Правна помош и совети

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17
Државниот правобранител го препраќа предметот кај Градежниот инспектор. Оваа држава не функционира луѓе, ми е*аа матер праќајки ме од една до друга институција, барем во општина Чаир нема закони.
Site znaeme deka sve e korumpirano no sepak morate da najdite dobar advokat i da podnesite privremena merka.Starite rekle cim veke doschol gaolot podobro otvoretea vratata.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Глеам требало пререгистрација за невработени до 1 септември. Што ако се пререгистрираш после тој датум?

T

Tetro

Гостин
Епа нема логика да дадат ограничување до 1 септември, ако и после тој рок можеш да се регистираш.
Ма дај, како да не знаеше како функционираат кај нас државните институции...

Прво рекоа дека имаат рок за пријавување само два месеци, и после еден месец изјавија дека се пријавиле само околу 10-20% (незнам точен процент кој беше), и дека се продолжува рокот за пријавување, самошто, нема да добиваат картони непријавените.

Знаеш како е на факултет: Краен рок за предавање на трудот е една недела после истекот на крајниот рок. :D

Член од
23 август 2011
Мислења
6
Поени од реакции
2
ke ve molam za pomos. kredit zemen od stedilnica 2005 - prestanato da se plakja 2007. sega mi se javuvaat deka kreditot bil na 4 godini ( navodno do 2009) i deka uste dolzam. moja greska ne go cuvam dogovorot :( e sega za ovie 4 godini od koga prestanav da plakjam nitu mi stignala opomena nitu nisto. prv kontakt e sega avgust 2011. dali e zastareno pobaruvanjeto ???

С

Сибињанин Јанко

Гостин
Ве молам за помош.Сакам да продадам куќа која не е дивоградба ама не е откупено дворното земјиште.Дали ќе можам да ја продадам куќата а купувачот подоцна да си го откупи дворното земјиште,бидејќи рокот за приватизација на дворното земјиште е до 31.12.2012 година или ќе мора првин да го приватизирам па потоа да ја продадам куќата?Однапред Ви благодарам.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Ве молам за помош.Сакам да продадам куќа која не е дивоградба ама не е откупено дворното земјиште.Дали ќе можам да ја продадам куќата а купувачот подоцна да си го откупи дворното земјиште,бидејќи рокот за приватизација на дворното земјиште е до 31.12.2012 година или ќе мора првин да го приватизирам па потоа да ја продадам куќата?Однапред Ви благодарам.
Можеш да ја продадеш куќата штом имаш документи за неа.А после он нека се е*ава ако сака да си го купи дворот.

Член од
26 јули 2011
Мислења
13
Поени од реакции
1
Ќе знае ли некој да ми каже колку изнесува рокот во кој можеш да бараш од должникот да ја плати факурата? Застареноста е 3 години???

Член од
25 јануари 2007
Мислења
295
Поени од реакции
105
Значи вака.
Имав мала сообраќајка. Накратко мојата штета 150 евра, на другата странка уште помала. Полицијата не убедува да се договориме и да завршиме работа со „европски образец„, каде што јас преземам одговорност за удесот. Другата странка инсистира на полицијски извештај. Е сега, порано во таа ситуација двете странки го плаќаа тој извештај по 250 евра, со најновиот закон само странката што инсистира на него, плаќа 250 евра.
Мене ме интересира, под претпоставка да бидам на суд прогласен на виновен за сообраќајката, дали може тие 250 евра за записникот да ми ги натоварат мене.

T

Tetro

Гостин
Значи вака.
Имав мала сообраќајка. Накратко мојата штета 150 евра, на другата странка уште помала. Полицијата не убедува да се договориме и да завршиме работа со „европски образец„, каде што јас преземам одговорност за удесот. Другата странка инсистира на полицијски извештај. Е сега, порано во таа ситуација двете странки го плаќаа тој извештај по 250 евра, со најновиот закон само странката што инсистира на него, плаќа 250 евра.
Мене ме интересира, под претпоставка да бидам на суд прогласен на виновен за сообраќајката, дали може тие 250 евра за записникот да ми ги натоварат мене.
Осигурувањето ја покрива штетата, ама за тоа треба да си информиран на време. И за мали штети, најголемата грешка кај неинформираните е да повикаш полиција.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
295
Поени од реакции
105
Осигурувањето ја покрива штетата, ама за тоа треба да си информиран на време. И за мали штети, најголемата грешка кај неинформираните е да повикаш полиција.
Знам за тоа, меѓутоа другата страна инсистираше на полициски записник. Дури и за време на вештачење на крим-техника цело време му додеваа на полицаецот, дека јас треба да платам за записникот, пошто јас сум бил „виновен„. Полицаецот мораше да им го покаже законот каде што вели дека тој што бара тој и плаќа. Сеуште не ми е одговорено дали накнадно може овие пари да ми ги бара мене како одштета некаква.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Абе како 250 евра за полициски извештај што ви е? Се плаќа 150 денари во полициска станица во Лисиче.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
295
Поени од реакции
105
Абе како 250 евра за полициски извештај што ви е? Се плаќа 150 денари во полициска станица во Лисиче.
Значи вака. Се дешава сообраќајка. Се вика полиција која регулира сообраќајот околу местото. Ако е штетата помала од 750 евра и нема повредени, се потпишува „европски записник„. Тоа под услов едната странка да презема одговорност за сообраќајката. Ако тоа не е случај странката што не се согласува на „европски записник„ плаќа 250 евра и се вика крим-техника и се составува полициски извештај, кој последователно стига на суд.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Имам само едно прашање, а тоа е дали некогаш во оваа земја ке искочи правдата на виделина ?!? :(

Kajgana Shop

На врв Bottom