Помош, софтверски проблеми и совети - III дел

Статус
Затворена за нови мислења.

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
29
Дечки иам едно прашање. Симнав од интернет повеќе фајловиспакувани во во RAR, но не можам да ги отворам фајловите во него поради следната порака "Enter password for the encrypted file". Ај кажете ми што да праам?

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.586
Пасот треба да е кај што си ги симнал.

aneta:)

animal lover
Член од
3 јули 2007
Мислења
449
Поени од реакции
13
Имам тв картичка, и последнит пат кога снимав звукот не ми иде со сликата. Дали има некое програмче каде што можам бар малку да го подесам звукот со сликата. Затоа што на едното видео што ми е снимано касни отприлика 20 секунади, а на другото околу 10 а може и помалце.

P

Princ

Гостин
Не ми е јасно зошто да касни 20 секунди, премногу е тоа. Кај мене дали една секунда едвај касни.
TimeShift да не ти е активен случајно ако воопшто ја имаш таа опција?
Инаку, при преглед на видеото мислам дека можеше да го подесиш звукот со BS Player.

aneta:)

animal lover
Член од
3 јули 2007
Мислења
449
Поени од реакции
13
Незнам зашто касни и мене тоа ми беше чудно, затоа што претходно се што сум снимала било супер, но сега незнам што се случи и тие видеа ми испаднаа така.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Имав блиска средба со worm.win32.fujack.n, го исчистив ама нешто ми заебал во windows-от. Во мy computer не можам да ги отворам партициите со double click или enter, мора десен клик и опен. Со double click и enter ми се појавува "Please go to control panel to install and configure system components". Пробав system restore, после рестартот, вика system restore incomplete, nothing was changed in your system. Не знам дали е ова последица на тоа што го избришав c:\windows\system32\drivers\spoclsv.exe, ама морав зашто не можеше disinfect.
Има ли начин да се најде што се изменил вирусов во windows-от, па да се направи некаков repair.

И уште една работа, имам од порано еден проблем со BSOD, ако го закачам дампот може да се открие што прави проблем?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Побарај во истава тема поназад го имаше ова.

P

Princ

Гостин
И уште една работа, имам од порано еден проблем со BSOD, ако го закачам дампот може да се открие што прави проблем?
Од друга страна пак, ако не го закачиш дампот, веќе очигледно е дека нема никогаш да сватиш дали некој ќе се смилувал да го открие проблемот.
Закачи, па ќе видиме.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
P

Princ

Гостин
Не ми кажува точно кој драјвер а се жали и на меморијата. Провери го RAM-от со мемтест.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Не ми кажува точно кој драјвер а се жали и на меморијата. Провери го RAM-от со мемтест.
Му имам правено мемтест (едно 3-4 саати), ама не најде грешка.

P

Princ

Гостин
Некој друг може ќе знае подобро да го дешифрира ова:

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA (50)
Invalid system memory was referenced. This cannot be protected by try-except, it must be protected by a Probe.
Typically the address is just plain bad or it is pointing at freed memory.
Arguments:
Arg1: a7e0a06e, memory referenced.
Arg2: 00000000, value 0 = read operation, 1 = write operation.
Arg3: 8052ac74, If non-zero, the instruction address which referenced the bad memory address.
Arg4: 00000000, (reserved)

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Имав блиска средба со worm.win32.fujack.n, го исчистив ама нешто ми заебал во windows-от. Во мy computer не можам да ги отворам партициите со double click или enter, мора десен клик и опен. Со double click и enter ми се појавува "Please go to control panel to install and configure system components". Пробав system restore, после рестартот, вика system restore incomplete, nothing was changed in your system. Не знам дали е ова последица на тоа што го избришав c:\windows\system32\drivers\spoclsv.exe, ама морав зашто не можеше disinfect.
Има ли начин да се најде што се изменил вирусов во windows-от, па да се направи некаков repair.

За решението со вирусов, на претходниве страни веќе беше спомнато за ова, ама уште да го пишеше некој како се вика вирусот многу време ќе ми заштедеше, отпосле сфатив дека се работело за истата работа.

Ќе подобјаснам малце што треба да се направи за да се среди бељата што ја прави.

Значи вирусот се вика worm.win32.fujack.n (има и некои други имиња). Се приметува по тоа што не може да се отворат партициите преку my computer со double click и enter, а може да се отвараат со десен клик и open или преку adrres bar. Toa e затоа што во root directory снимил фајл autorun.inf. Исто така тамо снима и два фајла Gamesetup.exe и Setup.exe.

Најпрво треба да се очисти со антивирус, па после треба да се избрише autorun.inf. Ама бидејќи autorun.inf e скриен фајл, треба да се уклучи show hidden files and folders. Ама овде ќе сфатите дека не може да се штиклира show hidden files and folders, туку само се враќа на do not show hidden files and folders. Затоа се прави следнава постапка, овој код:

Код:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden]
"Text"="@shell32.dll,-30499"
"Type"="group"
"Bitmap"=hex(2):25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,00,6f,00,6f,00,74,\
  00,25,00,5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,53,00,\
  48,00,45,00,4c,00,4c,00,33,00,32,00,2e,00,64,00,6c,00,6c,00,2c,00,34,00,00,\
  00
"HelpID"="shell.hlp#51131"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\NOHIDDEN]
"RegPath"="Software\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Explorer\\Advanced"
"Text"="@shell32.dll,-30501"
"Type"="radio"
"CheckedValue"=dword:00000002
"ValueName"="Hidden"
"DefaultValue"=dword:00000002
"HKeyRoot"=dword:80000001
"HelpID"="shell.hlp#51104"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\Hidden\SHOWALL]
"RegPath"="Software\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Explorer\\Advanced"
"Text"="@shell32.dll,-30500"
"Type"="radio"
"CheckedValue"=dword:00000001
"ValueName"="Hidden"
"DefaultValue"=dword:00000002
"HKeyRoot"=dword:80000001
"HelpID"="shell.hlp#51105"
се копира во notepad и се зачувува со екстензија .reg под било кое име. После double click на зачуваниот фајл и излегува do you want to add to registry...., и стискате ок. После следи рестарт, а после рестартот ќе може да се штиклира show hidden files and folders, после го бришете autorun.inf и проблемот е решен.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
BSOD-от на шашма ти се појавува или после некоја операција и сл? Тестирај со мемтест подолго од 12 саати и со Orthos/Prime95 повеќе од 5-6 саати (не заборавај кај прајмот да стаиш error checking)

Ми се десило мемтест да даде 1 ерор на 17-18 саати, затоа ти викам прај подолго, ако BSOdот се појавува на шашма.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom