Pravnice
The Don
- Член од
- 15 ноември 2007
- Мислења
- 2.462
- Поени од реакции
- 1.433
Ако не си платил 4 години кажи им да се гонат. Побарувања од кредити кои се плаќаат годишно или на пократки времени периоди, како и ануитети од кредити и заеми застаруваат за 3 години. Гарантирам за ова. Ако те интересира попрецизно член 361 од Закон за облигациони односи.ke ve molam za pomos. kredit zemen od stedilnica 2005 - prestanato da se plakja 2007. sega mi se javuvaat deka kreditot bil na 4 godini ( navodno do 2009) i deka uste dolzam. moja greska ne go cuvam dogovorot e sega za ovie 4 godini od koga prestanav da plakjam nitu mi stignala opomena nitu nisto. prv kontakt e sega avgust 2011. dali e zastareno pobaruvanjeto ???
Мммм....јас сум во дилема, но би ти препорачал да си го легализираш прво, така куќата ќе добие на вредност. Во принцип се што се наоѓа на земјиштето и под него е прирасток на него. Може сопственоста на куќата да биде одделена од сопственоста на земјиштето со друг остварно право, но правно гледано а и со оглед на состојбата јас би ти препорачал бате да си ја легализираш или барем да поднесеш барање Првенствено ти м ожеш даимаш правни проблеми па кој ке се бафтари по адвокати иако тоа мене ми одговараВе молам за помош.Сакам да продадам куќа која не е дивоградба ама не е откупено дворното земјиште.Дали ќе можам да ја продадам куќата а купувачот подоцна да си го откупи дворното земјиште,бидејќи рокот за приватизација на дворното земјиште е до 31.12.2012 година или ќе мора првин да го приватизирам па потоа да ја продадам куќата?Однапред Ви благодарам.
Меѓусебни побарувања на договорните страни од договорите во прометот на стоки и услуги како и побарувања за надомест за издаоци во врска со тие договори застаруваат за 3 години, член 363 од Закон за облигациони односи.Ќе знае ли некој да ми каже колку изнесува рокот во кој можеш да бараш од должникот да ја плати факурата? Застареноста е 3 години???
Ако поминале 3 години а не е преземено никакво дејствие заради наплата на побарувањето застарено е.