Го имам 105ката и немам зборови. Феноменален објектив. Иначе кога се мислев дали да го земам 18-200 (од никон), читав дека затоа што е тежок, ако е свртен надолу, се зумира само од себе. Не знам колку е квалитетна сигмата.Значи се мислам која комбинација да ја напрам?
Nikon 18-200mm f/3.5-5.6G AF-S DX ED VR II
Sigma 105mm F/2.8 EX DG Macro
Или подобро е обратно
Sigma 18-200mm F/3.5-6.3 DC OS/HSM
Nikon AF-S VR Micro-NIKKOR 105 mm 1:2,8G
Гледав споредби, некако не ми се гледа најарна сигмата , затоа најверојатно ќе го земам 18 200 никонски а сигмата 105 , а за 18 -200 се мислам дали да го земам IF кај него сигурно ќе нема таква мана.Го имам 105ката и немам зборови. Феноменален објектив. Иначе кога се мислев дали да го земам 18-200 (од никон), читав дека затоа што е тежок, ако е свртен надолу, се зумира само од себе. Не знам колку е квалитетна сигмата.
Ги споредив двата имат топ рејтинг и сигмата многу е добра како што пишат на интернет нема премногу разлики освен шо сигмата вадела минимално ноис на позадина некогаш.Па што знам, види спореди ги 105ките од сигма и никон. Мислам дека 105ката од никон е доста подобра. Ако веќе имаш некаков широко аголен, зошто не земаш NIKKOR AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED ?
Eпа ако можеш да си дозволиш, 16-85ката + 105 микро, ти е најдобра комбинација . А шо боди имаш?Ги споредив двата имат топ рејтинг и сигмата многу е добра како што пишат на интернет нема премногу разлики освен шо сигмата вадела минимално ноис на позадина некогаш.
Сакам да имам еден објектив за везден шо се вели оти немам друго ништо . Незнам шо комбинација можи да напрам, едно време се мислев со 16-85 да го земам ама многу пари ми иди така :/ двата никонски.
d90 ka сега се берам со ред не беше тешко да се избери тело за објективите баги време се мислам :/Eпа ако можеш да си дозволиш, 16-85ката + 105 микро, ти е најдобра комбинација . А шо боди имаш?
Eпа чим си зел д90ка, не мора да избрзаш со сигма објективи. Види сега што повеќе ти треба. Ако не ти треба Макро хитно, земај 16-85 (сигурно е подобар од 18-200), и потоа собирај пари за 105ката. Потоа можеш и 70-300 VR да си земеш, и комплетиран си . (т.е. никогаш не си комплетиран, никогаш нема крај, али ... )d90 ka сега се берам со ред не беше тешко да се избери тело за објективите баги време се мислам :/
Да и јас сега читав баш на еден друг форум исто некое бате имаше прашано баш за ова што прашував јас, најверојатно ќе го земам со 16-85 и 105мм никонски двата , секако планирав и толку пари да дадам од прилика , само што сега ќе немам плус блиц :/ планирав да земам и sb600 барем. Ама имам баги другарчиња шо сликаме со по 4-5 блицови така да ќе се позајмувам меѓувремеEпа чим си зел д90ка, не мора да избрзаш со сигма објективи. Види сега што повеќе ти треба. Ако не ти треба Макро хитно, земај 16-85 (сигурно е подобар од 18-200), и потоа собирај пари за 105ката. Потоа можеш и 70-300 VR да си земеш, и комплетиран си . (т.е. никогаш не си комплетиран, никогаш нема крај, али ... )
Хехе, јас ја имам истата комбинација. 16-85 со 105 микро и 70-300 имам. Зедов и SB600. Само што со факултетов немам скоро ИЧ време за сликање -.-. Здравје да поминат финалниве сега. Па од 15ти јуни, со господ напред . Во последно гледав и макро блиц сетот што е на никон, со римоут јунит-от, али ептен скапо е -.-.Да и јас сега читав баш на еден друг форум исто некое бате имаше прашано баш за ова што прашував јас, најверојатно ќе го земам со 16-85 и 105мм никонски двата , секако планирав и толку пари да дадам од прилика , само што сега ќе немам плус блиц :/ планирав да земам и sb600 барем. Ама имам баги другарчиња шо сликаме со по 4-5 блицови така да ќе се позајмувам меѓувреме
И јас ги гледав макро блицовите , ама не ми се дават толку пари подобро би зел некое рефлекторче поќе можи да ми се најдиХехе, јас ја имам истата комбинација. 16-85 со 105 микро и 70-300 имам. Зедов и SB600. Само што со факултетов немам скоро ИЧ време за сликање -.-. Здравје да поминат финалниве сега. Па од 15ти јуни, со господ напред . Во последно гледав и макро блиц сетот што е на никон, со римоут јунит-от, али ептен скапо е -.-.
За зиберица обавезноДодека да се добереш до блиц земи зиберица, две :wink: