Правна помош и совети

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Zdravo, sakam da prasam dali vo dogovor za usluga mora da e navedena sumata za kolku kje se izvrsi taa usluga?? zatoa sto cenata na uslugata e razlicna, moze li da mi pomogne nekoj okolu definiranje na toj clen od dogovorot fala
Препиши го тој член па да видиме.

Sassy

sultan instead of the sultan
Член од
5 ноември 2008
Мислења
329
Поени од реакции
72
До кога родител е задолжен да плаќа алиментација?
До 26 години, ама во тој интервал само ако студира детето?
А ако се вработи и студира паралално, смее родителот да не плаќа алиментација само заради тоа што работи?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
До кога родител е задолжен да плаќа алиментација?
До 26 години, ама во тој интервал само ако студира детето?
А ако се вработи и студира паралално, смее родителот да не плаќа алиментација само заради тоа што работи?
Тогаш не би требало да плаќа, сепак судот одлучува по барање/тужба од таткото.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Zdravo, sakam da prasam dali vo dogovor za usluga mora da e navedena sumata za kolku kje se izvrsi taa usluga?? zatoa sto cenata na uslugata e razlicna, moze li da mi pomogne nekoj okolu definiranje na toj clen od dogovorot fala
Каков ти е тој договор за услуга??? Претпоставувам дека мислиш на договор за дело и секако дека цената е битен елемент на тој договор (да биде или одредена или одредлива).

Член од
24 декември 2008
Мислења
1.375
Поени од реакции
1.566
Ај веројатно е ова правото место да прашам, можеби некој знае.
По промена на презиме на свадба, има закон во рок од 30 дена да се сменат документите (пасош, лична карта и др.). Е сега ме интересира, дали смее личноста во тие 30 денови да ја напушти државата или не смее? Некој вика до 500 евра е казната, друг вика смее да се излегува доколку во рок од тие 30 денови ја направиш промената.
Имал некој искуство со ова?

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.921
Поени од реакции
41.893
Kolkava e kaznata za navreda i voznemiruvanje od kolega na rabotno mesto i dali moze da se dokaze so video po sto ne veruvam deka svedocite ke se soglasat da svedocat pa da go iskoristam videoto kako dokaz.

Sent from my Samsung Galaxy S3

Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
Ај тука да прашам, планирам викендов да праам журче у двор и со комшииве од околу ваљда ке се договорам ке имаат разбирање, моментот е тие маааалку подалеку во опкружувањето да не се побунат и да ми викнат полиција со какви последици може да се соочам ? лупаат казни или само опомена ?

Sassy

sultan instead of the sultan
Член од
5 ноември 2008
Мислења
329
Поени од реакции
72
Кажи им дека ќе праиш журка.
Ако им најавиш мислам дека нема да праат проблем.
Само до разумно време, не претерувај до 4-5 сабалје со гласна музика.
До кај 1-2 расчистете се.
Сум била во ваква ситуација им најавив на тие у влез и неми правеа проблем.
После 12 намаливме само глас и тоа е тоа.

Член од
18 февруари 2013
Мислења
59
Поени од реакции
14
Дали некој може да ми даде информација или совет за следново.
Се работи за наследство (куќа и дворно место) оставено од покоен родител.
Наследници се двајца браќа од кои едниот поради одредени причини не сака да изврши физичка делба.

Тоа што ме интересира е дали може другиот да покрене судска постапка за физичка делба, ако може дали знае некој отприлика колку тоа би коштало и на крај кој ќе биде должен да го плати тој трошок, дали тој што поднел за постапката или трошокот ќе биде поделен на двајцата?

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Наследници се двајца браќа од кои едниот поради одредени причини не сака да изврши физичка делба.

Тоа што ме интересира е дали може другиот да покрене судска постапка за физичка делба, ако може дали знае некој отприлика колку тоа би коштало и на крај кој ќе биде должен да го плати тој трошок, дали тој што поднел за постапката или трошокот ќе биде поделен на двајцата?
Сите трошоци (судски, за геодетски елаборат и сл.) ги плаќа тој што покренува, знам дека не е фер ама така си е.

Член од
18 февруари 2013
Мислења
59
Поени од реакции
14
Фала на информацијата, а отприлика колку би биле трошоците

- sent from mobile -

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727

Трошоците може да бидат поделени (секој своите) или пак, да се бара да му бидат надоместени во целост на предлагачот од страна на противникот.

Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
има проблем газдата на една фирма на сека да го одјави вработениот па ако може да ми кажете кои се најдобри постапки за најбрзо решение?

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152

Jas imam kuka i dvor so bratuced,koj go nasledivme od nasite roditeli,koj bea dvajca braka,i troskovite gi delevme podednakvo isto..

Член од
18 февруари 2013
Мислења
59
Поени од реакции
14
Jas imam kuka i dvor so bratuced,koj go nasledivme od nasite roditeli,koj bea dvajca braka,i troskovite gi delevme podednakvo isto..
Но дали по согласност на двајцата или ти покрена судски спор
Колку отприлика плативте?

- sent from mobile -

Kajgana Shop

На врв Bottom