I am back!
Еве што гледав последно...
THE STEPFATHER(2009)
Жанр- трилер
Режија: Nelson McCormick
Улоги: Penn Badgley, Dylan Walsh и Sela Ward.
За овој филм не планирам многу да пишувам, бидејќи и не ми остави баш некој впечаток...Значи на самиот почеток на филмот е прикажано све и понатаму веќе знаеме што е суштината, односно кој е негативецот, психопатот, убиецот, монструмот...И ги гледаме неговите одвратни злодела...
Мајкл се враќа дома после подолг престој во воено училиште и конечно е заедно со својата девојка. Неговата мајка ја наоѓа како живее со еден нов тип, којшто го знае релативно кратко време, а е лудо заљубена во него...Со тек на времето се повеќе и повеќе се сомневаат во него дека не е така добар, фин и племенит како што се претставува пред целото семејство...
CHLOE(2009)
Жанр- драма, трилер
Режија- Atom Egoyan
Улоги- Julianne Moore, Liam Neesom, Amanda Seyfried
Ове е веќе доста квалитетен филм за разлика од претходнион...Одлична актерска екипа...Иако Џулиан Мур не ја обожавам баш (во овој филм и во The Hours ми личи на фригидна порцеланска кукла), но сепак солидно одглуми...И останатите актери исто така - перфектно...Сценографијата морам да кажам дека ми се допадна многу, а и музиката...
Имено, се работи за брачен пар (двајца урбани и ситуирани мажи жена, интелектуалци -таа доктор, тој професор по музика на факултет , којшто имаат малолетен син...) И сега ќе биде тешка патетика ако некој започне за филмов да кажува на следниов начин -
"навидум среќен брачен пар, ситуирани, интелектуалци, се сакаат, но женава ќе открие дека мажот ја изневерува итн..итн..."
Значи жената започнува да се сомнева во него откако тој нема да дојде на роденденската забава која таа му ја организираше, при тоа кажувајќи дека му побегнал авионот и плус наредниот ден ќе му фати порака во телефонот од една девојка...И од тука па натаму она е опседната со фактот дека тој ја изневерува, дека цел живот живее во заблуди, дека има еден куп девојки и студентки итн...Ја најмува елитната проститука Клои, преубава девојка и ја плаќа да го заведува маж и...Со ваквиот потег ќе се наталожат еден куп проблеми..Режисерот остава на самиот гледач да заклучи кој е негативниот лик во филмот, кој и дали изневерувал и кој е мотивот и причината за одредено понашање на одредени ликови...Тоа самиот гледач ќе си го дешифрира...
Инаку филмов има и понекоја експлицитна сцена, од која една е лезбејска...
Така да 18+
TRES METROS SOBRE EL CIELO (2010) -Три метри над небото
Жанр- романтична драма
Улоги- Mario Casas, Maria Velverde
Многу го форсираа филмов, посебно женскиот дел од публиката па решив да го гледам...Шпански филм, шпански глумци...Во принцип ова е приказна за една тинејџерска љубов, но нема никаква допирна точка со оние типични тинејџерски филмови кадешто и покрај сите проблеми и пречки правата љубов победува бла бла бла...Тука е прикажан реалниот живот, вистинските проблеми кои и не секогаш можат да се премостат, посебно не во една таква турбулентна доба во животот како што е адолесценцијата...
За краток временски период- многу пресврти, силна љубов, силни емоции - помеѓу дечко и девојка кои се тотално различни меѓу себе, со различен начин на живот...Несебична, чиста, љубов и страст...И пак ќе кажам сето ова е прикажано со многу многу емоции, прекрасна музика и преубави сцени на локацијата кадешто е сниман филмот...
Во однос на актерите морам да кажам дека девојката што е главна улога и не ми остави баш некој впечаток...Можеле да изберат посоодветна за таа улога...Како прво лошо изгледа за разлика од другиот главен актер, којшто е преубав...
И морам еден цитат да напишам од филмов којшто го кажува главниот актер на крајот и со кој ни ја доловува суштината на филмот...Еден многу реален цитат, во кој сите ние ќе се пронајдеме...
На српски е...
Kada pokušavaš da se setiš kad je sve zapravo počelo... Otkrivaš da je sve počelo pre nego što si mislio.
Mnogo ranije. I tada, u tom trenutku, shvatiš da se sve dešava jednom u životu.
Koliko god pokušavao, nikad nečeš imati isti osečaj...kao da si tri metra iznad neba
Инаку најавија втор дел од филмов...