Трансформери 1,2,3 (2007-2011)
Процедурално јадење трици, морам....
У принцип сум по тие малку (пост)апокалиптични срања, па си го пуштив маратонов као мало потсетување, иако своевремено изгледан ми беше по кината. И да.... фан сум на Викачот (Starscream) пошо го имав ко копиљ и си играв старворс со него.
Филмот се консумира искључиво според редоследот, у спротивно испаѓа дека Мегатрон го замрзнуваат луѓе, Оптимус Прајм испаѓа поголем дудлач од порано а Bumble bee се трансформира во стара крнтија. not cool!
Приказната е као Црно-бела проекција на општеството, едни лоши, други добри и луѓето у средина као колатетала (особено Американците - кутрите тие што заслужија). И да... вечната борба и двосмисленост на доброто и злото.
Прајм Оптимус, лидер на добрите (автоботи се викаа да?) со карактер на проценка на... карактер
тој ги прави клучните грешки само за да се снимат две продолженија, ништо повеќе. Али си владее.
Bumble bee - good puppy, Поштуе газда, не му љубомори шо овој брка згодни цури, cute kind-a-way... И Шеви. Амер продукт.
Ши(ј)а ЛаБело(в)улф - оној. Е тој. Транс-аш.... оќу пишким-неќу пишким... И како сврте бе две згодни цури, ај кажи ми сеа?
Меган Фокс - Катерина Ивановска во Трето полувреме. Лупнале модел во блокбастер. Ништо ново. Глума сакс.
Џон тортуро - ох тортурооо...
Викачот. Трансформер што е практично неуништив. Ја мислам треба и оскар за улижување да му се даде.
Мегатрон. Uber-massdestruction-motherfucker-V-for-Vendetta трансформер. И се појавува некаде во втората третина на првиот дел. Sucks.
IronHide - мојот фаворит во филмов. Punk-ass bitch ломи коски, не замара со непотребни дијалози.
Речет - Ironhide со хипстерски цвикери.
Зошто да го гледате маратонов?
Јер, ефекти, ефекти и само ефекти. Close ups, фото сесии, реклами за Chevy, геџети, амерички туризам промоции, египетски туризам промоции, амерски едукативен систем на википедии и теории на заговори... и одличен саундтрак на (не)повторливиот Ханс Цимер.
Од мене една солидна 8ца пошо ионака ми се губеше време, иако филмот како оди од продолжение па натака декадира.