој линк дека жената нема право да му приговара на сопругот ако тој има секс со робинка, што ме наведува на мислење дека робовите се робови и во Исламот.

[al-Ma’aarij 70:29-30]
The Book of Allaah indicates that the sexual relationships that are permitted are only of two types, either marriage or those (women slaves) whom one’s right hand possesses.
Al-Umm, 5/43.
The wife has no right to object to her husband owning female slaves or to his having intercourse with them.

Јасно се гледа разликата меѓу Сопруга и Робинка.

Јасно ми е дека тие текстови се од едно друго време, но ако е тоа така тогаш значи дека Коранот не е книга за сите времиња како што тврдат некои.
Или може да се заробуваат робови или не може. Нели?

Околу Света Гора сосема се слагам, како и сите религии и Православното толкување на Христијанството има многу утки па и директни глупости што немаат никаква логика и сега за сега само ја потврдуваат исправноста на моето атеистичко мислење.
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Мило ми е што одговори пријателе!

Нема да ја продолжам дискусијата повеќе но само едно разјаснување за тоа што го велиш дека Бог во Исламот е непознат. Ние сме Аврамска религија и сме продолжеток на Стариот Завет Библиски, т.е. Коранот е Света Книга која Бога ја објави токму за да се зачува вистинската природа на Бога, а тоа е дека е поврзано со првата и втората Божја заповед:

ЈАС СУМ ГОСПОДАР; БОГ ТВОЈ, НЕМОЈ ДА ИМАШ ДРУГ БОГ ОСВЕН МЕНЕ.

НЕМОЈ ДА ПРАВИШ СЛИКИ (ИДОЛИ) ОД ТОА ШТО ЖИВЕЕ НА ЗЕМЈАТА; ВОДАТА И НЕБОТО.

Клучната реченица во Исламот е НЕМА ДРУГ ШТО ЗАСЛУЖУВА ДА СЕ ОБОЖАВА ОСВЕН БОГА (ЛА ИЛАХЕ ИЛ АЛЛАХ).

A еве ја вистинската разлика меѓу нас и вас:

И тврдеа: “Милостивиот си има син!

”Да, вие дојдовте со злогласна работа. Само што небото не испукаа, а Земјата не се распарча, а планините не се урнаа, затоа што на Милостивиот син Му припишуваа.А на Милостивиот не Му треба да зема син. Сите оние кои се на небесата и на Земјата ќе Му дојдат на Милостивиот како слуги. (Марија, 89-93).

Поздрав уште еднаш:)
Во Исламот гледам Божја промисла, со тоа што историските факти го потврдуваат, а тоа е дека огромен број на луѓе, нејаснотијата и синкретизмот во политеизмот, ги надминуваат со монотеизмот, верата во Еден Бог.
Декалогот од С. завет јасно го упатува човекот на еден понасочен, однос кон Бог, кој е една историска етапа во која човекот педагошки е воведен слободно да го запознае и прифати Бог онака како што му се открива.
Сите оние 99 атрибути кои во Исламот ги спомнувате, како Добар, Милостив..., укажуваат дека Бог ги поседува и пред создавањето на Ангелскиот и Човечкиот свет, а пак тоа сведочи дека Бог има личносен однос меѓу себе, што укажува дека не е Самец.
Ова се тие допирни точки со Христијанството, каде Бог јасно се открива преку Бог,Исус(што воопшто не е чудно, неприфатливо, невозможно, бидејќи за Семожниот Бог зарем е тешко или проблем да се открие на човекот како што сака и смета дека е прифатливо, а при тоа да не му ја повреди Слободата?), Кој ја сведочи отворено Св. Троица, како Вечна Заедница на Единиот Бог.
Значи разликата да ја наречеме, е во тоа дека вие имате однос со Бог преку почитување правила, а пак ние имаме однос кон Него, слободно, конкретно, восиновено преку Христос( како богови по Божји дар) во кој однос правилата и законот се во служба на човекот, бидејќи се работи за Љубовен , Слободен однос.

Така оваа разлика, јас не ја нарекувам разлика, туку степен на однос, т.е. му пристапуваш на Бог преку почитување на Неговите правила(Ислам), затоа што така сакаш по слободата која ти ја дава Бог, а можеш тој однос да го продлабочиш како можност, што ја дава Самиот Бог во Личносен, Слободен, Љубовен, Вечен....( Христијанство).
Фала за поздравот, да си жив и здрав!:)
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Малку ли не удостоил што не создал па сега и на гости ни дошол. И уствари тој не удостојува секогаш и насекаде затоа што тој е се. Зошто би имал потрба да не убедува нас дека постои? Еве и да не се појавел Исус луѓето повторно ќе верувале во бога. Суштината на доаѓањето на пророците не била да им докажат на луѓето дека бог постои туку да ги научат како и зошто треба да веруваат во бога. ПРОРОЦИТЕ биле тука за да го спасат тој народ кој верувал и се молел на скулптури и слики, фрлал богатства за златни крави и други кипови, давал човечки жртви во име на разни богови и др. Бог немал причина да не удостои затоа што тој е постојано тука и никогаш не не напуштил. Не ви треба видлив бог за да верувате во него, оние што го бараат тоа тие се лажни верници.
Суштината на земањето на човечката природа и воедно целото создание, не е плитка причина на некакво гостување, докажување итн.
Исус го направи тоа што Адам не го направи, а тоа е остварување на слободна заедница на човекот со Бог, затоа Бог зема тело на човек (затоа Христос е Бог но и Човек), за да го соедини созданието со Несоздаденото, внимавајте, не да го измеша туку неслиено да го соедини, со цел да му овозможи вечно постоење.
Тоа Бог го реализира со својата Љубовна Жртва(после која како Најголема, бесмислено е да му се принесува на Бог крвна жртва, бидејќи Самиот се принесе како Жртва еднаш за секогаш, а наспроти тоа што би принел човекот!?), за да го Воскресне, Соедини созданието со Себе во Вечна, Љубовна Заедница.
Ова е највисокиот однос на Човекот со Бог, целта заради која Бог го создаде Човекот, се разбира доколку човекот слободно прифати.:love:
 

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Trojstvoto i samite zastapnici na toa nebiblisko ucenje ne znaat da go objasnat nego go prifakaat na slepo kako sveta tajna.
Прво не се работи за тројство, туку за Св. Троица, кое и тоа како е библиско учење, кое и патристички на Вселенските Собори, систематски низ историјата во Црквата во зависност од филосовско-егзистенцијалните прилики е јасно разработено.
Црквата во својата теологија во тријадологијата, еклисиологијата, христологијата... експлицитно го предава и актуелизира ова прашање, се разбира за оној кој сака да осознае, бидејќи преку ова учење човекот може да ја разбере својата онтологија, егзистенција во есхатонот.
Слепото прифаќање зависи лично од самиот човек, без разлика дали е од Исламот, Христијанство, Јудеизмот..., бидејќи Бог не се наметнува, туку го запазува слободниот пристап како најголем Божествен дар.:)
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 21:40 ---
Зошто да не е логично да има повеќе богови?
Затоа што Самиот Бог се објавува како Еден во три Лица, а човекот самиот со својата логика, интелектуален капацитет неможе да го поими, опфати, фати, свати, ограничи, дефинира..., затоа Бог е Тој што екстатички, личносно корелира, стапува во личен однос кон човекот и му ги открива Божјите Вистини...:)
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 22:45 ---
ajde da receme deka e taka
zasto prietele isus se molel ako bil bog spored nekoi ili sin spored drugi zasto imal potreba da se moli evego toj biblski tekst.
marko 1'35
А наутро, додека уште беше темно, стана, излезе и отиде во пусто место, и таму се молеше.

priatele rano nautro uste koga e temno nie muslimanite stanuvaame i izvrsuvame molitva sabah namaz,t.e izvrsuvame molitva,,
tokmu isus izvrsuval molitvaa onakakva kako i nie muslimanite ,, bil pokoren na boga a pokoren znaci musliman,
toa e spomnato i vo drugoo evangelie na matej 26; 36-39 kade veli;

Тогаш Исус дојде со нив на местото, кое се вика Гетсеманија, и им рече на учениците: „Седете тука додека Јас отидам онаму да се помолам.
И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли.

prietele muslimanite koga izvrsuvat molitva so svoeto lice pagaat na zemja i se molat .slobodno mozam da kazam deka isus bil pokoren na boga i e negov verovesnik , i zatoa imal potreba da se moli ednostavno bil kako i site nie vosopsto ne bil nikakov bog nitu sin negov zasto molenjeto e isklucivo samo covecka potreba

ako isus navistina bil bog ili negov sin zasto se molel i so svoeto lice pagal na zemja i mu se molel na boga?

ovaa dokazuva deka isus imal samo covecki osobini ,

sto mislis priatele dali boga mozes da go vidis ?
Исус е Бог, но и Вистински Човек со сите човечки особини, освен гревот (бидејќи од Љубов снисходи да стане човек, што за Бог не е проблем да прави што сака), со молитвата кон Отецот, ни дава пример како ние луѓето да се обраќаме кон Создателот, а при тоа е потенциран слободниот, љубовен однос како меѓу Лицата на Св. Троица така и на човекот кон Бог.
Бог намерно зема облик на Човек(зарем за Бог е тоа проблем или невозможно?!) за да стане Видлив, Достапен, Непосреден..., за да не соедини со Себе, бидејќи за тоа и не создал.:love:
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom