Ќе се одлучува без твое присуство, посебно ако си ти обвинетДа ве прашам сега ... ми дојде покана за суд за на датум на којшто неможам да присуствувам....што ќе се случи ако не отидам ?
Ќе мораш уредно да го известиш судот во спротивно ќе ти дојдат сред ноќ и ќе те спроведат до суд, а тоа верувај ми не би го сакал. (без разлика дали си во својство на гонет , сведок или тужител).Да ве прашам сега ... ми дојде покана за суд за на датум на којшто неможам да присуствувам....што ќе се случи ако не отидам ?
имаш рок од 8 дена о денот кога си го прими решението да поднесеш пригивор до Основен Суд Скопје 2 па после ќе се тужите и докажувате. З засто од суд, платните налози сега се кај нотарите.Ајде помош плс...
Значи вака, имам некој долг од постпејд договор (неплатени сметки) со Т-Мобиле. Се работи за 18000 денари. Едно време ми се јавуваа, да платиш ова она, ама не бев при пари и не ги плаќав но услугите не им ги користев. Е сега ми стасува од Основен Суд 2, нешто тужба (платен налог) со печат од 2011 год и позади решение и пишува Судот го усвојува предложениот платен налог. Е сеа ја ова го добивам на 19ти месецов, на плавото плико има печат 17ти месецов, а позади на решението пишува Ненавремени приговори и жалби судот ќе ги отфрли до 03.01.2013? Што значи ова? Морам да платам, ќе ми земаат од трансакциска ако не платам за 8 дена и дали може некако да поднесам приговор. Иначе бев у Т-мобиле, поднесов пред 5 дена приговор до нив да ми дадат копија од договорот и сеуште не ме контактирале. Истотака, побарав кај нив и сметките да ми ги дадат, и девојката ми вика неможам таков приговор да пратам, стари се сметките ги нема во компјутер, раскинат е договорот...
Ова е според Законот за вработување на инвалидни лица. Таму после член 7,8 не ме фаќај за збор, има за оснување на заштитни друштва, со последните измени, мора да вработи најмалце 10 лица од кои 40 % со утврден инвалидитет, и во рок од 90 дена да ги пријави сите. Види, отвори го, мал закон е.Ме интересира каков е законот кај нас во врска со заштитните друшвата и лицата со инвалидитет. Имам слушнато дека при прво вработување на вакво лице во заква фирма државата му плаќа одредена сума на работодавецот за тоа што го примил лицето на работа. Како гласи ова попрецизно? Колкава сума му се исплаќа на работодавецот и кога? Дали може да го осигура лицето и веднаш да ги земе парите?
Благодарам на одговорот, најдов некои закони во врска со инвалидни лица-фирма ама никаде не пишува за тоа колку време треба да работи лицето за да земе фирмата пари за него,мене баш тоа ме интересира...Ова е според Законот за вработување на инвалидни лица. Таму после член 7,8 не ме фаќај за збор, има за оснување на заштитни друштва, со последните измени, мора да вработи најмалце 10 лица од кои 40 % со утврден инвалидитет, и во рок од 90 дена да ги пријави сите. Види, отвори го, мал закон е.
Мислам дека нешто беше со пријавувањето на рботниците и при самото основање, тогаш се здобива со поволностите, а ако не ги пријави тогаш во наредните 5 години не смее да работи како заштитно друштво. Секако провери по некои правилници од Министерство за труд и социјална политика.Благодарам на одговорот, најдов некои закони во врска со инвалидни лица-фирма ама никаде не пишува за тоа колку време треба да работи лицето за да земе фирмата пари за него,мене баш тоа ме интересира...