Помош, совети, размена на искуства...

Член од
6 септември 2007
Мислења
190
Поени од реакции
49
Кон сонце или кон јака светлина го немам насочувано , ако ми е зафркнат сензорот каде да го носам за поправка твој предлог

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Maкедонија мислам дека нема официјален сервисен центар:( Имаат така наречен дистрибутер, ама како што кажа Мистичен биле дечките за нигде не ги бивало....Официјален сервис за SONY се VideoData карши Веро 2 во Тафталиџе, ај утре ќе проверам и така ми е блиску до факултетот ќе прашам дали се бафтаат и со други видови апарати, ако се бавтаат ќе ти пишам да отидеш да видиш шо му е проблемот ок:wink:

Член од
6 септември 2007
Мислења
190
Поени од реакции
49
Добро чим така фала многу за сега , ако има можност за други апарати да поправаат кажи , да можам јас би пошол но од Кичево сум така да ако го бидува тој сервис да доаѓам тамо поздрав ..........

Член од
12 октомври 2007
Мислења
56
Поени од реакции
3
Neznam dali vece ima postaveno vakvo prasanje,ama ke moze li da mi pbjasni nekoj kako vo crno-bela slika da vmetnam detalj vo boja?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
И јас мислам дека е прегорен сензорот, или заебан нешто, сигурно си го држел предолго кон сонце , или некој јаки ласери рефлектори и слично. Прво земи однеси го на сервис, ама мислам дека нема можност на сите дигитални да се замени сензорот. Така да изгледа нов ке треба . А и тоа што се брн делови се јавуваат само при заебан сензор,а некогаш се разбира и се јавуваат при преекспонирање..

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Дреамсон друже бев во ВидеДата и прашав(јес да таа дрољата малце појма немаше) и поправаат секакви апарати

Ако дефектот е до 4500денари без консултации ќе ти го направат, а ако е над 4500 денари т.е. некоја поголема штета тогаш ти се јавуваат и ти кажуваат колку точно ќе те чини поправката и дали сакаш или нејќеш да ти го поправат...значи вака или така треба да дојдеш во Скопје да го однесеш апаратот и ваљда ќе излезе некој од сервисерите да направи муабет со тебе затоа што си од Кичево, нормално ќе им кажеш.

Доколку незнаеш каде е ВидеоДата комотно пиши ми приватна кога ќе доаѓаш во Скопје за да се чекаме и да го однесеме ОК:wink:

Neznam dali vece ima postaveno vakvo prasanje,ama ke moze li da mi pbjasni nekoj kako vo crno-bela slika da vmetnam detalj vo boja?
Доколку сакаш да вметнеш во одреден дел на фотографијата боја т.е да ја сатурираш селектираната околина на сликата потребно ти е ова(читај внимателно и прави додека читаш:wink:)

1. Со алатка за селектирање (Magnetic/Poligonal/Free LASSO tool)

го селектираш делот кај што сакаш да ти бидат обоените пиксели

2. Втор чекор е да додадеш боја....КАКО?
ВАКА:)
Идеш во Image->Adjustments->Hue And Saturation

Боксот над Preview штиклирај го и автоматски ДЕЛУМНО ќе ти се обои делот од сликата кој што ти е селектиран

хинт-> Hue е за промена на бојата
Saturation е за интензитет на бојата
Lightness знаеш што е :wink:

на крајот стисаш ОК ако ти се свиѓа така сејвни ја сликата, ако сакаш да додадеш на друго место боја напрај ги истите чекори

Член од
6 септември 2007
Мислења
190
Поени од реакции
49
Фала многу точкест за услугата што ми ја направи , кога ќе имам некој слободен ден доаѓам во Скопје ќе ти пишам порака нешто ако не се снајдам ,, евентуално да не знаеш дали работат во Недела само колку за информација да знам поздрав !!!!!!!!

PowerBoY14

Јас Сум Тој и Тој Роден Тогаш и Тогаш
Член од
13 април 2007
Мислења
256
Поени од реакции
4
Да не знај некој, зошто кога ќе сликам во затворени простории со блиц, и од кога ќе ги префрлам сликите на компјутер ми излегуваат премногу темни...
Помош?

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Да не знај некој, зошто кога ќе сликам во затворени простории со блиц, и од кога ќе ги префрлам сликите на компјутер ми излегуваат премногу темни...
Помош?
Просторијата е премногу голема и слабо осветлена?
Шо блиц имаш?
Има милион начини на осветлување:)

Барај поконкретна помош не туку така:wink:

Со што апарат сликаш дај линк за спецификации

PowerBoY14

Јас Сум Тој и Тој Роден Тогаш и Тогаш
Член од
13 април 2007
Мислења
256
Поени од реакции
4
Тоа го знаев..
Знам дека треба да се воведи алтернативен блиц или некој друг начин на осветлување...
Ама..
Не е тоа..
Не зборувам сега за мојот НИКОН неговиот блиц си е супер и добро е...
Помогнетеми за моето „идиотче“ Kodak c 653, таман работа, кога ќе си фотографирам на училиште со дечкине да носам алтернативно светло:)..
Помош?

Tutkar

Богомил
Член од
6 декември 2005
Мислења
1.967
Поени од реакции
34
ми треба совет

од примеров се гледа што сакам да постигнам :)

ме интересира дали е тоа добро како што сум го направил, или има и подобар начин :raz:

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Добро си напраил КРОП на сликата т.е. на небото и на еден дел одоздола....Друг подобар начин незнам...

а чекај за што ти треба сликава? или онака дали ни не свиѓа:)

DzULA

Nikonian
Член од
31 мај 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Hahahaha, covekot saka da kaze za boite i svetloto, a ne za krop-ot, toa se postignuva taka kako sti si go postignal ti (i uste na 1.000.000 nacini) seto toa si e do vkusot na "majstorot" sto kje ja napravi. Probuvaj so "shadows/highlights", "levels", "contrast", itn, itn... Inaku konkretniov slucaj e OK

Pasha

Сомнително Лице
Член од
17 април 2005
Мислења
157
Поени од реакции
2
ако некој сака да се занимава со професионална фотографија , дали има некој курсеви или некој сколиа за фотографија ? овде , кај нас мислам дали има , во македонијава негде ? :P

Kajgana Shop

На врв Bottom