Постење?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.405
Поени од реакции
5.680
Пиво смее ?
Затоа што ја не пијам вино.
Црковна препорака е, ако веќе си мераклија „на чашка„, земи вино.

Пиво смее секако, во деновите во кои е дозволено користење масло/зејтин или риба во исхраната.

Зборувам за правилата за пост за Велигденскиве пости.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.578
Поени од реакции
18.918
Прв пост ми е, и ќе конзумирам риба за време на постите, прашање ми е, дали можам да се причестам само ако последната недела постам без зејтин, бидејќи така ме убедуваа ама јас не сум сигурен дека може баш така.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.405
Поени од реакции
5.680
Прв пост ми е, и ќе конзумирам риба за време на постите, прашање ми е, дали можам да се причестам само ако последната недела постам без зејтин, бидејќи така ме убедуваа ама јас не сум сигурен дека може баш така.
Ако си почетник во постот, не прај ништо на своја рака, туку обрати се до парохиските свештеници за совет, како да постапиш како почетник и што свештеникот ќе ти советува по тоа прашање. Батали ги приказните за тоа кој што ти советувал од комшиите, затоа што твоите комшии нема да те причестат.

Начините на кои се држат православните пости се однапред зададени, а од нив може да се отстапи ради одредени причини и околности. Ако свештеникот ти советува како да постиш за прв пат, со цел да се причестиш, тогаш држи се до неговите совети и запази го целиот ред од постењето во Црквата.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.405
Поени од реакции
5.680
Зошто утре е дозволен пост на масло кога е Велики Четврток?
Добро прашање...

Веројатно ради денот, т.е. вечерта (Велики четврток, во куќата од Св. Ап. Марко во Ерусалим) во која Господ Исус ја востанови Светата тајна причест, која подразбира комбинирање од леб и вино.

mickey mouse

Багабонти
Член од
5 септември 2011
Мислења
1.004
Поени од реакции
2.798
Преображенски и Богородичен пост

Богородичниот, односно Успенскиот пост настапува еден месец по празнувањето на Соборот на светите апостоли Петар и Павле, а пред големите празници на Преображението Господово на гората Тавор и Успението на Божјата Мајка (познат во нашиот народ и како Голема Богородица). Успенскиот пост трае две седмици, од 14 август, до 27 август. За разлика од Великиот и Петровденскиот пост, овој пост не започнува секогаш од понеделник, односно неговиот почеток може да се случи во кој било ден од седмицата. Овие пости не се толку строги како Великиот, но се построги од Петровденскиот и Божикниот пост. Црковниот типик пропишува од понеделник до петок храна без масло, а во саботите и неделите се дозволува вино и масло. До празникот Преображение Господово, кога во храмовите се осветува грозјето, Црквата нe задолжува да се воздржуваме од тој плод. На празникот Преображение Господово, според црковниот типик на трпезата се дозволува риба.

mickey mouse

Багабонти
Член од
5 септември 2011
Мислења
1.004
Поени од реакции
2.798
ТИПИК ЗА БОЖИЌНИТЕ ПОСТИ
Со благослов на Неговото Високопреосвештенство Митрополит Брегалнички господин Иларион.
Според Типикот Божиќните пости се постат на слениот начин:
- понеделник, вторник и четврток на масло;
- среда и петок строг пост;
- сабота, недела и празници е допуштено риба.
За монаштвото е благословено и понеделник да е строг пост, а за мирјаните кои имаат именден или куќна слава е благословено употреба на риба.
Имајте радосни и богоугодни пости. Messenger_creation_B38487A7-45B6-49E1-BBF2-3C51653ED03D.jpeg

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Како оди постењето христијани? Треба помош, муабет... ?
Мислите мирни, делата одлични, се пазите од надворешни дразби добро?

Знам дека за јадење и пиење лесно ќе се справите, но она другото - суптилните енергии со кои треба да се господари, се снаоѓате?
Смирение има?

Тука сме ако треба нешто... :coffee:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.405
Поени од реакции
5.680
Како оди постењето христијани? Треба помош, муабет... ?
Мислите мирни, делата одлични, се пазите од надворешни дразби добро?

Знам дека за јадење и пиење лесно ќе се справите, но она другото - суптилните енергии со кои треба да се господари, се снаоѓате?
Смирение има?

Тука сме ако треба нешто... :coffee:
Хепта,

ми требаат: 2 кила вера, 3 кила дела и 5 кила смирение...без банани...кај да ги најдам, како да ги постигнам?...:(...дај предлог.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Хепта,

ми требаат: 2 кила вера, 3 кила дела и 5 кила смирение...без банани...кај да ги најдам, како да ги постигнам?...:(...дај предлог.
Знам дека најмногу ти фали смирение. Тоа и духовниот отец ти го има кажано... но тоа најмногу ти фали бидејќи имаш малку вера (што се 2кг вера?), а со тоа нормално и многу малку дела(3 кг дела се ништо)...

Прво е верувањето, надежта - но без дела - нема резултат односно смирение кај вас христијаните! Паламудење тука со мене и играње на картата види ме која лисица сум колку сум итар - те одалечува од христијанската догма и од правилното дејствување.
Ете ти мисла на што да работиш и зошто... мислам помогнав...

Ако не, кај духовниот отец во Лесново идење и разговор, истото ќе ти го каже... мислам дека трите нешта кои ги напиша не се мерат во кг... но ќе те упати најдобро што може духовникот бидејќи ти ги знае делата, ограничувањата и можностите твои според животот кој си го имал, го имаш и како да го промениш во очите на Христа!

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
4.028
Поени од реакции
22.544
Сфе тој океј да си веруете,да си мислите дека смо божја креација и што ти ја там знам бла бла царстфо небесно и судни час,вечен живот...

Али да бирате што да едете според некоју си божју вољу? Ватафааааак?
Не се осеќате малце глупи и потчинети?
Дека нешто не штима?

И што после судни час?
Идемо одново,сингуларитет,експлозија,ширење на ѕвезде,планете и живот...

Или не е сфе тој тачно,наса не л'же,ција и мосад и Исус су гз и гаќе?
Поента?
Ватафаааааак?
И идемо даље и тако даље....

???

Убаво е да се еде правилно,али не според некои си измислени и недокажани правила кои ке ти дадеф поени за да трепкаш у бело насмеан, и царсфтото небесно.
Амин.

Поента на сфе овој?

Член од
27 мај 2018
Мислења
1.037
Поени од реакции
1.717
Сфе тој океј да си веруете,да си мислите дека смо божја креација и што ти ја там знам бла бла царстфо небесно и судни час,вечен живот...

Али да бирате што да едете според некоју си божју вољу? Ватафааааак?
Не се осеќате малце глупи и потчинети?
Дека нешто не штима?

И што после судни час?
Идемо одново,сингуларитет,експлозија,ширење на ѕвезде,планете и живот...

Или не е сфе тој тачно,наса не л'же,ција и мосад и Исус су гз и гаќе?
Поента?
Ватафаааааак?
И идемо даље и тако даље....

???

Убаво е да се еде правилно,али не според некои си измислени и недокажани правила кои ке ти дадеф поени за да трепкаш у бело насмеан, и царсфтото небесно.
Амин.

Поента на сфе овој?
Пост е, ќе те игнорираат сите... имај убав ден ..

Kajgana Shop

На врв Bottom