O
Omer el Faruk
Гостин
Некој друг да постави прашање? ![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
Islamskata kultura postoi
ne moze da se poreknuva
toa e nejzino nadgraduvanje na hristijanstvoto
oti gi priznava prethodnite proroci i Isus.
“само што ги закопа муслиманите 100 м испод земја“Еве ја таа култура и еве како се надоградува на христијанството, т.е.како ги признава.
Чудесна надградба.
Зашто ова ми личи на с“скање и повикување на формирање групации? Мммммммммммм, ете кај лежеле одговорите на некои од проблемите на денешнинава....
Сура ел-маиде 117-51
“О верници, не земајте ги евреите и христијаните за сојузници и помошници, а не верниците. Тие не ги сакаат верниците. Евреите се помагаат меѓусобно. Исто така и христијаните. И двете групи се здружуваат во непријателство кон вас. Вам о верници ви приличи да се здружувате меѓусебно. Кој од вас ќче ги земе за заштитници тој е дел од неговата група, неговиот пропис е како нивниот пропис...“![]()
Во синтезата која ја воспоставил помеѓу духовното и световното. Во неговата универзалност која од ден на ден наместо да бледи уште повеќе и посилно свети. Во неговата непроменетост ....Во што ја гледаш надградбата на Коранот во однос на претходните книги, на пример, Писмото? Очекувам едниставна споредба, со принципи кои можат да се операционализираат и да дадат резултати, а не некои тешки апстркации, по принципот “тој и тој кажал тоа и тоа„...
“само што ги закопа муслиманите 100 м испод земја“
со сета почит према тебе, но навистина неми е јасно, од кога почна д аживееш на земјава ? скоро ли си дошла ?
1. Ајаде ако си искрена ПОБИЈГО ЦИТАТОТ ОД КУРАНОТ и речи дека не е вистина она што се вели во горенаведениот цитат!!!
2.Па зарем негледаш што се случува во палестина, ајде да не одиме толку далеку на истокот, кажими ти мене МАКЕДОНИЈА во нашата земја, кој кому е заштитник?
3.кажими ти мене на колку Муслимани си им помогнала, кога си била во ситуација да одбереш помеѓу Муслиман и Хрситијанин?
3.Ајде да не се лажеме едни со други, ние можеме да се почитуваме да се респектираме, но кога би имале ситуација во која ке избираме, помеѓу ДОБАР МУСЛИМАН И ДОБАР ХРИСТИЈАНИН секако дека ти ке избереш добар христијанин а јас добар Муслиман....
е токму цитатот говори за тоа, дека : ХРИСТИЈАНИТЕ И ЕВРЕИТЕ СЕ ЕДНИ НА ДРУГИ ЗАШТИТНИЦИ, па не би било добро да се ослонуваме на нив, зашто ? заради горенаведеното...!
Аллах с.в.т во Куранот уште вели:
4.* 120. Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu. Reci: "Allahov put je jedini Pravi put!" .....
5.Евети можност да си докажеш самата на себе дека НЕ си во право... толку е едноставно, а толку тешко за тебе !!!
6. Па зарем навистина мислеше дека ке докажеш нешто?
Па зарем навистина мислеше дека можеш да порекнеш Божји Говор?
Па навистина уште 10000 години да живееш во кафез и да зборуваш за слободата, кој аникогаш неси ја видела осетила почуствувала... КЕ ГОВОРИШ САМО ОД СОМНЕЖИ
А Мухаммед с.а.в.с рекол : СОМНЕЖОТ Е НАЈГОЛЕМА ЛАГА!
7.Ајде сега фрлисе на работа и дај нешто подостојно за говорење!
куранот нема теоретски шанси да се мери по автентичност со библијатаВо неговата непроменетост ....
- неавтентичноста на Библијата и автентичноста на Кур'анот
ТАКА Е !Пеки бе Чорбаџи, кажи ми дефиниција за Хадис!
Не говорам јас за дефинирање на дефинирањето. Ниту за дисциплините за толкување.
Говорам што е Хадис....имено...кој прв почна, if you catch my drift!!
Интерпретациите на Мухамед во врска со правлниот начин на живеење vis-a-vis што???
Објасни ми, ете, како на глуп?
Јас, на пример, интерпретирам, дека Мухамед, како пророк божји, устата божја, речта божја, говорел слово божје т.е. како тој го интерпретирал умот и наумот божји, а кој е нели, за сите даден во светата читанка, наречена популарно Куран или Qur'an, за оние кои тешко читаат ќириљиц!
Или грешам?
Inaku, za onie koi не знаат, Мухамед забранува да се прави запис на неговата Реч, слово, ука, поука, а која мопже да биде поинаку интерпретирана од она запишаното во Qur'an-от!
Прашање, такуѓере, ако Мухамед кој требал да биде ПРВИОТ меѓу ЕДНАКВИТЕ, ПРВИОТ до БОГА, негоавата, божјата уста и мисла, како тогаш си дозволувал да изусти нешто кое може поинаку да биде интерпретирано од она од БОГА даденото и запишано со (човечка рака) во светата книга......освен ако нема тука малку меѓуредно читкање, имено, како кому, така и Мухамеду, како што напати, контрадикторно, напати компелементарно, му одговара??
А (при)бидеј(ч)ќи Qur'an-от е малкуцка сувопарен, се користат Хадисите, за негово полесно разбирање и восприемање.
Инаку, ЧОРБАЏИ, оти јас не сум исцибреник, нема да се правам паметен отпојќе, ами ќе ти посочам една и единствена вистина, која јас ја знам, како школарец (изучувач) на религиите и култовите, а во врска со Исламот, а ти покајнички или речи; да Гаро, прав си...или побиј ме со факт!
Елем: Муслиманите четопати ги користат Хадисите за да толкуваат делови на Куранот кога некои стихови не се најјасни или најпрецизни и конкретни, со цел да се постигне и достигне јаснотија и разбирање на истите, а тој процес се нарекува ТАФСИР!!!!!
Значи, хадис е речта Мухамедова, која е толкување на Куранот, а самиот процес на толкување е Тафсир!
Од аспект на философ, кому компаративните религии и култовите му се ука, наука, наобразба и хоби, така звучи сето тоа.
Wow, не сум точен колку сум наобразуван, а??
Или?
Чорбаџи, тебе ти е ред.
П.С. А и малку сум возгордеаН, а ој ми ти е поради гуљамио УМ кој го имам, саде ум сум.
:pos2::pos2::pos2:Како може да му се поклонуватена еден педофил главниот пророк на исламот Мухамед бил педофил, тој имал односи со 9 годишно девојче и не ги знам сега останатите негови малолетни жени:kesa: на име ама знам дека оваа вера не е вистинска ниту пак пророкот бил навистина пророк, и какво е тоа учење што се заснова на омраза према "неверниците"односно сите останати припадници на други вери и света војна против нив Џихад ајде бе
Најголемото зло на денешницата најголемата секта за несреќа на целото човештво зафати толку големи размери тоа е исламот.
Апел до сите муслимани подобро преминете во христијанство, пред да пропадне светов.
Мило, ако во некоја света книга е спомната педофилијата, тогаш таа света книга е Библијата. На неколку наврати се спомнати такви одратни чинови. Педофилија, инцест, и што уште не.Како може да му се поклонуватена еден педофил главниот пророк на исламот Мухамед бил педофил, тој имал односи со 9 годишно девојче и не ги знам сега останатите негови малолетни жени:kesa: на име ама знам дека оваа вера не е вистинска ниту пак пророкот бил навистина пророк, и какво е тоа учење што се заснова на омраза према "неверниците"односно сите останати припадници на други вери и света војна против нив Џихад ајде бе
Најголемото зло на денешницата најголемата секта за несреќа на целото човештво зафати толку големи размери тоа е исламот.
Апел до сите муслимани подобро преминете во христијанство, пред да пропадне светов.
Како може да му се поклонуватена еден педофил главниот пророк на исламот Мухамед бил педофил, тој имал односи со 9 годишно девојче и не ги знам сега останатите негови малолетни жени:kesa: на име ама знам дека оваа вера не е вистинска ниту пак пророкот бил навистина пророк, и какво е тоа учење што се заснова на омраза према "неверниците"односно сите останати припадници на други вери и света војна против нив Џихад ајде бе
А што ако ти докажам дека во тоа што го говориш нема 1% вистина!!!Како може да му се поклонуватена еден педофил главниот пророк на исламот Мухамед бил педофил, тој имал односи со 9 годишно девојче и не ги знам сега останатите негови малолетни жени:kesa: на име ама знам дека оваа вера не е вистинска ниту пак пророкот бил навистина пророк, и какво е тоа учење што се заснова на омраза према "неверниците"односно сите останати припадници на други вери и света војна против нив Џихад ајде бе