Помош, совети, размена на искуства...

La Española

Лекот е отров!
Член од
1 февруари 2007
Мислења
1.808
Поени од реакции
556
Не знам дали ја погодив темава да го поставма прашањево ама ај.

Вака , од пред некео време, почна да ми трепка екранот и да се губи сликата на него кога сакам да сликам надвор а има голема светлина, на пример сонце многу или небо светло и трепка тоа екранот, и сликите бели ги вади ако шкрапнам :(
А внатре на пример дома или навечер не прави проблем слика нормално. А го свртам накај прозор кога е дење пак трепка.

Што може да е? Леќите нешто?

Член од
22 октомври 2008
Мислења
6
Поени од реакции
0
Прашање

Имам Kodac C713 со скршен дисплеј. Понуди за поправка по ПП може?

ПС. Не знам дали е соодветно местото за оваа тема...преместете ја ако треба

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Имам Kodac C713 со скршен дисплеј. Понуди за поправка по ПП може?

ПС. Не знам дали е соодветно местото за оваа тема...преместете ја ако треба
Ти ја споив темата со оваа. Е вака сеа, цена незнам точно да ти кажам али можеш да погледнеш на гарантниот лист од кај што ти е купен апаратот мислам дека треба да пишува овластен сервис. Појди до таму и види, ако нејќат таму ќе идеш во видео дата (малце поскапи се).
За пикс плус да не те лажам незнам дали поправаат, а доколку не поправаат со сигурност ќе ти кажат кај да го однесеш апаратот.

Бонус на сето ова е што дисплејот како дисплеј е премногу скап :(

mmm121

Pentaxian
Член од
27 јуни 2006
Мислења
545
Поени од реакции
21
Не знам дали ја погодив темава да го поставма прашањево ама ај.

Вака , од пред некео време, почна да ми трепка екранот и да се губи сликата на него кога сакам да сликам надвор а има голема светлина, на пример сонце многу или небо светло и трепка тоа екранот, и сликите бели ги вади ако шкрапнам :(
А внатре на пример дома или навечер не прави проблем слика нормално. А го свртам накај прозор кога е дење пак трепка.

Што може да е? Леќите нешто?
Сензорот ке ти цркне многу скоро.... апаратот Canon да не е ?

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Да не знаете како можам да видам кој објективи има иста бленда ко Никон 18-135мм ?!?! :smir:

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Ми треба некои совети за избор на DSL-R body, и веројатно 2 објективи.
Скоро година и пол користам Canon S5 IS, напреден дигиталец, практичен и добар апарат. Одредено време размислувам за продажба на овој апарат (за ова подоцна ќе го пишам во берзата кога ќе одлучам конечно) и купување на солидно и поефтино дсл-р тело и објективи.
Најмногу ми фаќа око овој пат да земам Никон, нешто околу D40-D80 телата. Бидејки дури го користев Канонот (кој е сепак дигиталец) сфатив дека најчесто го користам за портрети и за долг зум (кој всушност го користев за да добијам длабочина во портретите). Околу објективите би одел на портрет објектив од типот AF-S NIKKOR 50mm f/1.4D до f/1.8. А со тек на време и некој зум објектив и би ми било важно и објектив со минимално DOF поле, нешто до 22f за доги експозиции. Некако да се искомбинираат барањава во последнава реченица во еден објектив.

Значи, повеќе ми треба совет за какво тело да земам, пошто околку портрет објективите советите веројатно би се движеле околу тие што и јас ги споменав. Исто и за нарачки од страство, соседниве држави, читав доста од овде порачувале од Грција, па некој заштедиле и до 100 евра.

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
NIKKOR 18-135 ima blenda 3.5-5.6, pa ti vidi sto te interesira, kakov objektiv ustvari baras?

A za "within" bi rekol:
Za zasteda od 100 evra recisi i nemas garancija, koj tebe kje te prasuva vo Grcija dali imas garancija ili ne, kje ti recat "ostavi go, treba da go prakjame vo Atina..." i kje vidis sto kje ti ispadne, za TELO bi ti preporacal (posto sakas NIKON) NIKON D80, za podocna mozes da go koristis onoj NIKKOR 50mm f/1.8 posto ovie ponovite BUDZET tela go nemaat "SRAFCIGER-ot" za da mozes da gi koristis poevtinite objektivi koi fokusiraat na toj princip, e sega ne spomena kolkav ti e budzetot za vakva igracka, jas bi ti preporacal slednovo:
1. NIKON D60 VR KIT + NIKKOR 55-200VR
2. NIKON D80 KIT + NIKKOR 70-300G + NIKKOR 50mm f/1.8

P.S. Jas bi otisol na kombinacijata br. 2 posto objektivite se mnogu evtini, a i mnogu dobri, jas gi imam (osven D80-kata)

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Каде да однесам на поправка Kodak M1063, купен во странство? И отприлика колку би коштало, кварот е следниот: објективот е заглавен на “пола пат“ и воопшто не се уклучува, само 2 секунди тоа Kodak EasyShare welcome пораката и одма се гаси. Help anyone?:nesum:

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Одма до автобуската во Скопје има едно фото продавниче каде што има црно-бели филмови. Ако некој знае како се викаше и има телефонски број, нека пише.
Фала.

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Да ми ја објасни некој EV Compensation опцијата?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Да ми ја објасни некој EV Compensation опцијата?
Кога сликаш со дигиталец апаратот пресметува колку брзо да окини (ако сликаш во апературе мод) или колку да ја отвори блендата (ако сликаш во шутер мод) или и двете (ако сликаш во програм мод) е сега некогаш сликарот не се слага со мислењето на апаратот или апаратот сам по себе има тенденција да алика преосветлени или презатемнети слики или сака сликарот да постигни некој ефект.... значи во тие случаеви се користи EV Compensation, на + се добиваат поосветлени слики на - позатемнети. обично одат во чекор од 0,33 и обично од + до -2.
Значи ако сакаш сликата да ти биде поосветлена и во зависност колку намести на (пример) +1 или помалце или повеќе и обратно на - ако сакаш потемна слика. Опција АУДО експозиција бракетинг се користи за правење на ХДР слики при што апарати (кои ја имаат таа опција) сликаат 3 слики едно по друго една преосветлена една затемнета и една нормална и со комбинација на осветлена - затемнета и со помош на посебни програми (или плагинзи за фотошоп) се прават ХДР слики.

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Кога сликаш со дигиталец апаратот пресметува колку брзо да окини (ако сликаш во апературе мод) или колку да ја отвори блендата (ако сликаш во шутер мод) или и двете (ако сликаш во програм мод) е сега некогаш сликарот не се слага со мислењето на апаратот или апаратот сам по себе има тенденција да алика преосветлени или презатемнети слики или сака сликарот да постигни некој ефект.... значи во тие случаеви се користи EV Compensation, на + се добиваат поосветлени слики на - позатемнети. обично одат во чекор од 0,33 и обично од + до -2.
Значи ако сакаш сликата да ти биде поосветлена и во зависност колку намести на (пример) +1 или помалце или повеќе и обратно на - ако сакаш потемна слика. Опција АУДО експозиција бракетинг се користи за правење на ХДР слики при што апарати (кои ја имаат таа опција) сликаат 3 слики едно по друго една преосветлена една затемнета и една нормална и со комбинација на осветлена - затемнета и со помош на посебни програми (или плагинзи за фотошоп) се прават ХДР слики.
Јасно, фала на опширниот одговор :helou:

Член од
7 март 2007
Мислења
197
Поени од реакции
12
Мислам дека и порано имам побарано помош за истово (но не се сеќавам дека добив :D)

Ми треба тел. број од човекот што има студио за развивање/продажба на филмови кај новата Автобуска во Скопје, колку што знам е кај Космофон зградата. Мислам продавничето се викаше Скопјанка (или нешо така).

Ако знае некој би било убаво во скоро време да ми каже.

TinyGiant

што сакам
Член од
9 април 2008
Мислења
236
Поени од реакции
3
ми треба цена за NIKON D90 (нов). значи ми треба тело со објектив што следи стандардно со него...цена и што точно иде со него.

Фала унапред:smir:

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
ми треба цена за NIKON D90 (нов). значи ми треба тело со објектив што следи стандардно со него...цена и што точно иде со него.

Фала унапред:smir:

Ете за македонија http://www.pixplus.com.mk/

A во Бугарија го имаш за 700 евра

Тело Nikon D90 + Објектив Nikon AF-S DX VR Zoom-NIKKOR 18-55 mm 1:3,5-5,6G

Kajgana Shop

На врв Bottom