Правна помош и совети

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Не, нема рок, во законот нема предвидено во кој рок може да го побара тоа, иако не ми е јасно зошто (од кои причини) тој бара укинување на потврдата за правосилност и извршност, кога предметот веќе е даден кај извршител!
Не се сложува со пресудата од х прчини па пак се враќа од почеток и така се до бесконечно.

Член од
28 февруари 2014
Мислења
87
Поени од реакции
1
Не, нема рок, во законот нема предвидено во кој рок може да го побара тоа, иако не ми е јасно зошто (од кои причини) тој бара укинување на потврдата за правосилност и извршност, кога предметот веќе е даден кај извршител!
Da, predmetot veke e i izvrsen, mislam mi gi isplati parite izvrsitelot, i sega toj bara ukinuvanje na pravosilnost i izvrsnost po pominuvanje na postapkata i kaj notar i kaj izvrsitel, kobajagi ne mu bil dostaveno uredno , pa ne moze i notarot i izvrsitlot da zgrasat i se da se zavrsi bez toj da znae a ne ni prati prigovori ni kaj notarot ni kaj izvrsitelot.

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Здраво . Имам пишано пријава според член 11 од зппјрм за учество во тепачка од 300 евра . Е сега доколку не ја платам казната (бидејќи немам средства) и сум невработен и немам ништо на мое име на кој начин можат да ме гонат ? поздрав

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Денес ми пишаа казна за не поминување улица на пешачки од 25 евра... Им се пукнав од смеење на господата и им реков да одат уште 200 метра подоле до битпазар и слободно да пробаат да пишат таму казни!

Не се потпишав, немав лична карта, но им дадов валидни податоци.. Чаре ?

Член од
28 февруари 2014
Мислења
87
Поени од реакции
1
Zdravo,potrebno mi e vase mislenje.tatko mi ima Edna kuka vo koja sega nikoj ne zivee.do pred izvesno vreme imase spor so edni koj nemaa nikakov dogovor a go dobi sporot za da gi iseli.tie gi ostavile poslednite 5 smetki za struja neplateni.tatko mi koga se otselija gi platil pa sega prasanjeto mi e dali moze da gi tuzi za osteta za Taa suma pristo neli presudata za iseluvanje ni e dokaz deka ziveele vo toj period tamu a imame I nivno priznavanje za neplatenite smetki.

G

Gjoksi

Гостин
Zdravo,potrebno mi e vase mislenje.tatko mi ima Edna kuka vo koja sega nikoj ne zivee.do pred izvesno vreme imase spor so edni koj nemaa nikakov dogovor a go dobi sporot za da gi iseli.tie gi ostavile poslednite 5 smetki za struja neplateni.tatko mi koga se otselija gi platil pa sega prasanjeto mi e dali moze da gi tuzi za osteta za Taa suma pristo neli presudata za iseluvanje ni e dokaz deka ziveele vo toj period tamu a imame I nivno priznavanje za neplatenite smetki.
Да, може да ги туже.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Прашање за користење на годишен одмор, во овој случај "стар одмор":
Дали фирмата може да не дозволи користење на преостанатите денови од годишниот одмор, поради тековни проекти?
Ако може, тогаш, колку изнесува дневницата за преостанатите денови од одмор, како обештетување?

Edit: http://www.ustavensud.mk/domino/WEBSUD.nsf/ffc0feee91d7bd9ac1256d280038c474/a1ead20b4bf2bc7cc1257ab60042ccc7?OpenDocument

Линкот од Уставен Суд, не знам дали е последна промена во законот, со кој не смее да не се скрати правото за користење на годишен одмор, а работникот би добил обештетување. Исклучок: доколку престане работниот однос, не по негова вина, треба да добие обештетување.

Последно уредено:
Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Ај некој да ми каже дали убаво сум разбрал или не. Имено ме осудија кривично и ми дадоа 1 година условно. Пред 2-3 месеца таа 1 година помина. Колку што се секавам судијата ми рече дека после таа една година од кога ке ми помине условната казна можам да вадам потврда дека сум неосудуван т.е. дека казната автоматски се брише од системот, или пак ми рече дека од кога ке помине таа 1 година треба да чекам уште една година за казната да се избрише од системот и да можам да извадам потрда дена не сум осудуван. Е сеа ич не се секавам како точно ми кажа, така да ако има некој правник да ми каже ова по закон како е?

Иначе ме осудија за сообракајка каде што не бев крив воопшто мегутоа според нашиов прекрасен систем морало да ме осудат, така да не е воопшто некое тешко дело дека сум крадел или некој сум убил, претепал или повредил итн итн итн....

Член од
5 февруари 2014
Мислења
6
Поени од реакции
2
Ај некој да ми каже дали убаво сум разбрал или не. Имено ме осудија кривично и ми дадоа 1 година условно. Пред 2-3 месеца таа 1 година помина. Колку што се секавам судијата ми рече дека после таа една година од кога ке ми помине условната казна можам да вадам потврда дека сум неосудуван т.е. дека казната автоматски се брише од системот, или пак ми рече дека од кога ке помине таа 1 година треба да чекам уште една година за казната да се избрише од системот и да можам да извадам потрда дена не сум осудуван. Е сеа ич не се секавам како точно ми кажа, така да ако има некој правник да ми каже ова по закон како е?

Иначе ме осудија за сообракајка каде што не бев крив воопшто мегутоа според нашиов прекрасен систем морало да ме осудат, така да не е воопшто некое тешко дело дека сум крадел или некој сум убил, претепал или повредил итн итн итн....
Како гласи изреката на пресудата, дали времето за проверка изнесува една година??
Инаку ова спаѓа во т.н законска рехабилитација, односно кога условната осуда се брише од казнената евиденција, и се заснова фикција на неосудуваност, односно осудениот се смета како никогаш да не бил осудуван.
Според КЗ условната осуда се брише од казнената евиденција по една година откако ќе помине времето за проверка, во кое време за проверка осудениот не треба да стори ново кривично дело....

Член од
4 февруари 2013
Мислења
738
Поени од реакции
551
Не знам како гласи, ке ја побарам после предудата па ке пишам. Значи од прилика убаво сум разбрал, сеа треба да чекам уше една година за да можам да ја извадам потврдата.

Ааххх, ете како нашиот прекрасен правосуден систем ми потроши 2 години од животот.

Член од
9 април 2008
Мислења
790
Поени од реакции
357
Дечки сакам да ја тужам кладилницата бидејќи не ми исплаќаат добитно талонче од мала сума на пари. Е сега дали доколку ја добијам тужбата и докажам дека ми е добитен типот кој го спорат ќе бидат покриени сите судски трошоци од нив и надоместокот за мојот адввокат и дли ќе добијам законски затезна камата од 0,03% дневно на сумата која ја барам.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Дечки сакам да ја тужам кладилницата бидејќи не ми исплаќаат добитно талонче од мала сума на пари. Е сега дали доколку ја добијам тужбата и докажам дека ми е добитен типот кој го спорат ќе бидат покриени сите судски трошоци од нив и надоместокот за мојот адввокат и дли ќе добијам законски затезна камата од 0,03% дневно на сумата која ја барам.
Само сонувај

Член од
9 април 2008
Мислења
790
Поени од реакции
357
Само сонувај
Зошто да сонувам ова е чист случај , во тужбата ќе наведам побарување на добивката надомест на судските трошоци и законската камата што ме следува затоа што не ги користам од времето кога требале да бидат мои. За да го докажам типот кој го спори обложувалницата ќе го презентирам фудбалскиот меч како доказ и готова работа

G

Gjoksi

Гостин
Ако успееш во спорот, односно ја добиеш тужбата, тогаш тужениот (кладилницата) ќе треба да ти ги покрие/плати сите трошоци направени во постапката - такса за тужба, за пресуда, за адвокат итн. Инаку, законска казнена камата на сумата што ја бараш ти следува согласно Законот за облигационите односи и изнесува некаде околу 15% на годишно ниво! ;) Тоа 0,03% дневно камата се однесува за ДАНОЧЕН ДОЛГ (радиодифузна такса и сите видови на даноци), што во твојот случај не важи. :D

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Колку е казна за возење туѓа кола без полномошно? Пример колата е на мое име, а ја вози моја тетка. И на чие име е казната, на возачот или на сопственикот?

Kajgana Shop

На врв Bottom