Потребни ми се прозорци со максимална изолација на звук - ве молам за совет

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Одвнатре поти, а како ќе го решат проблемот?
Од Прилеп сум инаку ќе дојдеше ти:)
имаш во Прилеп мајстори :) мислам дека Рабуш пласт беше чоекот со Рехау таму. Има уште неколку добри мајстори. Немам да ти дадам број, ама распрашај се по чаршија, ќе најдеш некој мајстор. Не е голема операција таа, а не е ни скапа. На колку прозори ти се дешава тоа?

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Pa mislam deka rabus plast mi rabotea
2 prozorci i vrata

Член од
17 септември 2013
Мислења
194
Поени од реакции
54
436053
бидејќи тоа ти е струка те молам ако можеш да објасниш околу коефициентот на спроводливост.
На некои фирми стои коефициент на спроводливот U на оков и плус на стакло? Има Uf и Ug, различни се тие.
Ако стои на карактеристиките само коефициент на спроводливот, на што се мисли? на стаклото или на оковот и профилот.
Бидејќи како што можам да забележам на термопан стакло тој е 2,7 а на оково е 1,4. Има голема разлика кој коефициент се рекламира.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Одвнатре поти, а како ќе го решат проблемот?
Од Прилеп сум инаку ќе дојдеше ти:)
Проветрувај редовно, најмалку по пола саат дневно.
Така барем кај мене се реши проблемот.

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
436053
бидејќи тоа ти е струка те молам ако можеш да објасниш околу коефициентот на спроводливост.
На некои фирми стои коефициент на спроводливот U на оков и плус на стакло? Има Uf и Ug, различни се тие.
Ако стои на карактеристиките само коефициент на спроводливот, на што се мисли? на стаклото или на оковот и профилот.
Бидејќи како што можам да забележам на термопан стакло тој е 2,7 а на оково е 1,4. Има голема разлика кој коефициент се рекламира.
http://rollplast.com/mk/products/16 на овој линк имаш детално опишано.
У - е на вкупниот прозор - стакло + профил
Уг - е на стаклото (г од глас)
Уф - е на профилот (ф од фрејм)
Не е тоа на оковот, туку на профилот. Обично кога пишуваат (објавуваат) е на тоа што им е пониско :)
иначе на единечно стакло е 2.7, на двоен термопан може да дојде до 0,6.
Се надевам ти помогнав :)
--- надополнето: 18 септември 2013 во 20:26 ---
Pa mislam deka rabus plast mi rabotea
2 prozorci i vrata
јави му се на рабуш пласт, ќе ти заврши работа :) ако мрчи нешо пиши :)

• Ми се допаѓа
Reactions: Lux
Член од
17 септември 2013
Мислења
194
Поени од реакции
54
Едно мислење за кој се подобри Саламандер или рехау?

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Едно мислење за кој се подобри Саламандер или рехау?
по којзнае кој пат... саламандер направен во некоја гаража, со турско стакло и кинески оков, е полош од било кој турски профил направен во професионални услови. Профил како профил, според мене, рехауто е подобро.

Член од
17 септември 2013
Мислења
194
Поени од реакции
54
436053
Кога зборуваме за прозорци на пример Рехау или Саламандер се мисли само на профил т.е овие фирми нудат само профил а прозорецот е од друг производител?
Прашувам бидејќи по логика можеш да се залеташ по некој познат профил од типот на овие два ама ако имаш шит стакло џабе?
Или па овие профили одат со квалитетно стакло? Зашто 80% од прозорот е стаклото, а сите за профил и оков тука збориме?

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
436053
Кога зборуваме за прозорци на пример Рехау или Саламандер се мисли само на профил т.е овие фирми нудат само профил а прозорецот е од друг производител?
Прашувам бидејќи по логика можеш да се залеташ по некој познат профил од типот на овие два ама ако имаш шит стакло џабе?
Или па овие профили одат со квалитетно стакло? Зашто 80% од прозорот е стаклото, а сите за профил и оков тука збориме?
точно тоа се обидувам да го објаснам цело ова време :) кога зборуваме за Саламандер, не постои начин како производтилеот (фабриката саламандер) да врши контрола каков оков, стакло и на какви машини се произведува тој профил. Затоа и гаранциите кои се даваат, сите производители на ПРОФИЛИ си даваат гаранција само за профилот, а не за прозорот. Квалитетот на профилот не го дефинира квалитетот на прозорот

Член од
17 септември 2013
Мислења
194
Поени од реакции
54
436053
Дали е многу важен прозорецот?
Кај нас некои компании нудат амерички, други француски прозорци? Истите ги увезуваат од таму?
Некои пак поефтини понуди се со македонски просзорци за кои не постојат многу информации.

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
436053
Дали е многу важен прозорецот?
Кај нас некои компании нудат амерички, други француски прозорци? Истите ги увезуваат од таму?
Некои пак поефтини понуди се со македонски просзорци за кои не постојат многу информации.
Јас никогаш не би купил од готовите прозори. Некако не верувам во приказната дека биле утнати, па сеа поише им се исплати у МК да ги шитнат, глупости. Или па, не дај Боже, причата, дека таму се напраени, нови, па донесени тука!
Се тоа, според мене, е жива превара :)
--- надополнето: 26 септември 2013 во 00:55 ---
Само дрво природен материјал
Не се согласувам со тебе. Најскапите дрвени прозори, изработени по најнова технологија, даваат гаранција 10 год. на фабричкиот лак. А после тоа, што? лакирање прозори на секои 2 години?
И без разлика што дрвото е природен материјал, хемикалиите што ги употребуваат за негова обработка и оддржување, се далеку поштетни од ПВЦ.

Член од
17 септември 2013
Мислења
194
Поени од реакции
54
Јас никогаш не би купил од готовите прозори. Некако не верувам во приказната дека биле утнати, па сеа поише им се исплати у МК да ги шитнат, глупости. Или па, не дај Боже, причата, дека таму се напраени, нови, па донесени тука!
Се тоа, според мене, е жива превара :)
--- надополнето: 26 септември 2013 во 00:55 ---

Не се согласувам со тебе. Најскапите дрвени прозори, изработени по најнова технологија, даваат гаранција 10 год. на фабричкиот лак. А после тоа, што? лакирање прозори на секои 2 години?
И без разлика што дрвото е природен материјал, хемикалиите што ги употребуваат за негова обработка и оддржување, се далеку поштетни од ПВЦ.
Муабетот со прозорците ми беше дали е во ред да се земат прозорци произведени во фирма од мк наместо прозорци увезени од надвор.
Некои фирми даваат инфо за тип на профил и оков како и тип на стакло ама дека истото е произведено во мк. Други пак даваат инфо за стаклото, пример дека е америчко, француско, германско итн.
Дали овој дел игра голема улога?

Друга работа која ми е многу интересна е целичното појачување. Рехау генеото доаќа без истото.
На самиот монтажер т.е форма која ги изработува прозорците е оставено дали ќе стави или не челични појачување и колкави ќе бидат истите?
И дали на веќе готов прозорец донесен за монтажа може да се види дали се ставени вакви челични појачувања?

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Не сум многу упатен само знам оти дрвото е далеку поголем изолатор од ПВЦ-то бидејќи дома сум на дрвени прозорци. Никогаш ниту имало проблем за лакирање а се веќе 12 години монтирани.

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Муабетот со прозорците ми беше дали е во ред да се земат прозорци произведени во фирма од мк наместо прозорци увезени од надвор.
Некои фирми даваат инфо за тип на профил и оков како и тип на стакло ама дека истото е произведено во мк. Други пак даваат инфо за стаклото, пример дека е америчко, француско, германско итн.
Дали овој дел игра голема улога?

Друга работа која ми е многу интересна е целичното појачување. Рехау генеото доаќа без истото.
На самиот монтажер т.е форма која ги изработува прозорците е оставено дали ќе стави или не челични појачување и колкави ќе бидат истите?
И дали на веќе готов прозорец донесен за монтажа може да се види дали се ставени вакви челични појачувања?
Стаклото игра голема улога. Не само за термичката изолација, туку и за соларните фактори и провидноста. Има сега некое ново кинеско стакло увезено, цело е со бранови на него :)
Не викам дека нема квалитетни производители во МК, само треба да се внимава.
Да, Генеото е без железо, и до одредени димензии, нема потреба да се става железо. Оставено е на прозиводителите на прозорците, никој неможе да го спречи производителот да стави или да не стави железо. Само Генео-то треба да биде без железо, сите други профили МОРА да имаат железо. Тоа е уште еден елемент кој е важен, не е важно само да има железо, туку начинот на кој е свиткано, дали е перфорирано или не, дали го има низ целиот прозорец, која дебелина е и сл.

Kajgana Shop

На врв Bottom