Постење?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.415
Поени од реакции
5.692
Држи се до редот кој е воспоставен во Црквата, прашувај за совети кога не знаеш (обраќај се и кај твоите парохиски свештеници) и не чини никакви произволности...

ovs

Член од
4 јануари 2021
Мислења
349
Поени од реакции
506
Дали МПЦ одобрува мастурбирање и сексуални односи за време на пост?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.415
Поени од реакции
5.692
Не одобрува.

И не е во прашање само мислењето од МПЦ-ОА, туку од целото правоверно Црковно учење, како колективен став по одредено прашање.

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
537
Поени од реакции
369
Dali mozi da se pusat cigari za vreme na postenje?

ovs

Член од
4 јануари 2021
Мислења
349
Поени од реакции
506
Не одобрува.

И не е во прашање само мислењето од МПЦ-ОА, туку од целото правоверно Црковно учење, како колективен став по одредено прашање.
Нередовната ејакулација влијае контрапродуктивно по здравјето на верниците особено ако сексуално апстинираат подолг период,но црквата за жал не го зема овој научен податок како важен.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.415
Поени од реакции
5.692
Dali mozi da se pusat cigari za vreme na postenje?
Ниту во пост, ниту надвор од пост.

Пушењето се нарекува „демонско кадење„ и е потполно неприродна потреба кај човекот, увезена со увозот на тутунот по територијалните освојувања на Северна Америка, односно увезена како традиција од северноамериканските домородни племиња, кои тутунот го имаат користено при призивањето на демоните, со „промена на свеста„ кај племенските врачеви.

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
537
Поени од реакции
369

Пушењето се нарекува „демонско кадење„ и е потполно неприродна потреба кај човекот, увезена со увозот на тутунот по територијалните освојувања на Северна Америка, односно увезена како традиција од северноамериканските домородни племиња, кои тутунот го имаат користено при призивањето на демоните, со „промена на свеста„ кај племенските врачеви.
Sega shu praime? Pusam cel zivot i ne go smetam licno pusenjeto za golemo zlo. Denesno vreme ne znam ni dali se racuna za porok.

Ps: uste pogolema drama osetiv koga vidov deka si pisal vo 00:00 satot

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.415
Поени од реакции
5.692
Sega shu praime? Pusam cel zivot i ne go smetam licno pusenjeto za golemo zlo. Denesno vreme ne znam ni dali se racuna za porok.

Ситните зла се поголема штета од големите зла; ситните се лесно повторливи и тешки за паметење (и за исповедање), а тешките се лесни за паметење (и за исповедање).

Дали нешто е или не е зло според твојот есап, тоа е само твој став, што не значи дека е точен. Секој поединец, кој се определил и приклонил кон верата Христова, должен е да ја познава таа вера што поподробно, затоа што верата не е „од вчера„ и нејзините одредби се одамна донесени и се јасни. Верата не го следи „духот од времето„ и не се прилагодува на тој дух од помодност, така да потполно е небитно што е денес модерно и прифатливо, ако тоа (модерното...) е спротивно на учењето од Црквата. Многу нешта се „рачунаат„ за порок, дури и нешта кои се навидум „ситни„ и „небитни„, а должност од верниците е нивното секојдневно себеиспитување и проверка дали нивното вкупно однесување е или не е согласно со верата која ја исповедаат.

За секој случај, провери дали на некоја фреска или икона е насликан лик од некој од Светиите со цигара во устата...чисто информативно.

Ако пушењето беше природна човекова потреба, „...тогаш сам Бог на човекот би му вградил оџак...„, како што вели еден од новите Светители.

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
4.035
Поени од реакции
22.561

Брат и ја сам највише протиф пушење, ама ти не си добар сс памет.

ruller

Expert
Член од
5 септември 2011
Мислења
537
Поени од реакции
369
Ситните зла се поголема штета од големите зла; ситните се лесно повторливи и тешки за паметење (и за исповедање), а тешките се лесни за паметење (и за исповедање).

Дали нешто е или не е зло според твојот есап, тоа е само твој став, што не значи дека е точен. Секој поединец, кој се определил и приклонил кон верата Христова, должен е да ја познава таа вера што поподробно, затоа што верата не е „од вчера„ и нејзините одредби се одамна донесени и се јасни. Верата не го следи „духот од времето„ и не се прилагодува на тој дух од помодност, така да потполно е небитно што е денес модерно и прифатливо, ако тоа (модерното...) е спротивно на учењето од Црквата. Многу нешта се „рачунаат„ за порок, дури и нешта кои се навидум „ситни„ и „небитни„, а должност од верниците е нивното секојдневно себеиспитување и проверка дали нивното вкупно однесување е или не е согласно со верата која ја исповедаат.

За секој случај, провери дали на некоја фреска или икона е насликан лик од некој од Светиите со цигара во устата...чисто информативно.

Ако пушењето беше природна човекова потреба, „...тогаш сам Бог на човекот би му вградил оџак...„, како што вели еден од новите Светители.
Te sfakam sto mi kazuvas, isto kako lagata samo togas bese stvarno za osuduvanje nekoj da laze a sega site go pravime toa i ni pretstavuva na site ponormalna rabota. Denes, ne poznavam vernik hristijanin sto zivee po verata bez krsenja na bilo koja od zapovedite.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Te sfakam sto mi kazuvas, isto kako lagata samo togas bese stvarno za osuduvanje nekoj da laze a sega site go pravime toa i ni pretstavuva na site ponormalna rabota. Denes, ne poznavam vernik hristijanin sto zivee po verata bez krsenja na bilo koja od zapovedite.
Нашите стари не пушеа качак за време турско, па сега тоа е ново зло, призивате демони ...
Не слушајте на форум што ви зборуваат верници... не знаете кај се прошетале со умот.
Баталете и гледајте си раатот.

Оние што се христијани православни, си знаат што како за постење, што да конзумираат од храна итн итн...
Само да не забораваат и да не дозволуваат лоши мисли во умот или градење стратегија некој да зезнат или навредат чунки и мислата ќе се суди не само делата!

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.415
Поени од реакции
5.692
Стекот од околности во кои живеат правоверните е непознат во досегашната историја, исто како што и обемот од искушенијата со кои е нападнат денешниот човек, небитно дали верува или не. Оттаму и леснотијата со која се крши волјата Божја секојдневно, но тоа не смее да ни биде причина за оправдување, туку потреба за вложување повеќе напор во увежбувањето на чинењето добри Богоугодни дела, со кои ќе ги покриеме своите злодела, надевајќи се на милоста Божја.

А Бог Е долготрпелив и незлоблив чека сите да Му се обратиме...

Да, живееме во најлошите од сите претходни времиња, а во Црквата со право постои заклучокот дека ова се ако не последните, тогаш претпоследните времиња од овој и ваков Свет, во кои постои експоненцијален пораст за сите видиви беззаконија, кои се одвратни пред лицето Божјо.

Член од
22 август 2022
Мислења
771
Поени од реакции
2.237

Мислам дека ова важи за сите зависности, па и кафе, особено во пости, оти самата зависност се смета за духовна слабост. Има врска со одрекување од сѐ што те прави зависен а не е есенцијално потребно за преживување како храна, вода, сон. Но, јас знам дека ако не се напијам кафе, многу поголеми гревови ќе можам да направам така што...

Со еден пријател имам разговарано на темава. Ми рече, да, многу е тешко сите баш по тие правила да живеат но не заборавај гревот направен кон друг е многу посериозен од оној којшто влијае само на тебе. Гледај првиот да го избегнеш за почеток..

Последно уредено:

mickey mouse

Багабонти
Член од
5 септември 2011
Мислења
1.004
Поени од реакции
2.798
Дали може прво да се причестиме па да се исповедаме, или мора прво да се исповедаме па причестиме?
Се зима благослов за постот, духовникот ти кажува кога да дојдеш на исповед и кога да се причестиш

Член од
27 јануари 2019
Мислења
19
Поени од реакции
3
Држи се до редот кој е воспоставен во Црквата, прашувај за совети кога не знаеш (обраќај се и кај твоите парохиски свештеници) и не чини никакви произволности...
Фала
Ја се исповедав ми рекоа пак да одам и да постам а кај истиот свештеник може нема да имам време да појдам не знам дали е грешно тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom