Правосуден испит

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Луѓе морам да ве прашам, пред недела дена поднесов документи за упис во именик на приправници, ама од после дознав дека требало некаква легитимација за приправник да ни дадат за што не ми кажаа ништо во комората. И сега незнам дали да одам до кај нив ,или пак праќаат преку пошта...
Искуство некој со ова имал?:unsure:
мене ми стигна преку пошта.
Колеги правници, едно прашање до Вас.
Дали со заведен полн работен однос по завршување на мастерот може да се пријави во Адвокатска комора и да тече стажот за правосуден?
може
Здраво,

Ми претстои полагање на Правосуден испит во Февруари. Ме интересира дали се полага само теоретски дел или и студија на случај?
И ако се полага студија на случај, дали пак е нешто со понудени опции и заокружување или како?
Исто ме интересира дали може да се користат некакви материјали за време на полагање или не?
Исто колку прашања треба да бидат точни за да се положи?
Благоддарам однапред.
Арсенија
Прво полагаш 5 теоретски испити и ако ги положиш сите имаш право да полагаш двата студии на случај што се, се полага и студија и теоретскиот дел компјутерски со понудени опции од кои само една е точна( најблико би било да се каже дека е на заокружувањње), трето за време на полагање на теоретскиот дел неможеш да користиш ништо материјал, додека за студии на случај ти се достапни сите закони кои што ти се потребни, и четврто за теоретскиот дел мислам дека требаше да ти бидат точни 37 од 50 прашања, додека за студија на случај да ти бидат точни 5 од 6 за да положиш.
И со среќа, крши нозе
 
Член од
5 јуни 2015
Мислења
696
Поени од реакции
445
Здраво. Ако може одговори на моиве прашања ве молам членови на форумов.
Неколку месеци поминаа откако магистрирав на Јустинијан Први работам натаму наваму што ќе стигнам за некој денар ама сега сакам да стажирам. Но немам информации околу некои работи па ако може да ми се објаснат некои работи.
1. Прашањето ми е дали откако со овие мои завршени 5 години магистратура можам да стажирам или да бидам приправик кај адвокат во адвокатска канцеларија, или нотар во нотарска канцеларија или кај извршител или некаде во некоја правна фирма да стажирам, и дали за стажирањето од 1 година колку што е потребно за да можам да полагам после правосуден испит, дали за таа една година стажирање освен што ќе ми тече работен стаж дали ќе добивам од адвокат, нотар, извршител или правна фирма и некој минимален симболичен паричен надомест за пат и храна (неколку илјадарки) колку да не е без ич.
2. И дали јас ќе стажирам таа една година и ќе бидам стажирант или ќе се водам како приправник ако може појаснување.
3. Еден мој пријател после 5 години магистратура оди кај адвокат ми кажа дека адвокатот ништо не му плаќа ниту еден денар и плус дури сега трошоците за придонесите за пензиско, здравствено и социјално осигурување не се на товар на адвокат како порано, туку сега тие трошоци ги плаќа државата а адвокатите ништо не плаќале за тие придонеси, и пак адвокатот на пријателот ниту денар не му плаќа месечно.
Дали е така кај сите адвокати или едноставно мојот пријател таква среќа имал да налета на таков адвокат. Дали другите адвокати плаќаат некој денар за патни трошоци и храна кога веќе по ново не плаќаат ништо за придонеси?
Искуства ве молам да ми споделите. Благодарам однапред.
 

Silvio

Strength And Honor
Член од
21 јануари 2009
Мислења
310
Поени од реакции
166
Здраво. Ако може одговори на моиве прашања ве молам членови на форумов.
Неколку месеци поминаа откако магистрирав на Јустинијан Први работам натаму наваму што ќе стигнам за некој денар ама сега сакам да стажирам. Но немам информации околу некои работи па ако може да ми се објаснат некои работи.
1. Прашањето ми е дали откако со овие мои завршени 5 години магистратура можам да стажирам или да бидам приправик кај адвокат во адвокатска канцеларија, или нотар во нотарска канцеларија или кај извршител или некаде во некоја правна фирма да стажирам, и дали за стажирањето од 1 година колку што е потребно за да можам да полагам после правосуден испит, дали за таа една година стажирање освен што ќе ми тече работен стаж дали ќе добивам од адвокат, нотар, извршител или правна фирма и некој минимален симболичен паричен надомест за пат и храна (неколку илјадарки) колку да не е без ич.
2. И дали јас ќе стажирам таа една година и ќе бидам стажирант или ќе се водам како приправник ако може појаснување.
3. Еден мој пријател после 5 години магистратура оди кај адвокат ми кажа дека адвокатот ништо не му плаќа ниту еден денар и плус дури сега трошоците за придонесите за пензиско, здравствено и социјално осигурување не се на товар на адвокат како порано, туку сега тие трошоци ги плаќа државата а адвокатите ништо не плаќале за тие придонеси, и пак адвокатот на пријателот ниту денар не му плаќа месечно.
Дали е така кај сите адвокати или едноставно мојот пријател таква среќа имал да налета на таков адвокат. Дали другите адвокати плаќаат некој денар за патни трошоци и храна кога веќе по ново не плаќаат ништо за придонеси?
Искуства ве молам да ми споделите. Благодарам однапред.
После магистрирање можеш да почнеш да стажираш во суд, обвинителство, адвокатска, нотарска или извршителска канцеларија, каде што ти е потребен стаж од една година за да се стекнеш со право за полагање на правосуден испит.
Можеш и да работиш како што викаш во правна фирма, али во правни субјекти различни од овие кои ги напоменав ти треба стажирање од две години за да се стекнеш со право за полагање на правосуден. Разгледај го Законот за правосудниот испит и ке ти стане јасно.
Во зависност кај ке стажираш, зависи и дали ке добиваш некој надомест. Во суд и обвинителство и слични државни правосудни органи не добиваш никаков надомест, за разлика од порано кога даваа по 4.000 денари месечно за трошоци.
Во адвокатска канцеларија даваат до 6.000 денари негде, во зависност од адвокатот/ите, и градот. Јас зборувам за Скопје, за другите градови не сум запознаен.
Кај нотар и извршител можно е да се договори и нешто поише, минимална плата или нешто над неа, али пак и тоа зависи.
Ти можеш и да си вработен во адвокатска канцеларија со плата и платени придонеси согласно Законот за правосуден испит али итро си изиграле од Адвокатска комора, па бараат потврда дека си невработен од Агенција за вработување за да можеш да се упишеш во Комората како адвокатски приправник.
Во принцип не стапуваш во работен однос, туку си стажант, без платени придонеси.
 

pain_killer

Invictus
Член од
27 јули 2007
Мислења
4.535
Поени од реакции
2.210
Има некој информации дали има некакви промени во програмата за полагање на правосуден испит?
Или важи истата што кружеше на нед последниве година две?
 

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Има некој информации дали има некакви промени во програмата за полагање на правосуден испит?
Или важи истата што кружеше на нед последниве година две?
Програмата последен пат е сменета април 2015 и околу 20-30 прашања трудово. Декември се додадени уште милион студии на случај кои важат од оваа сесија, но програмата не е сменета
 
Член од
5 август 2011
Мислења
42
Поени од реакции
8
После магистрирање можеш да почнеш да стажираш во суд, обвинителство, адвокатска, нотарска или извршителска канцеларија, каде што ти е потребен стаж од една година за да се стекнеш со право за полагање на правосуден испит.
Можеш и да работиш како што викаш во правна фирма, али во правни субјекти различни од овие кои ги напоменав ти треба стажирање од две години за да се стекнеш со право за полагање на правосуден. Разгледај го Законот за правосудниот испит и ке ти стане јасно.
Во зависност кај ке стажираш, зависи и дали ке добиваш некој надомест. Во суд и обвинителство и слични државни правосудни органи не добиваш никаков надомест, за разлика од порано кога даваа по 4.000 денари месечно за трошоци.
Во адвокатска канцеларија даваат до 6.000 денари негде, во зависност од адвокатот/ите, и градот. Јас зборувам за Скопје, за другите градови не сум запознаен.
Кај нотар и извршител можно е да се договори и нешто поише, минимална плата или нешто над неа, али пак и тоа зависи.
Ти можеш и да си вработен во адвокатска канцеларија со плата и платени придонеси согласно Законот за правосуден испит али итро си изиграле од Адвокатска комора, па бараат потврда дека си невработен од Агенција за вработување за да можеш да се упишеш во Комората како адвокатски приправник.
Во принцип не стапуваш во работен однос, туку си стажант, без платени придонеси
.
Имам едно прашање. Дали стапувањето во работен однос е исто со стажирањето, во поглед на исполнувањето на законскиот критериум од 1/2 години пракса?
 

Silvio

Strength And Honor
Член од
21 јануари 2009
Мислења
310
Поени од реакции
166
Имам едно прашање. Дали стапувањето во работен однос е исто со стажирањето, во поглед на исполнувањето на законскиот критериум од 1/2 години пракса?
Па да.
 
Член од
5 јули 2016
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво идни адвокати, судии, јавни обвинители.
Темата е малце OFF TOPIC, меѓутоа ме интересира околу условите за Академија за судии и јо. Работен стаж од 2 години на правни работи, што се се смета за такво? Дали само кај адвокат, суд или јо или пак може и државен орган, приватна фирма и слично?
 
Член од
15 мај 2015
Мислења
13
Поени од реакции
1
Колеги, слушнав дека има можност со молба да се обрати кандидат до министерот за правда да му се овозможи полагање на правосудниот и пред навршување на една година стаж во суд, ЈО и сл. Дали некој знае како иде и дали е можна таа постапка?
 
Член од
12 мај 2014
Мислења
965
Поени од реакции
1.637
Колеги, слушнав дека има можност со молба да се обрати кандидат до министерот за правда да му се овозможи полагање на правосудниот и пред навршување на една година стаж во суд, ЈО и сл. Дали некој знае како иде и дали е можна таа постапка?
Има можност, ама скоро секогаш одбиваат. Ептен ако имаш јаки врски. Инаку поднесуваш молба (со твои лични податоци) дека немаш сеуште завршено една година стаж и дека ти преостанува (ќе пишеш колку ти фали) уште толку и толку време. Ќе доставиш во прилог и потврда за дотогашниот стаж. Мислам дека молбата треба да ја доставиш кога се поднесува барање за полагање (околу месец дена пред испитната сесија).
 
Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
Stazirav kaj advokat i pomina Edna godina denes. Imam potvrda deka sum zapisam vo imenikot na pripravnic, kako I legitimacija. Za da polagam pravosuden treba li nova potvrda da dobijam od akrm deka sum staziral Edna godina ili pak se prijavuva pravosuden so ovaa potvrda koja ja imam?
 
Член од
2 март 2016
Мислења
460
Поени од реакции
447
Stazirav kaj advokat i pomina Edna godina denes. Imam potvrda deka sum zapisam vo imenikot na pripravnic, kako I legitimacija. Za da polagam pravosuden treba li nova potvrda da dobijam od akrm deka sum staziral Edna godina ili pak se prijavuva pravosuden so ovaa potvrda koja ja imam?
Прашај си во Министерство за правда дали ќе ти дозволат со потврдата што ја имаш, и сега зависи што пишува на потврдата која ја имаш, ако пишува дека си обавил стаж од 1 година од тогаш до тогаш, тоа е во ред и ќе ти ја примат, ако потврдата е само констатација дека си запишан во именикот, тогаш ќе треба нова потврда каде точно ќе биде наведен стажот.
 
Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
Прашај си во Министерство за правда дали ќе ти дозволат со потврдата што ја имаш, и сега зависи што пишува на потврдата која ја имаш, ако пишува дека си обавил стаж од 1 година од тогаш до тогаш, тоа е во ред и ќе ти ја примат, ако потврдата е само констатација дека си запишан во именикот, тогаш ќе треба нова потврда каде точно ќе биде наведен стажот.
Pisuva deka sum zapisan od 20.09.2017...epa zosto ni gi davaat ovie potvrdi so legitimacija ako ne se upotreblivi
 
Член од
2 март 2016
Мислења
460
Поени од реакции
447
Pisuva deka sum zapisan od 20.09.2017...epa zosto ni gi davaat ovie potvrdi so legitimacija ako ne se upotreblivi
За да се легитимираш пред судот или други државни институции доколку ти побараат при вршење на обврските доделени од адвокатот.
Но, сепак за најсигурно телефонски или директно прашај во Министерство за правда дали ќе ти ја прифатат оваа потврда која моментално ја имаш или ќе треба нова потврда дека стажот ти започнал од 20.09.2017 и траел 1 година заклучно со 19.09.2018 година.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom