Потеклото на Албанците

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Арбанаси-Бугарија

Привилегираниот статус на местото, христијанското население (од албанско, словенско, бугарско, грчко и влашко потекло дојдено од Епир по османлиското освојување на Балканот), службеното користење на грчкиот јазик и добро развиениот духовно-просветен систем се одлучувачки
фактори за опстанок на православната Црква во Арбанаси.

Пак ќе речам - не е се албанско , знам дека го нервира ова на puno ама така е :icon_lol:

http://www.kalamus.com.mk/pdf
Фала Адвизор, македонците велат дека во Македонија немало албанци пред 19век, а ти даде докази за албански топоним во Бугарија во 15 век.....

alabsnkowadawda.jpg

Во тоа место пред се имало албанци, после доаѓале другите.....власите се на крај....

R

Rigel Kent

Гостин
Фала Адвизор, македонците велат дека во Македонија немало албанци пред 19век, а ти даде докази за албански топоним во Бугарија во 15 век.....

Во тоа место пред се имало албанци, после доаѓале другите.....власите се на крај....

Сигурен си?:icon_lol:, на крај дошле :icon_lol: , да не беше и ти таму?

Арбанаси , дојдени од област Арбанија , само Власите ја нарекуваат Албанија со терминот Arbinishia , додека вие си ја викате Shqipnia.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Сигурен си?:icon_lol:, на крај дошле :icon_lol: , да не беше и ти таму?

Арбанаси , дојдени од област Арбанија , само Власите ја нарекуваат Албанија со терминот Arbinishia , додека вие си ја викате Shqipnia.
Што сакаш да кажеш?

(од албанско, словенско, бугарско, грчко и влашко потекло дојдено од Епир по османлиското освојување на Балканот)

Овде се спомнати и албанците и власите,
ти викаш дека и арбанасите и власите се власи?????

R

Rigel Kent

Гостин
Што сакаш да кажеш?

(од албанско, словенско, бугарско, грчко и влашко потекло дојдено од Епир по османлиското освојување на Балканот)

Овде се спомнати и албанците и власите,
ти викаш дека и арбанасите и власите се власи?????

Местото Арбанаси е оформено од сите бегалци од тогашна Арбанија , затоа е така наречено местото.

Етничко ваше име сега е Shqiptarët, јазикот shqip.

Арбанаси се именувани како христијанско население од Арбанија.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Местото Арбанаси е оформено од сите бегалци од тогашна Арбанија , затоа е така наречено местото.

Етничко ваше име сега е Shqiptarët, јазикот shqip.

Арбанаси се именувани како христијанско население од Арбанија.
ВоВ, сега велиш дека Арбанасите не се албанците??????

Не те следам веќе.......

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не сум слеп, читав све што си приложил, и ти реплицирав со мое мислење и аргументи......
во кратки црти ќе те потсетам:
- сакаше да кажеш дека Колчите за кои се мисли дека во 2 век пред криста дошле во Балканот и креирале град, сакаше да кажеш дека албанците водат потекло од колчите.......
- После си нашил име Митхридатес кое пак нема врска со колчите и кавкаските албанци, и ги споредуваш со албанскиот топоним и племе Мирдитас, ништо друго не си приложил.....
- па и уште теоријата дека албанците се од кавказ........
- Цитираш цело време неисторичари, туку прогрчки настроени французи, кои продаваа без пари теории.....
Стварно ја почитувам твојата желба да дебатираш со своја логика и свое мислење, но пак ти се појавуваат големи дупки......
Штом изостави да се осврнеш на конкретните аргументи кои ги посочив, а тоа не се тие кои ти избра да ги споменеш, останува впечатокот дека бегаш од аргументирана дискусија, приложувајќи лажни тврдења и искривување на нашите постови за да имаш простор да мелеш веќе видена пропаганда.

Уозбили се поарно и подобро немој да се силиш кога пиеш од пресушен бунар.
--- надополнето: 12 февруари 2013 во 20:52 ---
Јас сум потполно свесен што постирав, како што можеше и самиот да видиш дека во повеќе наврати користев стриктно албански сајтови.

http://www.albanianhistory.net/texts19_1/AH1848_2.html

Немав проблем со тоа бидејќи сакав самиот да ги прочитам тие книги кои ги користите и така произлезе дека покрај тоа што книгата повеќе ви служи во корист, се спомнуваат и други аргументи кои не се целосно претставени или пак намерно се изоставувани.

Заедничко за сите извори кои вие ги користите е што самите повторуваат дека немаат доволно сигурност, ниту се во состојба нешто научно да објаснат и докажат.

Е сега, користејќи ги вашите извори се потрудив да дојдам до застапниците на спротивното мислење, а со тоа ги добиваш и своите историчари кои не се согласуваат со вашето наводно илирско потекло, следователно дека немате никаква врска со овој историски регион - односно дека се доселени.

Треба повеќе да се истражува напишаното од sir John Chardin кој патувал низ Мингрелиа и кој ги запишал етничките имиња кои денеска се среќаваат и кај вас.
http://www.amazon.co.uk/Travels-Chardin-Mingrelia-abridged-translation/dp/B000WTFTTG

Да го додадам и Васил Л’вович Величко кој го цитира азербејџанскиот научник Гејушев:

Azerbeidzan scientist R. B. Gejusev published in Bakuu a studious study in 1984, in which he wrote that Kavkaz Albanians were among the first to accept Christianity and, after losing their state under the Arabic invasion, they were exposed to a mass islamisation. A part of them joined Arabic troops and moved with them to Byzantium in the 10th century. That is how and when they arrived at Balkan, by concentrating themselves, mainly in the South of Italy and in Mountains of the contemporary Albania

(V.L. Velichko, "Caucasus: Russian affairs and interethnic questions." St.Petersburg, 1904, pp. 66, 154. IN RUSSIAN: Vasilii L'vovich Velichko "Kavkaz. Russkoe delo i mezhduplemennie voprosi")

Оваа миграција ја потврдува сосема друг историски извор:

The Byzantine historian Michael Ataliota recorded the migration of Albanians into the region of today's Albania around 1043 AD when a few thousands of Byzantine mercenaries and their families, who were previously brought as Arabian slaves from the Caucasus to Sicily, were settled on the other side of the Adriatic Sea.

(Michael Attaliota: Historia, Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae. Impensis ed. Njeberi, Bonnae)
--- надополнето: 20 јануари 2013 во 20:45 ---

Не е историјата црно-бело, туку сите наводи треба да се испитуваат. Челебија е само еден од употребените извори, дали тоа што го пишал не е точно треба да се докаже, а не да се вадат шпекулативни толкувања.

Значи кога Братот употребува извор кој го споменува Челебија, тогаш не ваља ама ако Роберт Елси го искористил истото тогаш е супер.:)

Далеку сте вие од било кое ниво, да водите аргументирана дискусија.
Морам да се самоцитирам, за да не остане игнорирано.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Треба повеќе да се истражува напишаното одsir John Chardin кој патувал низ Мингрелиа и кој ги запишал етничките имиња кои денеска се среќаваат и кај вас.
http://www.amazon.co.uk/Travels-Chardin-Mingrelia-abridged-translation/dp/B000WTFTTG
Алооооо, овој не е историчар, за приказни ли ќе дискутираме сега.????
НО нека, како иначе ќе имаш лице да влезеш во ова тема, кога не можеш да најдеш историчари....

Да го додадам и Васил Л’вович Величко кој го цитира азербејџанскиот научник Гејушев:

Azerbeidzan scientist R. B. Gejusev published in Bakuu a studious study in 1984, in which he wrote that Kavkaz Albanians were among the first to accept Christianity and, after losing their state under the Arabic invasion, they were exposed to a mass islamisation. A part of them joined Arabic troops and moved with them to Byzantium in the 10th century. That is how and when they arrived at Balkan, by concentrating themselves, mainly in the South of Italy and in Mountains of thecontemporary Albania

(V.L. Velichko, "Caucasus: Russian affairs and interethnic questions." St.Petersburg, 1904, pp. 66, 154. IN RUSSIAN: Vasilii L'vovich Velichko "Kavkaz. Russkoe delo i mezhduplemennie voprosi")
Ова е лага, никаде не пишува ова, и тогаш ти реплицирав, ова е премногу ниско, и за тебе дури...
Веќе 5 години си во овој форум и уште со ниски фалсификати сакаш да дискутираш......

The Byzantine historian Michael Ataliotarecorded the migration of Albanians into the region of today's Albania around 1043 AD when a few thousands of Byzantine mercenaries and their families, who were previously brought as Arabian slaves from the Caucasus to Sicily, were settled on the other side of the Adriatic Sea.

(Michael Attaliota: Historia, Corpus Scriptorum Historiae Byzantinae. Impensis ed. Njeberi, Bonnae)
Друга лага, никаде не пишува дека албанците дошле во балканот, уште помалку како арабски ровови, туку се спомнати првпат официално од византија каде албанците се спомнати како бунтувачи против империјата......
И други членови албанци веќе илјада пати во ова тема ја ставиле оригалнотото спомнување на историчарот, и ти многу добро ја знаеш.....

Ти сакаш да дебатираш во тема за историја со патеписци и легенди, никаде историчари......

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
НО нека, како иначе ќе имаш лице да влезеш во ова тема, кога не можеш да најдеш историчари....

Ова е лага, никаде не пишува ова, и тогаш ти реплицирав, ова е премногу ниско, и за тебе дури...
Веќе 5 години си во овој форум и уште со ниски фалсификати сакаш да дискутираш......

Друга лагa, никаде не пишува дека албанците дошле во балканот, уште помалку како арабски ровови, туку се спомнати првпат официално од византија каде албанците се спомнати како бунтувачи против империјата......
И други членови албанци веќе илјада пати во ова тема ја ставиле оригалнотото спомнување на историчарот, и ти многу добро ја знаеш.....

Ти сакаш да дебатираш во тема за историја со патеписци и легенди, никаде историчари......
Site lazat ,patepisci ,istoricari,lingvisti,profesori...site osven puno i genti i nivnite slikici od twiter....
pozdrav.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Се покака сега, демек ти располагаш со евидентирани престојувања на дипломирани историчари во Албанија, кои врз основа на нивниот престој и неколку годишно истражување, утврдиле дека потекнувате од фамозните Илири? :)

Мрсулко еден, откако те фатив како подметнуваш лажни тврдења за албанското присуство, ти мене ќе ме обвинуваш за твојата некомпетентност.

Ти доставив конкретна научна литература, цитирани извори, страници, со автор, година и место на издавање и институција.

Друга лага, никаде не пишува дека албанците дошле во балканот, уште помалку како арабски ровови, туку се спомнати првпат официално од византија каде албанците се спомнати како бунтувачи против империјата......
Цитатите се користени од сите автори кои пишувале на оваа проблематика, никаде досега не беше посочено некакво несогласување или оспорување на цитатите погоре. Буквално никаде!

Немајќи на што да се повикаш измислуваш изговори, како би изигравал кловн на темава. Методологијата и собраните сведоштва се обработувани од историчари, а се засновани токму на сите можни евиденции, нема поголема веродостојност за пишаните аргументи од сведоштвата на патеписците од кои произлегле сите сознанија за историјата на другите земји.

А вие продолжете да лепите сликици и да барате спомнување во ист ред на албанци-илири низ текстови на јазици кои ни самите не ги разбирате, само правите копи-пасте од вашите националистички форуми, за овде да ми пропагирате квази-историја базирана на моделот на ПАНТАЛОНИ и КЕЧИЊА.

Е ајде од моментов да ги подигнеме стандардите за вашите “аргументи“, па може ќе дочекаме еден нормален пост.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Малце да ја смириме темата нема потреба од напади па и навреди, сите сме луѓе и од кај и да се дојдени албанците сепак тие се сега тука и не треба да создаваме тензии и чуства како да треба да се вратат во своите прататковини.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Сепак nice try........
Очекував дека ќе приложиш извори, но пак не, затоа што нема, знаеш и самиот, нема линкови......
Има само пишување свое мислење, сепак го почитувам и тоа, но нека се потенцира дека е твое мислење.....

Мислам дека баш ти копираш од други форуми непроверени текстови и само ги постираш овде, тој ист пост веќе со години ја повторуваш.........

Јас веќе неколку десетици пати побарав од тебе историчар кој ќе спомне дека албанците се дојденци, само еден побарав за да има вооптшо поткрепа за дебатирање, ти не можеш да најдеш изгледа.......

Неколку пати ја читав, и НИКАДЕ, ама баш НИКАДЕ не се спомнуваат албанците, без манипулации овде......

Цитатите се користени од сите автори кои пишувале на оваа проблематика, никаде досега не беше посочено некакво несогласување или оспорување на цитатите погоре. Буквално никаде!

Кажи еден автор или историчар кој ги читал како ти работите, цитирај и давај линк!!!!!!!

Методологијата и собраните сведоштва се обработувани од историчари, а се засновани токму на сите можни евиденции, нема поголема веродостојност за пишаните аргументи од сведоштвата на патеписците од кои произлегле сите сознанија за историјата на другите земји.

Кои историчари ги обработил тие пишани аргументи, кои историчари ги употребил тие сведошства за да каже дека албанците дошле од Кавказот?? дај линк!!!!!

А вие продолжете да лепите сликици и да барате спомнување во ист ред на албанци-илири низ текстови на јазици кои ни самите не ги разбирате, само правите копи-пасте од вашите националистички форуми, за овде да ми пропагирате квази-историја базирана на моделот на ПАНТАЛОНИ и КЕЧИЊА.

Не се сликички, туку се докази од книги каде се пишува за албанците, но ние даваме линкови, за да се знае кој и што пишува.......
Вие тоа не го правите, никогаш не го правите......

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
не било само конотација...и самиот знаеш....
Семејството Гропа 2 века владееше со Охрид и околината, тоа не е само спомнување...... и ова семејство не доаѓа од никаде.....

Во 11 век е првотто спомнување, но тоа не значи дека во истиот датум дошле во балканот...
И контекстот на спомнувањето јасно е како бел ден дека се спомнуваат кога се бунтуваат против византија....а не дека дошле од некаде.......

Ништо не си приложил, ти реплицирав, и мислам дека и на тебе ти е јасно дека со таков начин и ниво на познавање на историја не се дискутира, но јас знам дека си интелигентен и ги разбираш работите но очајно не сакаш да признаеш и те боли вистината....

За среќа денеска го имаме интернетот каде без пари имаме пристап до некои книги кои даваат светло до некои работи......

Крајно не ме интересира од каде потекнува семејството на Прогон, но јасно ко бел ден дека бил ктитор на цркви во Охрид, и тоа во 13 век.... мислам дека и ја затворив устата на некои членови кои викаа дека албанците не градеа ништо во Македонија со историско значење....

Значи стигнавме до 13 век, каде албанци граделе во Македонија???
Чекај сега ако си постирал/пласирал тука нешто тоа незначи дека готово мистеријата е разрешена !
Неможеш врз база на еден, двајца, тројца ’’Албанци‘‘ да речеш дека готово сите биле Албанци тука... не идат така работите...
И плус Братот убаво ти образложи дека фамилијата на Протон е од северна Албанија/Црна Гора, не се Охриѓани...
Православните цркви вие сте ги изградиле, џамиите од Османлискиот период исто така...
Едно време пред 20 год. и Србите вака викаа, они дури викаа и дека биле постари од амебите... :tapp:
А пак Бугарите тврдеа дека Кристифор Колумбо бил по потекло Бугарин... :tapp:
Јас најмалку сакам да се замарам со Национализми и такви сра*а, но некој да ми продава ветер и магла не прифаќам, вие цело време тврдите дека сме Словени така дојдени тука во 6-7 век, па и да е така сепак сме постари од вас, вие се спомнувате дури доста покасно... така да да речеш дека вие сте староседелците, а сите т.е. повеќето други се дојденци е повеќе од смешно...
И аман веќе со тој ваш јазик, ако имате јазик кој е различен од сите останати јазици и во регионот и пошироко тоа незначи дека по автоматизам сте незнам најстари, прастари, чистокрвни, вие сте изградиле се од прва до последна црква, од прва до последна џамија и.т.н.
Плус вие(грото од Албанците) сте тие кои сте си ја смениле старата вера, а не ние, така да смешно е да се говори за морал... вие сте Муслимани и помирете се со тоа... тоа што со сила се правите НеМуслимани(демек Атеисти) не ве прави навистина НеМуслимани и сите тие цркви им припаѓаат на Христијаните(без разлика дали Македонци, Грци, Власи, Бугари, Срби и.т.н.), а не на Муслиманите... да беше Албанец-Православен тогаш можеби и ќе ги прифатев твоите постирања тука и ќе речев браво така е, но ти си од друга сфера бе брат ........
Знаеш овдека на Балканот мнозинството се Христијански нации и сите вие кои што сте Муслимани(независно на нацијата) во очите на Христијаните(без разлика Македонци, Срби, Бугари, Грци и.т.н.) сте гледани како еден вид, една сорта на Турци, така сте гледани тоа е факт и тоа не го измислувам јас, таква е реалноста...
Ако си Албанец Христијанин(без разлика Православен, Католик или Протестант) ќе те гледам како Албанец, но ти/вие сте Муслимани бе батка, а Муслиманите овдека се гледаат како Азијати ......... тоа е факт и тоа не го измислив јас, така било и така сеуште е !
Пак ќе повторам не сакам да се замарам со Национализми и такви сра*а, но еден Муслиман(било кој) да ми кажува дека негово/нивно било се и џамиите па дури и црквите такви ствари не прифаќам !

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Сепак nice try........
Очекував дека ќе приложиш извори, но пак не, затоа што нема, знаеш и самиот, нема линкови......
Има само пишување свое мислење, сепак го почитувам и тоа, но нека се потенцира дека е твое мислење.....

Мислам дека баш ти копираш од други форуми непроверени текстови и само ги постираш овде, тој ист пост веќе со години ја повторуваш.........

Јас веќе неколку десетици пати побарав од тебе историчар кој ќе спомне дека албанците се дојденци, само еден побарав за да има вооптшо поткрепа за дебатирање, ти не можеш да најдеш изгледа.......

Неколку пати ја читав, и НИКАДЕ, ама баш НИКАДЕ не се спомнуваат албанците, без манипулации овде......

Кажи еден автор или историчар кој ги читал како ти работите, цитирај и давај линк!!!!!!!

Методологијата и собраните сведоштва се обработувани од историчари, а се засновани токму на сите можни евиденции, нема поголема веродостојност за пишаните аргументи од сведоштвата на патеписците од кои произлегле сите сознанија за историјата на другите земји.

Кои историчари ги обработил тие пишани аргументи, кои историчари ги употребил тие сведошства за да каже дека албанците дошле од Кавказот?? дај линк!!!!!

Не се сликички, туку се докази од книги каде се пишува за албанците, но ние даваме линкови, за да се знае кој и што пишува.......
Вие тоа не го правите, никогаш не го правите......
Ниту си прочитал нешто, ниту си сакал да прочиташ.

Па доволно е да погледнеш во постовите, дека сите гореспоменати се цитирани во книгите на други историчари, меѓу кои се и оние автори кои и вие ги користите за да си ги браните тезите.
Не само да гледаш во редовите, туку проверувај ги и референците кои се користени, така ќе дојдеш до сите нив.

Тешко е да му се објаснуваат основни истражувачки работи и како се користат референци, на некој што никогаш ниту пишувал теза ниту пак користел стручна литература.

Ајде сега постирај ми слика од 3 Албанци под турско во хеланки и најди некоја грчка вазна со сличен декор, за да ја затвориме темава со заклучокот дека сте најстаромодните домородци на светот.

Иди убиј се бе, толку си трагикомичен.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
:facepalm:
Што зборуваме сега? Вкусови??? Сега христијаните се над муслиманите???? кога верата значела раса????????? Христијанството дојде од евреите, што си ти?????
Сега вам ви се чини добро муслиманите да ги изедначите со азијати и сега е решен проблемот????

Не бегај од темата, туку соочи се со фактите........
Прогон од каде и да бил, бил ктитор во Охридски цркви, па после него Андре Гропа......
Ти падна во вода тоа што велеше дека албанците ништо не граделе.....
А граделе клучни цркви во Охрид во далечниот 13 век......
Читај се што сум приложил понатаму, и ќе видиш и докази на албански топоними......

Kajgana Shop

На врв Bottom