Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
ИДИОТ!!! (не прашувај зошто)
без јавни навреди, и ќе те прашам зошто? со тоа твое однесување ти си идиот. И не глуми паметен пред другите (ми го вреѓаш егото) кога не си. Зад тоа што го реков имам цела книга аргументи зад мене а ти што плитко го размисли не ти дава за право да вреѓаш.

--- надополнето ---

Атеист.
иди прочитај шо е дефиниција за атеист и просветли се
работам на случајот (просветлување) и ја знам дефиницијата

--- надополнето ---

Не може со сигурност да знаеш нешто што е прашање на вера. Во верата ништо не се докажува, едноставно: се верува. Тоа е догма и тука нема преиспитување, ниту докажување. И се’ во ред додека некој добива психичка поддршка од тоа, доколку не се меша во правото на верување или неверување на другите, ниту црпе општи морални норми од неговата вера.
убаво си рече " не може со сигурност да знаеш нешто што е прашање на вера, во верата ништо не се докажува" . ако за нешто нема никакви докази и аргументи .. неможам да верувам во нешто што не постои. Барем да имаше добра идеологија за развој на човекот како индивидуа

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
без јавни навреди, и ќе те прашам зошто? со тоа твое однесување ти си идиот. И не глуми паметен пред другите (ми го вреѓаш егото) кога не си. Зад тоа што го реков имам цела книга аргументи зад мене а ти што плитко го размисли не ти дава за право да вреѓаш.
Ај па ти одма се намисири. Човек не можи да се посмее со тебе. Еве и ти ме нарече идиот, ама јас не ти фрлив анатема како Ацкио.

Ајде пружи го малото прсте, да се смириме: ајде „МИРИ-МИЦ“.

L

Liberation

Гостин
Која е целта на твојот живот? Зошто живееш?
Верувам иста како и твојата. Троа среќа, уживање, топол дом, друштво од блиски и сакани луѓе, а и да се создаде нешто убаво, нели, како потомство па да се радува на него, да ги насочи во животот за да они после создадат поубав свет од овој сегашниот...

Е, после тоа, ти идеш директно у рај пошо цел живот си работела на тоа, он ќе треба да чека судење. Па тука адвокати, сведоци... абе шо да ти кажам.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Верувам иста како и твојата. Троа среќа, уживање, топол дом, друштво од блиски и сакани луѓе, а и да се создаде нешто убаво, нели, како потомство па да се радува на него, да ги насочи во животот за да они после создадат поубав свет од овој сегашниот...

Е, после тоа, ти идеш директно у рај пошо цел живот си работела на тоа, он ќе треба да чека судење. Па тука адвокати, сведоци... абе шо да ти кажам.
Зависи!!! ако го суди инквизицијата, можи директно на клада да заврши, без адвокати, сведоци и којзнае уште што друго.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
625
Ах колку ми е интересна темава, само си се излежавам и си јадам чипс од позади и се прејадувам зашто сум атеист :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Ах колку ми е интересна темава, само си се излежавам и си јадам чипс од позади и се прејадувам зашто сум атеист :)
Јас да сум на твое место ќе си седнам на шоља и тука ќе си уживам. Да не притрчувам на секое.....знаеш..многу папање, многу какање. (така оди редоследот)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не сум многу по мужите, ама пошто си толку упорен, ќе се натртиш и ко ќе ти го опнам еднаш ќе забележиш силна светлина која подцна ќе се претвори во ѕвезди. Ко ќе ги изброиш - оп! - тоа ти е милијарда.
Koga ja procitav ovaa tvoja" mudrost", vedna se setiv na onaa Ajnstajnvoata....Ma ja znaes sigurno,deka ne bil sade Univerzumot beskoncen....Ti teknue?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
За тоа, ќе мора лице во лице, да се сретнеме и ја да пробам телесно да ти го претставам. Не сум многу по мужите, ама пошто си толку упорен, ќе се натртиш и ко ќе ти го опнам еднаш ќе забележиш силна светлина која подцна ќе се претвори во ѕвезди. Ко ќе ги изброиш - оп! - тоа ти е милијарда.
Како му се запнавте на воа детево (Мики 1) отпозади да го „ онадите“......го најдовте мало, кротко и ќе му правите што сакате.

Сакав и еден друг начин да ти опишам, ама еве......

Немој, немој....после првиов начин, галаксии ќе почнат да му се прикажуваат......:pos: ( се извинувам, ама морав:pos2:)

....многу сликовито му ги прикажа начиниве за објаснување....

Ајде лека ноќ на сите, .......и сонувајте го сончевиот систем.............Млечен Пат, мислам дека се викаше???:pos:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Која е целта на твојот живот? Зошто живееш?
Страна 1 од темава.

--- надополнето ---

Koga ja procitav ovaa tvoja" mudrost", vedna se setiv na onaa Ajnstajnvoata....Ma ja znaes sigurno,deka ne bil sade Univerzumot beskoncen....Ti teknue?
Абе, Мики, ја сум посветен дечко. Има све да направам за да стигнам до зацртаната цел. Ти прашуеш, прашуеш, па си викам,сигурно ептен сака да осети милијарда. А ја сакам да помогнам, како и секогаш... И така...

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
Се начна темата реинкарнација/инкарнација (појма немам која е разликата, кој ќе бара на википдија и плус не знам англиски) пред некоја страна па да си го кажам и јас моето мислење вака просто народски без некои филозовски зборови на кои и самиот нема да им го знам значењето. Значи (како што би рекол еден мој драг професор од средно) дрвото од почвата зема основни хемиски елементи и ги синтетизира, си прави од нив лисја, гранки, плодови ова она кои со тек на време изумираат, паѓаат под дрвото и повторно се разложуваат на основните компоненти од кои биле изградени и од кои основни елементи дрвото ќе си создаде повторно нови гранки лисја итн... истиот циклус.... овр енд овр аген

ех.... пуста човекова желба да се биде вечен

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Страна 1 од темава.

..

Одговор од страна 1 од DBack: 4а. НЕМА СМИСОЛ, Мики!!! Тука си за да живееш додека живееш. Искористи го тоа време за да направиш нешто добро за блиските, човештвото и планетата. Ќе те нема набрзо и ќе те помнат само по добрините што си ги сторил. Нема рај и нема пекол. СИГУРНО смисолот на животот не е да се мучиш за да одиш во „Рајот“

- СИГУРНО смисолот на животот не е да се мучиш за да одиш во „Рајот“ = Смисолот на животот сигурно не е да се мучиш за да одиш во Рајот. Крива теза.

- Тука си за да живееш додека живееш. = Оваа теза нема смисла. Ако знаеш дека сигурно ќе умреш, а после смртта нема ништо, едноставно животот нема смисла. Живееш за да умреш, така му доаѓа. Оттука јасна е перцепцијата на самоубиството како одговор на животот кој нема смисла. Тоа дека ќе те паметат по некои дела е глупост. Што добиваш со тоа кога си мртов и кога нема ништо за тебе. Прагматичен одговор на исказот: Тука си за да живееш додека живееш е животот нема смисла зошто ионака ќе умреш, порано или покасно, и зошто да се чека да дојде смртта, туку тргни во пресрет на неа.
Атеизмот како филозофија произлезен од француската рволуција, не даде одговор на суштественото прашање: Зошто живееш. Одговорот живееш додека живееш, односно живееш за да умреш е вистински одгвор на човек кој се надева само на себе и во себе ја бара смислата на животот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Одговор од страна 1 од DBack: 4а. НЕМА СМИСОЛ, Мики!!! Тука си за да живееш додека живееш. Искористи го тоа време за да направиш нешто добро за блиските, човештвото и планетата. Ќе те нема набрзо и ќе те помнат само по добрините што си ги сторил. Нема рај и нема пекол. СИГУРНО смисолот на животот не е да се мучиш за да одиш во „Рајот“

- СИГУРНО смисолот на животот не е да се мучиш за да одиш во „Рајот“ = Смисолот на животот сигурно не е да се мучиш за да одиш во Рајот. Крива теза.

- Тука си за да живееш додека живееш. = Оваа теза нема смисла. Ако знаеш дека сигурно ќе умреш, а после смртта нема ништо, едноставно животот нема смисла. Живееш за да умреш, така му доаѓа. Оттука јасна е перцепцијата на самоубиството како одговор на животот кој нема смисла. Тоа дека ќе те паметат по некои дела е глупост. Што добиваш со тоа кога си мртов и кога нема ништо за тебе. Прагматичен одговор на исказот: Тука си за да живееш додека живееш е животот нема смисла зошто ионака ќе умреш, порано или покасно, и зошто да се чека да дојде смртта, туку тргни во пресрет на неа.
Атеизмот како филозофија произлезен од француската рволуција, не даде одговор на суштественото прашање: Зошто живееш. Одговорот живееш додека живееш, односно живееш за да умреш е вистински одгвор на човек кој се надева само на себе и во себе ја бара смислата на животот.
Јохано, мори, па има ли посмисловно нешто од грижа за себе и за блиските, од придонес кон продолжувањето на својот вид?!?!

Зарем тебе ти е смисол да поминеш вечност во дибечење десно од Исус?!?! Кој ку*ац ќе правиш таму вечно, мори, душо??!? Каков смисол ќе најдеш во тоа?!?!

Сите живи битија на планетава (највројатно и во универзумот) имаат иста цел во својот живот: Да го продолжат видот. Зошто ти се сметаш за посебна? Не ли ти е тоа некако соммнително арогантно?!?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Јохано, мори, па има ли посмисловно нешто од грижа за себе и за блиските, од придонес кон продолжувањето на својот вид?!?!

Зарем тебе ти е смисол да поминеш вечност во дибечење десно од Исус?!?! Кој ку*ац ќе правиш таму вечно, мори, душо??!? Каков смисол ќе најдеш во тоа?!?!

Сите живи битија на планетава (највројатно и во универзумот) имаат иста цел во својот живот: Да го продолжат видот. Зошто ти се сметаш за посебна? Не ли ти е тоа некако соммнително арогантно?!?
Јас сум машко, употребувај машки род ако не ти е тешко.

Во краен случај што ти е тебе ако јас сакам цела вечност да поминам оддесно на Исус Хроистос? Тоа е мој избор.
Твојот избор е живеј додека живееш, а потоа умри и нема ништо од тебе. Ти го почитувам тој став за тој начин на избор за разбирање на животот и применувај го додека живееш, а потоа умри и крај.

Едно прашање ако сакаш да одговориш: Да кажеме дека во текот на животот си стекнал богатство со труд и мака и кое не е така мало. Ти се грижиш за тоа богатство, фабрика, пари, имот итн., сакаш да го умножиш и да го оставиш во наследство на твоите синови. По твојата смрт синовите ова твое богатство кое си го спечалил со труд, за кратко време го уништуваат коцкајки се и живеејќи на „висока нога“. Дали вредеше твојот труд за целото ова богатство да биде така уништено, прокоцкано за 1 ден?

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Јас сум машко, употребувај машки род ако не ти е тешко.

Во краен случај што ти е тебе ако јас сакам цела вечност да поминам оддесно на Исус Хроистос? Тоа е мој избор.
Твојот избор е живеј додека живееш, а потоа умри и нема ништо од тебе. Ти го почитувам тој став за тој начин на избор за разбирање на животот и применувај го додека живееш, а потоа умри и крај.

Едно прашање ако сакаш да одговориш: Да кажеме дека во текот на животот си стекнал богатство со труд и мака и кое не е така мало. Ти се грижиш за тоа богатство, фабрика, пари, имот итн., сакаш да го умножиш и да го оставиш во наследство на твоите синови. По твојата смрт синовите ова твое богатство кое си го спечалил со труд, за кратко време го уништуваат коцкајки се и живеејќи на „висока нога“. Дали вредеше твојот труд за целото ова богатство да биде така уништено, прокоцкано за 1 ден?
Може јас да се обидам да ти одговорам? Трудот и маката не ги вложувам со крајна цел да се направам богатство, туку на родот мој да му обезбедам здрав почеток, нормален живот, среќа, ... а ако следбениците решиле да го прокоцкаат тоа е веќе надвор од моја контрола. Јас моето сум го сторил, сум создал услови да продолжи мојот вид со привилегии кои јас сум им ги овозможил. На прашањето би одговорил со ДА, вредеше.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom