Држи се до редот кој е воспоставен во Црквата, прашувај за совети кога не знаеш (обраќај се и кај твоите парохиски свештеници) и не чини никакви произволности...Ok fala vi
Држи се до редот кој е воспоставен во Црквата, прашувај за совети кога не знаеш (обраќај се и кај твоите парохиски свештеници) и не чини никакви произволности...Ok fala vi
Нередовната ејакулација влијае контрапродуктивно по здравјето на верниците особено ако сексуално апстинираат подолг период,но црквата за жал не го зема овој научен податок како важен.Не одобрува.
И не е во прашање само мислењето од МПЦ-ОА, туку од целото правоверно Црковно учење, како колективен став по одредено прашање.
Ниту во пост, ниту надвор од пост.Dali mozi da se pusat cigari za vreme na postenje?
Sega shu praime? Pusam cel zivot i ne go smetam licno pusenjeto za golemo zlo. Denesno vreme ne znam ni dali se racuna za porok.Ниту во пост, ниту надвор од пост.
Пушењето се нарекува „демонско кадење„ и е потполно неприродна потреба кај човекот, увезена со увозот на тутунот по територијалните освојувања на Северна Америка, односно увезена како традиција од северноамериканските домородни племиња, кои тутунот го имаат користено при призивањето на демоните, со „промена на свеста„ кај племенските врачеви.
Ситните зла се поголема штета од големите зла; ситните се лесно повторливи и тешки за паметење (и за исповедање), а тешките се лесни за паметење (и за исповедање).Sega shu praime? Pusam cel zivot i ne go smetam licno pusenjeto za golemo zlo. Denesno vreme ne znam ni dali se racuna za porok.
Ps: uste pogolema drama osetiv koga vidov deka si pisal vo 00:00 satot
Брат и ја сам највише протиф пушење, ама ти не си добар сс памет.Ниту во пост, ниту надвор од пост.
Пушењето се нарекува „демонско кадење„ и е потполно неприродна потреба кај човекот, увезена со увозот на тутунот по територијалните освојувања на Северна Америка, односно увезена како традиција од северноамериканските домородни племиња, кои тутунот го имаат користено при призивањето на демоните, со „промена на свеста„ кај племенските врачеви.
Te sfakam sto mi kazuvas, isto kako lagata samo togas bese stvarno za osuduvanje nekoj da laze a sega site go pravime toa i ni pretstavuva na site ponormalna rabota. Denes, ne poznavam vernik hristijanin sto zivee po verata bez krsenja na bilo koja od zapovedite.Ситните зла се поголема штета од големите зла; ситните се лесно повторливи и тешки за паметење (и за исповедање), а тешките се лесни за паметење (и за исповедање).
Дали нешто е или не е зло според твојот есап, тоа е само твој став, што не значи дека е точен. Секој поединец, кој се определил и приклонил кон верата Христова, должен е да ја познава таа вера што поподробно, затоа што верата не е „од вчера„ и нејзините одредби се одамна донесени и се јасни. Верата не го следи „духот од времето„ и не се прилагодува на тој дух од помодност, така да потполно е небитно што е денес модерно и прифатливо, ако тоа (модерното...) е спротивно на учењето од Црквата. Многу нешта се „рачунаат„ за порок, дури и нешта кои се навидум „ситни„ и „небитни„, а должност од верниците е нивното секојдневно себеиспитување и проверка дали нивното вкупно однесување е или не е согласно со верата која ја исповедаат.
За секој случај, провери дали на некоја фреска или икона е насликан лик од некој од Светиите со цигара во устата...чисто информативно.
Ако пушењето беше природна човекова потреба, „...тогаш сам Бог на човекот би му вградил оџак...„, како што вели еден од новите Светители.
Нашите стари не пушеа качак за време турско, па сега тоа е ново зло, призивате демони ...Te sfakam sto mi kazuvas, isto kako lagata samo togas bese stvarno za osuduvanje nekoj da laze a sega site go pravime toa i ni pretstavuva na site ponormalna rabota. Denes, ne poznavam vernik hristijanin sto zivee po verata bez krsenja na bilo koja od zapovedite.
Стекот од околности во кои живеат правоверните е непознат во досегашната историја, исто како што и обемот од искушенијата со кои е нападнат денешниот човек, небитно дали верува или не. Оттаму и леснотијата со која се крши волјата Божја секојдневно, но тоа не смее да ни биде причина за оправдување, туку потреба за вложување повеќе напор во увежбувањето на чинењето добри Богоугодни дела, со кои ќе ги покриеме своите злодела, надевајќи се на милоста Божја.Te sfakam sto mi kazuvas, isto kako lagata samo togas bese stvarno za osuduvanje nekoj da laze a sega site go pravime toa i ni pretstavuva na site ponormalna rabota. Denes, ne poznavam vernik hristijanin sto zivee po verata bez krsenja na bilo koja od zapovedite.
Мислам дека ова важи за сите зависности, па и кафе, особено во пости, оти самата зависност се смета за духовна слабост. Има врска со одрекување од сѐ што те прави зависен а не е есенцијално потребно за преживување како храна, вода, сон. Но, јас знам дека ако не се напијам кафе, многу поголеми гревови ќе можам да направам така што...Sega shu praime? Pusam cel zivot i ne go smetam licno pusenjeto za golemo zlo. Denesno vreme ne znam ni dali se racuna za porok.
Ps: uste pogolema drama osetiv koga vidov deka si pisal vo 00:00 satot
Со еден пријател имам разговарано на темава. Ми рече, да, многу е тешко сите баш по тие правила да живеат но не заборавај гревот направен кон друг е многу посериозен од оној којшто влијае само на тебе. Гледај првиот да го избегнеш за почеток..Te sfakam sto mi kazuvas, isto kako lagata samo togas bese stvarno za osuduvanje nekoj da laze a sega site go pravime toa i ni pretstavuva na site ponormalna rabota. Denes, ne poznavam vernik hristijanin sto zivee po verata bez krsenja na bilo koja od zapovedite.
Се зима благослов за постот, духовникот ти кажува кога да дојдеш на исповед и кога да се причестишДали може прво да се причестиме па да се исповедаме, или мора прво да се исповедаме па причестиме?
ФалаДржи се до редот кој е воспоставен во Црквата, прашувај за совети кога не знаеш (обраќај се и кај твоите парохиски свештеници) и не чини никакви произволности...