Преставништва за авторски права имаш (карши Скопјанка кај стара ИНСОМНИЈА, само не знам дали таму имаат такви информации.Дали има нешто како инфо биро за авторски права или пак некаде можам да најдам листа на книги со издавачки куќи (поточно лектири)
фала многу :helou:
Тужи ја братучетка ти. Друго чаре нема/Значи вака, братучетка ми без мое знаење ја фотокопирала мојата лична карта и ме зачленила во орифлејм. И сега ми стигна опомена за плаќање фактура од 2000 денари, ја прашав братучетка ми, ми вика нема никаква порачка на твое име, демек ме зачленила за гужва да правам, фактурата е непостоечка.
тие ми се закануваат со тужби мужби. Совет?
Ако викаш дека немаш фактура= нема порачка=нема основ за тужба.Значи вака, братучетка ми без мое знаење ја фотокопирала мојата лична карта и ме зачленила во орифлејм. И сега ми стигна опомена за плаќање фактура од 2000 денари, ја прашав братучетка ми, ми вика нема никаква порачка на твое име, демек ме зачленила за гужва да правам, фактурата е непостоечка.
тие ми се закануваат со тужби мужби. Совет?
Ај види за секој случај прво условите во договорите со банката, пошто тие највеќе си е*але документите.Прашање, сум си вработен и имам кредит кој ми го задржуваат на плата фино лепо , во меѓувреме каде што сум жирант стигна дека не се отплаќал редовно кредитот и дека требе мене како на жирант да ми задржуваат на плата, и благајничката почна да ми задржува ем мојот кредит ем рата каде што сум жирант. Е сега јас онака како што мислам и знам вкупните задршки на плата не можат да се поголеми од една третина од плата (а сега ми задржуваат речиси две третини) но благајничката тврди дека ако треба и цела можела плата да ми ја задржува ! Јас мислам дека се додека не се ослободи мојата плата од мојот кредит тој другиот каде сум жирант треба да чека на ред па после да го задржува пошто и мојот кредит е со постара дата (од порано)
Упатете ме на некој закон каде е тоа регулирано и дали е регулирано?
Благодарам!
Закон за градежно земјиштеPocituvani Pravnici dali nekoj mozit da mi odgovorit ? Kupiv gradezno zemjischte 2003godina i odma go privatizirav, sega opschtinata po urbanisticki plan saket da mi odzemet 633m2 mestoto e vo gradot. Poschto zemjischteto e privatizirano dali imam pravo na pazarna cena ili go odzemet i kako po obicaj kaj nas ako ne si zadovolen baraj na SUD pa posle 10 godini mozda ke se reschit neschto. Ili imam pravo voopschto da ne se soglasam,ili imam pravo da baram zamena zemja za zemja ? Kako e pravno rescheno. Odnapred BLAGODARAM
Во никој случај неможе да ти задржуваат повеќе од третина, освен во случај ти да имаш дадено изјава дека се согласуваш да ти одбиваат повеќе, само во тој случај можат да ти задржат повеќе. Значи фино лепо ќе и кажеш на благајничката дека со допис треба да го врати налогот или што и да и' имаат доставено, од причина дека веќе една третина ти се одбива, или пак дека ќе почне да се наплатува тоа побарување по завршувањето на претходното. Или пак како трета варијанта, третината да ја дели на двата долга. (исклучок е ако се работи за издршка, во кој случај смеат и пола од платата да ти запираат, ама бидејќи си жирант, не ќе да е тоаПрашање, сум си вработен и имам кредит кој ми го задржуваат на плата фино лепо , во меѓувреме каде што сум жирант стигна дека не се отплаќал редовно кредитот и дека требе мене како на жирант да ми задржуваат на плата, и благајничката почна да ми задржува ем мојот кредит ем рата каде што сум жирант. Е сега јас онака како што мислам и знам вкупните задршки на плата не можат да се поголеми од една третина од плата (а сега ми задржуваат речиси две третини) но благајничката тврди дека ако треба и цела можела плата да ми ја задржува ! Јас мислам дека се додека не се ослободи мојата плата од мојот кредит тој другиот каде сум жирант треба да чека на ред па после да го задржува пошто и мојот кредит е со постара дата (од порано)
Упатете ме на некој закон каде е тоа регулирано и дали е регулирано?
Благодарам!
Фала многу сеа ќе го најдам законо и ом да прам ексес кај благајничката!!Во никој случај неможе да ти задржуваат повеќе од третина....
Извршител може да ти ги блокира сите сметки, ама ти ќе отидеш со потврда за плата од фирма, и со извод од банка дека на сметката ти стигаат средства само од плата, и со тоа треба да те деблокира. Инаку за благајничката, незнам дали би одговарала, од причина што не е се точно уредено со казни, а и би се извлекла сигурно дека така и е кажано.Фала многу сеа ќе го најдам законо и ом да прам ексес кај благајничката!!
Е сега таа веќе ми задржвала повеќе од две третини неколку месеци дали за тоа може да одговара?
ПС
Ми рекоа дека ако не ми задржуваат на плата ќе ми задржувале преку извршител, дали тој може на трансакциона да ми стави блокада (така рекоа) и мимо благајна да ми задржува колку сака или треба да го известам извршителот колкава ми е плкатата колку ми се задршките па да не може повеќе од третина да ми задржува???