Помош - сакам да градам!

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.000
Поени од реакции
17.489
Decki ako moze mala pomos. Mi ponudija kuka za dobra cena. Ima 50 m2 osnovica i 50 m2 sprat i uste okolku 50tina m2 dvor, znaci vkupnata povrsina na placot e okolku 100 m2.

Ona sto mene me interesira e slednovo:
1. Kako da proveram dali smeam da ja turnam kukata kompletno i da gradam nova od temel? Nekoi od sosedite gi ostavale samo nadvoresnite zidovi a turale temeli i ploci za na krajot samo da gi turnat nadvoresnite zidovi i da izdzidaat novi, bideki navodno ako gi turnele objektite ne smeele da gradat novi.
2. Dali smeam da ja zgolemam osnovicata na kukata? Kolkava e maksimalnata osnovica koja moze da ja dobijam ako celiot plac e 100m2.
3. Ako e vozmozno da se zgolemi osnovicata dali komunalii ke plakam samo na razlikata od novata i starata povrsina, ili kako sto slusnav muabeti na celata povrsina, ako se gradelo nanovo od temel.
4. Koja e procedurata za gradba vo smisla kako hronoloski treba da gi obezbeduvam dokumentite?
5. Koj e nekoj vremenski rok za koj bi mozel da gi obezbedam dokumentite i dozvolite za gradba?
Ќе си одиш у општина и ќе ти дадат услови за градба за таа парцела. Ако не ти даваат тебе, на сегашниот сопственик треба да му дадат. Гледај да е нов извод и прашај кога е праен планот и дали ќе се менува брзо. Сите други чекори колку траат е релативна работа. Основна работа е имотен лист. Тој мора да е на твое име. Ниеден документ не може да се изработи без него. Во општина ќе дознаеш дали се платени комуналии и колку би требало да платиш со градење нов објект.
 
Член од
24 октомври 2018
Мислења
3
Поени од реакции
1
Ќе си одиш у општина и ќе ти дадат услови за градба за таа парцела
Ne mozam da odam, a vo MK ostanuvam do 1 noevri, a se vrakam vo mart, pa mi treba da ja znam celata procedura da znam vo sto bi se vpustil.

Momentalno na placot imalo markica za gradba na prizemje + sprat + podkrovje. Predpostavuvam deka ova znaci deka moze slobodno da se turne starata kuka i da se gradi nova. Momentalno povrsinata pod stanbena zgrada bila planirana okolku 60m2, sto znaci ostanuvaat 40m2 dvor.

Vo vakov slucak sto koja bi bila procedurata za da mi odobrat zgolemuvanje na povrsinata pod stanbena zgrada?
Dali treba nahprvo da baram prenamena na del od dvorot za prostor pod zgrada? Kako odi procedurata za ova? Dali treba da podnesam ideen proekt so posakuvanite dimenzii, pa ako e odobren po avtomatizam se vrsi izmena vo detalniot urbanisticki plan?

Dali za rusenje na stariot objekt treba da baram odobruvanje za odstranuvanje na objekt koj e osteten?
 

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.000
Поени од реакции
17.489
Каква е таа зграда од 60 квадрати?
Убаво ти кажав - извод од ДУП се вика. Таму црно на бело ти стои што смее да се гради.
Било какви градежни активности, вклучително и рушење се можни само откако ќе добиеш градежна дозвола, а за тоа ти треба целиот пат со документите да го изодиш. И што фајде ако ја срушиш сега, ако немаш дозвола за градба. Општината има право да дојде и да ти затвори градилиште, плус казна да добиеш.
А тоа ако бараш повеќе, пак ќе треба во општина да ти кажат, не можам јас тоа. Зависи дали се припрема план за таа зона, а може и да те одбијат затоа што може ќе штрчиш и по планот не смее така....прашај си.
Сите се научени на интернет да бараат, дури и за здравје кога се работи. За градење ти треба константна комуникација со општината. Ако немаш време сега, следен пат, здравје.
 

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
9.858
Поени од реакции
14.533
Decki ako moze mala pomos. Mi ponudija kuka za dobra cena. Ima 50 m2 osnovica i 50 m2 sprat i uste okolku 50tina m2 dvor, znaci vkupnata povrsina na placot e okolku 100 m2.

Ona sto mene me interesira e slednovo:
1. Kako da proveram dali smeam da ja turnam kukata kompletno i da gradam nova od temel? Nekoi od sosedite gi ostavale samo nadvoresnite zidovi a turale temeli i ploci za na krajot samo da gi turnat nadvoresnite zidovi i da izdzidaat novi, bideki navodno ako gi turnele objektite ne smeele da gradat novi.
2. Dali smeam da ja zgolemam osnovicata na kukata? Kolkava e maksimalnata osnovica koja moze da ja dobijam ako celiot plac e 100m2.
3. Ako e vozmozno da se zgolemi osnovicata dali komunalii ke plakam samo na razlikata od novata i starata povrsina, ili kako sto slusnav muabeti na celata povrsina, ako se gradelo nanovo od temel.
4. Koja e procedurata za gradba vo smisla kako hronoloski treba da gi obezbeduvam dokumentite?
5. Koj e nekoj vremenski rok za koj bi mozel da gi obezbedam dokumentite i dozvolite za gradba?
1. Ако објектот не е евидентиран во агенција за катастар на недвижности тогаш можеш комотно да го рушиш, доколку објектот е евидентиран тогаш зависи од самата општина што практикува, во законот за градење постои акт кој се издава за одстранување на градба. ( меѓутоа 102.3% од општините не го практикуваат тоа ниту го бараат)
2. Добиената основица зависи од процент на изграденост и од коефициент на искористеност. Законот за просторно и урбанистичко планирање како и правилникот не дозволуваат една парцела да биде изградена 100 % пошто постојат правила на игра ( мораш да бидеш одалечен 3 метри од соседна градежна парцела од сите страни, треба да имаш предвидено паркинг простор, пристап до парцела итн.) На 100м2 проширување ТЕШКО !!! Замисли сите да ги добијат тие услови и како би изгледала околината со 100 % изграденост и без дел зеленило = нехумани услови за живот.
3. Доколку го одстраниш објектот и ако истиот ти е евидентиран во агенција за катастар на невижности и истиот се поклопува со предвидената маркичка за градба тогаш се одбиваат комуналии а остатокот од она што ќе го изградиш го доплатуваш. Хинт за поткровје се наплаќа само 20% од основната целна на комуналии за станбен објект.
4. Добивање на дозвола за градба се одвива по електронски пат, каде преку полномошник (најчесто проектантско биро) ти се спроведува постапката до правосилно одобрение за градење. Би те советувал да обезбедиш генерално полномошно ( подигнување и потпишување документација) и додека не си тука некој да ти ја спроведе постапката до правосилно одобрение за градење.
5. За да добиеш одобрение потребно ти е :
- имотен лист за земјиштето да биде твоја сопственост или на друго физичко лице ( кое преку договор за пренесување на право на градење ќе ти дозволи да градиш објект ) - (150 денари)
- извод од урбанистички план ( детален план, план за село или општ акт ) - во зависност од локациката на објектот - (550 денари)
- геодетски елаборат за нумерички податоци за катастарската парцела (150-200 евра)
- основен проект сите фази (архитектура, статика, електрика, водовод и канализација) - (5-10 евра од м2 нето корисна површина за сите фази)
- мислење од изиис (100 евра)
- потврда за енергетска ефикасност на објектот (50-100 евра)
- административна такса (1550 денари)
------------------------------------------------------------
- комуналии (5-10-15 евра м2 за село, 80-100 евра м2 градско подрачје)
- предбележување на објект (5 денари од м2 нето корисна површина)
- упис на објект (8 денари од м2 нето корисна површина)
- генерално полномошно (500 денари)
- дополнителни трошоци (???)
------------------------------------------------------------
Прибавување на наведените документи како и изработка на проектот може да те фати 2 месеца, додека добивање на одобрение за градење во најдобри услови може да трае исто така 2 месеца ( доколку немаш недостатоци во проектната документација и повеќе време )
напомена : доколку земјиштето има со-сопственост односно се појавува некој квадрат на РМ ондак се погоре наведено нема да важи односно нема да добиеш дозвола за градба.

Поздрав :eek:
 
Последно уредено:
Член од
28 февруари 2017
Мислења
2.761
Поени од реакции
2.677
Најпрво погледај го Имотниот лист, дали е се чисто. После тоа најди си проектантско посоветувај се и договори се.
П.С. Засега Нумеричките се поефтини од 100 евра :cenzura:.
 
Член од
24 октомври 2018
Мислења
3
Поени од реакции
1
@Ryan Giggs
Druze fala mnogu. Ova e toa sto go barav.

E sega javi mi se uste edna nedoumica.
Segasnata kuka e lepenka so uste 2 kuki od leva i desna strana. Odnapred e ulica a vo zadniot del e dvor. Problem e sto celata sirina na kukata e 6 metri i vo nikoj slucaj ne moze da bide oddalecena po 3 metri od sosednite parceli.

Dali vo ovoj slucaj ako ja turnam kukata ke moze da gradam? Dali mozebi zaradi ova nekoi od sosedite, gi gradele kukite vnatresno prvo a nadvoresnite zidovi ki ostavale za da na krajot samo gi turnat?

I koja e razlikata od dozvola za gradba, rekonstrukcija, prenamena, adaptacija? Dali ima nekoj nacin so nekoja od ovie opcii da se zastedi?

Blagodaram uste ednas.
 

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.242
Поени од реакции
2.310
зависи... ако имаш кеш пара или ако зимаш потрошачки кредит онда ти треба место кај ке градиш - документација од општина дека е градежна парцела (извод од карактер на земјиште ке бараш од општина) па со него и со уште неколку документи ке си отиш кај архитект за да ти направи план за градба па после кога ке ти го напраи планот ке го поднесуваш у изиис у водовод евн и тн.. па кога сите ке ти дадат амин ке го носиш у општина пап таму ке ти пресметаат комуналии и коа сето тоа ке го завршиш нека ти е со среќа градбата.... ако имаш кеш пара и знаење онда можеш да градиш сам или со помош на некој вујко тетин братучед.... ако сакаш фирма да ти ја гради со кредит тогаш стамбен кредит ке си подигнеш и обавезно ке ти бараат фирма .е изведувач кој ке ја прави фирмата.... другарче почна да гради пред 3 години ете го ја напраи без ниеден мајсотр.. једино што му бараа од ЕВН пред да му уклучат струја му рекоа некаква си потврда од фирма да им однесе дека е по пропис и по план ставена електричната инсталација.[DOUBLEPOST=1540831642][/DOUBLEPOST]туку дајте кај можам да најдам идејни решениеја т.е готови проекти со димензии за спратна куќа т.е за куќа со високо поткровје...
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.066
Поени од реакции
818
зависи... ако имаш кеш пара или ако зимаш потрошачки кредит онда ти треба место кај ке градиш - документација од општина дека е градежна парцела (извод од карактер на земјиште ке бараш од општина) па со него и со уште неколку документи ке си отиш кај архитект за да ти направи план за градба па после кога ке ти го напраи планот ке го поднесуваш у изиис у водовод евн и тн.. па кога сите ке ти дадат амин ке го носиш у општина пап таму ке ти пресметаат комуналии и коа сето тоа ке го завршиш нека ти е со среќа градбата.... ако имаш кеш пара и знаење онда можеш да градиш сам или со помош на некој вујко тетин братучед.... ако сакаш фирма да ти ја гради со кредит тогаш стамбен кредит ке си подигнеш и обавезно ке ти бараат фирма .е изведувач кој ке ја прави фирмата.... другарче почна да гради пред 3 години ете го ја напраи без ниеден мајсотр.. једино што му бараа од ЕВН пред да му уклучат струја му рекоа некаква си потврда од фирма да им однесе дека е по пропис и по план ставена електричната инсталација.[DOUBLEPOST=1540831642][/DOUBLEPOST]туку дајте кај можам да најдам идејни решениеја т.е готови проекти со димензии за спратна куќа т.е за куќа со високо поткровје...
Fala mnogu druze.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.845
Поени од реакции
10.187
Дали некој знае цена на железен профил (квадратен или правоаголен, без разлика), пречник 6 или 8? Обично се со долќина од 6 метри.
 
Член од
1 април 2014
Мислења
215
Поени од реакции
66
Дали некој знае цена на железен профил (квадратен или правоаголен, без разлика), пречник 6 или 8? Обично се со долќина од 6 метри.
Л=6м дебелина 4х4мм беше некаде 2500-2800 ако добро се сеќавам.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
 
Член од
12 февруари 2012
Мислења
225
Поени од реакции
22
Дечки, мала помош. моментално завршив карабина со прозори и слично. читам по нет за прозори топлински мостови изолации и слично. на што треба да внимавам сега откако се наместени прозорите? над долната кујна пола простор ми искача горе на тараса. на што треба да внимавам?
 
Член од
23 ноември 2016
Мислења
525
Поени од реакции
509
Дечки, мала помош. моментално завршив карабина со прозори и слично. читам по нет за прозори топлински мостови изолации и слично. на што треба да внимавам сега откако се наместени прозорите? над долната кујна пола простор ми искача горе на тараса. на што треба да внимавам?
Stavaj sto poveke izolacija, ako treba i kredit vredi da se zeme za toa, zatoa sto dolgorocno se isplaka. Najmalku 10cm stiropor, a ako imas uslovi i 15ka, za da ne davas pari posle za grenje
 
На врв Bottom