Јас нема да одговарам конкретно на прашања зошто гледам дека веќе има жестока дебата
Атеист сум зошто немам причина да верувам. Јас верувам во себе, а мојата религија се вика љубов. Јас сум човек кој љуби се што е живо - од црв до човек, црнци, белци, религиозни (секакви), атеисти... Не дискриминирам, немам стереотипи и сум ЖЕНА. Жените, посебно оние кои имаат желба за свое место во општетството, еднакво или поголемо од тоа на мажите, ретко се вистински верници. Религијата, сама по себе, наметнува патријархален тип на семејство, мажот го наметнува како лидер, а жената негов помошник - односно, мажот секако треба да ја почитува но религиозно - мажот е попаметен, па според тоа, тој носи одлуки. Иако, науката докажа дека реално жените добиваат повисоки резултати - ги задушува животот како сестрана личност - вработена, мајка, сопруга, домаќинка.... Само жената знае колку може неправдена да биде религијата врз неа.
Религијата ми наметнува да се ,,чувам,, за мојот маж. А јас тоа не го сакам. Религијата ми наметнува да бидам потчинета под супериорноста на некој маж. За мене ни татко ми не е супериорен. Религијата ми наметнува правила кои не ми се допаѓаат. Религијата наметнува дуалистички поглед на светот - што пред се ми смета - односно за верниците постои една единствена вистина, еден одговор на прашањето.
Како атеист, не мислам дека ако паднам на испит Господ сакал така, или тоа било судбина. Или ако дечкото ми раскине, дека таква ми била судбината. Има повеќе вистини за да се одговорат сите прашања, а религијата го отфрла тоа.
Тука сите верници соберете се заедно - од сите религии, и ќе видите каков проблем ќе настане. Сите ќе се држите до својата вистина, лишени сте од флексибилноста да го прифатите како релевантно гледиштето на другиот. Лишени сте од можноста да го спознаете светот реално. Лишени сте од многу животни задоволства. И што најлошо, лишени сте од можноста да се запознаете самите себе. Зошто религијата создава исти луѓе, со исти ставови и исти сфаќања, исто однесување - барем така налага. Што мислите, колку верници има што ги почитуваат максимално религиозните правила и вистински го имаат спознаено тоа што го нарекуваат бог??
Колку некогаш навистина одвоиле од своето да дадат некому...?
На една друга тема коментирав како мислам дека сум покорисна за целокупното општество од верниците. Зошто јас се трудам да помогнам на живиот свет. Не седам дома да се молам. Така умираат луѓето. Ако ги нахраниш со леб живеат.
Заприметив неколку иритирачки, и со извинување, дебилни прашања.
1. Како разликувам добро и лошо.
Мислам дека религијата не е закон во една земја. Законот е создаден на сосема друга, а не религиозна основа. Односно, кривично дело е да убијам човек. Смешно е тоа да го објаснувам.
А ако мислиш на добро и лошо во поглед на морални вредности, моралот и религијата не се синоними. Моралот е една, а религијата друга работа.
2. Религијате всадена...
НЕ Е. Да беше немаше да има потреба да се учиме на неа. Цицањето кај бебето е всаден рефлекс. Борбата за живот. Ниту едно бебе не се моли ниту пак прифаќа дека ако мајка му го остави гладно, тоа така требало да биде, и дека може и да си умре од глад. Туку вришти на цел глас да го добие тоа што го сака - а тоа е, токму така, материјално...
Атеистот не е тажна ниту грешна душа. И муслиманите се верници па одат на џихад. И христијаните се верници па Америка го потепа пола свет. И Грците се верници па не ги сакаат своите соседи.... Нема универзална категоризација прифатете го тоа. Се е личен избор.
Некој наоѓа душевен мир во молење, некој во цртање, некој во пишување, некој во трчање, итн...
Јас кажав. Мојот душевен мир е љубовта која ЈАС ја давам на сите. Се молам на себеси да бидам истрајна и да не се откажувам, да не потклекнува, и дека и да умрам на тој пат, умирам за некој да живее. Мојата религија дава плодови, дава живот. Мојата верба ги враќа назад и безнадежните, оние на кои им е речено ,,таква ти е судбината,, и ,,господ така сакал,,. Тогаш доаѓам јас и мојата волја е дефинитивно посилна од религиозната, можеби зошто сум вратила повеќе суштества од сигурна смрт.......