Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
L

Liberation

Гостин
А така, на Вториот закон на термодинамиката баш тука му е местото.

Ентропијата на Универзумот постојано расте.
Енергијата не се троши, само преминува од еден вид во друг.
Само 5% од енергијата во Универзумот е топлинска.
Топлината се пренесува само од потопли на поладни тела, не обратно.

Дали кога Универзумот ќе ја исцрпе сета своја хемиска, кинетичка и топлинска енергија (ќе остане само потенцијалната), ќе престане со ширење и ќе започне да се собира назад кон точката од каде почнал со ширење? Експлозија заради ненормално огромна густина на честици? И Голема експлозија. Пак и пак?

Ако не сум разбрал, поправете.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Но Ти сеуште не ми одговараш: како ти успева да замислиш временски период од 5 милј.години? Заеби Ти тоа графиците...
Постојат, во основа, 3 канали на примање информации: аудитивен, визуелен и кинестетички. Јас, во обид да бидам пресретлив и човечен, во неколку наврати досега, пластично ги искористив првите два (зборови и слики) за да ти го претставам за тебе незамисливиот број - милијарда.

Пошто, очигледно, немаш аудитивно-визуелен капацитет да го појмиш бројот милијарда, останува уште третиот - кинестетички. За тоа, ќе мора лице во лице, да се сретнеме и ја да пробам телесно да ти го претставам. Не сум многу по мужите, ама пошто си толку упорен, ќе се натртиш и ко ќе ти го опнам еднаш ќе забележиш силна светлина која подцна ќе се претвори во ѕвезди. Ко ќе ги изброиш - оп! - тоа ти е милијарда.

Сакав и еден друг начин да ти опишам, ама еве, и toecutter нешто мрчи, па ќе одвојам малку време и за него пред да одам на роденден.

--- надополнето ---

...Choose wisely...
Баш ми се праи муабет со тебе, овака пред луѓе, ама мора да сум глуп - пошто ништо не те разбирам.

Едно, мрчиш дека сум верник. Друго, дека ставно имало заговори. Трето, се љутиш дека америка го јебе Ирак. Марки многу имало по светот... каша-попара...

Ја разбирам дека си анархист по убедување - и ја сум, ама не гледам на која моја позиција толку си се нарајцал!?!

Да ми кажеше, еј, Дибек, викаш ова и ова, а тоа не ти држи вода - разбирам - пеки. Ќе седнев и ќе ти објаснев што јас мислам. Овака, врескаш наоколу на се' што сум пишал на куп. Стварно не можам да ти го фатам крајот. А баш би сакал да те рашамарам малку.

Ај вака:

Копиљ, ако имаш нешто конкретно да ми кажеш мене, лично, пиши ми порака. Ако имаш нешто да ми замериш од тоа што го пишувам тука, плиз, напрај еден цитат, болдирај што ти смета, па да прајме муабет. Овака е глупо.

--- надополнето ---

1. А она кое го велиш, демек, јавно ќе ги посочиш начините на кој таа бесмртност ќе се постигне, тоа е финта која во Црквата е поодамна позната! Денешните богослови, почочуваат и на постење софтвер (!!!) со кој до таа мера се навлегува во човековата психа и потсвест, со можност за нивно манипулирање (нормално, сето тоа запакувано под фирмата „напредок„!) што Фројд од завист, се превртува во гробот!

2. Што се однесува до мене, на форумов можеш да посочиш секакви докази за „напредокот„ во науките, но тие докази се само предмет на толкување: дали ќе ни понудат реална безмртност или ќе ме претворат во робот!

3. Науките НЕ ПОЗНАВААТ ДУХ И ДУХОВНОСТ, па таа компилација од жива маса и фина механика, физички може да наликува на човек, на пример, може и на мене да лични, но само ТЕЛЕСНО, оти духот не е човечка своина, туку по смртта, духот човеков оди кај својот Творец! Така, тој труп, кој би наликувал на мене, би бил само остатот од некогашното „јас„, оти тој кибернеткси организам, нема можност да го задржи и мојот дух во себе!
Веднаш, по кратка постапка ги отстраниз од својата свесност првите два идиотски параграфи и решив да се позанимавам со остатокот.

1. Црквата, Мики, не знае за финти, нели, таа е искрена, богоугодна... и немој така да ја скрнавиш. Црквата нема благе везе од технологија, освен кога и' треба да манипулира и краде од простиот народ. Затоа и ти останал оној муабетот со софтвер за манипулација. Друго не ни очекувам да ти остане у свест. Друго, не знам што да ти одговорам на ваков празен параграф. Даље.

2. Ти кажав да прочиташ дефиниција за робот и пак не си го направил тоа. Седи - единица! Ако еден човек со срцеви проблеми стави пејсмејкер, по дефиниција станува киборг. Ако стави вештачка потколеница и стапало (ги знаеш оние новите со чипови, курови и све) повторно е киборг (КИБОРГ Е РАЗЛИЧНО ОД РОБОТ!). Ако бубрезите ти откажат („недајбоже“), ко ќе седнеш на дијализа - ти си киборг.

2а. Денешната медицина е во состојба да клонира органи. Не е тоа нешто што се истражува, туку нешто штоп е научен факт и реалност. Во светот (и на 200км од г'зот твој, во Солун) има банки за матични клетки. Од твоја матична клетка може да се направи било кој орган од твоето тело (да, и курот може) и истиот да е совршено компатибилен со остатокот од твојот организам. Набрзо, Мики, овие технологии ќе бидат комерцијално достапни - т.е. ќе можеш, наместо на попот во црка да му се молиш, да си купиш нов џигер, ново срце или нови бели дробови. Во моментот кога ќе можеш да ги симнеш сеќавањата свои ти си на чекор од бесмртноста. Не се плаши, нема дедо боже да ти се љути, пошто Он, Мики, не постои. Те лажат. Не им верувај.

3. Ти слабо дочитуваш изглеа постови и затоа и ти се љутам од време на време. Психологијата е наука која се занимава со внатрешниот свет на човекот. Испитува, поставува хипотези и се обидува да ги потврди. Таа се бави со менталниот дел од човекот чиј дел е и духовноста. Дух, Мики, НЕ ПОСТОИ! Измислица на христијанството и малите деца...

Не постои било кој аспект од религијата кој досега не е покриен и барем донекаде истражен од денешната наука. Да, и самиот Бог. Заклучокот е очигледен за секој рационален човек: Бог или божества не постојат. Неосвестените луѓе својата спиритуалност заблудени од Црквите ја поистоветуваат со Бог.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Може...еве како.

Бог е нестворен и Он нема свој почеток во просторно-временскивов континуум, оти Он ионака е надвор простор-времето, но Он ги створи и просторот и времето.

Вселената е создадена, има свој почеток во времето. Вселената, бидејќи створена, подлежи на принципот на каузалност, што значи дека Вселената има своја претходница, своја причина која ја создала Вселената.

Вселената нема почеток во времето, туку со вселената почнува да тече и времето. Времето не е независно и праволиниско, туку тече зависно од концентрацијата на материја, колку поголема концентрација на материја има во една точка, толку таа повеќе го успорува текот на времето, па така во црните дупки времето престанува да тече, но црната дупка не престанува да постои! На ист начин и унивезумот пред големата експанзија бил концентриран во една точка (сингуларитет), времето и просторот не постоеле, но сингуларитетот постоел! Што значи не бил создаден од никого, туку доживеал експанзија. Универзумот постојано се менува, но постоел пред времето и просторот, само во поинаква форма одколку денес, што го прави самосоздаден и самодоволен.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Вселената нема почеток во времето, туку со вселената почнува да тече и времето. Времето не е независно и праволиниско, туку тече зависно од концентрацијата на материја, колку поголема концентрација на материја има во една точка, толку таа повеќе го успорува текот на времето, па така во црните дупки времето престанува да тече, но црната дупка не престанува да постои! На ист начин и унивезумот пред големата експанзија бил концентриран во една точка (сингуларитет), времето и просторот не постоеле, но сингуларитетот постоел! Што значи не бил создаден од никого, туку доживеал експанзија. Универзумот постојано се менува, но постоел пред времето и просторот, само во поинаква форма одколку денес, што го прави самосоздаден и самодоволен.
A.K.A. God!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Баш така, универзумот е само манифестација а не креација. Апсолутот се сите манифестации на постоењето, а универзумот кој е денес околу нас е една од нив....барем јас така го сваќам, за останатите незнам.:helou:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Баш така, универзумот е само манифестација а не креација. Апсолутот се сите манифестации на постоењето, а универзумот кој е денес околу нас е една од нив....барем јас така го сваќам, за останатите незнам.:helou:
Мислиш на Мики можеш ова да му го објасниш, или сепак ќе морам кинестетички да му претставам милијарда? ;)

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
.
1. Црквата, Мики, не знае за финти, нели, таа е искрена, богоугодна... и немој така да ја скрнавиш. Црквата нема благе везе од технологија, освен кога и' треба да манипулира и краде од простиот народ. Затоа и ти останал оној муабетот со софтвер за манипулација. Друго не ни очекувам да ти остане у свест. Друго, не знам што да ти одговорам на ваков празен параграф. Даље.

2. Ти кажав да прочиташ дефиниција за робот и пак не си го направил тоа. Седи - единица! Ако еден човек со срцеви проблеми стави пејсмејкер, по дефиниција станува киборг. Ако стави вештачка потколеница и стапало (ги знаеш оние новите со чипови, курови и све) повторно е киборг (КИБОРГ Е РАЗЛИЧНО ОД РОБОТ!). Ако бубрезите ти откажат („недајбоже“), ко ќе седнеш на дијализа - ти си киборг.

2а. Денешната медицина е во состојба да клонира органи. Не е тоа нешто што се истражува, туку нешто штоп е научен факт и реалност. Во светот (и на 200км од г'зот твој, во Солун) има банки за матични клетки. Од твоја матична клетка може да се направи било кој орган од твоето тело (да, и курот може) и истиот да е совршено компатибилен со остатокот од твојот организам. Набрзо, Мики, овие технологии ќе бидат комерцијално достапни - т.е. ќе можеш, наместо на попот во црка да му се молиш, да си купиш нов џигер, ново срце или нови бели дробови. Во моментот кога ќе можеш да ги симнеш сеќавањата свои ти си на чекор од бесмртноста. Не се плаши, нема дедо боже да ти се љути, пошто Он, Мики, не постои. Те лажат. Не им верувај.

3. Ти слабо дочитуваш изглеа постови и затоа и ти се љутам од време на време. Психологијата е наука која се занимава со внатрешниот свет на човекот. Испитува, поставува хипотези и се обидува да ги потврди. Таа се бави со менталниот дел од човекот чиј дел е и духовноста. Дух, Мики, НЕ ПОСТОИ! Измислица на христијанството и малите деца...

Не постои било кој аспект од религијата кој досега не е покриен и барем донекаде истражен од денешната наука. Да, и самиот Бог. Заклучокот е очигледен за секој рационален човек: Бог или божества не постојат. Неосвестените луѓе својата спиритуалност заблудени од Црквите ја поистоветуваат со Бог.
Ти фрлам Анатема за сето ова.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Де,бе, Аце, од сите работи што ги напишпав на оваа тема ти за овој пост најде да ми фрлиш Анатема?!?!

...чекај, абе смееш ти да фрлиш Анатема?!?! Јас мислам не!

И остај што не смееш, остај што не знаеш да избереш што да анатемисаш, туку и ти, како Ева во рајо, се дрзнуваш да правиш работи кои нети се дозволени од Бога. Че вријаш, мореее!!! ;)

--- надополнето ---

Еј, глејте што сум нашол. Од Кемал Ататурк, Битолчанец по школо, големиот Татко на сите турци:

Ного лепо кажал...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Многу ми се допаѓа темава. Браво за Малиот Буда!!!
1. Според етичките норми кои ги имаат преземено од своите родители, заедницата и општеството во кое живеат. Исто како и секој друг човек на планетава. Етичките и морални норми ги поставува секое општество/заедница. Некои луѓе се очигледно во заблуда кога мислат дека се неменливи и од некого дадени здраво за готово.

2. Исто

3. ХА-ХА-ХА Пукнав од смеење. Има една анегдота за Еским и Мисионер - мислам дека 100 пути сум ја пишал. Амазонски племиња, тазе откриени, немаат концепт за религија. Прашај ги децата у Финска и Јапонија дали се религиозни. Прашањево ти е фалично на начинот на кој е поставено. Религиозноста НЕ Е вродена.

4. Глад за откритија и напредок. На тоа почива целата наука. Тоа е тоа што религијата (особено јудео-христијанско-исламската) се обидува да го угуши. И самиот викаш: „Вистинскиот христијанин не размислува, не се прашува и не толкува“ Што да ти правам кога не размислуваш што пишуваш :)

4а. НЕМА СМИСОЛ, Мики!!! Тука си за да живееш додека живееш. Искористи го тоа време за да направиш нешто добро за блиските, човештвото и планетата. Ќе те нема набрзо и ќе те помнат само по добрините што си ги сторил. Нема рај и нема пекол. СИГУРНО смисолот на животот не е да се мучиш за да одиш во „Рајот“

5. Пак глупост. Абе 3 години пишуваш на форумов, само на Религија, се расправаш со атеисти секој ден и уште не си сфатил дека АТЕИСТИТЕ НЕ ГО ТОЛКУВААТ БОГ!!! Атеистите се на чисто по ова прашање: БОГ НЕ ПОСТОИ!!! Не можеш да толкуваш нешто што не постои. „Бог да чува!“ ...и пак онаа глупост со фабричката. Прочитај малку нешто ново да му е*ем ма*ер!

6. Мислам дека у 4-ката можеш да најдеш насоки, ама, еве, да ти кажам пак. Копнежот по бесмртноста е нешто со што се соочуваме уште од најмали нозе. Прво сакаме нашите родители да се бесмртни за да се грижат за нас засекогаш. После тоа сакаме да сме бесмртни за да не умреме и за да не се соочиме со најстрашното нешто, а тоа е крајот на нас самите. КРАЈОТ на нас самите е најстрашниот од СИТЕ СТРАВОВИ. Затоа, човекот сака да направи СЕ ШТО МОЖЕ за да го одложи. Затоа и го измислил Господ и рајот и пеколот. За да си ја смири душичката плашлива.

Мислам дека овие работи се учеа во шесто или седмо одделение. Некој бил болен, изгледа.
Која е целта на твојот живот? Зошто живееш?

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Ако тие што ВЕРУВААТ дека господ постои се викаат теисти, а тие што не ВЕРУВААТ дека постои атеисти... а јас не верувам дека Господ не постои, јас сигурно знам дека тој не постои што сум јас ? :vozbud:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Ако тие што ВЕРУВААТ дека господ постои се викаат теисти, а тие што не ВЕРУВААТ дека постои атеисти... а јас не верувам дека Господ не постои, јас сигурно знам дека тој не постои што сум јас ? :vozbud:

ИДИОТ!!! (не прашувај зошто)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Атеист.
иди прочитај шо е дефиниција за атеист и просветли се

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29

„И додека фрлаа камења врз Стефан, тој повикуваше и велеше: „Господи Исусе, прими го духот мој!” Потоа падна на колена, и извика со висок глас:Господи, не примај им го ова за грев!” И штом го рече тоа, почина.“

(Дела Апостолски 7:59-60)

Ех, Аце, Аце.....дали еден вистински Христијанин треба да фрла анатеми кон луѓето????
Дали и прво-маченикот Стефан фрлаше анатеми и епитимии кон луѓето, кога истите фрлаа камења на него за да го убијат, или се молеше за своите непријатели со зборовите:
„Господи, не примај им го ова за грев!”

Дали Исус фрлаше Анатеми на тие што го распнаа и го прободоа, или се молеше со зборовите: Оче, прости им, оти не знаат што прават!!!

Аце, Аце.....кога Исус не им фрли анатема, колку повеќе ние недостојните не смееме да фрламе анатеми, туку да се молиме за сите луѓе, па и за непријателите наши!!!!!

L

Liberation

Гостин
Не може со сигурност да знаеш нешто што е прашање на вера. Во верата ништо не се докажува, едноставно: се верува. Тоа е догма и тука нема преиспитување, ниту докажување. И се’ во ред додека некој добива психичка поддршка од тоа, доколку не се меша во правото на верување или неверување на другите, ниту црпе општи морални норми од неговата вера.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom