Помош, совети, размена на искуства...

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.699
Поени од реакции
288
Опремата ми се состои од Canon 450D,Canon 18-55 IS,Canon 50mm f1.8,Canon 55-250 IS, и во план ми е Sigma 10-20, и имам Macbook Pro 13.3 inch.

Прашањето ми е следно: што би било подобро да купам - ранец или торба. Марката инаку е пожелно да биде Lowepro.

Патувам не многу често (на 2-3 месеци) и тоа најчесто со авион.Имајќи дека често сум во големи градови, џепчиите треба да се имаат во предвид (знам за случаи каде цели торби со апарат и опрема се "стопени" неприметно за секунда). Сите од погоре наброените работи би сакал да можам да ги носам со мене (освен лаптопот кој би седел во хотел, но пошто во авион мора само 1 парче багаж да се носи како примарна потреба ми е ставена и место за лаптоп)

Некои од опциите се:

1. CompuPrimus AW - мој фаворит, бидејќи од тоа што можам да видам со него може да се понесат сите работи, а и голем плус е тоа што објективите се пристапни само од внатрешната страна на ранецот (страната што е према грбот), така да неможат да бидат украдени. Единствена негативна работа е што лаптопот е во слив, и е на отворено, не е во ранецот

2.Fastpack 350 - Доста добра алтернатива, освен што патентот е на надворешната страна, и не сум сигурен дека ќе можат сите објективи да се стават

3.Rezo 180/Rezo 190 - мана е што неможе да се стави лаптоп, а објективите би требало да можат да се стават сите во некоја од овие 2

4. Stealth Reporter D300 - мана е што неможе да се стави лаптоп, а објективите би требало да можат да се стават

Секое мислење е добредојдено. Ако имате некој предлог дајте, па и да не е од Lowepro, али да биде квалитетно, пошто после толку дадени пари за опрема, штета е да не се чува како што треба.

Фала однапред и извинете за километарскиот пост.

Член од
22 август 2006
Мислења
497
Поени од реакции
1.000
Барав по темиве во фотографија па не најдов др место каде да пишам прашање и совет за тоа што е основно потребно за да се опреми еден мал простор во домашна атмосвера за фотографирање на модели... моментално целовреме сум на дејлајт, а сакам малце да почнам со блицови, рефлектори, софтбоксови, бели позадини и сл.. имам нешто собрано буџет па сакам да искористам :)

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.001
Поени од реакции
12.599
Имам Canon A1100IS со мемориска картичка од 2 гига. На упатството ми пишит дека со сегашнава резолуција можам да напрам над 500 слики со таа картичка, ама ко ке стигнам бројка од 176 ми пишит мемори кард фул. Шта да радим?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Имам Canon A1100IS со мемориска картичка од 2 гига. На упатството ми пишит дека со сегашнава резолуција можам да напрам над 500 слики со таа картичка, ама ко ке стигнам бројка од 176 ми пишит мемори кард фул. Шта да радим?

Остај ти шо пиши во упатството плус види како ти се наместени за принт квалитет . Fine, super Fine и слично. Или види да не ти се наместени во RAVили TIFF да ти ги слика .Така една слика ти е по 10 мб

mmm121

Pentaxian
Член од
27 јуни 2006
Мислења
545
Поени од реакции
21
Остај ти шо пиши во упатството плус види како ти се наместени за принт квалитет . Fine, super Fine и слично. Или види да не ти се наместени во RAVили TIFF да ти ги слика .Така една слика ти е по 10 мб
RAW na Canon A1100? Мислам дека тој апарат е далеку од RAW. Или да пробаш со нивото на JPG компресија.... тоа со Fine, Super Fine.... а можно е и картичката да не е исправна.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
RAW na Canon A1100? Мислам дека тој апарат е далеку од RAW. Или да пробаш со нивото на JPG компресија.... тоа со Fine, Super Fine.... а можно е и картичката да не е исправна.
Од кај да знам :D мојот не е dslr па има raw си реков и овој да не има такво чудо.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.490
Поени од реакции
7.986
Твојот е просумер класа :)
Инаку провери си подесувања за квалитет на фотографија. Јас мојот канон (EOS 40D) го имам подесено на картица од 2 гига да сними околу 900 фотографии.

Сега немам канон како твојот на лагер па да зборам, ама отприлика би идело вака:
Одбери максимална резолуција на фотографија и нормал квалитет на фотографија. Би требало да правиш приближно нешто над 500 фотографии со 2 гига картица.

Патем, колку една боја доминира на една фотографија, толку таа зафаќа помалку мемориски простор. Колку ти е пошарена фотографија, толку повеќе простор зафаќа :)

Рекорд ми е фотографија од една ракотворба со конци во сите бои која испадна над 5 мегабајти, со претходно наведените прилагодувања.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
RAW е некомпримирана слика, онака каква сензорот ја гледа во моментот на сликањето, после од сензорот поминува низ електрониката и софтверот на апаратот кој ја компримира во JPG. Значи сите апарати ја примаат сликата како необработена RAW.
Друго прашање е дали постои опција на апартот директно да се сочува како RAW или не, а не дали некој апарат е способен или не да слика RAW.

А за прашањето, пробај да ја форматираш картицата, можеби на неа имаш негде снимено клип или WAW (звучен фајл) Канононт и тоа го може, па тие да ти држат место.
Или напиши ни колку е голема една ЈПГ слика од апаратот?

Барав по темиве во фотографија па не најдов др место каде да пишам прашање и совет за тоа што е основно потребно за да се опреми еден мал простор во домашна атмосвера за фотографирање на модели... моментално целовреме сум на дејлајт, а сакам малце да почнам со блицови, рефлектори, софтбоксови, бели позадини и сл.. имам нешто собрано буџет па сакам да искористам :)
Па пробај со некој од овие кинески комплети, читав дека се добри и тамам за она што го сакаш ти а и јас планирам наскоро да земам (летово)

http://www.bmfoto.rs/product_jin-hui-jn-300-flash-twin-softbox-kit_1399

Ова би требало да биде сосема доволно за осветлување на домашно студио. Ако имашпоголм простор секако и појако осветлување и повеќе блицеви. На апаратот земи некој стандарден блиц кој и онака во овие услови би го користел само со минимум снага за окинување на главните.

mmm121

Pentaxian
Член од
27 јуни 2006
Мислења
545
Поени од реакции
21
RAW е некомпримирана слика, онака каква сензорот ја гледа во моментот на сликањето, после од сензорот поминува низ електрониката и софтверот на апаратот кој ја компримира во JPG. Значи сите апарати ја примаат сликата како необработена RAW.
Друго прашање е дали постои опција на апартот директно да се сочува како RAW или не, а не дали некој апарат е способен или не да слика RAW.

А за прашањето, пробај да ја форматираш картицата, можеби на неа имаш негде снимено клип или WAW (звучен фајл) Канононт и тоа го може, па тие да ти држат место.
Или напиши ни колку е голема една ЈПГ слика од апаратот?

Па пробај со некој од овие кинески комплети, читав дека се добри и тамам за она што го сакаш ти а и јас планирам наскоро да земам (летово)

http://www.bmfoto.rs/product_jin-hui-jn-300-flash-twin-softbox-kit_1399

Ова би требало да биде сосема доволно за осветлување на домашно студио. Ако имашпоголм простор секако и појако осветлување и повеќе блицеви. На апаратот земи некој стандарден блиц кој и онака во овие услови би го користел само со минимум снага за окинување на главните.

Знам како функционира дигиталниот апарат.... сензорот дава рав и после софтверот го прави jpg форматот. Но на тој апарат крајниот резултат на картичката е jpg.

TinyGiant

што сакам
Член од
9 април 2008
Мислења
236
Поени од реакции
3
Здраво

1. Ми треба совет за ранец (пожелно за на едно рамо) што ќе ми ги собере:
- Nikon D90 и два објективи
- 18-105mm
- Nikkor 70-300mm VR

2. Дали би имал потреба и за што служи:
"Sunpak 72mm Ultra-Violet Filter"

знам дека служи за заштита на т.н. предно стакло на објективот од прашина и сл. и пишува и дека

"Improves contrast and color saturation by reducing the effects of ultraviolet light, atmospheric dust and haze in sunny landscapes".

Фала однапред.

Член од
27 март 2010
Мислења
24
Поени од реакции
6
Za ranec ne bi mozel da ti odgovoram zasto neznam sto se nudi po prodavnicite po Makedonija. Jas licno koristam nekolku ranci od programata na KATA, imaat odlicen kvalitet, waterproof itn...
Za filterot: Moja preporaka ti e sekako da zemes UV filter i toa po moznost za sekoj objektiv koj go imas i drzi go celo vreme na objektivot. Vo odnos na kvalitetot na fotografiite, boja i sl. ne ocekuvaj neznam kakvo podobruvanje, 95% od fotografite gi koristat kako zastita na strakloto na objektivot. Normalno, na site ni se slucuva da go udris negde aparatot i sl, i ako dojde do toa, podobro da smenis filter otkolku objektiv, neli :)
Dokolku slikas pejsazi, nebo, voda i sl. na jako dnevno svetlo, bi ti preporacal, normalno, dokolku si vo moznost, da si zemes polariziracki filter za objektivot so koj ke slikas landscapes, zasto so toj filter ke mozes da primetis razlika, i toa znacitelna razlika vo odnos na boite. Polariziracki filter gi otstranuva refleksiite od sonce nastanati od site nemetalni povrsini, kako na primer voda....
Tolku od mene :wink:
Pozz

TinyGiant

што сакам
Член од
9 април 2008
Мислења
236
Поени од реакции
3
Za ranec ne bi mozel da ti odgovoram zasto neznam sto se nudi po prodavnicite po Makedonija.
не купувам од тука, туку од USA...

прашувам зашто 70-300 вр објективот е поголем и бара поспецифична торба, кај што можеш да ставиш телефото објектив. и фала богу... да не е огромен ранец

како и да е, фала на совет.

некој друг?

Член од
2 април 2007
Мислења
2.875
Поени од реакции
4
znae li nekoj kolku se dvizat cenite na vakvi baterii
ni_mh_battery_AA_rechargeable_battery_pack_2_4V_800mAh

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
не купувам од тука, туку од USA...

прашувам зашто 70-300 вр објективот е поголем и бара поспецифична торба, кај што можеш да ставиш телефото објектив. и фала богу... да не е огромен ранец

како и да е, фала на совет.

некој друг?

Порачај си од девиант арт :) топ е тој ранец , не е огромен а собира баги опрема ;) 58 evra e , само незнам дали има моментално. Или од кај нас во pixplus oва нешто би ти го препорачал.
http://pixplus.com.mk/index.aspx?tabindex=0&tabid=1&productid=794&directoryid=+183&ctrl=productdetails

Kajgana Shop

На врв Bottom