Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303
Грешно го напиша, тоа ќе дојде некако како Ди + Бек...некако како Дибек хахахах

--- надополнето ---

Мислам дека зборуваат за вечен живот после смртта во прегратките на Бог. Најверојатно затоа што религијата им раскажува хорор приказни за вечни маки и досада после смртта и за тоа како сите се грешни т.е. цел свет е грешен и нечист итн...затоа така исплашени сакаат да избегаат во рајот газејќи ги сите останати кои ќе им застанат на патот...:)
Се извинувам Дбацк, но така се чита македонски...зборот ми е дека никот и интелектот и видиците се различна работа :smir:

Го најдов, на ова сигурно се мисли
Не чудете се на тоа зашто доаѓа часот во кој сите што се во гробовите ќе го чујат Неговиот глас и ќе излезат од нив оние што правеле добро ќе воскреснат за живот, а оние што правеле зло ќе воскреснат за осудување.
(Јован 5:28-29)
Како православен христијанин тоа е она, Новозаветното верување, но...но логички би бил себичен кога што подолг земен живот не би им посакал на блиските и кога само за себеси би се грижел да доживеам вечен живот, а да не ме интересира многу за блиските и драгите. Јас не сум центар на светот и љубовта која ја имам не е свртена кон мене самиот, спасение барам за другите, за мене не е многу битно...али можда и ова е прашање за онаа другата тема, а не за луѓето кои не веруваат во сето ова.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
В
Инаку и мене ме интересира што е тоа вечен живот и зашто да живеам токму за него а не за други лица...за нешто друго.
Јес да поштувам црква и Бог и тоа...ама вечен живот, без оние што ги сакам, џаба. Ако сакам вечен живот за себе нели сум себичен со тоа што не мислам на другите блиски?

Или зборите за нешто друго?
Lurtz,

1. „Вечен живот„ е бесконечниот живот, без крај, без смрт, кој ќе се одвива во непосредна близина меѓу верниот/верните и Христа Бога, во Рајот.
2. Можеш да живееш „таму„ доколку тоа е Твој личен избор, но и по милоста Христова. Работава е „пола-пола„.
3. Монашките искуства велат дека, колку е монахот поблиску до Христа, до толку монахот е поодалечен од овој Свет, вклучувајќи ги и монаховите ближни. Монасите кои ја осетиле радоста ради нивната блискост до Христа Бога, таквите монаси не чувствуваат потреба од ништо земско, па ни од своите ближни.

Но Ти, дур си жив, имаш прилика да сториш добрини и за себе и за твоите ближни, па ради твоите добрини, некој може да заработи место во Христовото Царство.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.303
Сепак Мики повеќе одбирам да мислам на ближните отколку на себеси, да се помолам тие да доживеат што подлабока старост и да воскреснат за живот.

нешто што ми падна во очи при гледање на првиот Zeitgeist се однесува на овој дел од текстот. Болдот е контрадикторен, нејасен па иако не е тема за филм, сепак одреден број атеисти се согласуваат со "фактите" за верата во овој филм

Колку повеќе испитувате за она што мислиме дека го разбираме,
од каде сме дошле, што правиме,
толку повеќе ќе увидите дека нас не лажат.
Не лажат сите институции кои постојат.
Поради што помислувате дека верските инститиции се
единствени кои не подлежат на лаги?
Верските институции се во долниот дел на светот во прљавштината.
Верските институции на овој свет се создадени
од страна на истите тие луѓе кои
управуваат со вашата влада, кои го уништуваат школството,
кои ги основале меѓународните банкарски картели.
Зарем на нашите господари не им е важно
за Вас и Вашата фамилија.
Све што им е нив грижа е тоа што секогаш едно им било грижа.
А тоа е да го контролираат целиот проклет свет.
Со лаги ни го имаат свртено вниманието
со вистинското и возвишеното,
луѓето кои тоа го нарекуваат Бог.
Јас не знам што е Бог, но знам што не е,
и покрај, и, додека не сте спремни да ја согледате целата вистина,
каде и да е и каде да не води,
и доколку сакате да го свртите погледот или фаворизирате,
тогаш некаде на тој пат ќе сватите дека
се плеткате во возвишената правичност.
Што повеќе ќе се образувате, повеќе ќе
разберете од каде работите потекнуваат
и тие стануваат очигледни и почнувате да
ги увидувате лагите од секаде.
Морате да ја запознаете вистината, да ја барате вистината,
и вистината Вас ќе ве ослободи.
Мора да им е тешко
на оние кои во авторитетот гледаат како во вистина,
наместо во вистината како единствен авторитет.
- прво требало да разјасни што е тоа вистина, ултимативна, релативна, докажлива...доколку се работи за универзумот, потеклото...мислам дека вистината никој не ја знае онака како што би сакале да ја знаеме -со евидентни докази, реални опипливи.

Друго што посебно е интересно е начинот на кој е претставена владата, верските институции, школството, образувањето...ако некој верува во овој текст би сакал да ми објасни што сакал авторот да ни пренесе. Да не веруваме во верските институции со кои управуваат исти луѓе од владата, но да се образуваме од образовен систем кој исто така е управуван од владата...некако не ви звучи нелогично???

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Lurtz,

1. „Вечен живот„ е бесконечниот живот, без крај, без смрт, кој ќе се одвива во непосредна близина меѓу верниот/верните и Христа Бога, во Рајот.
2. Можеш да живееш „таму„ доколку тоа е Твој личен избор, но и по милоста Христова. Работава е „пола-пола„.
3. Монашките искуства велат дека, колку е монахот поблиску до Христа, до толку монахот е поодалечен од овој Свет, вклучувајќи ги и монаховите ближни. Монасите кои ја осетиле радоста ради нивната блискост до Христа Бога, таквите монаси не чувствуваат потреба од ништо земско, па ни од своите ближни.

Но Ти, дур си жив, имаш прилика да сториш добрини и за себе и за твоите ближни, па ради твоите добрини, некој може да заработи место во Христовото Царство.
Тоа би му дошло како да направиш ујдурма за партијата, а она да ти вработи твој близок :) Мики, 3-те точки нема да ги коментирам, секој има право да верува во што сака, но нема да се согласам со последната реченица воопшто ... ми звучи на класично рекламирање во кое купувачот ќе биде измамен, ќе плати за производ кој не одговара на спецификациите. Верувам дека непотизмот е строго контролиран во Христовото Царство и затоа со своите дела ни под разно неможеш да заработиш придобивки за ближните ... иако таквите желби се чест случај посебно кога се во прашање родители нели.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
WTF!?!? Што ти е на тебе, бе? Што имам јас тебе да ти докажувам дека ја сакам мајка ми на тема за атеизмот?!? Свашта!

Впрочем, ако си стваро заинтересиран, би можел, еве на пример, да те оставам на тераса кај мене додека ја сум на гости кај мајка ми, па да набљудуваш низ прозорецот како се однесувам и како и' манифестирам љубов на жената.

Шо не си се замислиш малку за твоите очекувања од задгробниот живот? Не ли те чуди малку што во тој свет нема да имаш разочарување, грижи или страв, на пример. Можеш ли да го замислиш спротивното чувство без да го имаш антиподот. Како можеш да чувствуваш љубов, ако немаш концепт за омраза?!?! Како можеш да чувствуваш среќа, ако немаш концепт за несреќа!?!?

Не си размислувал многу-многу за тоа што значи вечен живот, а?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Lurtz,

Абе, Мики, ти не можеш да замислиш милијарда, а тука се чаталиш со зборови како вечен. Ако ти имаш концепт за вечно или бесконечно, ја одма тука форумско хара-кири правам!

Ја сум сигурен дека во моментот кога ќе ти стане јасно што е тоа бесконечно или вечно, прво ќе се полудиш едно 5-6 пути, па после ќе се соблечеш гол на плоштад и ќе се самозапалиш јавно на пентаграм исцртан со крв од јарец.

Каков бесконечен живот бе?!?! Што кур ќе правиш во тој бесконечен живот?!?! Какво царство?!?! Од каде цареви, царици, од каде земни богатства, храни, пијалоци, во место кое е вечно. Како можеш да си среќен на место во кое никогаш ништо не се случува?!? За кој курац господ би правел вечно царство за луѓе?!?! Што курац ќе му е на Господ такво место? Што ќе му си ти таму? Што кур ќе ти праи таму тебе цечла вечност?!?

Абе тоа ти е. Неќу да размишљам и да се трудам. Сакам да одам негде кајшто ќе можам вечно да дибечам и ништо да не правам и за ништо да не одговарам и да имам да јадам и да пијам и конечно да престанам да се плашам од стариов дедо што ме гледа додека какам.

Утопија за дебили.

Бар да кажеше некој дека мотика ќе имало во рајот, па да размисли човек. Овака - глупост чиста, непромислена.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Абе, Мики, ти не можеш да замислиш милијарда, а тука се чаталиш со зборови како вечен. Ако ти имаш концепт за вечно или бесконечно, ја одма тука форумско хара-кири правам!

Ја сум сигурен дека во моментот кога ќе ти стане јасно што е тоа бесконечно или вечно, прво ќе се полудиш едно 5-6 пути, па после ќе се соблечеш гол на плоштад и ќе се самозапалиш јавно на пентаграм исцртан со крв од јарец.

Каков бесконечен живот бе?!?! Што кур ќе правиш во тој бесконечен живот?!?! Какво царство?!?! Од каде цареви, царици, од каде земни богатства, храни, пијалоци, во место кое е вечно. Како можеш да си среќен на место во кое никогаш ништо не се случува?!? За кој курац господ би правел вечно царство за луѓе?!?! Што курац ќе му е на Господ такво место? Што ќе му си ти таму? Што кур ќе ти праи таму тебе цечла вечност?!?

Абе тоа ти е. Неќу да размишљам и да се трудам. Сакам да одам негде кајшто ќе можам вечно да дибечам и ништо да не правам и за ништо да не одговарам и да имам да јадам и да пијам и конечно да престанам да се плашам од стариов дедо што ме гледа додека какам.

Утопија за дебили.

Бар да кажеше некој дека мотика ќе имало во рајот, па да размисли човек. Овака - глупост чиста, непромислена.
Хахах абе доста со таа милијарда, се смеам на секое читање на тој збор ... толку убедливо ја искористи првиот пат што по малку и се плашам да не се согласам со тебе јавно :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Мојот живот треба да има смисла затоа што не сум животно. А зошто сум толку посебен? Па ќе се обидам едноставно да ти одговорам.
Вака: Еден човек извршува злосторство, пример убиство или обид за убиство. Фатен е од власта и однесен на суд. Судот пресудува дека е виновен и пресудата е 10 години затвор. Но доаѓа еден господин кој вели, овој човек се обиде да изврши убиство, но не го изврши. Еве јас ќе платам пари за него колку треба ослободете го. Судот донесува условна пресуда за ослободување. Овој човек после втората пресуда, со која е условно ослободен, дали е должен нешто на оној кој платил за неговото ослободување? Како резонираш?
Животно си, дечко. Прекрасно, но и многу подло и заебано, ама скроз животно. Што е тоа што те одделува од животните? Можеш ли да ми дадеш пример?

Ова примеров, ама ич не ти го разбирам... Како може некој да плати пари за да ослободи осуденик од затвор?!?! Каква небулоза е ова? Кој закон дозволува такво нешто?

И како тоа овој пример одговара на прашањето „Зошто мислиш дека си посебен?“

--- надополнето ---

Хахах абе доста со таа милијарда, се смеам на секое читање на тој збор ... толку убедливо ја искористи првиот пат што по малку и се плашам да не се согласам со тебе јавно :)
Не, бе, друже, ја сум агресивен исклучиво со тврдоглави дислексични магариња...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Абе не да се смеам, паѓам од смеа.....:pos::pos::pos2::pos2: ...кај му истекнуваат одговориве...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
WTF!?!? Што ти е на тебе, бе? Што имам јас тебе да ти докажувам дека ја сакам мајка ми на тема за атеизмот?!? Свашта!
Не се жести момче. Гледаш. Јас те прашав колку си ја сакаш својата мајка и ништо повеќе. Единствено што ме уверува дека ја зборуваш вистината е доказот. Докажи. Но не се докажува со зборови. Љубовта и верата не се докажуваат емпериски. Како што ти имаш љубов према твојата мајка, така и вистинскиот верник има љубов према Бога и ближниот, и таа љубов е наречена вера. Ти бараш да ја докажам мојата вера во Бога, кој не го гледаме, а истовремено не можеш да ја докажеш љубовта према ближниот кого секој ден го гледаш. Не момче, љубовта не се докажува. Верата не се докажува. Барем не се докажуваат преку зборови, но доказот дека постојат, љубовта и верата, се делата што се извршуваат, па затоа љубовта и верата се живеат.
Мисалам дека после ова ќе ти биде јасно.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не се жести момче. Гледаш. Јас те прашав колку си ја сакаш својата мајка и ништо повеќе. Единствено што ме уверува дека ја зборуваш вистината е доказот. Докажи. Но не се докажува со зборови. Љубовта и верата не се докажуваат емпериски. Како што ти имаш љубов према твојата мајка, така и вистинскиот верник има љубов према Бога и ближниот, и таа љубов е наречена вера. Ти бараш да ја докажам мојата вера во Бога, кој не го гледаме, а истовремено не можеш да ја докажеш љубовта према ближниот кого секој ден го гледаш. Не момче, љубовта не се докажува. Верата не се докажува. Барем не се докажуваат преку зборови, но доказот дека постојат, љубовта и верата, се делата што се извршуваат, па затоа љубовта и верата се живеат.
Мисалам дека после ова ќе ти биде јасно.
Абе ти изгледа стварно имаш дислексија... Кој барал од тебе да докажеш вера?? Никад не сум пишал ништо слично!

Јас тебе те прашувам дали воопшто го разбираш тоа што го зборуваш тука. Викаш вечен живот, викаш смисол на животот, викаш рај или пекол. За сите овие термини, ти немаш објаснување, а ги користиш, под изговор дека веруваш.

Ако имаш објаснување, еве, бујрум, објасни кој е смисолот на вечен живот?

Не знам ни дали сфаќаш дека терминот (вечен живот) е оксиморон. Самиот живот претпоставува крај - смрт!!!! Сите и се' што е живо умира.

Од големиот страв од смртта што ти ги тресе гаќите, ти одлучуваш да веруваш во приказна за мали деца за да душата ти дојде на место.

Ќе умреш, друже... И нема да има живот после тоа. Ќе се распаднеш и ќе бидеш храна за растенијата. И тоа е сосем ОК.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Вие двајца и никогаш нема да се разберете, тој зборува за едно ти за друго. Љубов и вера наспроти постоењето на објектот на љубов и вера.

Јас на пр. си ја сакам Анџелина Џоли, што тоа нејзе и значи?

Или можда некоја измислена жена, што не постои? каков доказ е тоа?

F

Frankie Yale

Гостин
Абе ако на тебе ти е небитно дали си жив или не не значи дека и за други луге важи истото.
Ама секогаш ке има по некој портал што ке мрчи по темиве. :toe:

--- надополнето ---

Генетски модифицирани ?
Хибрид и генетски модифицирана храна..... голема разлика има тука.

--- надополнето ---

Не постои смисол надвор од вечноста, инаку си ист со мојот точак.
ццццц што ви направи Дарвин и остала компанија.
Што ти направи тебе Буда и компанија со неговите разни надри глупости и прискаски за мали деца. Запнал со реинкарнации, органски портали и разноразни глупости човекот и запнал дека ние сме мрчатори и пореметени а всушност ти си тој што тропа глупости. Барај го проблемот во себе не во мене... не сум јас тој што не е разумен и не прифаќа докажани работи на сметка на спиритуални глупости.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom