Последен гледан филм со кратка рецензија

Г

Грејвдигер

Гостин
The Big Year (2011) - http://www.imdb.com/title/tt1053810/
Очекував некоја блесава комедија, а цел филм да ти бил крш и да гледаш само птици. Воопшто не е смешен, барем мене не ми беше. Не го препорачувам многу, освен ако не сакате да гледате како три личности (Овен Вилсон, Стив Мартин и Блек Џек) се натпреваруваат кој ќе виде повеќе птици. Наместо филмот, можете да си пуштите и „Лов и Риболов“, нема многу разлика. :D
5/10 - само поради тоа дека има добри места.​

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Easy A (2010)

Секогаш. Значи, секогаш кога ќе испуштам некој филм испаѓа фантастичен. I was into Emma Stone уште од Superbad така да suck it, newbies. Поголем хипстер сум. И пола година пред да излезе го имав во watchlist само никогаш не дојде на ред. И после толку време ми избледеа очекувањата, за на крај филмот да ми oстави импресии за straight to the top комедии. Сериозно.

Знаете моментот кога гледате некој филм и пример музиката се примеќа само ако е одлична, или сценариото и дијалозите се примеќаат само ако се лоши и скокате надвор од приказната за на раат размислите кој со здрав памет, официјално вработен и со црно-на-бело официјализирана професија би напишал таков дијалог? Толку површен што ви доаѓа да го поправите преводот во како би требало да се одвива се' тоа. За среќа во овој не е вака, туку место кастирање меган фокс и вложување во ефекти, се има посветено на создавање класи повисок, дури би отишол до таму да кажам, интелигентен хумор. Со квалитетен дијалог преполн со сладок yet whorish сарказам. Преслатко. И ипак да останат во рамките на тинејџерски филм. За почит.
По самиот description привлекуваат одредена таргет група (ДА, овојпат овој е за секого) и ако некогаш, некаде добил ниска оцена од некоја исфрустрирана, хормонално-дисбалансирана тинејџерка - тоа е затоа што не ги знаела класиците од 80тите кои се спомнувани. Приказната само ќе напишам е за тинејџерка која се препушта на самозапочнатиот румор. Саркастично отсликува се што е труло во тие години. 9-ка без грижа на совеста од мене. Оти цел ден сум ваков:

:X3:

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
Harvey (1950)

Што друго да се каже освен класика, башка James Stewart ;) Овој пат во улога како пријатен и дружељубив човек кој има свој невидлив пријател што се замислува како зајак. Па бидејќи мислат дека има сериозен проблем со здравјето, ќе сакат да го истерат од дома... и затоа ќе го носат на психијатар, али работите не одат според планот на сестра му на Elwood (James Stewart)... нема потреба повеќе од спојлери, класика си останува класика, кој гледал... знае.

Оценка: 9/10

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
40 Days and 40 Nights

Згодниот Мет поминува низ тежок период по раскинувањето со својата девојка Никол. Сите девојки го посакуваат, но тој никако не може да ја заборави Никол и да продолжи напред...Дава заклетва дека 40 дена нема да има секс, ниту било каков физички контакт со девојка...Во тој период запознава една преслатка девојка во која се заљубува...Дали ќе успее да го исполни тоа што го ветил? Дали ќе издржи?

Филмов воопшто не ми остави позитивен впечаток...Единственото нешто што ме задржа седната пред ТВ да го гледам е згодниот Џош Хартнет, којшто го обожавам, а во филмов е во главна улога...
Многу плитка приказна, проѕирна...На Хартнет дефинитивно не му лежат вакви улоги...Целата поента е да се прикаже дали сексот е клучен фактор во градењето на една цврста врска...?
Оцена од мене - 3/10

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
The Town

Филм со Бен Афлек и темата е ограбување на банки и љубов.
Лично од моја ггледна точка од поодамна не сум гледал вака добар филм иако на почетокот малце ме плашеше да не е досаден.
Има и преплетено приказна да не биде само пукање што исто ми се допадна.
Главната актерка мислам дека малце потфрли во глумата и тука му наоѓам мала мана.
Топло препорачувам да се изагледа и ако некој го има гледано и го знае знае ќе молам во инбокс сличен стил на филмови да ми предложи ако не тука во инбокс кај мене.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Dream House (2011)

:pos:

Самиот Jim Sheridan со своите 6 беспредметни номинации за оскар сакал да си го тргне името од постерот на филмот. Стварно Џим? Со едвај две заслужени номинации се курчиш? :pos:

Го имаме и дедото, новиот ни Бонд со комплетна незаинтересираност ама човекот на моменти само со сите проблеми што ги имала продукцијата, ипак сакал да се посвети и да го долови карактерот. Rachel, како нејзин фан, ќе си ја пофалам со нејзината грациозност и убавина, па макар да глуми и кауч. Ама мака ми беше во вистинска улога да ја гледам, кога немаше дадено правец, не само публиката туку по фацијалните експресии (сак ит, ал јуз инглиш иф ај уанна) се примеќаше дека на моменти и таа немаше контекст на ситуацијата и незнаеше како да се постави. Naomi Watts беше онака ставена, за трето поголемо име на постерот, без некоја круцијална улога со некоја минимална минутажа. Онака.

Приказната.. обично паѓам на вакви, или паѓав, незнам - макар што се предвидливи и површни а понекогаш како овој прекратки. Не е битно, нема тепање мртов коњ, директно се иде на поентата, нема врткање, нема дефинирање ликови а со тоа аналогно и поврзување со истите, нема стварање атмосфера, нема покривање со ситни детаљи шаблонот, нема бе нема. Остај тоа, мозокоебачки треба да е филмот, или таков во обид, мањебитно а спојлери има во секоја реченица употребена за маркетинг на истиот, секоја слика, секоја.. ај да не ви откривам, ако некогаш навистина незнаете што да пуштите и сакате да се казнете со овој заради вашата неодлучност. Јас би ви помогнал и препорачал да го погледнете ова (можеби сака да му конкурира на времетраење на рецензираниот, ама во тензија, глума и музика го убива во поим):

Оцена нема да пишам, значи просек ако е 5 од 10, овој е под сите стандарди и критериуми за просечен и ако фантазираме, надпросечен филм. :)

C R E S

Chelsea Fan!
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.515
Поени од реакции
1.266
13 assassins(2010)
Доколку сте за многу крвишта и одлична приказна ви го препорачувам филмчево,мене ептен ми се допадна некако уживав дур го гледав а и сакам вакви филмови.
Почетокот некако ептен мирно али после почна челата акција и убивањето,се работи за група од луѓе кои се здружуваат за да го спасат својот народ и да го убијат кралот. Понатака не би сакал да раскажувам гледајте..
На Имдб има 7.7 ја би му дал одлична9 / 10

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Along Came Polly (2004)

Интересна љубовна приказна, зачинета со многу хумор.
Рубин Фефер е заљубен до уши во Лиса, со која решава да стапи во брак. Прават свадба и заминуваат на меден месец. Но, таму Лиса уште првиот ден го изневерува Рубин имајќи жесток секс со инструкторот по нуркање. Рубин разочаран се враќа дома...
Со својот пријател оди на една забава и таму се среќава со своја школска другарка по име Поли, во која се вљубува и започнува да се гледа и понатаму со неа...
Рубин работи како проценувач на ризици во една осигурителна компанија и тој буквално за све во животот го пресметува ризикот, односно дали вреди да се ризикува или не. Со цел да остави позитивен впечаток кај Поли тој се преправа дека ги сака оние работи исто како и она. (пр. индиска храна) и цело време прави калкулации за влегување во брак со неа.
Дали ќе успее нивната врска? Дали Рубин конечно ќе биде среќен наоѓајки ја љубовта на својот живот?

Филмов е добар за релаксирање. Мене искрено Бен Стилер ми е створен за вакви љубовни комедии, а овој филм конкретно ми е некако комплетно аналоген на Meet the Fockers. Глумата на Бен во овие филмови некако ми е сродна.

Поентата на овој филм е самата спонтаност на случките во животот, односно дека не е добро ништо да се форсира, да се биде свој и сл.
Оцена 5/10.

Г

Грејвдигер

Гостин
Едукативен филм кој ја обработува темата за сајбер насилството. Ги разработува проблемите на денешницата и го препорачувам на добри 60-70% од корисниците на Фејсбук (читај, за некои Интернет = Фејсбук) кај нас.​

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
The Nightmare Before Christmas (1993)

Искрено очекував повеќе, но сепак... може да кажам дека сум задоволен од цртанов. Ми се допадна како сето тоа е осмислено и направено :) Значи кралот на Halloween градот, Jack случајно го открива градот на Christmas, и од таму почнува се... ќе сакаат да направат божиќна / новогодишна забава, но некако не ги разбираат работите како да дојдат до сето тоа.

Оценка: 8/10

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
412
Ratatouille

Француски анимиран филм,што според мене нема да остави никого рамнодушен ако го погледне.
Дејствието се врти околу еден глушец кој има страшна желба да биде готвач ама е премногу мал за тоа наспроти неговиот голем талент.
Кој одлучи да го гледа нека не го збуни малце досадниот почеток ветува добра забава,сепак направен е со добро изградена приказна.
За превод не знам дали има некаде јас го гледав сихронизиран.

Ставре од Швицарска

Желба по титула :D
Член од
25 август 2011
Мислења
2.700
Поени од реакции
2.805
Tucker and Dale vs Evil

IMDb оценка 7,6

Tucker-and-Dale-Vs-Evil.jpg
Интересен спој од хорор и комедија, кој не е некоја глупава пародија на која не би знаеле дали се смеете по навика или затоа што е навистина смешно. Филмот е онолку предвидлив колку за да не ви го замара мозокот, онолку грозен колку за да не се згадите, страшен колку да ве држи во мала неизвесност и смешен таман за да ви ја направи вечерта. Згора на сè, е и толку долг колку што е потребно за еден филм кој му припаѓа на овие два жанра.
Оченка според мене 9/10

Филмов е лудило предлагам да го погледнете ... :)

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91

Пречуствителен,предобар филм.
Станува збор за точната вистина кога две девојки може да заминат во непозната земја,какви неволји може да ги снајде од нивната наивност и непретпазливост,одкога ќе се запознаат со непознати личности.Воедно се се сврзува со огромната грижливост на еден од родителите кој од преголемата љибов према неа ќе оди да ја бара.
Навистина вреди да го погледаат оние што не го гледале,а тие што го гледале нека ми одтават коментари за него.

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.755
Поени од реакции
8.013
Spirited Away (2001) - Sen to Chihiro no kamikakushi

Ех, одамна се викав 'Ќе го гледам... ќе го гледам' и еве, дојде денот. Се работи за девојче по име Chihiro, кој треба да се пресели со своите родители во нов дом, арно ама... ќе одат од спротива од нивниот дом, па така пред патот ќе залутат во друг 'град' кој ќе биде полн со така наречени духови (али не како што ние ги замислуваме) кој не сакаат луѓе. Па затоа и нејзините родители ќе бидат претворени во свињи... и оддтука почнува се. Тие што не го гледале, гледајте го :)

Оценка: 9/10

PS:

P

PewDiePie

Гостин

Се работи за пренесувач на брза пошта кој само што ќе реши да ја запроси својата девојка ќе добие итен повик за пратка.

Неговиот авион се руши и тој е единствен преживеан од цел екипаж. Донесен од плимата на пуст остров ќе преживува на секаков начин.

Филмов го обележува неверојатната глума на Том Хенкс за која ќе добие и номинација за оскар.

П.С. "Wilson I'm sorry !" Тие што го гледале филмот ќе сфатат. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom