Помош, софтверски проблеми и совети - II дел

• Креатор на темата Princ
  • Време на започнување
Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Princ напиша:
Не можам сега да го испробам бидејќи тој компјутер ми е дома ама веројатно ќе работи онаа за кернел верзија 2.2.14 или поново. Ќе го испробам и утре ќе известам.
Поздрав.
Milo mi e sto mozev da pomognam, aj pisi utre sto si napravil, ok?

bad_boy

Шчо САќАШ Мори
Член од
25 јануари 2007
Мислења
292
Поени од реакции
6
Lol ај да ја подновам темава.
Ами имам линукс и windows.
Е сега кога го инсталирав линуков прво тој ми се бутират(Има да одберам кој да бутират ама ако во рок од 7 секунди не одберам ништо афтоматски бутират линукс)
Сакам прво Xp да бутират.Ај кажете како да го наместам тоа?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Купив Антивирус НОД 32 и го инсталирав на компјутер. НА самото ЦД имаше и крак. Но кога сакам да направам кпи и пасте на кракот ми се јавува известување:

Барам помош што да направам за да може да работи антивирусот нормално и да прави update.

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
Да те прашам јас тебе: Koja верзија ја имаш 2,5 или 2,7? И вака, кога го инсталираш антивирусот, НЕ прави рестарт, после инсталирај го и пачот. Ако ја имаш верзија 2,7 тогаш, после пачирањето, пак НЕМОЈ да го рестартираш компјутерот. Појди во местото каде си го инсталирал NOD 32, таму ке најдеш еден nod32fx.reg фајл. Активирај го, рестартирај го компјутерот и терај работа :)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
naum_spaseski напиша:
Да те прашам јас тебе: Koja верзија ја имаш 2,5 или 2,7? И вака, кога го инсталираш антивирусот, НЕ прави рестарт, после инсталирај го и пачот. Ако ја имаш верзија 2,7 тогаш, после пачирањето, пак НЕМОЈ да го рестартираш компјутерот. Појди во местото каде си го инсталирал NOD 32, таму ке најдеш еден nod32fx.reg фајл. Активирај го, рестартирај го компјутерот и терај работа :)
Ја имам верзијата 2,5 А тој документ што ми кажуваш да го побарам го нема кај мене nod32fx.reg фајл. така да не ми помогна твојот совет во врска со овој антивирус.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
naum_spaseski напиша:
Првпат кога ми напиша што да правам не те разбрав, но сега пак го прочитав и видов дека не сум требал да правам рестарт. Благодарам многу сега антивирусот си работи како што треба :zver:

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Мене ми треба малце помош.Дали има воопшто програм каде ќе можам да пишувам Текст од некој филм песна....И после да го гледам филмот или песната со превод.Ме сваќате

Член од
26 јануари 2007
Мислења
241
Поени од реакции
3
Незнам дали е проблемов софтверски или хардверски...
Кога ќе влезам да играм некоја игра после 10-20 мин, некогаш и одма, ми снемува звук. Прво мислев дека е од една игра, ама почна да се случува и кај другите. Е сега треба да излезам од играта, па пак да ја стартувам, за повторно да има звук, ама понекогаш звукот целосно заглавува, па треба да правам рестарт... Ако може некој нека помогне!!!

Член од
30 јануари 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
bad_boy напиша:
Lol ај да ја подновам темава.
Ами имам линукс и windows.
Е сега кога го инсталирав линуков прво тој ми се бутират(Има да одберам кој да бутират ама ако во рок од 7 секунди не одберам ништо афтоматски бутират линукс)
Сакам прво Xp да бутират.Ај кажете како да го наместам тоа?
У конзола, прво правиш копија од конфигурациониот фајл:
Код:
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
После го едитраш:
Код:
gksudo gedit /boot/grub/menu.lst
После ја бараш линијата:
Код:
default     0
и бројoт 0 го менуваш у број на секција што ти е декларацијата за Windows (default би требало да ти биде 4).

Член од
29 јануари 2007
Мислења
217
Поени од реакции
1
Izvadiv linux od internet, bese zipiran vo 5 folderi t.e. 5 CDea, problemot e sto ne postoi nitu eden fajl koj sto go cita Windowsot osven *.txt, nikogas ne sum rabotel na linux pa ne znam ni kako da go startuvam od dosot (ako e mozno) moze nekoe upatsvo?.. i dali vo vasite (tie sto go imaat) postoi nekoj fajl preku koj ke se startuva instalacijata preku windowsot...
fala odnapred

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
BrainCrasher напиша:
Izvadiv linux od internet, bese zipiran vo 5 folderi t.e. 5 CDea, problemot e sto ne postoi nitu eden fajl koj sto go cita Windowsot osven *.txt, nikogas ne sum rabotel na linux pa ne znam ni kako da go startuvam od dosot (ako e mozno) moze nekoe upatsvo?.. i dali vo vasite (tie sto go imaat) postoi nekoj fajl preku koj ke se startuva instalacijata preku windowsot...
fala odnapred
Само пет фајлови ти се или имаш повеке? Ако се само пет, со која екстензија се? Ако се со .iso .bin и слични на нив, тоа се слики за режење цедеа, што значи сите фајлови што ти требаат се во тие 5 фајлови. Тие можеш да ги стартоваш преку Nero, Alcohol 120% и др. програми со кои можеш да решиш цедеа.

Член од
29 јануари 2007
Мислења
217
Поени од реакции
1
naum_spaseski напиша:
Само пет фајлови ти се или имаш повеке? Ако се само пет, со која екстензија се? Ако се со .iso .bin и слични на нив, тоа се слики за режење цедеа, што значи сите фајлови што ти требаат се во тие 5 фајлови. Тие можеш да ги стартоваш преку Nero, Alcohol 120% и др. програми со кои можеш да решиш цедеа.
ne se *.iso i *.bin, a i ne se samo 5, vo sekoj folder ima dosta fajlovi i folderi, od koi folderi, boot;docu;dosutils;media.1;suse (ova e prvoto CD) i nekoj fajlovi no nikade *.exe ili slicno. Ako znaes kako da go snimam pomagaj :)

naum_spaseski

Стружанец
Член од
25 јануари 2007
Мислења
534
Поени од реакции
2
BrainCrasher напиша:
ne se *.iso i *.bin, a i ne se samo 5, vo sekoj folder ima dosta fajlovi i folderi, od koi folderi, boot;docu;dosutils;media.1;suse (ova e prvoto CD) i nekoj fajlovi no nikade *.exe ili slicno. Ako znaes kako da go snimam pomagaj :)
Имаш мсн? Ако имаш ете ти лево, мој мсн, адни ме и објасни ми подобро :helou:

јахутерминал

impressed by gay people
Член од
26 јануари 2007
Мислења
778
Поени од реакции
7
Да ве прашам нешто, што одамна ми е останато како нејаснотија. Погледнете ја сликата. Зошто има два обележувачи и два алатника за обележување кога сакам да додадам нова страна во омилени кај Mozilla Firefox 2.0.0.1?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.961
Имам проблем со Task Menager, не дозволува да видам ништо, немам пристап ни до процеси само се отвара ваков прозорец кога стискам Ctrl+Alt+Del

Не можам ни да го затворам преку X само од таскбарот долу правам close. Дали е можно да е некој вирус?
Скенирав со Kasperskу најде 2-3 тројанци и ги избриша, ама Task Menager остана пак ваков.

Kajgana Shop

На врв Bottom