Но Ти сеуште не ми одговараш: како ти успева да замислиш временски период од 5 милј.години? Заеби Ти тоа графиците...
Постојат, во основа, 3 канали на примање информации: аудитивен, визуелен и кинестетички. Јас, во обид да бидам пресретлив и човечен, во неколку наврати досега, пластично ги искористив првите два (зборови и слики) за да ти го претставам за тебе незамисливиот број - милијарда.
Пошто, очигледно, немаш аудитивно-визуелен капацитет да го појмиш бројот милијарда, останува уште третиот - кинестетички. За тоа, ќе мора лице во лице, да се сретнеме и ја да пробам телесно да ти го претставам. Не сум многу по мужите, ама пошто си толку упорен, ќе се натртиш и ко ќе ти го опнам еднаш ќе забележиш силна светлина која подцна ќе се претвори во ѕвезди. Ко ќе ги изброиш - оп! - тоа ти е милијарда.
Сакав и еден друг начин да ти опишам, ама еве, и toecutter нешто мрчи, па ќе одвојам малку време и за него пред да одам на роденден.
--- надополнето ---
Баш ми се праи муабет со тебе, овака пред луѓе, ама мора да сум глуп - пошто ништо не те разбирам.
Едно, мрчиш дека сум верник. Друго, дека ставно имало заговори. Трето, се љутиш дека америка го јебе Ирак. Марки многу имало по светот... каша-попара...
Ја разбирам дека си анархист по убедување - и ја сум, ама не гледам на која моја позиција толку си се нарајцал!?!
Да ми кажеше, еј, Дибек, викаш ова и ова, а тоа не ти држи вода - разбирам - пеки. Ќе седнев и ќе ти објаснев што јас мислам. Овака, врескаш наоколу на се' што сум пишал на куп. Стварно не можам да ти го фатам крајот. А баш би сакал да те рашамарам малку.
Ај вака:
Копиљ, ако имаш нешто конкретно да ми кажеш мене, лично, пиши ми порака. Ако имаш нешто да ми замериш од тоа што го пишувам тука, плиз, напрај еден цитат, болдирај што ти смета, па да прајме муабет. Овака е глупо.
--- надополнето ---
1. А она кое го велиш, демек, јавно ќе ги посочиш начините на кој таа бесмртност ќе се постигне, тоа е финта која во Црквата е поодамна позната! Денешните богослови, почочуваат и на постење софтвер (!!!) со кој до таа мера се навлегува во човековата психа и потсвест, со можност за нивно манипулирање (нормално, сето тоа запакувано под фирмата „напредок„!) што Фројд од завист, се превртува во гробот!
2. Што се однесува до мене, на форумов можеш да посочиш секакви докази за „напредокот„ во науките, но тие докази се само предмет на толкување: дали ќе ни понудат реална безмртност или ќе ме претворат во робот!
3. Науките НЕ ПОЗНАВААТ ДУХ И ДУХОВНОСТ, па таа компилација од жива маса и фина механика, физички може да наликува на човек, на пример, може и на мене да лични, но само ТЕЛЕСНО, оти духот не е човечка своина, туку по смртта, духот човеков оди кај својот Творец! Така, тој труп, кој би наликувал на мене, би бил само остатот од некогашното „јас„, оти тој кибернеткси организам, нема можност да го задржи и мојот дух во себе!
Веднаш, по кратка постапка ги отстраниз од својата свесност првите два идиотски параграфи и решив да се позанимавам со остатокот.
1. Црквата, Мики, не знае за финти, нели, таа е искрена, богоугодна... и немој така да ја скрнавиш. Црквата нема благе везе од технологија, освен кога и' треба да манипулира и краде од простиот народ. Затоа и ти останал оној муабетот со софтвер за манипулација. Друго не ни очекувам да ти остане у свест. Друго, не знам што да ти одговорам на ваков празен параграф. Даље.
2. Ти кажав да прочиташ дефиниција за робот и пак не си го направил тоа. Седи - единица! Ако еден човек со срцеви проблеми стави пејсмејкер,
по дефиниција станува киборг. Ако стави вештачка потколеница и стапало (ги знаеш оние новите со чипови, курови и све) повторно е киборг (КИБОРГ Е РАЗЛИЧНО ОД РОБОТ!). Ако бубрезите ти откажат („недајбоже“), ко ќе седнеш на дијализа - ти си киборг.
2а. Денешната медицина е во состојба да клонира органи. Не е тоа нешто што се истражува, туку нешто штоп е научен факт и реалност. Во светот (и на 200км од г'зот твој, во Солун) има банки за матични клетки. Од твоја матична клетка може да се направи
било кој орган од твоето тело (да, и курот може) и истиот да е
совршено компатибилен со остатокот од твојот организам. Набрзо, Мики, овие технологии ќе бидат
комерцијално достапни - т.е. ќе можеш, наместо на попот во црка да му се молиш, да си купиш нов џигер, ново срце или нови бели дробови. Во моментот кога ќе можеш да ги симнеш
сеќавањата свои ти си на чекор од бесмртноста. Не се плаши, нема дедо боже да ти се љути, пошто Он, Мики, не постои. Те лажат. Не им верувај.
3. Ти слабо дочитуваш изглеа постови и затоа и ти се љутам од време на време. Психологијата е
наука која се занимава со внатрешниот свет на човекот. Испитува, поставува хипотези и се обидува да ги потврди. Таа се бави со менталниот дел од човекот чиј дел е и духовноста. Дух, Мики, НЕ ПОСТОИ! Измислица на христијанството и малите деца...
Не постои било кој аспект од религијата кој досега не е покриен и барем донекаде истражен од денешната наука. Да, и самиот Бог. Заклучокот е очигледен за секој рационален човек: Бог или божества не постојат. Неосвестените луѓе својата спиритуалност заблудени од Црквите ја поистоветуваат со Бог.