Потеклото на Албанците

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
:icon_lol:
Не само што ова не е оригиналот, туку не соодејствува на делот кој беше цитиран од мене, ако веќе не си приметил дека и во двата случаја се обработува оригиналниот текст.

Еве да те удостојам со оригиналот:
http://www.documentacatholicaomnia.eu/25_90_1828-1897-_Corpus_Scriptorum_Historiae_Byzantinae.html
Фала што донесе оригиналот.......

Од овие документи дознаваме дека Албанците за прв пат биле донесени во Европа од Арапите како лојални поданици и платеници во Сицилија.
Тие во 8 век војувале во Сицилија,што резултирало со нејзина поделба на два дела. Во својот дел на Сицилија, Арапите, меѓу другите донеле со нив голем број на Албанци од Кавказ. И до ден денес, нивните потомци живеат во Сицилија.

Како и да било, Албанците за првпат се појавуваат во историските византиски извори дури на крајот на 11 век.
Само на две места се спомнати албанците:
albani.jpg
albani 2.jpg

И еве на друго место:
albanis.jpg
dwadwa.jpg

Ќе чекаме Адвизор да ни помогне....

Манијакот ги донесе албанските платеници под византиско знаме од Сицилија да се борат против Србите, така што во два наврати тие се населиле во денешна "Албанија". Прво дошле како платеници, а потоа и со нивните жени и деца.
ДУРИ потоа Георги Манијакос откако се почуствувал доволно моќен и силен се побунил против владеењето на Цариград. Сепак тој бил поразен.
Еве каде дознав каде ти е изворот, српски форуми ли??? ме разочара......

Византијците ги ослободија албанските платеници, но тие не беа во можност да се вратат, со што побараа да останат на оваа земја.
Им било дозволено да се населат во подножјето на планината Рабан во близина на градот Берат и од тогаш, тие се познати и под името "Рабанаси" или "Арбанаси" меѓу домородните балкански народи, а не случајно турскиот термин "Арнаути" ги означува "оние кои никогаш не се вратија".
Приказни, и тоа преземени од српски форуми, ако, дај линк да читаме и ние од таму.....

Кога ќе имам време ќе ти ги поврзам и сликовите сите страни со секоја реченица овде, па слободно можеш да се пењавиш на други форуми.
не мораш, ги најдов тие места каде се спомнува албани, ќе чекаме адвирзор да ни помогне, затоа што и него го засега, затоа што покрај албанците се спомнати и власите......

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Фала што донесе оригиналот.......
Само на две места се спомнати албанците:
И еве на друго место: :ROFLMAO:
Ќе чекаме Адвизор да ни помогне.... :rolleyes:
Еве каде дознав каде ти е изворот, српски форуми ли??? ме разочара...... :place:

Приказни, и тоа преземени од српски форуми, ако, дај линк да читаме и ние од таму.....
не мораш, ги најдов тие места каде се спомнува албани :pos: , ќе чекаме адвирзор да ни помогне, затоа што и него го засега:drk: , затоа што покрај албанците се спомнати и власите......
Значи дојдовме до уште еден битен факт, дека лажно претставуваше “оригинали“, а како второ линковите на сајтот содржат толкав обем на страници, да ти немаш појма што се’ има на нив, односно пак битпазарски блефираш и дрочиш околу бројот на спомнувања на Албанците без нималку разбирање.

На многубројни балкански и англојазични форуми се водат дискусии околу потеклото на Албанците, доколку некои аргументи се совпаднале, дали имаш било каков валиден изговор зошто тие не би можеле да бидат употребени?

Или книгите лажат за Албанците бидејќи скеновите ги направиле Срби или Грци?

Гегево да ти нашло колку пати биле спомнати Албанците во книгата од која не разбира ни збор и се прави компетентен да дискутира за своето потекло. :facepalm:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
.
Значи дојдовме до уште еден битен факт, дека лажно претставуваше “оригинали“, а како второ линковите на сајтот содржат толкав обем на страници, да ти немаш појма што се’ има на нив, односно пак битпазарски блефираш и дрочиш околу бројот на спомнувања на Албанците без нималку разбирање.
.
Сите страници ги прелистав, буквално сите, и само еднаш е спомнато името албанци, и еднаш Албанија, и во тој контекст не видов ништо арапи или нешто друго.......
Имаш право, има многу страници.....
Јас цело време дискутирам со извори, со историчари...
а ти признај дека се храниш од српски форуми, и како што гледаш ен ти помагаат воопшто.....

На многубројни балкански и англојазични форуми се водат дискусии околу потеклото на Албанците, доколку некои аргументи се совпаднале, дали имаш било каков валиден изговор зошто тие не би можеле да бидат употребени?
Тоа што се земаш од други форуми не значи дека е валиден извор, тука дискутираме за историја, освен докази од минатото, може да се ослонуваме и до историчари........
А ти се потпираш целосно на форумски текстови и анализи....овие аргументи со години ги вртиш, и порано во ова и во други теми членот Пикасо ти ги побил сите......

Или книгите лажат за Албанците бидејќи скеновите ги направиле Срби или Грци?
Книгите не лажат, но ти си тој што не верува во книги......

Гегево да ти нашло колку пати биле спомнати Албанците во книгата од која не разбира ни збор и се прави компетентен да дискутира за своето потекло. :facepalm:
Не мораме да се навредуваме, сепак дискутираме како луѓе, забележувам нервоза кај тебе, смири се....

Не мора а разбирам ниту еден збор, има гоогле транслејт и горе доле може да знаеме што пишува......

R

Rigel Kent

Гостин
Eve go tekstot , direktno transferiran od slikata(so pomos na edno programce) , sega preveduvajte so sto znaete (google translate ....Rosetta Stone)

Agarenorum natio occidentem versus in Sicilia navalibus et terrestribus Graecorum viribus, atque nisi accusatus dominationis capessendae, cuius fidei imperium universum datum erat Georgius ille Maniaces e medio sublatus esset, et aliis impositae essent res bellicae, fortasse Graecis nunc esset subiecta insula tam magna atque celebris et urbibus cincta maximis neque ceterorum bonorum ullo carens. nunc autem invidia et virum et facta et tantum delevit opus. cum enim turpiter humiliterque consilia caperent posteri imperatores, cum ipsa insula etiam maxima pars exercitus evanuit Graecis. verumenimvero etiam priores socii aequales nobis civitatis participes ut etiam eiusdem deorum cultus, Albani et Latini, quicunque post occidentalem Romam Italicis regionibus adhaerent, hostes maxime inexspectati exstiterunt, postquam per ebrietatem elusit ducem eorum, qui tum imperium gessit Michael ducas Doceianus.
Sed de his quidem satis dictum. Mysi autem, quibus propria appellatione Bulgarorum nomen impositum est, tunc abiectis servitutis frenis in defectionem processerant et regem in montibus Thessalonices versantem solosque aulicos corporis stipatores habentem, quippe qui per amicam iter faceret terram, audacter aggressi sunt; hic autem instruens simulatque regiam intravit quae ad bellum essent opus fortiter et aegrae infirmitatis oblitus (etenim erat epilepticis, sive ut quidam tradunt melaneholicis casibus obnoxiut) celeriter ex omnibus provinciis constituit exercitum. et cum copiis Sardicum agrum, quem nunc vocant Triaditzicum, et huius ope Illyricum occupans, fortiter eos, qui defecerant, vicit, et terram eorum multam et magnam et angustam, et temporibus multis resistentem prioribus regibus propter invia loca vallium suarum, fortiter sibi subiecit et tutus hac re castra movit, postquam eius terrae composuit res, et illustrem clare reportavit victoriam :et cum certamen equestre atque pedestre celebrasset, brevi vitam hanc terrenam finivit, multis virtutis relictis signis; postquam vixit in imperio annos septem et menses septem.
Cum autem uxor eius et regina Zoe in regiam ad meridiem sitam rediisset ex partibus magis ad septentriones versis urbis (ibi enim rex ad SS. Anargyrorum monasterium sepultus est) conventus implevit urbem, sicut solet in mutationibus rerum fieri. non multo tempore interiecto rex creatus est Michael regis defuncti nepos Caesaris sortem ex multis habens annis, deinde regia adoptione factus fllius et iuribusiurandis terribilissimis non atramento, sed. sanguine incorrupto.

Прегледај го приврзокот 58170

sus reciperet, eodem convenit etiam soror extra templum: et oritur coniunctio et concretio sicut sanguinis ita etiam consociatae in imperio rationis: et dominae ambae mire declarantur, et per tempus aliquod per se regentes imperium ex exsilio revocant Constantinum Monomachum, virum ex optimatum genere et indigenam urbis, suspectum autem imperii capessendi et propterea ab iis qui antea regnabant, expulsum. atque cedit rursus ex coniunctione Theodora sorori Zoae et solitariam vitam eligit, quam a primis annis et usque ad senectutem dici supremi exercuit.

Beneficentissime autem prae superiore rege Monomachus se gerens et omnes fere regiis dignitatibus et donis liberalibus ornans beavit subiectos. protinus autem nubes ex occidente excitatur stridens et exitiosa et miserrimam ei atque regni expulsionem minitans. vir sanguine gaudens et nobilis , antea commemoratus Georgius cui Maniakes cognomen ex Italico regno exorsus, cum iis qui ibi ei aderant militibus Romanis et Albanis negligentia regis offensus et priores inimicitias eius metuens, et reliquos occurrentium exercitus turbavit et devicit; ante Thessalonicam autem duos dies cum castra posuisset, circa ve-

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Eve go tekstot , direktno transferiran od slikata(so pomos na edno programce) , sega preveduvajte so sto znaete (google translate ....Rosetta Stone)

...........
Фала Адвизор....

Братот каде точно е овој дел:

Манијакот ги донесе албанските платеници под византиско знаме од Сицилија да се борат против Србите, така што во два наврати тие се населиле во денешна "Албанија". Прво дошле како платеници, а потоа и со нивните жени и деца.
ДУРИ потоа Георги Манијакос откако се почуствувал доволно моќен и силен се побунил против владеењето на Цариград. Сепак тој бил поразен.

Колку што разбрав точно ова го вели:
латински
verumenimvero etiam priores socii aequales nobis civitatis participes ut etiam eiusdem deorum cultus, Albani et Latini, quicunque post occidentalem Romam Italicis regionibus adhaerent, hostes maxime inexspectati exstiterunt, postquam per ebrietatem elusit ducem eorum, qui tum imperium gessit Michael ducas Doceianus.
англиски
Unfortunately, the people who had once been our allies and who possessed the same rights as citizens and the same religion, i.e. the Albanians and the Latins, who live in the Italian regions of our Empire beyond Western Rome, quite suddenly became enemies when Michael Dokenianos insanely directed his command against their leaders...

Горе доле
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 17:56 ---
Види Пуно, има историчари Македонци, Срби, Албанци, Грци, да ги собереш на едно место - не ќе можеш историја да направиш. Прво да се разбереме, мои блиски роднини се Албанци, и се гордеам на нив. Некои се верни во исламот некои се полибереални. Дел од нив се Скопје, дел на Косово дел во Шведска. Тие се и дел од мојата крв. Моето единствено становиште и појдовна точка се факти и историја. Та за Срби та за Албанци, Македонци, Бугари.
Ако е некој историчар, не значи дека оди по вода и воскреснува мртви. Пример, кога ја истражувам втората светска војна или Виееттнамската војна.. јас ги читам и ерманските и Американските и англиските и Руските историчари (Виетнамските) за да можам да извлечам некоја реална и логичка Отвори четри очи пред да постираш некое тврдење за кое не си истражувал самиот дали држи вода.

Мило ми е што ја спушташ топката, пред неодамна пишуваше дека албанците дошле во 19 век со турците....... мило ми е што си сменил мислење...
Како би се чувствувал/е ако твоите роднини читат што си напишал???

Се разбира дека историчарите не одат по вода, но тоа им е професија, ако ме интересира нешто за електротекника ќе прашувам електроинженер, ако ме интересира нешто за архитектура, ќе прашувам архитект...... ти како би постапил????

И јас не ги читам и никаде во овој форум не сум постирал албански историчари, знам дека ги преовеличуваат работите...... туку цело време странски.....
И ти не читај македонски и српски историчари, да не генерализирам, пошто има и рационални...
Не знам каде слушнав, но изгледа Владо Поповски напишал добра историска книга за потеклото на албанците, и секако ќе ја најдам....

И како што можеш да гледаш во моите постови не пишувам во суперлатив за албанците, туку само се трудам да ја искажам вистината, каква што ја гледа светот, а не микрокозмосот наречен балкан...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Мило ми е што ја спушташ топката, пред неодамна пишуваше дека албанците дошле во 19 век со турците....... мило ми е што си сменил мислење...
Како би се чувствувал/е ако твоите роднини читат што си напишал???
Имам и со нив разговарано за тоа иако не многу нив не ги интересира многу илири - траки, тие се (иста фамилија) врзани со бизниси, знат дека се по потекло од Албанија и дека се населиле прво во Скопје па во 70десетите во Шведска (дел од нив) па пред неколку години дел од нив на Косово (каде отворија бизниси) и не му даваат на децаѕта имиња Илири, Теута, Дардани....

Се разбира дека историчарите не одат по вода, но тоа им е професија, ако ме интересира нешто за електротекника ќе прашувам електроинженер, ако ме интересира нешто за архитектура, ќе прашувам архитект...... ти како би постапил????
не секој архитекта е архитекта, имаш архитекти познати имиња кои дизајнираат палати и репрезентативни објекти имаш и оние кои адаптираат гаражи или од стан на приземје во дуќан за колонијал

И јас не ги читам и никаде во овој форум не сум постирал албански историчари, знам дека ги преовеличуваат работите...... туку цело време странски.....
Не се ова коли па да се Корејските или германските подобри од руските или италијанските.

И ти не читај македонски и српски историчари, да не генерализирам, пошто има и рационални...
Не знам каде слушнав, но изгледа Владо Поповски напишал добра историска книга за потеклото на албанците, и секако ќе ја најдам....
Потекло на албанците не е докажано се се претпоставки. Али секоја претпоставка се темели на некакви докази, е сега
Аклбанци не се споменуваат до 11 век и тоа не како албанци туку Арванити, (име албанец иди уште покасно) Ти тврдиш дека живееле негде скриени по планини со векови и над иљада години и одеднаш ссега тие се староседелци во црна гора, косово, пола македонија дел од грција, хрватска, србија !!?? Не се знае илирскиот јазик, најблизок му е далматскиот кој го зборувал Бурбур последен жив човек кој го знаел и кој е запишан и кој ни одалеку нема сличности со албанскиот, немаме никаков помен на албанци во илирска историја, има Келти Албанци кои поминале низ балкан од својата родна Шкотска (која на времето се викала Албаниа) и кои се населиле на кавказ, област Каш која исто ја преименувале во Албаниа. Имаме келтски зборови во денешниот Албански јазик, имаме италијански, словенски, грчки зборови но албанскиот не е латинизиран (како што природно би требало ако е илирски) имаме низ вела албанија (да не зборам пошироко, топоними кои не само што не се Албански туку и во албанскиот јазик се дојдени преку други јазици (словенски, грчки италијански, што е единствено можно ако албанците се населилие таму после тие народи. Имаме лингвисти и научници како странски така и албански кои велат дека албанците не се со илирско потекло.
Ти постираш се и сешто , а негде видиш збор албанец - копи пасте, не се трудиш да прочиташ кој кога и како пишувал за тоа, па често се наоѓаш во небрано, аргументи не се бројат, не се цени вистинитоста на нештото по број на поднесени “докази“ туку се ценат доказите, 100 фалш докази не можат да сурнат еден вистински. То ми е ии една од поентите во оваа дискусија

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Имам и со нив разговарано за тоа иако не многу нив не ги интересира многу илири - траки, тие се (иста фамилија) врзани со бизниси, знат дека се по потекло од Албанија и дека се населиле прво во Скопје па во 70десетите во Шведска (дел од нив) па пред неколку години дел од нив на Косово (каде отворија бизниси) и не му даваат на децаѕта имиња Илири, Теута, Дардани....
Какви имиња и даваат тогаш?

не секој архитекта е архитекта, имаш архитекти познати имиња кои дизајнираат палати и репрезентативни објекти имаш и оние кои адаптираат гаражи или од стан на приземје во дуќан за колонијал
Сепак подобро архитект отколку мајстор или самоук...... а јас не цитирам секакви архитекти

Не се ова коли па да се Корејските или германските подобри од руските или италијанските.
Не те следам веќе........

Потекло на албанците не е докажано се се претпоставки.
Ако потеклото на албанците е со претпоставки, тогаш уште помалку има докази за нивното доселување во балканот...
Како е можно вие да велите дека албанците се дојдеи дури без претпоставки?????

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Фала Адвизор....

Братот каде точно е овој дел:
Нели ти реков, дека ќе одвојам време и ќе ти ги доставам точните страни со превод кои се однесуваат на пишаното, наместо самиот да си подметнуваш страни и конструкции кои немаат врска со тоа што ние го бараме.

Не знам зошто си убеден дека единствено кога се употребува терминот „Албани“ само тогаш се говори за нив. Затоа реков, наместо со броење на терминот да пробаш да разбереш што пишува во целата книга.
Имаш цел вовед пред да се дојде до делот кој ти го издвои, а каде што се збори за кавкаските Албанци и тоа што го опишав.

На форумов има само неколку луѓе кои го познаваат латинскиот на степен кој им овозможува точно преведување. За жал Адвајсор може да ти помогне онолку колку и твоето преведување преку Гугл.
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 18:32 ---
Сите страници ги прелистав, буквално сите, и само еднаш е спомнато името албанци, и еднаш Албанија, и во тој контекст не видов ништо арапи или нешто друго.......

Не мора а разбирам ниту еден збор, има гоогле транслејт и горе доле може да знаеме што пишува......
:pos: :facepalm:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
И како што можеш да гледаш во моите постови не пишувам во суперлатив за албанците, туку само се трудам да ја искажам вистината, каква што ја гледа светот, ..
Умре циганката...А?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Нели ти реков, дека ќе одвојам време и ќе ти ги доставам точните страни со превод кои се однесуваат на пишаното, наместо самиот да си подметнуваш страни и конструкции кои немаат врска со тоа што ние го бараме.

--- надополнето: 13 февруари 2013 во 18:32 ---

:pos: :facepalm:

Добро, ќе чекам........
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 18:43 ---
Умре циганката...А?
you are far away from your teritory!!!!

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
puno odamna te poreduprediv deka so tvoive zeleni tezi poleka no sigurno stanuvas predmet na ismejuvanje ...keep on going.... ( prodolzi taka ) eve da nemoras google translate da otvorash....

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.267
Во презентираните текстови се зборува за Албани, не за Албанианс. Но сепак и така да е, не секогаш името на народот се совпаѓа со неговата вистинска етничка припадност. Веќе пишав дека Индијанците од Америка не се од Индија и немаат никаква етничка врска со Индијците, но сепак имаат исто име со нив и тоа име им е “зацементирано“ за векумти век. Или пак Канаѓаните. Тие имаат “индијанско“ име а во основа се дојденци од Англија, Франција и Германија... Кој има уши нека слуша, кој има разум ќе разбере...
Кога сум веќе тука, да прашам, - што бара Албанска црква во Азербејџан? Ете ви ја таму, во градот Шеки (уште едно “балканско“-албанско име) :

41°12'32.76"N / 47°11'1.42"E
--- надополнето: 13 февруари 2013 во 19:16 ---
Албанскаја церковь.jpg

Ете ви и слика :X3:

Kajgana Shop

На врв Bottom