Последен гледан филм со кратка рецензија

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.558
Поени од реакции
2.521
Деновиве глеам филмови у кои Мики Рурк има некаква улога....:)

The Last Outlaw (1993) (TV)
Не очекував олку добар вестерн пошто е непознат, ем направен за ТВ (HBO). Добра глума, интересни ликови, приказна и тензична атмосфера...Овде Рурк е во главна улога и неговиот лик е толку badass, ми станa еден од најомилените (можам да го додадам во темана "дали некогаш сте навивале за негативци?"). Покрај него тука се и Стив Бушеми, Тед Левајн, Кеит Дејвид...

Buffalo '66 (1998)
Крими-драма-комедија...полу-автобиографски на Винсент Гало кој го напишал сценариото, ја компонирал музиката, режира, и се појавува и во главна улога (и добро си ја завршил работата во сите сегменти :cuc: ) покраj Кристина Ричи (која никогаш не ми била привлечна ама тука е :love:), а во споредни се појавуваат Анџелика Хјустон, Бен Газара, Розана Аркет...Oвде Рурк се појавува само на кратко, минута-две... Филмов е 36то место на Емпајр листата за најдобри инди филмови. Потсеќа на филмчињата од францускиот Нов Бран, у таков стил е направен. Режијата многу ми се допадна. Овој е за у темана "невообичаени романтични филмови надвор од шаблонот"...

И на двата филма би им дал 6.9/10

Goxyto

#FinoAllaFine
Член од
31 јануари 2010
Мислења
2.589
Поени од реакции
2.534
The Art of Getting By (2011)
Филмот е онака... кул. Убаво кажале, размисли два пати или изброј до десет пред да направиш важна одлука. Интересна сторија има филмов, не е како другите american lifestајл филмови. Би му дал 8/10 оцена. Сторијата го одсликува животот на многу семејства на Балканов, тажен е малку, а и интересен. :P
Ич не ме бива за reviews али ај, касно е.

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365

The Buccaneer

Решив да го гледам филмот пред се затоа што е еден од помалкуте кој се правени за пиратот Жан Латиф кој имал неверојатен возбудлив живот. Но повеќето од филмот се своди на битката за Њу Орлеанс и припремите околу неа. Очекувањата ми беа дека ова ке биде биографски филм, но се на се филмов не ме разочара, режијата на Ентони Квин е задоволителна а Јул Бринер и Чарлтон Хестон се како и во секој нивен филм брилијантни.

Оценка 7/10

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Од мојот последен пост во темава до сега... незнам ни сам колку филмови изгледав а не ги запишав, но нешто за кое што сакам да пишам, излезе вчера...

Мел Гибсон со свое враќање на платното како актер, филм со жанр Трилер, Комедија и се разбира Акција во негов комплетно ретардиран стил, кратка приказна - типот е профи крадец кој завршува во мексикански затвор во кој сфаќа дека ако не го користи својот максимален потенцијал - ќе биде мртов за долго време. Реков погоре, интересни сцени преполни со оној ретардирано одличен хумор од Смртоносно Оружје - препорака да го си сим... изгледате. (немам појма како се нашол на нет олку бргу ама си вреди) на имдб оценката му е 8,4 реално 8-ка од мене.​

Goxyto

#FinoAllaFine
Член од
31 јануари 2010
Мислења
2.589
Поени од реакции
2.534
Ево мене опет.

21 Jump Street (2012)
21-jump-street-review.jpg
Па... Повеќе ми беше интересен трејлерот (не ги користам трејлерите како препорака за филм многу често) отколку филмот. Се работи за овие двајцата погоре на сликата кој се пријавуват во полициска академија и поради нивната дебилност и ретардираност (yea sure. :D) добиваат undercover задача да го пронајдат главниот доставувач на дрога во средно училиште каде што е забрането алкохол, с3кс... Чуден филм. Продолжение верувам дека ќе има кое ќе биде многу интересно. На крај на филмот деканот (?) во училиштето им кажа дека имаат нова андеркавер задача. Колеџ или факултет по наше каде што „се живее“ без рестрикции.
Толку.

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.915
Поени од реакции
41.876
220px-Tower-heist-movie-poster-hi-res-01-405x600.jpg
Добра крими-акција со Бен Стајлер и Еди Марфи која има и неколку комични сцени.
Се случува во ултра модерната Tower зграда, каде животите на вработените и резидентите се испреплетуваат на многу бизарен начин.
Менаџерот на зградата, ги инвестира парите од пензискиот фонд на своите вработени со еден банкар што живее на врвот на зградата кој му ветил дека ќе му ги врати со профит.
Но, банкар како банкар, ги украл парите од сите клиенти, и сега ФБИ го гонат за проневера.
Тоа што следи понатака е нешто како планирањето на грабеж како во Ocean's 11, но наместо професионални крадци, имаме вратари и собарки.
Дали ќе успеат да си ги вратат парите без да ги фатат останува да го изгледате филмот?
Оцена 8/10​
30-Minutes-or-Less-2011.jpg
Ник работи како доставувач на пица (пицеријата во која работи ветува дека ќе ја достави пицата до вашиот дом за 30 или помалце минути).​
Тој ќе падне жртва во планот на двајца недоразвиени криминалци. Сакаат да го убијат таткото на едниот за да дојдат до парите што таткото ги добил на лото.​
Со таа цел најмуваат платен убиeц , но немаат пари како да го платат, па решаваат да ограбат банка.​
Но, за да не бидат фатени решаваат да натераат некој да ограби банка место нив. И тука некаде во планот улетува Ник.​
Кога тој му доставува пица му врзуваат бомба на телото и му даваат рок во кој треба да ја ограби банката или ќе експлодира.​
Pриказната натака се расплеткува уште поневеројатно и посмешно.​
Оцена 7.5/10​
whats-your-number-2011-10.jpg
Типична тинејџерска романтична комедија.
Али е млада и згодна, но секогаш си фаќала лоши дечковци.​
После една случајна средба со еден бивш дечко и еден факт од весник дека жените што имале над 20 сексуални партнери тешко наоѓаат сопруг, добива генијална идеја.​
Како не би ја надминала бројката 20, таа ќе ги лоцира бившите дечковци да провери дали некој од нив е нејзината вистинска љубов.​
Навистина интересна,смешна и глупава е оваа нејзина потрага, останува да ја погледнете потрагата.​
Оцена 7/10​

Figaro

la vita e bella
Член од
2 март 2009
Мислења
648
Поени од реакции
410
Headhunters (2011)

Норвешки филм, искрено изненаден од филмот во позитивна смисла. Акционите сцени се одлично снимени , еден од подобрите трилери што сум ги гледал во последно време и глумците се феноменални . Приказната е одлична , Роџер браун работи во фирма каде што има за задача да процени кој од кандидатите се соодветни за вработување и да даде препорака . Но покрај таа работа има и невообичаено хоби,дечкото краде скапи уметнички дела , проблемите настануваат кога ќе треба да украде слика од клиент со кој е договорен дека ќе го вработи во компанијата.
Вреди да се погледне дефинитивно (y)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.731
Поени од реакции
27.718

Филмов е навистина entertaining, константно. Другар ми го спомна, ми го пофали крајот а и некој друг прочитав тука исто така го пофали крајот ама јас не видов ништо посебно во крајот освен ако за крај не ги сметате последните тензични 20тина минути :)

3 момчиња добиваат телекинетички способности. That's it.

Од главниот лик Андреј очекував да биде оној кој ќе ги смирува работите но филмот ми удри контра. Мада се виде дека ќе оди во тој правец откако се случи тоа со џипот позади. А и логично е, дечкото во него имаше којзнае колкава repressed лутина. Исто така очекував дека ќе се борат против некоe зло.

Се разбира, во вакви филмови ќе си поставуваме многу прашања. Некои прашања што јас сакам да си ги поставам се.
Што беше тоа што им ги даде способностите? Вонземјани? Владата? Знаела ли за тоа пред или после?
Зошто Андреј не се концентрираше да проба да ги одвои туморните клетки(ваљда рак имаше) на мајка му?
И малце нереално беше што долго време никој не ги примети -_-

Поинтересен од Cloverfield!

Sky*

Не биди коцкест.
Член од
12 август 2011
Мислења
5.651
Поени од реакции
7.300
The Debt

"The Debt" е шпиунски трилер. Овој филм дава подеднакво квалитетна приказна за шпиунажата,мистеријата и измамата.
Приказната на филмот е центрирана околу трите Мосад агенти, Рејчел, Стефан и Дејвид, кои се на специјална мисија да фатат исклучително опасен нацистички криминалец , познат под името "Хирургот од Биркенау", и да го доведат во Израел за да му се суди за своите злосторства за време на војната.

G@rfielD

Модератор
Член од
10 февруари 2007
Мислења
10.751
Поени од реакции
9.786
Не сум многу добар во ова, но ќе се обидам.

Пред да почнам, морам да признаам дека филмов е еден од најгрозните и најбруталните филмови што ги имам гледано во животов. Дефинитивно не е за секого. Не е класичен хорор, ретко да се најде момент кој ќе те уплаши, меѓутоа дефинитивно еден од најбруталните филмови кои сигурно на моменти ќе ве натера да кажете: океј, доста е.. stop the madness!​
Дејството во филмот започнува со бегството на малата Луси, која брутално е измачувана од неколку луѓе. Таа понатаму има трауми, психички проблеми од тоа детство, што ја тера на одмазда кога ќе порасне. Луси е поддржувана но не и помогната при одмаздата од нејзината пријателка Ана. Што се случува после, гледајте и ќе дознаете, дефинитивно нема да погодите.

Филмов е вистински мастерпис кога е во прашање напнатоста, неизвесноста и секако - бруталноста. Дефинитивно ќе бидете запрепастени од бруталноста во некои сцени, и дефинитивно ќе се запрашувате: Зoшто? Која е целта на сево ова?

Како што ќе тече филмот, ќе приметите дека е поделен на два дела, прелазот се приметува при средината, кога ќе се случи еден неочекуван настан (не дека е само еден, ама кај овој настан дефинитивно ќе го приметите прелазот во филмот). Немате никаква идеа што ќе се случи на крајот, што ве тера до крај да го изгледате, ијако сте згрозени од бруталноста, особено во вториот дел.

Ептен ми се допадна како се развиваше филмот, неизвесноста од сцена во сцена растеше, што ќе се случи понатаму беше мистерија, што дефинитивно ме задржа пред екран целото време. Глумата беше исто одлична.

Меѓутоа имаше и работи кои не ми се допаднаа и немаа логика.

(тие што не го гледале филмот, нека не го читаат спојлеров подолу)

Ана ги наоѓа телата кога доаѓа во куќата, и губи еден куп време да ги премести од една во друга соба. I mean wtf?! Потоа, губи еден куп време на фрлање на телата во дворот... Запали ја куќата, земи ја другарка ти и губете се од тука жено!

Потоа, исто Ана. Се уби од дремење типкава, се уби! Покрај мртви тела си дремеше, после млатење си дремеше, пред млатење си дремеше.. права заспана убавица!

Трето, кога ја најде врзаната едвај жива жена, зашто побогу она и помагаше? Јави се на 911, раскажи им што се изнадесило, и онака ништо не направи. На крај краева на мајка ти кажи и што се изнадесило кога ти се јави на телефон.

Како и да е, филм. Разбирам зошто не направи ништо од ова што го пишав погоре. :D Но морам да признаам, логиката со дремењето на Ана и преместувањето на телата од кујната во туш кабината, беше никаква.

Се на се, доста солиден филм. Ме држеше за јајца цело време, а времето беше исполнето со напнатост. Ептен брутални сцени, кои не секој ќе може да ги гледа со мирна душа. Доколку сте љубители на брутални филмови, кои припаѓаат на некој сосема поинаков хорор/драма/трилер вид на филм, филмови кои ќе ве држат во неизвесност и кај кои крајот и секоја следна сцена ќе ве згадува, запрепастува и остава без зборови, вреди да го погледнете филмчево.

Oценка од мене: 7,5/10

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Значи ќе почнам првин со филмови коишто за мене се тешко срање, ужас невиден, филмови за дебили:
Tres metros sobre el cielo(2010)
http://www.imdb.com/title/tt1648216/plotsummary
Значи филмот за мене е идиотизам невиден, приказни за мали деца.Уште на стартот кога ја видов приказната таа мирна, добра и богата ученичка се заљубува во клошар, бунтовник( по обичај бунтовникот во серени филмови мора да е лепотан) го изгасив уште по 5 минути гледање.Ми се присра од глупости и шаблон приказни.Со еден збор турбо фолк во филмската уметност.Кој уште верува во вакви приказни?Денес во реален свет неможеш да фатиш ќерка на стечаец, а камоли на милијардер.
Bad teacher(2011)
Friends with benefits(2011)
Bridemades(2011)
Crazy, stypid, love(2011)

Јас уште одамна сум рекол дека Холивуд треба да се затвори и однесе во стечај.Кој може да седне и да гледа вакви идиотски филмови, кретенски филмови со приказни за дефектни деца?Уште некој ми кажува се смеел на некои сцени!:facepalm:
Јас уште од старт кога ќе видам глумци како Анџелина Џоли, Џенифер Анистон, Џулија Робертс, Брет Пит, Камерон Диаз глумат во филм уште од старт знам дека филмот е срање и го бришам од компјутер.Толку евтини приказни, толку проѕирни филмови со некој вауу крај.

Kill List(2011)

http://www.imdb.com/title/tt1788391/

Филмот е фантастичен, права англиска школа за филмови.Глума, режија, сцени, дијалози перфектно со еден збор.
Несакам да пишувам книги во рецензија, едноставно земете и глeдајте го.
Trainspotting(1996)

Старата добра британска школа за филмови.Прекрасен филм за Единбуршката наркоманска сцена во 90- те години со одлична музика, сцени и приказна.Многу реален филм.

The White Ribbon (2009)

http://www.imdb.com/title/tt1149362/

Одсекогаш сум обожавал и гледал филмови од Европа.Филмови коишто имаат тежина, приказна, а глумата е перфектна.
Дејстовото во филмот е во некое село каде што се случуваат чудни работи, убиства, но повеќе филмот е одлика на тоа како се живеело во тоа време патријахатот, односот на таткото кон децата, инцестот во семејствата и ред други работи.Убав филм се на се.

The Island (2006)

http://www.imdb.com/title/tt0851577/

Овој филм е права уметност.Се наежив додека го гледав.Вистинаска руска уметност од глума, па се до режија, сцени.
Секој што ќе го гледа филмот нема да остане рамнодушен на перфектната глума и сцените на природата.
Филмот ја доловува вистинската душа на православието, на рускиот човек.Празник за очи со еден збор.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
CHICAGO 10.

Документарен анимиран филм правен спрема транскриптите на познатото судење на водачите од протестот во Чикаго 1968 година :icon_lol:, накратко :icon_lol:. Инаку овај филм го документира протестот кој што е организиран по повод конвенцијата на Демократската партија во Чикаго, овај протест бил антивоен против војната во Виетнам. Судењето го зазема централното место иако има и снимки од протестите. Јако филмче мене ме бендиса :icon_lol:.

S

Sagan

Гостин
Varg Veum

Се работи за серијал на норвешки играни филмови, снимени според криминалистички романи на писателот Гунар Стаалесен. Секој продолжеток обработува различна сторија со нови споредни ликови, додека главните актери се истите. Варг Веум е детектив кој истражува киднапирања, убиства, политички местенки, криминал на големи корпорации.

Филмовите имаат интересно сценарио, перфектна камера и солидна глума. Норвешкиот јазик им дава дополнителен европски шмек. Конкретно, синоќа го гледав шестиот продолжеток од вкупно десетте. насловен како Begravde Hunder (2008) / Погребани кучиња, кој разработува актуелна тематика (подемот на националистичките партии на база на ширење омраза кон имигрантите). Кандидат за премиер режира атентат врз себе за да го покачи рејтингот (извршен од косовски Албанец со лажен српски пасош), но работите тргнуваат наопкау кога тој ќе ја убие неговата сопруга...
Screenshot from 2012-05-26 13:44:33.png

Sky*

Не биди коцкест.
Член од
12 август 2011
Мислења
5.651
Поени од реакции
7.300
Safe

"Safe" филм за љубителите на акција, релаксирачки филм, во кој главни улоги се Џејсон Статон и Кетрин Чан.
Лук Рајт (Џејсон Статон), борец во кафез натпревари. Руската мафија му ја убива жената во знак на одмазда за наместениот натпревар. Меи (Кетрин Чан), е 10-годишно кинеско девојче, која има необичен талент за математика. Шефот на тријадата Хан ја киднапира и носи од Кина во Америка. Меи има капацитет да ги собере сите тајни финансиски информации и лозинки во главата, таа е принудена да биде личен сметководител на Хан. Способноста на Меи, би помогнала да Хан да ги прекрие сите нелегални активности што се во пишана форма. Патиштата на Меи и Лук се вркстуваат во метро станицата, каде Лук сака да се самоубие.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Project X
Филмов почнува типично за вакви филмови кај што главните ликови сакаат да прават забава кај некој од нив дома и неговите заминуваат некаде за време на викенд. Овие тројцава се анонимуси во школото и сакаат да направат роденденска забава за еден од нив која што ќе ја „промени нивната игра“ во нивните патетични средношколски животи.

Но Коста (еден од тројцата другари) толку многу ќе прошири муабет за журката што треба да се случи , што таа ќе стани the craziest high school party ever in Pasadena. Сево ова зачинето со други додатни приказни што се испреплетуваат низ главното дејство , а тоа е журката, како желбата дали да имаш секс со најжешката девојка од школо или со таа што потајно ја сакаш, тотално уништување на домот а и дефинитвно најдоброто обездедување кое може да го имаш на некоја журка.
Што ми се допадна многу повеќе од другите вакви филмови е начинот на кој што е сниман. Другарите го викаат готх-геј детето од нивното школо за да им ја документира забавата со неговата камера. Па тоа некако го испливува филмов од оваа категорија за разлика од другите вакви филмови снимани со стеди кам.

Според мене најдобрата сцена од филмов со траката heads will roll - yeah yeah yeahs во ремикс на некој.

Искрено, оваа година и не очекувам да испадни некоја добра дво-часовна холивудска комедија. До тогаш можеме да се опуштаме со некои вакви филмчиња кои дефинитвно се направени за да се насмееш повеќе одколку да бараш некои квалитети во него. Ако сакале режисерите да направат добар филм немало да направат филм од ваков жанр. Од American Pie : Reunion бев разочаран тотално, а и после овај филм многу посилно го препорачувам Project X.

Kajgana Shop

На врв Bottom