Помош, софтверски проблеми и совети - II дел

• Креатор на темата Princ
  • Време на започнување
P

Princ

Гостин
vikris напиша:
ЗОШТО МИ Е ИЗБРИШАН ОДГОВОРОТ ЗА ОХРИЃАНКА???
Прво правило за новите членови е да ги прочитаат ПРАВИЛАТА НА ФОРУМОТ пред да постираат. Таму има еден дел кој се однесува дека ниеден член нема да нуди материјал кој е авторски заштитен (во случајот програмата за која ти даде директен линк за превземање на програмот ПЛУС крак, а тоа е нелегално користење на авторски заштитен програм).
Појасно?

Член од
18 август 2006
Мислења
325
Поени од реакции
4
Princ напиша:
Прво правило за новите членови е да ги прочитаат ПРАВИЛАТА НА ФОРУМОТ пред да постираат. Таму има еден дел кој се однесува дека ниеден член нема да нуди материјал кој е авторски заштитен (во случајот програмата за која ти даде директен линк за превземање на програмот ПЛУС крак, а тоа е нелегално користење на авторски заштитен програм).
Појасно?
Да! Нема да се случи повторно.

Член од
21 јуни 2006
Мислења
66
Поени од реакции
0
mr_wicket напиша:
Иам еден заебан проблем. Имам ПЦ од странство. Е сеа се појавува еден прозор и бара пас. Може некако да се тргне или мора формат.
Ko sho gleam za Windows XP stanuva zbor.
Ne se probiva tolku ednostavno kako Win 98, no eve kako:
kje napravish butabilno CD so pomosh na BART PE Builder i Windows XP Professional BOOT CD.
BART PE: http://www.nu2.nu/pebuilder/
kje pobarash vo utilite i kje najdesh eden manager za 2k_xp account-tite. Moesh da si kreirash nov akaunt ili da izbrishesh vekje postoechki administratorski akaunti.

Drug nachin e da gi najdesh SAM fajlovite i da gi editirash ili brishesh, ama toa e mnogu poslozheno.

Член од
6 август 2006
Мислења
6
Поени од реакции
0
Linux boot loader

Напишано од Princ
Инсталирав Убунту пред неколку дена и имам 2 проблема.

1. Кога почнува да работи компјутерот, убунту ми е прв на листа и на крај е виндоус икспе. Како да ги преместам (убунту да е втор а windows xp прв).
Abe vo zavisnost vidi dali linuxot ti koristi lilo ili grub boot loader idi u /etc ili vo /boot editiraj gi config fajlovite, izmeni go samo redosledot.:drk:

Член од
18 август 2006
Мислења
12
Поени од реакции
0
Здраво ме интересире кај можам да најдам програма со која ке можам да превземам цели галерии со слики .

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Princ напиша:

Кога почнува да работи компјутерот, убунту ми е прв на листа и на крај е виндоус икспе. Како да ги преместам (убунту да е втор а windows xp прв).
Се надевам не каснам многу (=

Како што спомна некој член погоре, треба да го измениш редоследот на оперативните системи во конфигурацискиот фајл.. ако не се лажам, [SIZE=-1]/boot/grub/grub.conf .

Отвори конзола/терминал, пиши sudo gedit /boot/grub/grub.conf , и во првата опција (default мислам дека се вика), смени ја нулата (Убунту) во бројката под која е Windows-от (мислам 4 дека беше, се брои и таа линијата). Автоматски ќе влегува во Windows вака, наместо во Убунту.
[/SIZE]

Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Wolverine напиша:
Здраво ме интересире кај можам да најдам програма со која ке можам да превземам цели галерии со слики .
Teleport Pro или HTTrack Website Copier

P

Princ

Гостин
Благодарност (и зеленко) до hakerista и P.Overdrive. Токму така и направив и тој проблем се реши :)
Сега ми остана само уште тој со звукот. Ако некој знае кај можам да земам драјвери, нека каже. Значи кога пуштам аудио ЦД на пример, ми вика unable to find hardware bla bla bla... нешто у тој стил. И кај звучникот кај саатот имам еден црвен икс.

Член од
22 јули 2006
Мислења
1.265
Поени од реакции
36
Princ напиша:
Благодарност (и зеленко) до hakerista и P.Overdrive. Токму така и направив и тој проблем се реши :)
Сега ми остана само уште тој со звукот. Ако некој знае кај можам да земам драјвери, нека каже. Значи кога пуштам аудио ЦД на пример, ми вика unable to find hardware bla bla bla... нешто у тој стил. И кај звучникот кај саатот имам еден црвен икс.
Кажи ми само која звучна карта ја имаш, па ќе ти најдам драјвери

P

Princ

Гостин
The Man напиша:
Кажи ми само која звучна карта ја имаш, па ќе ти најдам драјвери
Princ напиша:

2. Имам матична MSI 945PL со звучна on-board Realtek ALC850 ама немам звук (на звучничето кај саатот имам црвен икс). Дај кажете драјвери кај можам да најдам. Инфо: немам интернет на тој компјутер. Значи ќе треба да ги превземам, па на стик и после да ги инсталирам таму.
Повелеле. Значи за Убунту ми требаат :)

P

Princ

Гостин
Не можам сега да го испробам бидејќи тој компјутер ми е дома ама веројатно ќе работи онаа за кернел верзија 2.2.14 или поново. Ќе го испробам и утре ќе известам.
Поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom