Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
S

smart ass

Гостин
Преку 200 метри(210 ако не се лажам)...плус ја имаш и онаа на 77 спрат во Ријад мислам...што е тоа толку важно
па прашања за исламот е темава нели и мене ме интересираше тоа :toe:
 

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
па прашања за исламот е темава нели и мене ме интересираше тоа :toe:
o.k.:)..некои можеби можат да ти дадат и подобри информации од мене..
 

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
За сите кои навистина сакат да знаат за исламот! и на многу мина јасно им е...ако разбирате алнглиски...
поздрав до сите...
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Молам некој честит муслиман да ми одговори на овие точки и поддточки, редослено. Ако го стори тоа, Алах секако ќе го награди за неговата трпеливост.

Значи, да не фрлатѕе после по мене дрвја и камења, ова не го смислив јас, тоа се работи од муслиманската света книга заклучокот останува на вас,

Mohammed was an epileptic.

It is in the Hadith that we find the descriptions of what physically happened to Mohammed when he supposedly received his revelations “strongly, frequently and regularly.”
·Mohammed would experience ringing in his ears as if he were hearing bells.[59]
·Mohammed’s heart would beat rapidly.[60]
·Mohammed’s face would turn red.[61]
·Mohammed would breathe heavily.[62]
·Mohammed would sometimes suddenly fall down or lie down.[63]
…he fell down unconscious on the ground with both his eyes (open) towards the sky.[64]

·He would ask to be covered with a sheet or blanket.[65]
“I fell on the ground… and said, “Cover me! (With) a blanket, cover me!” Then Allah sent a revelation: “O, you wrapped up in a blanket!”[66]
He fell down unconscious on the ground with both his eyes (open) towards the sky. When he came to his senses, he said, “My waist sheet! My waist sheet!”[67]

·Mohammed’s lips would tremble as he lay on the ground.[68]
·Mohammed would sweat profusely.[69]
·Mohammed heard and saw things no one else heard or saw.[70]
·Mohammed would sometimes snore like a camel.[71]
·Mohammed would sometimes dream.[72]
These are the characteristics of someone who has epilepsy or some other brain disorder. Let the reader decide for himself.
"Ако сте при сомнение во она што е објавено на робот Наш, донесете едно суре (Кур'анско поглавје) што ќе биде слично на нему објавените,и повикајте ги за сведоци оние на кои, освен Аллах, се повикувате доколку вистина зборувате. Па, ако тоа не го направите, А НЕМА ДА ГО НАПРАВИТЕ, тогаш,навистина, чувајте се од огнот кој за неверниците е подготвен,чиешто гориво ќе бидат луѓето и камењата!" (Ел - Бекаре, 23 -24).

Во една прилика, многу одамна, пред четиринаесет столетија, во Мека, се собрале огорчените противници на Мухаммед а.с., за да се договорат што ќе им кажат за него на луѓето од другите племиња кои требало набрзо да дојдат во Мека поради разно разни трговски размени. Курејшиите немале заеднички став,не биле сложни, ниту имале единствен одговор околу МУхаммед а.с.. Се состанале кај Ел - Велид ибн Ел - Мугире,таткото на Халид ибн Велид .

Тој рекол: " Групи на Арапи се враќаат, па договорете се што ќе им кажете за МУхаммед и немојте едни со други да се фатете во лага!"

Рекле: " Ќе кажеме дека е врачар".

Рекол: " Се колнам во Бога, тој не е врачар. Тој не мрмори и не зборува римувано."

Рекле: " Ќе речеме дека е луд и епилептичар!"

Рекол: " Тој не е луд,ниту епилептичар, нити е разјарен, нити има весвеси -дошепнувања!".

Рекле: " Ќе кажеме дека е поет."

Рекол: " Тој не е поет. Ја познавам целата поезија, нејзиниот реџез( вид поезија со несредена метрика и рима), неговиот хезеџ( поетска метрика од четири стапки, исто така несредена поезија), неговиот карид ( распарчување, се применува општо за поезијата,поради отсатност на специфичен говор со една одредена цел),неговиот мебсут (продолжеток на побожни песни), и неговиот макбуд (скратена метрика во поезијата)."

Рекле: " Да кажеме тогаш, дека е маѓионичар."

Рекол: " Тој не е маѓионичар, ниту има нефес( силно дување, џинска вештина), ниту има 'укд( јазол, чвор од јажиња, типични врачарски вештини за тогашна Арабија)."

Рекле: " Па што да кажеме тогаш?"

Рекол: " За се што досега кажавте, јас знам дека не одговара, а најблиску е да кажеме дека е чаробник, зошто тој ( т.е. Кур'анот), опчинува, го раздвојува таткото од синот, го раздвојува човекот од неговиот брат, мажот и жената, го раздвојува човекот од неговото семејство!" (Оние кои го прифаќале Исламот,биле на удар од своите најблиски на сите можни начини, па на тоа и се однесува ова раздвојување).

Така и направиле! На луѓето им препорачувале да не го слушаат Мухаммеда а.с., да не го слушаат Кур'анскиот говор, бидејќи сето тоа е враџбина, сето тоа ќе ги опчини, итн., итн.

Оттогаш поминале многу столетија! -А нападите не тивнале врз Аллаховиот Пратеник. Тие се актуелни и денес. Ќе бидат и утре! И се така до Судниот ден. Некои од луѓето потклекнувале и ги послушале непријателите на Мухаммед а.с., но, многу повеќе не ги послушале,туку нивните сплетки биле причина и мотив плус за да се зафатат со студирање и изучување на животот и делото на овој Аллахов Пратеник. Воодушевени од тоа станале дел од неговиот Уммет/ дел од неговите следбеници, станале муслимани.

Драга моја rubyred, ти можеш колку што сакаш да ги валкаш името и честа на нашиот Пратеник,с.а.в.с., но со тоа нема ништо да постигнеш. Напротив, ќе привлечеш уште поголемо внимание кај другите за да се зафатат со сериозна студија и проучување на овој Божји Пратеник, па така наместо да му одмогниш, ќе му помогниш, со тоа што можеби ти ќе бидеш причина (иако со злобна намера) некој да биде упатен во светлото на исламот. ИншАллах. Можеби еден ден,самата ти ќе бидеш упатена,никогаш не се знае,Аллах е Голем!

Јас на крајот,само ќе ти речам:

ДА, ТОЈ НАВИСТИНА Е АЛЛАХОВ ПРАТЕНИК!

:smir::smir::smir:
 
Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
:costumed2Почитувам модератору,
повторно сум мета на клевета:
“Драга моја rubyred, ти можеш колку што сакаш да ги валкаш името и честа на нашиот Пратеник,с.а.в.с., но со тоа нема ништо да постигнеш. Напротив, ќе привлечеш уште поголемо внимание кај другите за да се зафатат со сериозна студија и проучување на овој Божји Пратеник, па така наместо да му одмогниш, ќе му помогниш, со тоа што можеби ти ќе бидеш причина (иако со злобна намера) некој да биде упатен во светлото на исламот. ИншАллах. Можеби еден ден,самата ти ќе бидеш упатена,никогаш не се знае,Аллах е Голем!

Наклеветена сум дека го валкам името и честа на пратеникот Мухамед а.с. врз него, и дека имам злобни намери.

Клеветите доаѓаат повторно од човекот кој преетходно ме навреди со погрдни зборови. Мислам дека не дадов никаков повод за ова.

Цитатите кои ги изнесов не се мои но на учени луѓе кои се занимавале со таа проблематика. Според тоа очекував без да бидам ЈАС изнесена како божемен навредувач на исламот или Мухамед, некој да продискутира за тие тврдења.

Молам да бидам изземена од лични навреди и клевети.:pipi:
 

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Јас веќе се произнесов по тоа прашање...
Уште еднаш ќе ги замолам сите дискутанти да држат до одредено ниво на култура, почитувајќи ги верските определби на членовите...Поставувајте прашања и давајте одговори во граници на толеранција..Ако не ќе морам да применувам модераторски алатки...
 

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Ja kako prvo se izvinuvam postom ne mozam da zborim dobro makedonski.
Se trudim kako da kazem parce parce , mislam me razbirate.
citatite sto ja iznesol drugarkata rybyred kaze da su od uceni ljudi.
Drugarkata trebase sama da svati deka za pratenikot Muhammed A.S ima propagandi i navredi i izmisljotina od nekoi antiislamisti.
Ne mislam ona so namera ja kopirala ova za provokacija nego kaze deka bara odgovor za takvi izmisljotina. I mislam deka Omer EL Faruk mu dade odgovorot.
Ona za niv kaze uceni ludi. Tie ne se uceni ljudi nego grupa propagandisti sto sakat da ima mznja (mraz) izmedju dve golemi religiji i nemir vo svetot.
Ako ste primetili slobodno najdete negde koj citat i kazite mene koj od pripadnikot na islamska vera ja navredil krista isusa ili (pratenikot Isa), dali mozete da najdete takva navreda negde. Mislam nema NIKADE.
Pripadnik na islamska vera kako prvo ne sme da navredi drugite verski pratenici.
ve molam na takvi propagandi nemojte da se iskljucite.
Blagodaram ......
 
Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Mа одлично се разбираме, драго ми е што си ги сфатил моите намери, Ne mislam ona so namera ja kopirala ova za provokacija nego kaze deka bara odgovor za takvi izmisljotina. I mislam deka Omer EL Faruk mu dade odgovorot“

Па јас со најдобра намера, ради дискусија ги ставив и тие работи, токму да се појаснат да нема заблуди, ете некој што незнае како мене на пример ќе помисли дека е тоа точно само затоа што го напишале на интернет.
Ете како настануваат недоразбирања, затоа вака, смирено, без клевети, како поштени људи, да учиме едни од други и едни за други.

Фала за разбирањето:smir:
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Јас би рекол дека е многу битен начинот на пристап. Од пристапот зависи и комуникацијата.:mist:
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Onoj koj nacijata ja stava pred verata e kafir to est go krsi tevhidot
a kaj nas ima nacionalni partii a ne religiozni partii
znaci se obedinuvaat na nacionalna osnova a ne na versska
sto e pogresno.
 

Silber

Peace/Salaam
Член од
31 март 2009
Мислења
500
Поени од реакции
15
Sakam da vi kazuvam samo nesto sto e mnogu vazno vo Islam.
A po detalno i po jasno ke ja zamolim Omer el Faruk da vi ja objasni ako mu ne e tesko. Postom kolku jas znaem samo on so fakt i se vidi deka ja cital pa se trudi da odgovora na drugarite/kite od forumot, bez da dostavi nesto od svoja glava ili samo za ide protiv drugiot da kazuva nesto sto nema vrska so islam.

Za da nekoj odgovori na prasanja ako e vo vrska so Islamot moze samo ako e siguran na toa sto kazuva ( ako ja cital ajet vo Kuran) i sugurno dobro go razbiral.
Postom eden od najtezok greh e vo islam pogresno da interpretira islam ili odgovori.


-Za da se dava znanje za islam treba on sto odgovori mnogu mnogu vnimatelen bez greski da objasni.
-Ako ne znae treba da kaze ne znaem.
Ne e sramota. Poarno nego da pogresno interpretira islamot.
-Ako ne ja cital nego ja slusnal nekade treba da kaze deka ja slusnal samo, ama ne ja cital.
-Nikogas ne treba da kazuva nesto (objasni) za islam od svoja glava, ili svoja inteligencija ili izmislotina. Samo sto da ide protiv nekoga.
-kako mene primer so slab makedonski jazik ne treba da odgovorim, postom ne mozam da bidam siguren, moze zaradi jazikot da promenim smisla ajet so nekoj pogresen zbor.
- Ajet ne moze da prevodi on sto ne znae dobro da savladi so jazikot sto ja prevodi.
-Zatoa kuran mora da se prevodi od arapski na makedonski, ili od arapski na turski, ili od arapski na nemacki. nikogas ne se sme od prevod da prevodi. (primer od arapski na turski i potoa od turski na nemacki.).Zatoa sto posle 2 prevodi recenicata izgubi procent na realnost.


i mnogu drugi uslovi itn.........

Ostanite Pozdraveni by SiLBeR
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Ima Kuran prevod od arapski na makedonski
samo ovde odma makedonskoto go vrzuvaat so pravoslavno hristijanstvo
a albanskoto so islam
iako ima albanci katolici i pravoslavni
a ima i makedonci muslimani
taka da ne treba da se generalizira
no fakt e deka islamot ne e samo duhovnost
tuku i praksa nacin na zivot
ima i serijatsko pravo
koe gi regulira odnosite megu lugeto
taka da mnogu malku od seto toa ima ovde
ovde islamot se sveduva na klanjanje
a kade e sudenjeto po serijat??
kade se zabranuva ona sto e haram??
osven samo verbalno
no toa ne e dovolno
vo islamot ona sto e haram trebas da go sprecis so raka, fizicki
a tek posle so zbor-verbalno
ili so neodobruvanje sto e slab iman
no drzavata ne e serijatska i islamska
tuku sekularna
i zatoa se bogatat advokatite i sudiite
koi sudat po kafirski zakoni
a ne po serijat...
 
Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Onoj koj nacijata ja stava pred verata e kafir to est go krsi tevhidot
a kaj nas ima nacionalni partii a ne religiozni partii
znaci se obedinuvaat na nacionalna osnova a ne na versska
sto e pogresno.
Нихилиста, ти во своите постови пишуваш големи глупости на кои се надевам дека се шегуваш и дека не си сериозен.
Нацијата МОРА да биде пред верата, бидејќи религијата е индивидуално и интимно право на секој човек, но не треба да се меша во националните и работните интереси на некој човек.
Што се однесува до политичките партии, до некаде си во право, тие НЕ смеат да застапуваат нации, туку ИДЕОЛОГИИ. Јас, лично, не ги признавам политичките партии на албанците, турците, власите... во македонија. Партиите мораат да застапуваат идеологии, дали тие ќе бидат социјалистички, конзервативни, либерални, не е важно.

Секој кој ја става религијата пред семејството, кариерата и националниот патриотизам (во умереност), е необразуван и заслепен, излажан и изманипулиран.
 

Крими

......
Член од
8 декември 2008
Мислења
479
Поени од реакции
14
Нихилиста, ти во своите постови пишуваш големи глупости на кои се надевам дека се шегуваш и дека не си сериозен.
Нацијата МОРА да биде пред верата, бидејќи религијата е индивидуално и интимно право на секој човек, но не треба да се меша во националните и работните интереси на некој човек.
Што се однесува до политичките партии, до некаде си во право, тие НЕ смеат да застапуваат нации, туку ИДЕОЛОГИИ. Јас, лично, не ги признавам политичките партии на албанците, турците, власите... во македонија. Партиите мораат да застапуваат идеологии, дали тие ќе бидат социјалистички, конзервативни, либерални, не е важно.

Секој кој ја става религијата пред семејството, кариерата и националниот патриотизам (во умереност), е необразуван и заслепен, излажан и изманипулиран.
Greshish Igorce
 

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Нихилиста, ти во своите постови пишуваш големи глупости на кои се надевам дека се шегуваш и дека не си сериозен.
Нацијата МОРА да биде пред верата, бидејќи религијата е индивидуално и интимно право на секој човек, но не треба да се меша во националните и работните интереси на некој човек.
Што се однесува до политичките партии, до некаде си во право, тие НЕ смеат да застапуваат нации, туку ИДЕОЛОГИИ. Јас, лично, не ги признавам политичките партии на албанците, турците, власите... во македонија. Партиите мораат да застапуваат идеологии, дали тие ќе бидат социјалистички, конзервативни, либерални, не е важно.

Секој кој ја става религијата пред семејството, кариерата и националниот патриотизам (во умереност), е необразуван и заслепен, излажан и изманипулиран.
Се надевам дека и ти не си сериозен или се шегуваш....
Не избегнувај од тема...:smir:
Што се однесува до ова последното, факт е ,дека основа на Исламот е семејството, значи не мозе да биде некој муслиман ако не го почитува семејството
И уште нешто ти се молам брате... да ми најдеш ти мене некој патриот што не бил добар верник, без разлика на верата...
Ај поздрав
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom