Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Прашање до атеистите: Што подразбирате под поимот „зло“? Што е зло според вас? Кои работи се зли, а кои добри според вас?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прашање до атеистите: Што подразбирате под поимот „зло“? Што е зло според вас? Кои работи се зли, а кои добри според вас?
Кога повредуваш, уништуваш, напаѓаш...без причина, без повод! Кога единствената причина за деструктивната активност е единствено уживањето во направената штета и предизвиканата болка.....

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
А што ако повредуваш, уништуваш и напаѓаш со причина и со повод? Што ако си бездомник и убиеш некој за да се вселиш во неговиот дом? Што ако си во финансиска криза и ограбиш некој човек за да врзеш крај со крај? Дали и тоа е зло?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Зошто вакви несериозни прашања ... каква врска има разликувањето на добро од зло со религијата? Зарем мислиш дека во недостаток на „авторитет“ кој ќе ни воочи не сме способни да правиме разлика што е добро а што зло?
Интересно е што има религии кои ние неможеме да ги свариме затоа што прокламираат постапки кои ние нормалните (нормални = атеисти + теисти кои знаат што е добро а што зло) ги прифаќаме и маркираме како зло. Значи атеистите под поимот „зло“ го подразбираат безмалку истото она што и теистите, со исклучок на одредени форми во кои дефакто дефиницијата влегува во втор план зад рекламната кампања на институцијата која ја претставува верата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А што ако повредуваш, уништуваш и напаѓаш со причина и со повод? Што ако си бездомник и убиеш некој за да се вселиш во неговиот дом? Што ако си во финансиска криза и ограбиш некој човек за да врзеш крај со крај? Дали и тоа е зло?
Дали лавот кога убива антилопа за да јаде е зол? Дали кога бактерија ќе навлезе во твојот организам и ќе те зарази е зла?
Доброто и злото се релативни поими, што значи за секого се различни! За оној чиј дом е нападнат, бездомникот е зол, но од аспект на бездомникот, тој само превзема мерки за да опстане...да преживее.
Затоа реков дека според мене единствено кога самото уживање во нечивата болка и страдање се причина за напад и деструкција, само тогаш може да се каже дека е акт на зло!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Зошто вакви несериозни прашања ... каква врска има разликувањето на добро од зло со религијата? Зарем мислиш дека во недостаток на „авторитет“ кој ќе ни воочи не сме способни да правиме разлика што е добро а што зло?
Интересно е што има религии кои ние неможеме да ги свариме затоа што прокламираат постапки кои ние нормалните (нормални = атеисти + теисти кои знаат што е добро а што зло) ги прифаќаме и маркираме како зло. Значи атеистите под поимот „зло“ го подразбираат безмалку истото она што и теистите, со исклучок на одредени форми во кои дефакто дефиницијата влегува во втор план зад рекламната кампања на институцијата која ја претставува верата.
Дали според тебе бездомникот што убива човек за да му се всели во куќата прави зло или не?
Дали сиромавиот ограбувачот прави зло кога ограбува некој човек за да излезе од финансиска криза?

--- надополнето ---

Доброто и злото се релативни поими, што значи за секого се различни! За оној чиј дом е нападнат, бездомникот е зол, но од аспект на бездомникот, тој само превзема мерки за да опстане...да преживее.
Значи според тебе, од перспектива на бездомникот, бездомникот не би направил зло кога би упаднал во твојот дом, би ве испоубил сите со цел да се всели во својот дом?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи според тебе, од перспектива на бездомникот, бездомникот не би направил зло кога би упаднал во твојот дом, би ве испоубил сите со цел да се всели во својот дом?
Епа сега неможам да знам што ќе му се врти во глава на замислен лик кој е бездомник и кој сака да ме убие за да упадне кај мене! Можеби размислува во стилот: "Јас спијам под мост, јадам ѓубре, смрзнувам...а овој си ужива на топло, јаде што сака, спие во кревет...", што значи, си нашол оправдување за тој чин, и според него неговата постапка има оправдување!
Според мене зло е кога некој ќе се реши да убие некого затоа што самиот чин на убивање му причинува задоволство! Бидејќи тоа го има само кај луѓето и кај ниедно друго животно! Примерот со бездомникот ќе го најдеш и кај животните! И тие убиваат за да освојат територија, но не и за да уживаат во самиот чин на убивање.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дали според тебе бездомникот што убива човек за да му се всели во куќата прави зло или не?
Дали сиромавиот ограбувачот прави зло кога ограбува некој човек за да излезе од финансиска криза?
Да. Според мене, прават зло и двајцата главни актери во твоите примери.

Зло трпат субјектите - човекот кој е убиен и оној ограбениот.

Зошто мислиш дека е потребно да го поставиш ова прашање на атеисти?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Значи според Ipsissimus тие (убиецот и ограбувачот) не прават зло, а според DBACK тие прават зло.
Другите атеисти што мислат?

п.с. DBACK, стрпи се и самиот ќе ја забележиш поентата на прашањето ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи според Ipsissimus тие (убиецот и ограбувачот) не прават зло, а според DBACK тие прават зло.
Не ги извртувај моите зборови! јас нереков дека според мене не прават зло! Туку дека според нивната перспектива неправат зло! (си нашле некое оправдување пред самите себе). Како може некој да дојде да ме убие, да ми се всели во домот, и јас тоа да не го сметам за зло?!
Затоа реков дека за нив тоа не е зло, но за тој што е оштетен, е!
Чорбаџија, интелегентен си до толку за да сватиш што кажав, но лукаво ги извртуваш работите!

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ipsissimus, да беше јасен, јасно ќе те сфатев. Но ти не ми одговараш дирекно и јасно на прашњето, туку со реторични контра-прашања и затоа дојде до недоразбирање.
Ок, значи според тебе тие (убиецот и ограбувачот) од своја перспектива не прават зло. Според DBACK тие не прават зло.

F

Frankie Yale

Гостин
Во што верувам !???
хмммм иако не сум склон кон верување ама ме тераш да верувам дека си глуперда.
И пак го избегнуваш прашањето, дај одговори...

--- надополнето ---

п.с. DBACK, стрпи се и самиот ќе ја забележиш поентата на прашањето ;)
Јас мислам дека злото е релативна работа :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Јас нема да одговарам конкретно на прашања зошто гледам дека веќе има жестока дебата :)

Атеист сум зошто немам причина да верувам. Јас верувам во себе, а мојата религија се вика љубов. Јас сум човек кој љуби се што е живо - од црв до човек, црнци, белци, религиозни (секакви), атеисти... Не дискриминирам, немам стереотипи и сум ЖЕНА. Жените, посебно оние кои имаат желба за свое место во општетството, еднакво или поголемо од тоа на мажите, ретко се вистински верници. Религијата, сама по себе, наметнува патријархален тип на семејство, мажот го наметнува како лидер, а жената негов помошник - односно, мажот секако треба да ја почитува но религиозно - мажот е попаметен, па според тоа, тој носи одлуки. Иако, науката докажа дека реално жените добиваат повисоки резултати - ги задушува животот како сестрана личност - вработена, мајка, сопруга, домаќинка.... Само жената знае колку може неправдена да биде религијата врз неа.
Религијата ми наметнува да се ,,чувам,, за мојот маж. А јас тоа не го сакам. Религијата ми наметнува да бидам потчинета под супериорноста на некој маж. За мене ни татко ми не е супериорен. Религијата ми наметнува правила кои не ми се допаѓаат. Религијата наметнува дуалистички поглед на светот - што пред се ми смета - односно за верниците постои една единствена вистина, еден одговор на прашањето.

Како атеист, не мислам дека ако паднам на испит Господ сакал така, или тоа било судбина. Или ако дечкото ми раскине, дека таква ми била судбината. Има повеќе вистини за да се одговорат сите прашања, а религијата го отфрла тоа.

Тука сите верници соберете се заедно - од сите религии, и ќе видите каков проблем ќе настане. Сите ќе се држите до својата вистина, лишени сте од флексибилноста да го прифатите како релевантно гледиштето на другиот. Лишени сте од можноста да го спознаете светот реално. Лишени сте од многу животни задоволства. И што најлошо, лишени сте од можноста да се запознаете самите себе. Зошто религијата создава исти луѓе, со исти ставови и исти сфаќања, исто однесување - барем така налага. Што мислите, колку верници има што ги почитуваат максимално религиозните правила и вистински го имаат спознаено тоа што го нарекуваат бог??

Колку некогаш навистина одвоиле од своето да дадат некому...?
На една друга тема коментирав како мислам дека сум покорисна за целокупното општество од верниците. Зошто јас се трудам да помогнам на живиот свет. Не седам дома да се молам. Така умираат луѓето. Ако ги нахраниш со леб живеат.

Заприметив неколку иритирачки, и со извинување, дебилни прашања.

1. Како разликувам добро и лошо.
Мислам дека религијата не е закон во една земја. Законот е создаден на сосема друга, а не религиозна основа. Односно, кривично дело е да убијам човек. Смешно е тоа да го објаснувам.
А ако мислиш на добро и лошо во поглед на морални вредности, моралот и религијата не се синоними. Моралот е една, а религијата друга работа.

2. Религијате всадена...

НЕ Е. Да беше немаше да има потреба да се учиме на неа. Цицањето кај бебето е всаден рефлекс. Борбата за живот. Ниту едно бебе не се моли ниту пак прифаќа дека ако мајка му го остави гладно, тоа така требало да биде, и дека може и да си умре од глад. Туку вришти на цел глас да го добие тоа што го сака - а тоа е, токму така, материјално...

Атеистот не е тажна ниту грешна душа. И муслиманите се верници па одат на џихад. И христијаните се верници па Америка го потепа пола свет. И Грците се верници па не ги сакаат своите соседи.... Нема универзална категоризација прифатете го тоа. Се е личен избор.
Некој наоѓа душевен мир во молење, некој во цртање, некој во пишување, некој во трчање, итн...

Јас кажав. Мојот душевен мир е љубовта која ЈАС ја давам на сите. Се молам на себеси да бидам истрајна и да не се откажувам, да не потклекнува, и дека и да умрам на тој пат, умирам за некој да живее. Мојата религија дава плодови, дава живот. Мојата верба ги враќа назад и безнадежните, оние на кои им е речено ,,таква ти е судбината,, и ,,господ така сакал,,. Тогаш доаѓам јас и мојата волја е дефинитивно посилна од религиозната, можеби зошто сум вратила повеќе суштества од сигурна смрт.......

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Ipsissimus, да беше јасен, јасно ќе те сфатев. Но ти не ми одговараш дирекно и јасно на прашњето, туку со реторични контра-прашања и затоа дојде до недоразбирање.
Ок, значи според тебе тие (убиецот и ограбувачот) од своја перспектива не прават зло. Според DBACK тие не прават зло.
Негледам како ќе ја увидиме поентата кога во неколку поста по ред ги менуваш нивните искази (патем и двајцата ти дадоа, а еве и јас ти давам одговорна двете прашања: да) . Тоа што они (извршителите) наоѓаат оправдание за својата постапка не значи дека не се свесни дека сите постапката ќе ја осудат како зло. Убиство во самоодбрана е изнудена постапка но сепак секој извршител е свесен дека убиството е зло. Кога велам секој мислам на секој нормален, кој рассудува и го живее животот според општо прифатените норми и начела.

Доаѓа бездомник пред нечив дом, звони на врата и бара малку храна. Домаќинот како добар човек му дава јадење кое бездомникот веднаш го јаде ... и бара уште. Додека домаќинот оди повторно да му донесе, бездомникот му краде предмет од ходникот и фаќа магла, по што домаќинот неможе да разбере како и покрај тоа што бил добар станал жртва на грабеж и се прашува како тоа бездомникот си нашол оправдание за својата постапка и дали е свесен дека направил зло. Сепак, бездомникот е прилично свесен дека направил зло, затоа и побегнал нели, а тоа што си нашол оправдание е сосема друга работа. Дали бездомникот е атеист? Дали домаќинот е атеист? Ајде малку посликовитео ... со видео пример, можеби ќе дознаеме ...

Хмм, факт е дека актерите се свесни кој направил добро а кој зло, кој треба да седи а кој да бега, но повторно не ми е јасно кој е атеист а кој не. Дали некому е јасно? Дали сите оние кои прашуваат како атеистите разликуваат добро од зло можат да ми помогнат да најдам одговор? Тек сега сум збунет, па нели религијата, онаа вродената во нас ни помага да расудуваме добро од зло?

Ок, шала на страна, јасно е дека теистите подобро разликуваат добро од зло, затоа што има кој да им посочи, да ги поведе по вистинскиот пат ... еве и доказ за ова тврдење:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Шта ти је, бре, софист! Кај рекол Дибек дека не прават зло?!?!?

Пак лажеш, како и обично.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom