Правна помош и совети

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Оки, горе долу, ваков е проблемот (не се работи за мене):

Имате стан шо го издавате под кирија, без договор за закуп (студенти). Периодот на школска година веќе изминува, договорот (усен) истекува. Испаѓа дека дечките генерираат долг за сметки од околу 20.000 денари, + немаат платено една кирија. ЕВН ја исклучува струјата, дечките не се тука во моментот, газдата неможи да ги добие на телефон (прво мотаат, денес, утре ќе дојдиме, потоа и не креваат), и на крај епилогот е: смената брава на станот, внатре во станот има куп работи останати од кираџиите.

Е сега, прашањето е, шо можи да се издејствува по законски пат? Кој кого можи да го тужи? Шо можи да се направи (освен продажба на работите) ако дечките не сакаат да платат?
Чим е усен не плаќа данок кон државата газдата за рентање на стан и автоматски го знаеш одговорот :)

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Сасе дај олабави ме бе, жити граматиката која ја владееш, аман.
Што е граматички погрешно во мојот пост?
Очигледно дека ти воопшто не го владееш правото, па даваш погрешни одговори.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Што е граматички погрешно во мојот пост?
Очигледно дека ти воопшто не го владееш правото, па даваш погрешни одговори.
Ти си граматичка грешка уште кога си се регистрирал на форумов со Сасе. Натаму не мора да се зборува. Јас си кажувам мое мислење во врска со прашањето на колегата, а ми е поврзано со плаќање на данокот за рентање стан.
Дај ајде ти точен одговор, шо мора мене да ми објаснуваш јас не те прашав ништо ако добро се сеќавам. Тупење левел 1000.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Ти си граматичка грешка уште кога си се регистрирал на форумов со Сасе. Натаму не мора да се зборува. Јас си кажувам мое мислење во врска со прашањето на колегата, а ми е поврзано со плаќање на данокот за рентање стан.
Дај ајде ти точен одговор, шо мора мене да ми објаснуваш јас не те прашав ништо ако добро се сеќавам. Тупење левел 1000.
А кој тебе ти објаснува? Не туку си ласкај! Јас само кажувам дека твоето мислење е глупаво, исто како што сметаш дека Sase (не Сасе) е погрешно граматички напишано, а истовремено, своето сопствено име ти е напишано со мала буква!

Снајпериста

несреќник
Член од
20 ноември 2008
Мислења
293
Поени од реакции
4
Дали ако некој работи на црно и ако некој пријави или ако дојдат инспектори ќе се казни само фирмата или и работникот?

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Дали ако некој работи на црно и ако некој пријави или ако дојдат инспектори ќе се казни само фирмата или и работникот?
Rabotnikot ne moze da bide kaznet, a rabotodavecot mora da go prijavi rabotnikot (toj sto e zateknat na lice mesto ) vo rok od 3 dena.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
А кој тебе ти објаснува? Не туку си ласкај! Јас само кажувам дека твоето мислење е глупаво, исто како што сметаш дека Sase (не Сасе) е погрешно граматички напишано, а истовремено, своето сопствено име ти е напишано со мала буква!
Како може да е глупаво кога отприлика е цитирано од закон?
Ако ти си наивен да даваш прецизни совети беспари тогаш боље затвори ја канцеларијата, или отвори хуманитарна организација.
Овде даваме СОВЕТ а не детална помош, како не ти е јасно тоа досега. За правна помош како што треба си има адвокати а не форум.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 13:51 ---
Ако ти си наивен да даваш прецизни совети беспари тогаш боље затвори ја канцеларијата, или отвори хуманитарна организација.
Овде даваме СОВЕТ а не детална помош, како не ти е јасно тоа досега. За правна помош како што треба си има адвокати а не форум.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
--- надополнето: 30 мај 2013 во 13:51 ---

Уште само ова ќе ти го одговорам и тука завршува нашата конверзација:
Глупаво е бидејќи не е цитирано од закон, нити пак нешто може да биде „отприлика цитирано“. Кажано е од памет и тоа погрешно.
А ти немој да се секираш за мојата канцеларија како работи, не е тоа твоја работа, гледај ти отвори книга и научи нешто, па положи правосуден испит прво пред да кажуваш акаласии.

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Имам едно прашање, дали може да се добие следната информација и од која институција треба да се побара истата, потребна е за на суд.

Датум на влез и излез на едно лице од Република Македонија, т.е. да бидам поспецифичен, дали во одреден временски период (во случајот 2001-2005) лицето било постојано во странство на привремена работа или влегло барем на 1 ден во РМ. Благодарам однапред.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Уште само ова ќе ти го одговорам и тука завршува нашата конверзација:
Глупаво е бидејќи не е цитирано од закон, нити пак нешто може да биде „отприлика цитирано“. Кажано е од памет и тоа погрешно.
А ти немој да се секираш за мојата канцеларија како работи, не е тоа твоја работа, гледај ти отвори книга и научи нешто, па положи правосуден испит прво пред да кажуваш акаласии.
Ај ти олади малце, неколку недели чим толку си наапан и бараш рчки без потреба. ;)

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
а зошто да нема давање совети безпари ... зошто ти смета? подршка до Сасе_Охрид

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Па и тука ги добива(в)те советите без пари....;)
Само да разграничиме нешто...
Едно е совет,сосема друго е ангажирање на бранител и обезбедување правна помош за конкретен случај,со потпишано полномошно и слично(нормално ако има потреба,и ако странката одлучи за ова)....
Секој случај си е специфика за себе...
Предметите не се решаваат со совети од форум,советите само помагаат,а решавањето на предметот зависи од многу фактори,објективни и субјективни....
Така да џабе се изнапишаа еден куп постови....

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Едно е совет, друго е да презентираш цел случај, па правник да земе да ти толкува закон.
Си има професија за тоа се вика адвокатура.

Kajgana Shop

На врв Bottom