Помош, софтверски проблеми и совети

Т

Триптико

Гостин
Имам Windows 8.1 ама никако неможам да ги инсталирам абдејтите. Кога одам во Windows Update бирам Check for updates и цело време ги барат, и на антивирусот ми пишит дека имам абдејти. Пред некое време вакви абдејти ги инсталирав преку PowerShell ама ја заборавив постапката.
Некој помош?
Прво симни ова: https://gallery.technet.microsoft.com/scriptcenter/2d191bcd-3308-4edd-9de2-88dff796b0bc

Extract и копирај го фолдерот овде:
%WINDIR%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules

Копирај го ЦЕЛ како фолдер PSWindowsUpdates внатре.

Отвори PowerShell ISE како админ и после секој ред Enter:

Set-ExecutionPolicy RemoteSigned

Import-Module PSWindowsUpdate

Get-WUInstall

Ќе ти каже кога да рестартираш ;)
Другпат напиши кој error го имаш. Има и полесни начини.

HristijanWR10

Bryan Kearney
Член од
11 април 2012
Мислења
10.767
Поени од реакции
20.491
Прво симни ова: https://gallery.technet.microsoft.com/scriptcenter/2d191bcd-3308-4edd-9de2-88dff796b0bc

Extract и копирај го фолдерот овде:
%WINDIR%\System32\WindowsPowerShell\v1.0\Modules

Копирај го ЦЕЛ како фолдер PSWindowsUpdates внатре.

Отвори PowerShell ISE како админ и после секој ред Enter:

Set-ExecutionPolicy RemoteSigned

Import-Module PSWindowsUpdate

Get-WUInstall

Ќе ти каже кога да рестартираш ;)
Другпат напиши кој error го имаш. Има и полесни начини.
Се снајдов вчера ги најдов некако командите, фала пак за одговорот.
Иначе овај error ми го даваше windows update error 8024a008

Член од
11 јули 2014
Мислења
1.124
Поени од реакции
341
Не знаев кај да пишам. Дечки, лап топот најчесто само го затворам т.е. оди на sleep. Без да го исклучвам. Дали е тоа штетно? Што е подобро: повеќе пати на денот да му прам Shut down па пак да го уклучвам или пак само sleep?

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
На интернетов што сум уклучен после некое време ми излегува оној жолтион извичник и Limited access. Да го дисконектирам и конектирам одново неможе, ми излегува некој еррор. Tреба да го исклучам и пуштам повторно лаптопов за да има интернет, ама пак ова се повторува. Го рестартирав и рутерот ама пак исто. И не само на мојов интернет, се уклучувам и на вифи-то од кај другар и пак истото.

Член од
11 јули 2014
Мислења
1.124
Поени од реакции
341
На интернетов што сум уклучен после некое време ми излегува оној жолтион извичник и Limited access. Да го дисконектирам и конектирам одново неможе, ми излегува некој еррор. Tреба да го исклучам и пуштам повторно лаптопов за да има интернет, ама пак ова се повторува. Го рестартирав и рутерот ама пак исто. И не само на мојов интернет, се уклучувам и на вифи-то од кај другар и пак истото.
Јас имав сличен проблем со тоа Limited access и со жолтиот извичник. Пробав и кај другари и секаде истото. Го однесов и на сервис и ми го враќаа со напишано дека се е во ред. Проблемот сепак бил до рутерот. Јави се таму кај што го користиш и речи му нека ти средат.

Т

Триптико

Гостин
Смени драјвер на wifi.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Ми се појави проблем, нешто ми блокира голем број страници и ми покажува SSL ERROR и YOUR CONNECTION IS NOT PRIVATE, а некои ево пример форумов го блокира OPENDNS. Шо можит да е?

Sent from my D2403 using Tapatalk

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Проблеми имаат од OpenDNS.
Користи ги од Google.
Убо шо ми кажа дека OpenDNS имаат проблеми, до сабајле немаше да ми текнит.
Го користев до пред некое време и имав наместено ДНС сервер адреси и само ги тргнав наместив на аутоматик и си е убо сеа.:D

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Дечки што може да биде проблем, кога не го покажува вифи адаптерот во device manager?
Уопште не ја покажува иконата доле десно за вифи. Барав во контрол панел, ама ни таму ја нема.

Член од
20 декември 2014
Мислења
99
Поени од реакции
106
Дечки што може да биде проблем, кога не го покажува вифи адаптерот во device manager?
Уопште не ја покажува иконата доле десно за вифи. Барав во контрол панел, ама ни таму ја нема.
Problem so drajverot ili fizicki e izvaden deviceot (kaj desktop)

Nema kilirica posto sum na telefon I mnogu mrzliv da instaliram kirilicna tastatura.

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Problem so drajverot ili fizicki e izvaden deviceot (kaj desktop)

Nema kilirica posto sum na telefon I mnogu mrzliv da instaliram kirilicna tastatura.
Воопшто не го покажува драјверот, како да не постои. Само LAN го дава во Device Manager. Доле исто само „мониторот“ го покажува за конектирање преку кабел. За Wi-Fi не покажува ништо, ја нема иконата.

Т

Триптико

Гостин
А имаш ли конекција преку wi-fi? И дали си на лаптоп?
Додека вратиш, пробај ова: има ли твојот лаптоп КОПЧЕ за wifi? (над тастатура, обично под монитор е). Ако има, вклучи го. Ако нема, пробај со Fn + F(види на тастатура кое има знак за wifi или некаква антена). Притисни ги двете (држи Fn) и види дали свети диодата за wifi. Најверојатно си го исклучил, или windows го направил тоа. Кога ќе го вклучиш, клик на Properties на самиот адаптер и исклучи ја опцијата Turn off device to save power. Така нешто беше :)

Последно уредено од модератор:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Воопшто не го покажува драјверот, како да не постои. Само LAN го дава во Device Manager. Доле исто само „мониторот“ го покажува за конектирање преку кабел. За Wi-Fi не покажува ништо, ја нема иконата.
Јас имав ваков проблем со прошлиот декстоп, го решив на стариот добар начин, отштрафи куќиште, отштрафи ја мрежната, заштрафи назад се`, turn on, се е во ред :D

Т

Триптико

Гостин
Не знаев кај да пишам. Дечки, лап топот најчесто само го затворам т.е. оди на sleep. Без да го исклучвам. Дали е тоа штетно? Што е подобро: повеќе пати на денот да му прам Shut down па пак да го уклучвам или пак само sleep?
Хибернација е подобро. Sleep е исто како вклучен, само без екран. Иако е во мирување, компонентите се под напон. Вклучи хибернација, затвори го и шетај го каде сакаш и како сакаш :) Исто како да е исклучен, со тоа што нема подигнување цел систем, туку последно што си оставил пред самото затворање :) Само немој неколку програми да оставиш отворени, ќе си почекаш додека ги вчита целосно :)

Kajgana Shop

На врв Bottom