Прашања до Атеистите II

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Просто прашање е, дали свеста е епифеномен?
Попросто здравје, мерцедес или би-ем-даблју?[DOUBLEPOST=1399200660][/DOUBLEPOST]
Токму одоговорот на ова прашање, или пак размислувањето за една од опциите за одговорот, е сосема легитимно прашање и за атеисти и едноставно насочува кон тоа каков е нивниот став и познавање на спротивниот концепт кој им го нудат теистите.:)

Еве да не биде баук, јас ќе одговорам прв иако не сум атеист, но ќе образложам подоцна одговорот, откако најпрво ќе образложите вие кои се декалрирате како атеисти:)
:)
Ај ти како не-атеист (ха ха) објасни ми шо врска има прашањево со атеисти.

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Попросто здравје, мерцедес или би-ем-даблју?[DOUBLEPOST=1399200660][/DOUBLEPOST]Ај ти како не-атеист (ха ха) објасни ми шо врска има прашањево со атеисти.
Мерцедес.
Ај сега одговори......во случај да имаш било какво сознание. Ако не кажи си дека не знаеш, нема да бидеш ни прв ни последен.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Попросто здравје, мерцедес или би-ем-даблју?[DOUBLEPOST=1399200660][/DOUBLEPOST]Ај ти како не-атеист (ха ха) објасни ми шо врска има прашањево со атеисти.
ima i te kako vrska.

ili ne si go razbral prasanjeto ili ti e strav deka odgovorot moze da te turne na stranata protiv koja pisuvas :)

p.s. i da nema vrska sto e problem da bide odgovoreno i obrazlozeno?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мерцедес.
Ај сега одговори......во случај да имаш било какво сознание. Ако не кажи си дека не знаеш, нема да бидеш ни прв ни последен.
A што уствари прашуваш? Која е врската на епифеноменот на свеста со боговите? Што е тоа свест? Или туку така безвезе си поствуваш прашање кое нема врска со темава?
ima i te kako vrska.

ili ne si go razbral prasanjeto ili ti e strav deka odgovorot moze da te turne na stranata protiv koja pisuvas :)

p.s. i da nema vrska sto e problem da bide odgovoreno i obrazlozeno?в
Ти си го разбрал? Ај да видам што значи тоа твоето “мислам дека е епифеном“? Не видов дека си кажал како и зошто. Или си некој нов поддржувач на Гугуљанов ака Ѓурѓа кој се уобразил дека знае нешто?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
A што уствари прашуваш? Која е врската на епифеноменот на свеста со боговите? Што е тоа свест? Или туку така безвезе си поствуваш прашање кое нема врска со темава?

Ти си го разбрал? Ај да видам што значи тоа твоето “мислам дека е епифеном“? Не видов дека си кажал како и зошто. Или си некој нов поддржувач на Гугуљанов ака Ѓурѓа кој се уобразил дека знае нешто?
pak begas od odgovor:) ti si prasan kako ateist. jas ubavo pisav sto e mojot stav. obrazlozenieto posle vas;)

bujrum odgovorete. batali gurdji murdji.

ima prasanje dajte odgovor:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Некои прашања не заслужуваат одговор.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Некои прашања не заслужуваат одговор.
Јас сепак мислам дека неразбирањето на прашањето и непознаницата каде води одговорот, не го става тоа прашање во кошот со оние кои не заслужуваат одоговор.:свиркам:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Абе се бара прост одговор со да или не....ако знаеш кажи, тоа е?
Не верувам дека постои атеист кој што не е материјалистичко-редукционистички задоен.

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ај да не биде дека бегам, ќе договорам, иако побитно ми е дали “тоа“ ми влијае во секојдневниот живот. “ТОА“ не ми влијае така да и не сум се замарал премногу со истражување на тоа дали е епи или не е епи.
по мене НЕ е епи. свеста постои, но прашање е на развиеноста на мозокот. ако мозокот еволуирал, тогаш ќе покажува поголемо присуство (човек) а ако не е, тогаш ќе биде на ниво на животните. едноставно си постои независно. што би рекле вие верниците “бог такви не створил“. но, во животот тој епи се развива, еволуира и достигнува ниво кое претходно не било. за таа работа игра животот, и зависи каков живот ќе живееме.
П.С. има работи со кои не се замарам, не знам и според мене немаат врска со атеизмот (епи), али кога сте запнале, нека ви биде.
задоволени? :P

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
ај да не биде дека бегам, ќе договорам, иако побитно ми е дали “тоа“ ми влијае во секојдневниот живот. “ТОА“ не ми влијае така да и не сум се замарал премногу со истражување на тоа дали е епи или не е епи.
по мене НЕ е епи. свеста постои, но прашање е на развиеноста на мозокот. ако мозокот еволуирал, тогаш ќе покажува поголемо присуство (човек) а ако не е, тогаш ќе биде на ниво на животните. едноставно си постои независно. што би рекле вие верниците “бог такви не створил“. но, во животот тој епи се развива, еволуира и достигнува ниво кое претходно не било. за таа работа игра животот, и зависи каков живот ќе живееме.
П.С. има работи со кои не се замарам, не знам и според мене немаат врска со атеизмот (епи), али кога сте запнале, нека ви биде.
задоволени? :P
Абе не болеше нели да си кажеш што мислиш.:)

Ќе добиеш и потпрашања секако.

Не те разбрав баш околу црното и црвеното. Свеста е поврзана со мозокот и неговата активност или не?

Ај појасни го тоа зелениот болд малку повеќе. Како тоа епи се развива и еволуира???

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Абе не болеше нели да си кажеш што мислиш.:)

Ќе добиеш и потпрашања секако.

Не те разбрав баш околу црното и црвеното. Свеста е поврзана со мозокот и неговата активност или не?

Ај појасни го тоа зелениот болд малку повеќе. Како тоа епи се развива и еволуира???
Свеста е поврзана со активноста на мозокот.

Како се развива човекот така и се развива и мозокот. Таа цело време постои, но не е толку изразена пр. кај бебињата за ралкика кај некој веќе развиен. Дали човекот кога е во фаза на развиток (бебе, па и пубертетот) е посвесен него некој веќе зрел? Или кратко и појасно, како што се развива човекот така се развива и свеста заедно со мозокот.

Но се уште не разбирам, каква е поврзаноста помеѓу епифеноменот и атеизмот?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Свеста е поврзана со активноста на мозокот.

Како се развива човекот така и се развива и мозокот. Таа цело време постои, но не е толку изразена пр. кај бебињата за ралкика кај некој веќе развиен. Дали човекот кога е во фаза на развиток (бебе, па и пубертетот) е посвесен него некој веќе зрел? Или кратко и појасно, како што се развива човекот така се развива и свеста заедно со мозокот.

Но се уште не разбирам, каква е поврзаноста помеѓу епифеноменот и атеизмот?
Болдот - дали поврзаноста ја гледаш во тоа дека свеста е нуспродукт на мозочната активност или мислиш на друг вид на поврзаност?

И мозокот на животните има своевидна активност. Имаат ли животните свест?

п.с. Има врска со атеизмот исто толку колку што имаат врска и најголемиот дел од прашањата поставени на темата за Христијанството.
Теистот смета дека човекот е направен по божји лик и подобие, и дека свеста го разликува од останатите живи суштества, а истата е вдахновена од Бог. Така да коректно е да дадете одговор како противници на сето ова наведено, што вие сметате по тоа прашање.

Затоа е глупо да се избегнуваат прашања со образложение дека не биле за атеистите, а истите биле за теистите.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.396
Поени од реакции
84.678
Глупости. Тоа се све електрични празнења у мозокот.
(а кај животните ги нема :vozbud: )

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Болдот - дали поврзаноста ја гледаш во тоа дека свеста е нуспродукт на мозочната активност или мислиш на друг вид на поврзаност?

И мозокот на животните има своевидна активност. Имаат ли животните свест?

п.с. Има врска со атеизмот исто толку колку што имаат врска и најголемиот дел од прашањата поставени на темата за Христијанството.
Теистот смета дека човекот е направен по божји лик и подобие, и дека свеста го разликува од останатите живи суштества, а истата е вдахновена од Бог. Така да коректно е да дадете одговор како противници на сето ова наведено, што вие сметате по тоа прашање.

Затоа е глупо да се избегнуваат прашања со образложение дека не биле за атеистите, а истите биле за теистите.
Како што кажав, има врска со активноста на мозокот, додека кај животните, како што кажа, има своевидена активност. Дали се разликува мозокот на едно бебе, со мозокот на едно животно (освен визуелно)? Мозокот на еднно бебе е преставен како празна табла која со тек на време треба да се пополнува т.е. испишува со информации додека мозокот кај животните цело време исто функционира т.е. на истиот начин за истите потреби. Факт е дека и тие имаат чуства, но немаат свест т.е. не се свсни за последиците на нивните избрзани активности.
Еве уште подобар пример. Канибалистите, кои живееле во прашумите, по тоа дело, имале ли грижа на совест? Свесни биле дела тоа не е исправно? И затоа сепак мислам дека се работи за степенот на развиеност на човекот, пред се умствено.;)
И уште една работа, јас мислам дека не може да се прави компарација во ниеден сегмент помеѓу мозокот на животните и мозокот на човекот.:)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom