Потребни ми се прозорци со максимална изолација на звук - ве молам за совет

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Иако пазев при купување, мајсторите велеа не ти требаат 3 стакла доволни се две, ќе те штитат од топлина и студ, нема да испуштаат топлина зимно време и будала ги послушав, не отидов во салонот да видам разлика од 2 и 3стакла.
Сепак кога запече деновиве до кај 21степен, внатре на директна изложеност на сонце ставив дигитален термометар покажа 36 степени, во фебруар, и тоа легнав на кревет свртен со грб накај прозорот, гори! Тоа е поради К-стакло кое дозволувало да влегува топлина, да не влегува ладно, ама и да не излегува топло. Две особини се добри ама првата кај што дозволува да влегува сончева топлина е лоша. Да си пазите убаво кога пазарите да не се нервирате како сега јас, а не ми беше голема разликата само 50евра плус. Не ми беше поради цената воопшто, ме разубедија дека е доволно со 2 стакла, едно к и едно обично со аргон. Затоа сега ќе земам венецијанер за сите три прозора колку толку да ја сузбијам топлината летово, па за останатите прозорци ќе си знам.
Инаку за квалитетот до сега нема гајле, се работи без проблем и убаво е задихтовано.

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.833
Поени од реакции
21.631
и сега што ти треба, звучна или топлинска изолација ? btw со венецијан може само екстра да си ја грееш собата ... ако веќе планираш заштита од сонце, само надворешна ролетна те спасува.

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Е јебига сега, како што знам(сум слушнал) со венецијанки ќе се запре малку сонцето? Ролетни да ставам на сите прозорци немам чаре, кошта преку 150тина евра. Венецијанките ќе бидат 70евра и веќе се нарачани. Звучна изолација сега за сега е одлична со ваквите 2 стакла, ме нервира топлинската пропустливост на к стаклата, летоска ќе биде гадно бидејќи собите ми се на јужна страна.

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Сакам да си купам пвц дограма ама не знам по квалитет која фирма е најдобра. Знам за Саламандер и Рехау (од тие што вреди да се спомнат). Дали има некоја друга поквалитетна фирма од овие, а ако нема која е подобра од двете?
неколку пати имам кажано, ќе кажам пак: профилот не е најважен во прозорот. Пиши ми на маил да ти дадам понуда.

Да ве прашам мислење за пвц прозори ги нарекуваат половни со некој мерки не стандардни али мислам дека може да се употребаат за нова градба ѕидот може по нив да се искрои . Квалитет непознат а некој се фалат дека биле ок се продаваат пред Драчево и с.Батинци а со цена биле поевтини . Изговор е дека биле нарачани за некојси ама ја утнале мерката и искочиле како што се сега а не биле никогаш на објект поставени .Увезени и некој си прави бизнис . Имам идеја да ги поставам или да ми остане само идеја и да си нарачам од фирмиве . Дали има некој искуство со тие прозори фала
исто и за ова имаме пишувано неколку пати. Нуско се вози на прича дека тие се демонтирани наводно од “Немачка“, а уствари тие се увоз од Турција на готови димензии. Тешко срање ...
п.с. многу ретко зборувам лошо за колеги, али овој претера :)
Иако пазев при купување, мајсторите велеа не ти требаат 3 стакла доволни се две, ќе те штитат од топлина и студ, нема да испуштаат топлина зимно време и будала ги послушав, не отидов во салонот да видам разлика од 2 и 3стакла.
Сепак кога запече деновиве до кај 21степен, внатре на директна изложеност на сонце ставив дигитален термометар покажа 36 степени, во фебруар, и тоа легнав на кревет свртен со грб накај прозорот, гори! Тоа е поради К-стакло кое дозволувало да влегува топлина, да не влегува ладно, ама и да не излегува топло. Две особини се добри ама првата кај што дозволува да влегува сончева топлина е лоша. Да си пазите убаво кога пазарите да не се нервирате како сега јас, а не ми беше голема разликата само 50евра плус. Не ми беше поради цената воопшто, ме разубедија дека е доволно со 2 стакла, едно к и едно обично со аргон. Затоа сега ќе земам венецијанер за сите три прозора колку толку да ја сузбијам топлината летово, па за останатите прозорци ќе си знам.
Инаку за квалитетот до сега нема гајле, се работи без проблем и убаво е задихтовано.
Се си имаш убаво кажано :)
Само сакам да знаеш дека третото стакло е само за звучна изолација и има многу малце разлика во термичка изолација.
Најголем проблем е грешно користење на функционалните стакла! Секогаш, ама баш секогаш треба да се внимава на тоа.

Е јебига сега, како што знам(сум слушнал) со венецијанки ќе се запре малку сонцето? Ролетни да ставам на сите прозорци немам чаре, кошта преку 150тина евра. Венецијанките ќе бидат 70евра и веќе се нарачани. Звучна изолација сега за сега е одлична со ваквите 2 стакла, ме нервира топлинската пропустливост на к стаклата, летоска ќе биде гадно бидејќи собите ми се на јужна страна.
Кај мене во салон имам многу јебачки завеси, ролетни, и сл. не застанувајте само на ролетни и венецијанерки, 21 век е :) има многу попрактични варијанти

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.926
Јас произведувам 6-коморен профил за прозори и за балконска врата со двојно стакло и истите ги ставив во моја куќа и гајле си немам ни звук минимум ни студ значи тамам ми е :D. Инаку профилите се од Ролопласт Д.О.О.Е.Л -Скопје можете да видете интернет страница.

Sent from my iPad 3 using Tapatalk

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Третото стакло е како што ми кажаа високоенергетско и тоа е кое што не пропушта толлина/студ и видно се разликува во топлина меѓу 2 и 3. Точно е дека врши работа и за звучна изолација но и према графиконот се гледа разлика во УВ и соларен фактор:

Сега за сега венецијанкиве добро го сопираат сонцето не се осеќа внатре топлина воопшто, близу седам до прозорот на компјутер.

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Третото стакло е како што ми кажаа високоенергетско и тоа е кое што не пропушта толлина/студ и видно се разликува во топлина меѓу 2 и 3. Точно е дека врши работа и за звучна изолација но и према графиконот се гледа разлика во УВ и соларен фактор:

Сега за сега венецијанкиве добро го сопираат сонцето не се осеќа внатре топлина воопшто, близу седам до прозорот на компјутер.
Точно! Меѓутоа разликата ја прави 4 сезонското стакло, а не третото. Доколку имаш 3 бели стакла, разликата е минимална.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
890
Поени од реакции
581
Член од
26 март 2012
Мислења
14
Поени од реакции
6
Зависи. Нешто е неквалитетно сигурно :)
ако ти поти стаклото од надвор (можеш да го избришеш со рака) значи до прозорот (профилите) е, а ако ти поти внатре, тогаш е до термопанот. Како и да е, и во една и во друга ситуација е решлив проблем. Викни си ги тие што ти ги ставале, ќе средат, а ако не можеш да ги најдеш, викни си сервисер и он ќе ти среди.
Се вселив во нова зграда и прозорите се веќе монтирани па какви се таквисе. Прозорите се ПВЦ и ако јас се прашувам поевтини неможеле да бидат. Го прашував инвеститорот од која фирма се ама не се ни потруди да даде точен одговор.
Ми кажаа дека се 6 коморни со 2 стакла (имам дилема дали е така).
Сакам да кажам дека имаат лоша звучна изолација и на зима има кондензација од внатрешна страна. Некој ми кажа дека кондензацијата е затоа што зградата е нова и дека ПВЦ прозорите недаваат да дише станот. Како решение ми кажаа да проветрувам по неколку пати во денот.
Прашањето е дали проблемот е во прозорите или прозорите се во ред и треба да проветрувам.

И имам уште едно прашање: дали на истите рамки можат да се монтираат нови поквалитетни прозори?[DOUBLEPOST=1413596224][/DOUBLEPOST]
Дали монтира венецијанерки?
Јас го имав истиот проблем и ставив венецијанерки ама беше полошо, кога ќе се загреат делуваат како грејачи. :facepalm:
На крај решение беше дупли трошок и си ставив ролетни и сега сум раат.

Пиши коментар ;)

Последно уредено:
Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Ставив, за 3 прозори(5 стакла х 15евра) ми излезе 68евра(75евра со попуст). Сопираше доста топлина а и самите се грееја, но не беше ништо страшно како што опиша членот погоре дека ќе се грее уште повеќе од нив.
Сега ќе имам потреба од уште еден отвор да затворам но ќе барам нешто што ќе штити и на лето и на зима, трослојно, колку сака нека е поскапо, се работи за прозор 120 х 110 од северна страна. Иако е зад мене огромна зграда(фабрика), пред мене има куќа, доаѓа како да сум со висока ограда од север, сепак ќе ставам посаглам нешто. Надворешни ролетни не сакам, поубаво некако ми изгледа кога ќе се гледа само прозорец отколку ролетна од надвор.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
890
Поени од реакции
581
Внимавајте на терко изолацијата на стаклата.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
890
Поени од реакции
581

профил со 6 комори
дебелина 76мм
топлотна изолацја Уф=1,1Ват/м2К
стакло 42мм
троен дихтунг

Kajgana Shop