- Член од
- 5 септември 2007
- Мислења
- 3.848
- Поени од реакции
- 960
- Локација
- Скопје
- Веб-сајт
- evangelos.blog.mk
Прашање до атеистите: Што подразбирате под поимот „зло“? Што е зло според вас? Кои работи се зли, а кои добри според вас?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Кога повредуваш, уништуваш, напаѓаш...без причина, без повод! Кога единствената причина за деструктивната активност е единствено уживањето во направената штета и предизвиканата болка.....Прашање до атеистите: Што подразбирате под поимот „зло“? Што е зло според вас? Кои работи се зли, а кои добри според вас?
Прашање до атеистите: Што подразбирате под поимот „зло“? Што е зло според вас? Кои работи се зли, а кои добри според вас?
Дали лавот кога убива антилопа за да јаде е зол? Дали кога бактерија ќе навлезе во твојот организам и ќе те зарази е зла?А што ако повредуваш, уништуваш и напаѓаш со причина и со повод? Што ако си бездомник и убиеш некој за да се вселиш во неговиот дом? Што ако си во финансиска криза и ограбиш некој човек за да врзеш крај со крај? Дали и тоа е зло?
Зошто вакви несериозни прашања ... каква врска има разликувањето на добро од зло со религијата? Зарем мислиш дека во недостаток на „авторитет“ кој ќе ни воочи не сме способни да правиме разлика што е добро а што зло?
Интересно е што има религии кои ние неможеме да ги свариме затоа што прокламираат постапки кои ние нормалните (нормални = атеисти + теисти кои знаат што е добро а што зло) ги прифаќаме и маркираме како зло. Значи атеистите под поимот „зло“ го подразбираат безмалку истото она што и теистите, со исклучок на одредени форми во кои дефакто дефиницијата влегува во втор план зад рекламната кампања на институцијата која ја претставува верата.
Доброто и злото се релативни поими, што значи за секого се различни! За оној чиј дом е нападнат, бездомникот е зол, но од аспект на бездомникот, тој само превзема мерки за да опстане...да преживее.
Епа сега неможам да знам што ќе му се врти во глава на замислен лик кој е бездомник и кој сака да ме убие за да упадне кај мене! Можеби размислува во стилот: "Јас спијам под мост, јадам ѓубре, смрзнувам...а овој си ужива на топло, јаде што сака, спие во кревет...", што значи, си нашол оправдување за тој чин, и според него неговата постапка има оправдување!Значи според тебе, од перспектива на бездомникот, бездомникот не би направил зло кога би упаднал во твојот дом, би ве испоубил сите со цел да се всели во својот дом?
Да. Според мене, прават зло и двајцата главни актери во твоите примери.Дали според тебе бездомникот што убива човек за да му се всели во куќата прави зло или не?
Дали сиромавиот ограбувачот прави зло кога ограбува некој човек за да излезе од финансиска криза?
Не ги извртувај моите зборови! јас нереков дека според мене не прават зло! Туку дека според нивната перспектива неправат зло! (си нашле некое оправдување пред самите себе). Како може некој да дојде да ме убие, да ми се всели во домот, и јас тоа да не го сметам за зло?!Значи според Ipsissimus тие (убиецот и ограбувачот) не прават зло, а според DBACK тие прават зло.
Другите атеисти што мислат?
Во што верувам !???
хмммм иако не сум склон кон верување ама ме тераш да верувам дека си глуперда.
Значи според Ipsissimus тие (убиецот и ограбувачот) не прават зло, а според DBACK тие прават зло.
Другите атеисти што мислат?
п.с. DBACK, стрпи се и самиот ќе ја забележиш поентата на прашањето![]()
Ipsissimus, да беше јасен, јасно ќе те сфатев. Но ти не ми одговараш дирекно и јасно на прашњето, туку со реторични контра-прашања и затоа дојде до недоразбирање.
Ок, значи според тебе тие (убиецот и ограбувачот) од своја перспектива не прават зло. Според DBACK тие не прават зло.
Ipsissimus, да беше јасен, јасно ќе те сфатев. Но ти не ми одговараш дирекно и јасно на прашњето, туку со реторични контра-прашања и затоа дојде до недоразбирање.
Ок, значи според тебе тие (убиецот и ограбувачот) од своја перспектива не прават зло. Според DBACK тие не прават зло.