Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Да не имаш закачено некој спајвер, да видиш во сејф мод?
Да не имаш инсталирано некој фонт за windows-от?
Последен пат кога инсталирав Helvetica се дешаваше ова. Мислам дека се дупнав од гуглање тогаш, немаше решение освен да се избрише Helvetica-та.
пробај изгаси hardware acceleration и рестарирај го firefox
Фала на помошта, испадна тоа со фонтот. Неодамна инсталирав Helvetica Neue и тоа зафркавало. Сега е во ред.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Форумџии имам еден проблем.Имам една аудио снимка по јазици и има некои делови каде професорот збори многу брзо или нечисто.Се обидов со повторување 100 пати на снимката и нешто разбрав но проблематични ми се два периоди од по 7-8 секунди кои ми се битни а неможам никако да ги разберам

Ваш совет како да дојдам до реченициве.Ми треба некое софтверче со кое би се обидел да го намалам времето нешто како slow motion со кое верувам дека ќе ги разберам тие 7-8 секунди.

Ако може совет некој,како и со кој софтвер да го средам тоа.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.739
Поени од реакции
27.732
Форумџии имам еден проблем.Имам една аудио снимка по јазици и има некои делови каде професорот збори многу брзо или нечисто.Се обидов со повторување 100 пати на снимката и нешто разбрав но проблематични ми се два периоди од по 7-8 секунди кои ми се битни а неможам никако да ги разберам

Ваш совет како да дојдам до реченициве.Ми треба некое софтверче со кое би се обидел да го намалам времето нешто како slow motion со кое верувам дека ќе ги разберам тие 7-8 секунди.

Тешко дека софтвер ќе ти помогне за тоа.
Пушти линк од снимките тука, може некој ќе успее да разбере.

G

garthok

Гостин

Audacity, селектираш делот effect>change tempo (да го успориш), ако не се слуша најдобро прочисти го ефектите како noise remover, normalize, change pitch (експериментирај со сетинзите)

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100

ако е можно закачи ги снимките некаде, стави линкови тука, можеби некој од форумџиите ќе разбери што зборува професорот

пробај со софтвер за обработка на аудио, имаш таму алатки за елиминирање шум, зголемување јачина...
може со тоа да си поиграш малку.

програма за Dragon NaturallySpeaking, за препознавање говор, можеби ќе успее да детектира и да го претвори во текст

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Audacity, селектираш делот effect>change tempo (да го успориш), ако не се слуша најдобро прочисти го ефектите како noise remover, normalize, change pitch (експериментирај со сетинзите)
Го симнав ова.Ќе го пробам обавезно
ако е можно закачи ги снимките некаде, стави линкови тука, можеби некој од форумџиите ќе разбери што зборува професорот

пробај со софтвер за обработка на аудио, имаш таму алатки за елиминирање шум, зголемување јачина...
може со тоа да си поиграш малку.

програма за Dragon NaturallySpeaking, за препознавање говор, можеби ќе успее да детектира и да го претвори во текст
Фала на помошта но мене ми треба нешто од типот како што спомена членот @garthok

Член од
4 декември 2009
Мислења
3.244
Поени од реакции
2.762
Имам проблем со еден ПДФ документ, текстот напишан во него е во MAC Times и не ми го дава како што треба, ми вади хиероглифи и латиница. Го копирам сето тоа во Ворд менувам во овој фонт и сè си е океј, како да го средам проблемов или да сменам фонт во Adobe Reader. Благодарам однапред. :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.739
Поени од реакции
27.732
Имам проблем со еден ПДФ документ, текстот напишан во него е во MAC Times и не ми го дава како што треба, ми вади хиероглифи и латиница. Го копирам сето тоа во Ворд менувам во овој фонт и сè си е океј, како да го средам проблемов или да сменам фонт во Adobe Reader. Благодарам однапред. :)
ПДФ документите не зависат од тоа дали го имаш фонтот или не. Нешто лошо е направен тој документ ваљда.
Ако ти се средуе со копирање во Ворд и менување, зошто едноставно само не го зачуваш како ПДФ преку Ворд?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.112
Guys, ми треба помош: како да download-ирам видео од flash player? Порано користев Orbit Downloader Grab++, но сега некако, баш кога најмногу ми треба, мистериозно престана да функционира. :mad:

Член од
11 февруари 2009
Мислења
1.072
Поени од реакции
1.144
Guys, ми треба помош: како да download-ирам видео од flash player? Порано користев Orbit Downloader Grab++, но сега некако, баш кога најмногу ми треба, мистериозно престана да функционира. :mad:
Пробај со Internet Download Manager (IDM), јас на лаптопот ја користам за било какво симнување и обично без проблем ми симнува видео фајлови.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.917
Поени од реакции
37.112
Пробај со Internet Download Manager (IDM), јас на лаптопот ја користам за било какво симнување и обично без проблем ми симнува видео фајлови.
Не го препознава / пронаоѓа видео фајлот. :confused:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.739
Поени од реакции
27.732
Не го препознава / пронаоѓа видео фајлот. :confused:
Дај линк/прати пп кое видео сакаш да го симнеш ама побрзај ќе легнувам.
Обично IDM ми е последна алатка затоа што скоро ништо не може да и промакне.

Kajgana Shop

На врв Bottom