Поради инцидент откажана трибина во Струга

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Me interesira shto mislite, koja e razlikata megju ovaa "tribina" vo Struga i na primer karakachanov doagja i ima "tribina" vo Prilep kolku "bugari" sme nie?
Очигледно од цивилизирано не се разбираат ни бугариве ни па овие атнинскиве црви. Треба да почнеме да ги дигаме на клоци па нека врескаат после фашизам, барем ќе имаат какви такви аргументи во тој случај, а не вака да плачат без ќутек...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Споредбата ти е смешна како и ти самиот. Навреда на член, на форум, во виртуелна реалност, споредуваш со критика кон власт и општествено уредување во кое сите заедно учествуваме и директно влијае на нашето постоење?!?!?!? Не ме зезај... :nesvest:

Мислам дека тебе не би требало да ти го поставувам прашањето, што претставува “Слободата на говорот“ и дали сепак постојат разумни граници до кои таа “слобода“ е прифатлива.

Симптоматичен е изборот на самите луѓе, кои самите себе се промовираат како интелектуалци.

Уште посимптоматична е мотивацијата за овие трибини.

Веројатни мотивации:

1. Политичка промена
2. Финансиска мотивација

Меѓутоа зошто толку агресивно притискаат прифаќање смена на името, зошто се обидуваат да ја селектираат историјата и да не' советуваат дека дел од историјата не ни е потребен и аналогно на тоа секакво оживување на националното чувство преку поврзување со античката историја, преку личности, наследство, традиција претставува погрешна политика која ни ги ограничува можностите за како што ја нарекуваат “европеизацијата“?

Дали навистина јакнењето на националната свест, оддавањето на долго запоставуваната почит кон античката и пред словенската историја е во контрадикторност со процесот на “европеизација“?

(Макар и тоа делувало невкусно, сепак можеме да дискутираме за лични вкусови и начини како поинаку тоа може да изведе, но не е тоа поентата.)

Лично верувам дека, вкрстувањето на надворешниот финансиски фактор и интереси, преку политичкиот интерес за промена на власта, постои коалиција на сили на кои не им одговара јакнење и регенерирање на националната свест и гордост бидејќи им ја отежнува ситуацијата да ги остварат своите интереси.

А со прости зборови, склопот на надворешните со внатрешните интереси на одредена политичка групација делува против националните интереси да се интегрираме во “европа“, како Македонија, Македонски народ, со македонски јазик.

Ова веќе предолго трае и се одразува на сите сегменти, постојаното национално иритирање продуцира гнев и агресија кон секој оној што претставува фактор на загрозување на идентитетот.

Искрено, понекогаш ваквите “слободи на говор“ кои иритираат национални прашања, треба да се конфронтираат со стариот познат “вербален деликт“ кој после ЈУ периодот, сега повторно е во мода, овој пат директно како препорака од ЕУ.

:wink:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Остај аман, ние сме биле невоспитани говеда, вандали, кромањонци. Супер-бабички кои растураат трибини и на смрт ги преплашуваат интелектуалците. Скандали, шта да ти причам.

Јас го почитувам дечкото што го пиша постот зошто има добри постови и размислува со своја глава. Не поддржувам насилно и нецивилизирано однесување и многу ми е жал што бабава и нејзиното друштво им упаднале на трибината и на смрт ги препрашиле. Физички инциденти не видов а вакви работи се знае како се решаваат.

Ама мразам бе кога некој ќе ми кажува дека било нецивилизирано од мене што имам одбивност спрема лигушите кои ми го продадоа градот, па и уште што не сум бил доволно цивилизиран пак да им се натртам. Јас ги чувствувам последиците од нивните “размислувања“, затоа не кажувајте ми дека треба да бидам добар и фин. Ве немаше кога ме дисциплинираа со солзавец и гумени куршуми, седете си сега дома и не кажувајте ни ум.

Ај, па кога ќе влеземе во цивилизација ќе се просветлите за некои работи. Знаете како викаат:

Па сине, исто како од нив, верувам дека имаш одбивност и од албанците (по некоја аналогија на нештата), од ромите, од навивачите на Пелистер, од црнците, од питачите кои се бесат за нога, од лоповите, од неправедните џандари, од грците кои ти ги ебат сограѓанките, од Фуере, од бугарите, од скопјани, од глупи шофери, од исфрустирани тетикици на шалтер, од дебели девојки, од предолго црвено светло... ... па не гледам да ги буткаш семафорите, или да ги тепаш сите овие кои ги наведов.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Па сине, исто како од нив, верувам дека имаш одбивност и од албанците (по некоја аналогија на нештата), од ромите, од навивачите на Пелистер, од црнците, од питачите кои се бесат за нога, од лоповите, од неправедните џандари, од грците кои ти ги ебат сограѓанките, од Фуере, од бугарите, од скопјани, од глупи шофери, од исфрустирани тетикици на шалтер, од дебели девојки, од предолго црвено светло... ... па не гледам да ги буткаш семафорите, или да ги тепаш сите овие кои ги наведов.
Па “сине“, немам баш одбивност кон ни едни од горенаведените. Само кон лигушите што ми го шитнаа градот, кон оние без тронка национална совест, кон оние кои за пари би си ги продале и мајките.

И никој не ги тепаше, ма да тоа бабата ако се налутеше уште малку...

И не лепи вакви етикети не ти личи, не си ти од тие што немаат абер. Само не ми кажувај за демократија и за цивилизација, нека ти направат тебе тоа што ни направија нас и после да те видам да пишуваш реферати на темава.

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Така зборува Исидор Солунски

Непријателите на Македонското Национално Револуционерно дело, испратиле човек да ме убие. Го поткупиле со десет лири и го испратиле да ме убие. Јас честопати наминувам по Џумaјскине, по Петричкине, по Кукушкине, по Велешкине, по Битолскине пазари и гледам како се движат цените. Еден вол чини 100 лири, а ваму овега го поткупиле со 10 лири за да ме убие. Ги гледам цените и неможам да се изначудам - "Како е возможно, еден Македонец да биде 10 пати поефтин од еден вол?"

Тешко ми е Татковино. Историјата продолжува, самоуништувањето трае, синдромот се повторува, а обединувањето твое бега далеку од нас. Долу по полено по врбацине, во срцево, уште е така. И ден и ноќ и нож в плеќи забиен. Не ме уплашија векови со нож во туѓа рака, ме плаши час со нож од рака својa в плеќи. Тешко ми е Татковино...кога не сум во тебе, кога те напуштам како да го напуштам Бога. Како да ми бега од над глава десната рака на Ангелот, како уште да траат сите твои востанија...како никогаш да не може да секне крвта на Апостолите на измачените, крвта на царевите, на Великите, крвта на просветителите, на нај умните, крвта на војводите на најмилите, крвта на комитите на нај храбрите, крвта на паднатите на неправедно жигосаните, крвта на неродените, на утре ликвидираните... Тешко ми е Татковино, тешко многу ми е. Ми се скамени летот во 'рбетот, оти ти ми беше и крило и небо. Секоја ноќ те сонувам, на Белата Кула во Солун, загледана во Белото море, како ги чекаш своите големи синови Филип и Александар, да те избават од овој голем срам, во кој те втурнаа предавниците. Секоја ноќ те сонувам и си велам, еееј гиди Македонијо, некогашна мори славна Империјо, распослана на половина Планета, ОД ПЕЛА ПА СЕ ДО ПЕРСИЈА, ДО ИНДИЈА...Денеска падната на колена, да ги молиш оние КОИ ГИ ОПИСМЕНИ, им ја отвори устата и ги научи да речат најпрвин Alfa и Omega... па Аз, Буки, Веди, па А и Б...Нив да ги молиш што ги научи дека рибата се јаде, дека дрвото се калеми и дека човекот се раѓа за да се љуби...

...Нив да ги молиш сега, името распнато да ти го остават на 180 километри квадратни...Тешко ми е Татковино, тешко многу ми е. Секоја ноќ те сонувам, на Белата Кула во Солун, загледана во Белото море, како ги кинеш сите бели знамиња тие симболи на предавството и од коските на твоите големи цареви градиш голема гемија, за големите походи на твоите идни поколенија. Тешко ми е Татковино, тешко многу ми е. Секоја ноќ те сонувам, а кога се будам... зад мене почнува смртта, пред мене ништо друго. Исус Христос ме сонува на своето распетие, пелин, бозје, змиско грозје...Зад мене една распарчена Македонија, пред мене подвижен гроб. Се постила векот пред мојот од, како батанија од тешка скрама, со сета крв на едно Илинденско востание. Не дебнат Балканските делегати во Париз, Копенхаген, Стразбур и Женева, со куршуми веќе забодени во моето срце...Во Софија мрачен танц на мачки душождери ме чека, во Атина и старата и новата Демократија заедно смртобудно ме галат. Белград повампирени воздишки за Вардарска Бановина ми праќа...А јас веќе знам, нема од што да се плашам. Нека лае Европа во песји хорови, никој ништо нема да ми земе, оти ништо ќе немам. Сам ќе бидам со ветрот на ова тромеѓие, на ова Македонско распетие. Јас, што сакам да изменам се', народ, граници и чемер...Јас, што сакам син на цела татковина да бидам и не само Вардар, туку и Вардар и Егеј и Пирин, ОБЕДИНЕТИ ДА ГИ ВИДАМ!

...Сега ти оди разболен духу мој, бунтувај се, оди на Париската мировна конференција, оди во Европскиот Парламент, оди во Обединетите Нации и речи им вака - "Дами и господа... Утре ќе биде нов век. Ќе ви се ругаат за двете илјади години лажни проповеди и лажни законици, за лажната слобода што ни ја фрлате како мртва коска, од која ние Македонците треба да ја цицаме иднината. Ви зборувам во името на неродените. Утре ќе биде нов век, и вашата самоповикана власт ќе се претвори во буниште од распаднато време. Утре ќе биде нов век. Ќе се соберат сите сведоци од непризнатите народи. Незнам...кој против кого ќе постои, но едно со сигурност знам, дека и понатаму ќе ги черечите патриотите од мојот побунет сој. И додека ве гледам, како мирно и лесно, без капка грижа на совеста, го одрекувате постоењето на мојот народ, во мене се буди приказната, што покрај една река во Македонија ми ја раскажуваше мојот дедо. Чедо мое, треба да си каснеш од сенката што трча покрај тебе во реката, ако сакаш да видиш кој си, од каде си и колку пари чиниш. Да се фрлиш во реката, да си каснеш од сенката и да ја победиш тиранијата...велеше мојот дедо, Бог да го прости".

Сега сум на Париската мировна конференција, во Европскиот Парламент, во Обединетите Нации, сеедно. Па сепак, дами и господа, каде се наоѓам јас? Каде сум и кој ме доведе во ова грозничаво место, во кое една слепа испоганета и збесната сурија расправа за иднината, за Европското единство, за човековите права и слободи и за Македонското прашање. За кое единство Европско? За кои човечки права и за кое Македонско прашање ќе ми зборувате вие мене и на мојот народ? И со какво право очекувате да ви веруваме? Кога во вашите крволочни и алчни глави нема ништо друго освен испружените канџи кон Македонија и омразата со која живеете, прогонувате, погубувате и распарчувате.

За вас Македонија е вечно оптегнато јаже врз кое вие со векови ги обесувате да се сушат телата на македонските еретици, патриоти што се смели и повикани да не мислат како вас. Вие ли ќе делите рецепти за иднината, кога за вас тие што не владеат, не постојат. Да приграбувате туѓи територии, да распарчувате древни држави, да прекрстувате луѓе, села, градови и цели народи, да не ги пуштате да си ги видат своите домови и гробови...Ете тоа е вашиот морал, тоа е вашата етика, со која лаете, лажете и живеете. И што ќе правите да ве прашам, еден ден, ако го запалиме Балканот? Ако ја изгориме Европа ? Или наместо тоа, ако го вразуми Господ нашиот народ, ако си ги подадеме рацете и така фатени за рака сите ние, ние македонските сонувачи, македонските поети, македонските адвокати, македонските артисти, македонските професори, македонските иселеници, македонските свештеници, македонските работници, македонските попови, македонските доктори и целокупниот македонски народ, кој со векови се брани од вашата лажна демократија, со која проповедате лажно Европско единство.

...Од сега, ќе бидеме сами...разболен духу мој. Ќе бидеме глуво време, пресен вол и ветво месо. И кој од нас попрв ќе го снема, нека лае по вечноста што е нема, нема...нема. Но имаме земја, Татковина што не чека, нека чека...нека. Имаме театар, плоштади и Европи, неправедни граници со бодликави жици, бетонски столбови и полициски кучиња, преку кои побуната наша допрва ќе треба да се скита. Ако ита крвозборот, ќе итаме и ние. Јас ќе лаам, ти ќе пееш за обединувањето на Македонија. Не...не...не, неможам, не ќе можам да те следам понатаму, овдека ќе треба да се разделиме, но не за навек, Господ да чува, за малку само. Душа дур да зберам и децата дури да си ги најдам. Јас неможам без нив театар да правам, претстава за обединувањето на Татковината наша. Лекот е во нас, самите. Ајде Исидор! Ајде војводо! Собери ја силата! Стани собери ја! Исправи се и истури се' што се збрало во твојата изгорена македонска душа. НЕКА ЛАЕ МАЛКУ ИСТОРИЈАТА, нека рика како недозаклана крава...

Тогаш...и Господ ќе пророни врела солза, во котелот на нашата болка.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
не се фалам, се залагам...

нас ни фали, (освен бучко што за малку жив не го спалија), ние никого немаме обесено, линчувано, стрелано или обезглавено...

НИКОЈ нема мене КОЊ да ме нарекува, да плука и шшти на коските на моите и сите други заради кој денес слободен работам учам и се борам.ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ, никој со трибини нема да ми го дели народот и разнебитува и таа малку земја што ми остана...

за силата на другите нека му ја помисли геро, да не залута некаде сам на некој паркинг ко професорицата што ке ги апсеше сите...во афекат се е можно.

сега на темата и тоа што вистина се случи...РАСПРАВИЈА (за жал) ништо повеке, тоа и тролот го потврди..е сега плаче, кенка ицмиздри..КАКО ТОА НЕСИТОМИСЛЕНИЦИ МУ УПАДНАЛЕ во расправијата.:vozbud:

Болдираното е многу важен момент...
Се одцепивме од Југославија и одтогаш кротиме како п....
15 години пред очи ни се крадеше тоа што со години било градено, се распродаваше , се уништуваше, а ние „ГОРДО ЌУТЕВМЕ„...
Немаме леб да јадеме и ние повторно „ГОРДО ЌУТИМЕ„...
Ни го распродават иденититет, „ГОДРОСТА„ , смислата на нашето постоење, мислам дека е време ЌУТЕЊЕТО ДА ЗАВРШИ...
Овој народ треба да се дигне и да го искаже својот револт кој толку долго го собирал...
А сите демократи би ги прашал, ШТО ДОБИВМЕ, ШТО ДОБИВМЕ ОД ДЕМОКРАТИЈА и ОД КРОТКОСТА....
Секој што работи против државните интереси е непожелен граганин на таа држава...
И тоа не е само во МАКЕДОНИЈА така , така е во цел свет...

Очигледно сеуште имаме проблеми да разликуваме АНАРХИЈА од ДЕМОКРАТИЈА...

Член од
9 јуни 2005
Мислења
211
Поени од реакции
23
Welcome to Balkans , kolku i da sme poznati po toa deka si traeme si khutime trpime no koga ke ni pukne film ni puka epa ovoj ja pretera i go snajde sho go snajde

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.358
Поени од реакции
701
Отсекогаш сум ги респектирал и сакал стружани ....
Мојата почит кон нив по оваа саботажа на “платениците“ е уште поголема!!

БРАВО....нека видат геровски и беличанец дека народот може да размислува со своја глава,и дека не му требаат “ангели како нив“ да ги чуваат и вардат !! :)

Ме интересира дали во распоредот е вметнат Ресен или Прилеп ....можам само да претпоставам каков ќе им биде дочекот таму... :) :)

Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
Ej, agitatori na se shto e protiv Makedonija!
Ako ne ste primetile Makedonija e nezavisna drzava kade dominira MAKEDONSKOTO naselenie i mislenje (so sekoja pocit kon sekoj lojalen albanec,srbin...)
Ne deka neshto sakam da sugeriram ama sepak bi se zamislil ako govoram (nedaj boze) protiv Makedonija. Drzavata ima ekskluzivno pravo da reagira i najde reshenie za nekoi lugje koi rabotat protiv narodot i drzavnite interesi na REPUBLIKA MAKEDNIJA!
:helou:

ANTIPATER

of Macedon
Член од
8 јуни 2008
Мислења
1.181
Поени од реакции
44
Значи "нашите независни интелектуалци"се покакаа од една обична РАСПРАВИЈА.Јас се чудам како они како така ревносни "борци" за слободата на говорот после еден ваков "вандалски" чин не издржаа во нивната "борба"па да ја продолжат трибината и ете прикажат дека истрајале и покрај "фашистичките" притисоци.
Ама не бе брате тие луѓе се сакаат само себе си.Не ја ризикуваат тие својата кожа за никаква борба па ни за слобода на говор.
Поради тоа се продале на Гејците!!
Поради тоа немаат никакво национално чувство и припадност!!

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
1. SuicideMessiah - zholt karton. Za prodolzhuvanje so spam i off topic sleduva crven, a potoa ban. Toa vazhi i za sekoj drug.

2. Mene mi e ochiglendo deka ekipava "borci" provocira, znaejkji deka nema da sobere ni 10 dushi na tribina, a dobiva verbalna porcija revolt koja ja karakterizira kako nasilstvo (da se razbereme, nasilstvo NEMASHE).
Poshto se raboti za otvorena tribina, tehnichki zemeno i gragjanite na Struga imaat pravo da go izrazat svojot revolt vkluchuvajkji i da gi nadvikaat "borcite". Slobodata na govor vazhi za site.

3. Koi likovi se "borcive" majko mila, ama vakov Kazanova nemam videno odamna:

Роберто Беличанец

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
имам доста пријатели во Струга.. искрено ме изненади постапката на група луге кои не дозволуваат одржување на трибина за која како велат немало заинтересирани,едноставно можеле да ја бојкотираат =начинот на кој е спречена трибината е СЕ КОСИ СО НАЧЕЛАТА НА СЛОБОДА НА ГОВОРОТ...

СДСМ згрешиле со децентрализацијата ...сега на власт се ДПМНЕ каде е гвујо да ја исправи грешката ,ПА НЕ ЛИ ВИ ВЕТИ ??? ЗОШТО НЕ Е ИСПОЛНЕТО ВЕТУВАЊЕТО ИЛИ пак е заложник на ДУи по којзнаекој пат...

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Ех кромањонци. :)

Едно време, бев толку убеден дека македонскиот народ е забулен и не знае да го прифати националното чувство што плачев...

И наеднаш македонецот од апатично говедо се претвори во националистички кромањонец. Не дека затвореањето на устата на Геровски не ми се допаѓа, но замислете група стружани во долги капути да седнеше на тие столчиња и да ги направат ремпере Геровски, Милчин и Гелевски во дебата каде според сите вас аргументите се непобивливи. Сепак, кромањонецот знае да мафта со дрва, но не и да зборува. Неук е, не е до тој стадиум, и својот атар го брани со камења.

Насилство се одбира како начин само кога некој е премногу прост и те нападнал тебе (вистински, физички а не вербално). Цензурирањето на нечија мисла и идеја е производ на лоша фастичка доктрина.
Абе “ниски ви се принципите ја се мочам на истите!!!“.
Viktore ne si vo право, не ги следиш работите.

таа мала група е се само не интелектуална, само една недела почни редовно да ги следиш

А1, Алфа, Алсат, канал 5, 5+, Утрински, Шпиц, Дневник.само недела дена, читај И АНАЛИЗИРАЈ го текстот, како е нашишан, кон што води, како мати и дезорентира, за тоа бар те бива...само недела дена и ке ти светне денот.

Што се однесува до Стружани, децата им ги тепаат во сопствениот град и сега Геро капак, ПАК КЕ ПОВТОРАМ, физички контакт немаше туку РАСПРАВИЈА, демократско човеково право на секого.

мада наша грешка е што после се ЕДЕН за пример не обесивме.

СДСМ згрешиле со децентрализацијата ...сега на власт се ДПМНЕ каде е гвујо да ја исправи грешката ,ПА НЕ ЛИ ВИ ВЕТИ ??? ЗОШТО НЕ Е ИСПОЛНЕТО ВЕТУВАЊЕТО ИЛИ пак е заложник на ДУи по којзнаекој пат...
не можам да се изначудам на вашата оперираност од ронка национално чуство,едноставно не можам, КЕ ПРЕСТАНЕТЕ ли секоја *бана тема натпис или пост политички да го фарбате и националното да го изедначувате со дпмневското.

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
Што се однесува до Стружани, децата им ги тепаат во сопствениот град и сега Геро капак, ПАК КЕ ПОВТОРАМ, физички контакт немаше туку РАСПРАВИЈА, демократско човеково право на секого.мада наша грешка е што после се ЕДЕН за пример не обесивме.

не можам да се изначудам на вашата оперираност од ронка национално чуство,едноставно не можам, КЕ ПРЕСТАНЕТЕ ли секоја *бана тема натпис или пост политички да го фарбате и националното да го изедначувате со дпмневското.
Точно така. Доаѓа Геро да ни држи предавања тука, а знае дека на Стружаните преку глава им е од истите тие предавања, кои секој месец се држат по некој од хотелските сали, но граѓаните таму немаат право да влезат и да бојкотираат, но имаа право да влезат во киното, и нормално да го искажат своето право. Само незнам зошто си ја мачат душата овие евро-претставници ?

И неможам да се начудам до која крајност одат форумџииве. Можат да извртат некоја тема, што од една во сосем трета влегуваат, и немаат осет за тоа. Човек читајќи да заборави всушност за што станува збор во темата.:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom