Правна помош и совети

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126
Да ве прашам сега ... ми дојде покана за суд за на датум на којшто неможам да присуствувам....што ќе се случи ако не отидам ?

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Да ве прашам сега ... ми дојде покана за суд за на датум на којшто неможам да присуствувам....што ќе се случи ако не отидам ?
Ќе се одлучува без твое присуство, посебно ако си ти обвинет

Член од
31 август 2008
Мислења
499
Поени од реакции
381
Ќе мораш уредно да го известиш судот во спротивно ќе ти дојдат сред ноќ и ќе те спроведат до суд, а тоа верувај ми не би го сакал. (без разлика дали си во својство на гонет , сведок или тужител).

Член од
31 август 2008
Мислења
499
Поени од реакции
381
Без твое присуство ќе одлучуваат само доколку си недостапен по било кој основ.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Во кривичен предмет кога настапува потполна застареност односно поминати се 20 години ,кои права по застареноста ги има странката односно обвинетиот??????-тужба кон државата,тужба за враќање на работното место .....Или како ништо да не се случило и странката нема никакво право...

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Aj ve molam,ako moze nekoj da mi objasni nesto...Se raboti za opstina Butel,odnosno, do skoro bese pod op.Cair koja ne izdavase imotni listovi.
Za mene ova e malku pokoplicirano,no ke se obidam vo kratki crti da objasnam.Roditelite na mazot mi vo 1968 god.na mestoto na barakata (49m2) izgradile kuka od 92m2.Vo 1976 god.za zal se razvele,sudski ja podelile...(sega veke i dvajcata se pocinati) i navidum nema nikakov problem...
No,sega koga treba da se zavede vo katastar,se pojavi nekoj problem...sto mene ne mi e jasen.Napravivme elaborat za segasnata kuka...sto naknadno ni rekoa deka treba da se pravi elaborat od barakata,sto i go napravivme...katastar na mazot mi mu bara nekoj sudski resenija,presudi za delba...moram da napomenam deka se raboti za barakata koga roditelite se seute vo brak,ne bile togas razvedeni.Nie najdovme toa sto baraa,ama eden dokument ne bese original,sto mazot mi otide vo sud i tamo samo potvrda mu izdadoa,deka e validen,zatoa sto predmetot bil zaveden vo knigata i deka vo moguvreme imalo nekolku poplavi i dokumentite ne postojat..rekoa deka nemoze da dadat original dokumenti...
Sega katastarot ne praka vo gradsko sobranie da se zaveri a oni vikaat deka ne zaveruvaat fotokopii ...
Se nadevam deka nekoj ke ni pomogne kako da izlezeme od ovoj lavirint..:(

DJVoio

Deejay
Член од
9 ноември 2010
Мислења
177
Поени од реакции
42
Ајде помош плс...

Значи вака, имам некој долг од постпејд договор (неплатени сметки) со Т-Мобиле. Се работи за 18000 денари. Едно време ми се јавуваа, да платиш ова она, ама не бев при пари и не ги плаќав но услугите не им ги користев. Е сега ми стасува од Основен Суд 2, нешто тужба (платен налог) со печат од 2011 год и позади решение и пишува Судот го усвојува предложениот платен налог. Е сеа ја ова го добивам на 19ти месецов, на плавото плико има печат 17ти месецов, а позади на решението пишува Ненавремени приговори и жалби судот ќе ги отфрли до 03.01.2013? Што значи ова? Морам да платам, ќе ми земаат од трансакциска ако не платам за 8 дена и дали може некако да поднесам приговор. Иначе бев у Т-мобиле, поднесов пред 5 дена приговор до нив да ми дадат копија од договорот и сеуште не ме контактирале. Истотака, побарав кај нив и сметките да ми ги дадат, и девојката ми вика неможам таков приговор да пратам, стари се сметките ги нема во компјутер, раскинат е договорот...

A

Advokatisce

Гостин
Ајде помош плс...

Значи вака, имам некој долг од постпејд договор (неплатени сметки) со Т-Мобиле. Се работи за 18000 денари. Едно време ми се јавуваа, да платиш ова она, ама не бев при пари и не ги плаќав но услугите не им ги користев. Е сега ми стасува од Основен Суд 2, нешто тужба (платен налог) со печат од 2011 год и позади решение и пишува Судот го усвојува предложениот платен налог. Е сеа ја ова го добивам на 19ти месецов, на плавото плико има печат 17ти месецов, а позади на решението пишува Ненавремени приговори и жалби судот ќе ги отфрли до 03.01.2013? Што значи ова? Морам да платам, ќе ми земаат од трансакциска ако не платам за 8 дена и дали може некако да поднесам приговор. Иначе бев у Т-мобиле, поднесов пред 5 дена приговор до нив да ми дадат копија од договорот и сеуште не ме контактирале. Истотака, побарав кај нив и сметките да ми ги дадат, и девојката ми вика неможам таков приговор да пратам, стари се сметките ги нема во компјутер, раскинат е договорот...
имаш рок од 8 дена о денот кога си го прими решението да поднесеш пригивор до Основен Суд Скопје 2 па после ќе се тужите и докажувате. З засто од суд, платните налози сега се кај нотарите.

Grev

Малиста Поликала
Член од
24 јануари 2006
Мислења
52
Поени од реакции
4
Здраво,
Ќе ги замолам упатените за помош за следниов проблем:
Треба да патувам во Австралија, они бараат човек што ќе стои како гарант и ќе потпише изјава дека има одредена сума пари на сметка и ќе ме финансира (школо, сместување итн. ) Е сега прашањево ми е дали може поради безбедност на тој човек-гарант, мојте да потпишат изјава на нотар дека ги преземаат сите одговорности и трошоци доколку некој се обиде за нешто да му наплати или земе пари на гарантот? Дали треба обична изјава на нотар или нешто друго?

Член од
29 март 2013
Мислења
4.666
Поени од реакции
4.518
Ми треба нешто повеќе за "Постапка за развод на брак" како тема за семинарска работа.
Ако може некој да ми даде материјал ќе му бидам благодарен.

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
531
Поени од реакции
361
Ме интересира каков е законот кај нас во врска со заштитните друшвата и лицата со инвалидитет. Имам слушнато дека при прво вработување на вакво лице во заква фирма државата му плаќа одредена сума на работодавецот за тоа што го примил лицето на работа. Како гласи ова попрецизно? Колкава сума му се исплаќа на работодавецот и кога? Дали може да го осигура лицето и веднаш да ги земе парите?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ме интересира каков е законот кај нас во врска со заштитните друшвата и лицата со инвалидитет. Имам слушнато дека при прво вработување на вакво лице во заква фирма државата му плаќа одредена сума на работодавецот за тоа што го примил лицето на работа. Како гласи ова попрецизно? Колкава сума му се исплаќа на работодавецот и кога? Дали може да го осигура лицето и веднаш да ги земе парите?
Ова е според Законот за вработување на инвалидни лица. Таму после член 7,8 не ме фаќај за збор, има за оснување на заштитни друштва, со последните измени, мора да вработи најмалце 10 лица од кои 40 % со утврден инвалидитет, и во рок од 90 дена да ги пријави сите. Види, отвори го, мал закон е.

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
531
Поени од реакции
361
Ова е според Законот за вработување на инвалидни лица. Таму после член 7,8 не ме фаќај за збор, има за оснување на заштитни друштва, со последните измени, мора да вработи најмалце 10 лица од кои 40 % со утврден инвалидитет, и во рок од 90 дена да ги пријави сите. Види, отвори го, мал закон е.
Благодарам на одговорот, најдов некои закони во врска со инвалидни лица-фирма ама никаде не пишува за тоа колку време треба да работи лицето за да земе фирмата пари за него,мене баш тоа ме интересира...

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Благодарам на одговорот, најдов некои закони во врска со инвалидни лица-фирма ама никаде не пишува за тоа колку време треба да работи лицето за да земе фирмата пари за него,мене баш тоа ме интересира...
Мислам дека нешто беше со пријавувањето на рботниците и при самото основање, тогаш се здобива со поволностите, а ако не ги пријави тогаш во наредните 5 години не смее да работи како заштитно друштво. Секако провери по некои правилници од Министерство за труд и социјална политика.

viktordojran

пссwd
Член од
11 септември 2007
Мислења
351
Поени од реакции
31
Поздрав имам поднесено пријава во ујп за приходи што ми се накнадно заработени парите на сметка
имам две сметки и од двете сметки извадив изводи ја сумирав сумата поднесов регуларно колку што треба толку..(фирма немам) ја работа мајсторија све ... и тамо каде што наплакамм секогаш немозам на рака да зимам затѕоа оди тоа преку сметка..си поднесов пријава пред 3 месеци 4 мозеби.. сеуште нема дпбиено ништо нити ршение нити што и колку треба д аплатам дали е нормално тоа ..
а плус ми звонеа од ујп да ме прашат од каде ми биле парите на сметка

Kajgana Shop

На врв Bottom